i ja mislim da je povezano sa umorom i stresommoguce je wrote:Tuspas mene!
Pokusavao sam pratiti kad i zasto se "trzam"...cini mi se da je u pitanju zamor i stres, onako laicki...kako sam napustio posao na kojem sam imao mnogo obaveza manje se i trzam!
Sitni povremeni trzaji
Moderator: anex
- Skyfox
#26 Re: Sitni povremeni trzaji
- Ridjobrki
#27 Re: Sitni povremeni trzaji
Mislim da previše olako shvatate ovu problematiku. Sitni povremeni trzaji su gotovo UVIJEK povezani sa razvojem nekih neuroloških smetnji i bolesti, od onih najsitnijih pa sve do teških oboljenja centralnog nervnog sistema kao što je multipla skleroza koja je sve sada sve učestalije oboljenje naročito kod mlađih i osoba srednje dobi.
Jedino pametno što možete učiniti je blagovremeno otkrivanje, znači pravac po uputnicu i na neurologiju. Što god da vam otkriju bolje će biti da to otkriju ranije.
Jedino pametno što možete učiniti je blagovremeno otkrivanje, znači pravac po uputnicu i na neurologiju. Što god da vam otkriju bolje će biti da to otkriju ranije.
- Lakat Jebić
- cHupjahalic@
#29 Re: Sitni povremeni trzaji
..........................................................................................
Last edited by cHupjahalic@ on 11/06/2009 15:09, edited 1 time in total.
- chengaba
#30 Re: Sitni povremeni trzaji
Desava se to i meni.Kraljica_Suza wrote:ista stvar i kod mene, obicno kad legnem spavati, ali cijelo tijelo mi se trzne na sekund![]()
nemam pojma sta je to i zbog cega?!
Jedno objasnjenje je da ti tijelo "zaspi" prije mozga, pa mozak salje signal da se razbudi tijelo i da se sve to sinhronizira
- Ridjobrki
#31 Re: Sitni povremeni trzaji
cHupjahalic@ wrote:nepotrebno plasis ljude.Ridjobrki wrote:Mislim da previše olako shvatate ovu problematiku. Sitni povremeni trzaji su gotovo UVIJEK povezani sa razvojem nekih neuroloških smetnji i bolesti, od onih najsitnijih pa sve do teških oboljenja centralnog nervnog sistema kao što je multipla skleroza koja je sve sada sve učestalije oboljenje naročito kod mlađih i osoba srednje dobi.
po tvom bi svak ko ima bilo kakav nacin "trzanja" trebao ici kod nevrologa, a svi znamo da svi to imamo po nekad.
poslije treninga je sasvim normalno da dolazi do toga, a osim toga nevrolozi imaju pune ruke posla umjesto da pregledaju svakog cim osjeti prvi trzaj u ruci.
naravno, druga je prica kad osoba primjeti da su nastale neobicne promjene, tada je najpametnije traziti uputnicu i otici na pregled kod nevrologa.
Bogami se Nure tako trzala, trzala i kad je jednom trznula...
- tatjanamster
#32 Re: Sitni povremeni trzaji
objasni ovu definiciju bgtchengaba wrote:Desava se to i meni.Kraljica_Suza wrote:ista stvar i kod mene, obicno kad legnem spavati, ali cijelo tijelo mi se trzne na sekund![]()
nemam pojma sta je to i zbog cega?!
Jedno objasnjenje je da ti tijelo "zaspi" prije mozga, pa mozak salje signal da se razbudi tijelo i da se sve to sinhronizira![]()
![]()
Nego, i ja se 'trzam' od kada znam za sebe, naime - legnem spavati i nisam ni pet minuta zaspala, samo najednom se trznem iz sna
Ne znam kakvo je stanje kod vas, ali sanjate li i vi neke 'lude' stvari ako vam se trzaji dogode u snu
Kod mene, ja sanjam kako hodam preko mosta i most pukne i ja padam i onda se trznem iz sna
Ali to se odvija u sekundi
Samo što sam legla, drmnem se
Muž odmah 'Lezi dole'
To se dogodi jednom u dva - tri mjeseca možda....
- Ridjobrki
#33 Re: Sitni povremeni trzaji
A sada bez zeze: no sikiriki - najnormalnija stvar.
Ovo "tijelo zaspi prije mozga" je jako dobro rečeno, ima smisla.
Naime, mozak je središnja jedinica za obradu svih informacija. U njega se skupljaju sve senzitivne (osjet) i senzoričke (čula) informacije sa periferije i on ih lijepo slaže po potrebi na osnovu određenih prioriteta i to sve skupa jako fino funkcioniše.
Među informacijama koje on dobija jesu i one kojih mi nismo i nikako ne možemo biti svjesni: informacije nesvjesnog dubokog senzibiliteta iz lokomotornog sistema na osnovu kojih on dobija informacije o stanju i položaju tijela u prostoru. Da nije toga, recimo, ne bismo znali kako ustati nakon sna jer mozak "ne bi znao gdje je noga". Mi ne ustajemo tako što pogledamo nogu i kažemo "aha, tu si, idemo" nego je to jedan gotovo automatski proces.
