Sistematski pregled

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Darewish

#1 Sistematski pregled

Post by Darewish »

Razmišljam da si uradim sistematski pregled, tuto completo.

Zanima me kako je to regulisano sa našim standardnim zravstvenim osiguranjem? Mogu li se ja pojaviti tamo i reći: hoću sistematski! :lol:

Ozbiljno je pitanje, fakat može li se to? :)
semmy

#2 Re: Sistematski pregled

Post by semmy »

Darewish wrote:Razmišljam da si uradim sistematski pregled, tuto completo.

Zanima me kako je to regulisano sa našim standardnim zravstvenim osiguranjem? Mogu li se ja pojaviti tamo i reći: hoću sistematski! :lol:

Ozbiljno je pitanje, fakat može li se to? :)

naravno da moze...samo pripremi dobre zivce i budi spreman na cekanje s terminima koji se znaju razvuc i na mjesece
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#3 Re: Sistematski pregled

Post by Pera Trta »

Naravno da može, samo pazi, ne možeš se baš pojaviti i reći "hoću sistematski". Sistematski pregled je nešto na što je zakonski propisano (npr.prilikom zaposlenja, na radnim mjestima i sl), ali možeš doći kod doktora i ljubazno reći "Dobar dan, htio bih provjeriti stanje svog zdravlja, nemam nekih tegoba, ali kao neku generalnu kontrolu da uradim", mislim da neće biti problema, i da ćeš dobiti pregled i sve osnovne laboratorijske pretrage, po potrebi i više od toga. Doktori ne vole baš da im se dođe kao na pijacu i kaže "hoću ovo, hoću ono" (imaju i pravo, nisu trgovci već ljekari), ali par učtivih riječi i smješak rješava sve. Bar kod mene taj pristup pali (ja sam sa druge strane stola :D ). Sretno! ;-)
Darewish

#4 Re: Sistematski pregled

Post by Darewish »

Opcija, "molim vas" je svakako nešto o čemu sam razmišljao, ali mene zanima da li je to zakonom propisano kao obaveza koju mogu tražiti. Pitam čisto u slučaju da se nađem u situaciji da me iz nekog xy razloga odbiju (nakon što učtivo zamolim :D ). Hvala na odgovoru u svakom slučaju ;-)
DaCo_sa

#5 Re: Sistematski pregled

Post by DaCo_sa »

Evo da se i ja ukljucim , uvjek me zanimalo sta se sve podrazumjeva pod *sistematski* pregled ?? . Cisto sumnjam da ce se doktor opce prakse odusevit tvojom idejom da te bez vece simptomatologije posalje tek tako na sistematski jer moras bar 5 puta past u nesvijest ili tako nesto da bi oni razmislili o mogucim pretragama jer jbg zasto bi ti za dzaba dobio sve te preglede kad mozes kod privatnika iste debelo platit ... to ja tako vidim i pricam iz svog iskustva sto uopste ne mora znacit da ti neces naletit na nekog normalnog i savjesnog doktora da te posalje na sistematski jer apsolutno svi imamo pravo bar jednom u u 5 god znati stanje naseg zdravlja. Ja sam bas razmisljao o tome da odem na sistematski ali negdje privatno jer da odem svojoj doktorici opce prakse docekace me sa onim :skoljka: pogledom .
Post Reply