Sitni povremeni trzaji
Moderator: anex
-
Mesaya
#1 Sitni povremeni trzaji
Pozdrav, zanima me jeli se nekom ovo desavalo i sta uraditi? Naime uglavnom navece kad se odmaram i gledam TV, ponekad mi se neki misic u ruci ili nozi iznenada lagano trzne, nikada mi se ne desava kad nesto radim ili sam koncentrisan, samo kad sam opusten, nekada zna biti i malo jaci iznenadan trzaj, mislim nije strasno, mozda eventualno trebam uzeti neke vitamine ili nesto, molim savjet? 
- Kraljica_Suza
#2 Re: Sitni povremeni trzaji
ista stvar i kod mene, obicno kad legnem spavati, ali cijelo tijelo mi se trzne na sekund
nemam pojma sta je to i zbog cega?!
- HAVANA
#3 Re: Sitni povremeni trzaji
Trza meni od kad znam za sebe,pa evo me živ i zdrav. 
-
fixer
#4 Re: Sitni povremeni trzaji
cini mi se da je to bilo jednom objasnjeno u housu. ali moze biti da je to nesto drugo. uglavnom, mozak salje impuls dijelu tijela u cije odumiranje sumnja usljed nedostatka povratnih informacija.
- terra_incognita
#5 Re: Sitni povremeni trzaji
Nedostatak minerala, magnezija na prvom mjestu.
- HAVANA
#6 Re: Sitni povremeni trzaji
terra_incognita wrote:Nedostatak minerala, magnezija na prvom mjestu.
- terra_incognita
#7 Re: Sitni povremeni trzaji
A gemist mezio ?HAVANA wrote:terra_incognita wrote:Nedostatak minerala, magnezija na prvom mjestu.
Ja vazda štok mineralnom zaljevo.
Ne fakat, prosle sedmice sam bas to googlala.
Moja ljepsa polovna je imala istu pojavu i to uvijek kad se vratimo sa plivanja i iz teretane (on).
Helem, znojenjem se izgube elektroliti i to, pa se ne nadoknadi, pa se trza
- Skyfox
#8 Re: Sitni povremeni trzaji
i kod mene odkad znam za sebe, al nisam mislio da je to nesto cudno posto se skoro svi u porodici tako trzamo s vremena na vrijemeKraljica_Suza wrote:ista stvar i kod mene, obicno kad legnem spavati, ali cijelo tijelo mi se trzne na sekund![]()
Fakat nekad prije nego zaspem djipim ko da me neko strujom dohvatio...
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#9 Re: Sitni povremeni trzaji
da se upisem medju trzace. i ja isto, navece kad legnem na spavanje. nekad toga nisam ni svjesna, ali zato jesu oni koji spavaju do mene... 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#10 Re: Sitni povremeni trzaji
To o čemu govorite, ti "trzaju", zovu se stručno fascikulacije. Radi se o nevoljnim grčenjima pojedinih mišićnih vlakana unutar mišića (dakle, ne cijelog mišića). Uzroci su nepoznati. Najčešće nisu znak ničega opasnoga, ali u izvjesnim slučajevima mogu biti simptom ozbiljnih neuroloških oboljenja. Ali da vas ne plašim
, još jednom naglašavam da najčešće ne označavaju ništa ozbiljno i ne daju nikakve posljedice (iako se nekada vjerovalo da kad ti "zaigra" oko, predstoji ti neka nesreća
).
- Skyfox
#11 Re: Sitni povremeni trzaji
pa do sada bi vec razvio te neuroloske probleme valjda??? (Spada li u to hodanje u snu
)
Isto kad ti predje crna macka predstoji ti nesreca
Isto kad ti predje crna macka predstoji ti nesreca
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#12 Re: Sitni povremeni trzaji
I odgovor na "šta uraditi": ništa. Ne škodi povećan unos magnezijuma, ali i ne pomaže posebno. Najčešće sve prođe samo. Ako se pak jave drugi neuobičajeni simptomi (trnjenja ruku ili nogu, grčenja cijelog ekstremiteta ili dijelova ekstremiteta, nesigurnost u hodu, ispadanje predmeta iz ruku...) tada se obratiti ljekaru.