Ponekad kad se tijelo relaksira (zaspi prije mozga
) frekvencija impulsa koja stiže sa periferije (lokomotorni aparat, u ovom slučaju mišići i tetive) nije dovoljna da drži mozak informiranim o tim stvarima i onda on pošalje "upit" što sve skupa dovodi do trzaja. Mozak se upita "gdje je ta noga/ruka, slabo se nešto javlja", pošalje impuls da vidi hoće li se trznuti, noga/ruka se trzne i tako podraži receptore u mišićima i tetivama, oni onda šalju senzacije u mozak koji onda opet to kombinira sa površnim osjetom, informacijama iz čula ravnoteže i tako dalje i onda stvara sliku o položaju tijela u prostoru i drži ga pripravnim za neku željenu reakciju u budućnosti.
Eto, nadam se da sam pomogao.
Ovo "tijelo zaspi prije mozga" je jako dobro rečeno, ima smisla.
Naime, mozak je središnja jedinica za obradu svih informacija. U njega se skupljaju sve senzitivne (osjet) i senzoričke (čula) informacije sa periferije i on ih lijepo slaže po potrebi na osnovu određenih prioriteta i to sve skupa jako fino funkcioniše.
Među informacijama koje on dobija jesu i one kojih mi nismo i nikako ne možemo biti svjesni: informacije nesvjesnog dubokog senzibiliteta iz lokomotornog sistema na osnovu kojih on dobija informacije o stanju i položaju tijela u prostoru. Da nije toga, recimo, ne bismo znali kako ustati nakon sna jer mozak "ne bi znao gdje je noga". Mi ne ustajemo tako što pogledamo nogu i kažemo "aha, tu si, idemo" nego je to jedan gotovo automatski proces.
Ponekad kad se tijelo relaksira (zaspi prije mozga
Eto, nadam se da sam pomogao.
- Skyfox
#34 Re: Sitni povremeni trzaji
kazu kad sanjas propadanje i padanje jos rastes e sad jesu li to bapske ili ne... ja sam cijelo djetinjstvo sanjao da padam sa jednog od Shopingovih nebodera, i narastao haman 2mtatjanamster wrote: Ne znam kakvo je stanje kod vas, ali sanjate li i vi neke 'lude' stvari ako vam se trzaji dogode u snu?
Kod mene, ja sanjam kako hodam preko mosta i most pukne i ja padam i onda se trznem iz sna![]()
Ali to se odvija u sekundi![]()
ocito sam previse gledao King-Konga
@Ridji - ne prepadaj nas...
- Kraljica_Suza
#35 Re: Sitni povremeni trzaji
Ja sam zakljucila da se trzam kad imam nagone za seks

-
Vertigo
#36 Re: Sitni povremeni trzaji
samo pritisni dugme za resetKraljica_Suza wrote:Ja sam zakljucila da se trzam kad imam nagone za seks![]()
- Ridjobrki
#37 Re: Sitni povremeni trzaji
Vertigo wrote:samo pritisni dugme za resetKraljica_Suza wrote:Ja sam zakljucila da se trzam kad imam nagone za seks![]()
Dodao bih, ako ne upali iz prve klikaj neko vrijeme...
- Kraljica_Suza
#38 Re: Sitni povremeni trzaji
Ridjobrki wrote:Vertigo wrote:samo pritisni dugme za resetKraljica_Suza wrote:Ja sam zakljucila da se trzam kad imam nagone za seks![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dodao bih, ako ne upali iz prve klikaj neko vrijeme...![]()
![]()
-
frla
#39 Re: Sitni povremeni trzaji
Dobro je sve dok ne pocnes trzati glavom i kociti vrat onda je to na psihickoj osnovi preopterecenost poslom, ucenjem, uglavnom umnim poslovima ... vidjao sam takvih tipova ... uglavnom inžinjera ...Mesaya wrote:Pozdrav, zanima me jeli se nekom ovo desavalo i sta uraditi? Naime uglavnom navece kad se odmaram i gledam TV, ponekad mi se neki misic u ruci ili nozi iznenada lagano trzne, nikada mi se ne desava kad nesto radim ili sam koncentrisan, samo kad sam opusten, nekada zna biti i malo jaci iznenadan trzaj, mislim nije strasno, mozda eventualno trebam uzeti neke vitamine ili nesto, molim savjet?
Pocni se pod hitno baviti sportom (biciklizam, plivanje) a narocito kome se to desava dok spava u stanju mirovanja ...
- mimiikimi
#40 Re: Sitni povremeni trzaji
neku noc insana kraj mene u krevetu haman infarkt strefio, pa et strasno je ali za okolinu 
- Aurora Borealis