-
Pera Trta
#13 Re: Sitni povremeni trzaji
A to kad se cijelo tijelo trzne pred spavanje, to je nešto drugo 
- The Nightwatchman
#14 Re: Sitni povremeni trzaji
ja se isto tako trzam, ali kad mi zasmrde noge
odumiru dijelovi tijela valjda, pa kako je neko rekao, mozak salje impulse da vidi kakvo je stanje
odumiru dijelovi tijela valjda, pa kako je neko rekao, mozak salje impulse da vidi kakvo je stanje
-
ludak_
#15 Re: Sitni povremeni trzaji
The Nightwatchman wrote:ja se isto tako trzam, ali kad mi zasmrde noge
Da se i ja tuspasim. Al' kod mene zna po jedno 10ak sekundi da trza, neki dio misica.
-
Bolonjac
#16 Re: Sitni povremeni trzaji
Meni to zna biti od umora trzam se u snu, nekad pred spavanje to primjetim dok lezim u krevetu samo se trznem sav. Isto se desava i dok spavam (drugi posmatrali)
-
Pera Trta
#17 Re: Sitni povremeni trzaji
To je Restless legs syndrome...sindrom nemirnih noguBolonjac wrote:Meni to zna biti od umora trzam se u snu, nekad pred spavanje to primjetim dok lezim u krevetu samo se trznem sav. Isto se desava i dok spavam (drugi posmatrali)
- TRAJAN
#18 Re: Sitni povremeni trzaji
ma ti si totalno udure, nemas se sta se sikirati, da se prilkjucim stranki trzavaca, meni se zna desiti i u pola bijela dana na radnom mjestu.
neko kaze da mozak resetuje misice, valjda jest, ja se ne sekirao, belaj ja kad snu opalis nogom il rukom u nesto tvrdo, pa te povazdan kosti bole, a nisi namjerno.
Eh sad pijenje konkretnih tableta, pio i nikad vishe,na mene hemija negativno utjecal, sad radije vagon voca pojedem.
neko kaze da mozak resetuje misice, valjda jest, ja se ne sekirao, belaj ja kad snu opalis nogom il rukom u nesto tvrdo, pa te povazdan kosti bole, a nisi namjerno.
Eh sad pijenje konkretnih tableta, pio i nikad vishe,na mene hemija negativno utjecal, sad radije vagon voca pojedem.
- cHupjahalic@
#19 Re: Sitni povremeni trzaji
..........................................................................................
Last edited by cHupjahalic@ on 11/06/2009 15:10, edited 1 time in total.
- Skyfox
#20 Re: Sitni povremeni trzaji
nista dovoljo je da s vremena na vrijeme nekog nabijes nogom u snu i to je tocHupjahalic@ wrote:samo da se prijavim u klub trzavaca.![]()
![]()
![]()
kakav formular treba ispuniti i koliko je clanarina![]()
- cHupjahalic@
#21 Re: Sitni povremeni trzaji
..........................................................................................
- Skyfox
#22 Re: Sitni povremeni trzaji
a osjecaj propadanja netom prije nego zaspes, osjecaj ispadanja iz kreveta u snu naraFnocHupjahalic@ wrote:kad sam mogla nabiti i razbiti staklena vrata u snu prije par godina, onda mogu i to drugo.Skyfox wrote:nista dovoljo je da s vremena na vrijeme nekog nabijes nogom u snu i to je to![]()
![]()
![]()
![]()
- cHupjahalic@
#23 Re: Sitni povremeni trzaji
-
moguce je
#24 Re: Sitni povremeni trzaji
Tuspas mene!
Pokusavao sam pratiti kad i zasto se "trzam"...cini mi se da je u pitanju zamor i stres, onako laicki...kako sam napustio posao na kojem sam imao mnogo obaveza manje se i trzam!
Pokusavao sam pratiti kad i zasto se "trzam"...cini mi se da je u pitanju zamor i stres, onako laicki...kako sam napustio posao na kojem sam imao mnogo obaveza manje se i trzam!
- Skyfox
#25 Re: Sitni povremeni trzaji
au da te odmah poguramo u voDZstvo kluba trzavacacHupjahalic@ wrote:Skyfox wrote:1. obaveznocHupjahalic@ wrote:
1. a osjecaj propadanja netom prije nego zaspes, 2. osjecaj ispadanja iz kreveta u snu naraFno, 3. dok mirujes i gledas TV najednom ti neki misic pocne igrat bez razloga... e ako sve to nemas nista od clanstva
![]()
2. desava se![]()
3. gledala ili ne gledala TV, misic svoju pAlitiku vodi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()