sistem za ubrizgavanje goriva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
cesko1

#1 sistem za ubrizgavanje goriva

Post by cesko1 »

pozz
vozim citroen xsara, 2001 g, 1,6 benzin, 16V, 80kw, 110 konja. super ide, nisam imao problema dok prije 15-tak dana, 50 metara nakon izlaska iz garaze auto mi je izgubilo gas, jednostavno nema nikakve reakcije pritskom na papucicu (gas nema sajlu - elektronika). poslije 5-6 dana ponovilo se isto i upalila se zuta (narandzasta) lampica, u njegovoj knizici pise da je to sistem ubrizgavanja (na slici). takodjer 2 puta mi se auto ugasilo u voznji jednom pri 60 kmh kroz grad jednom pri veoma maloj brzini. a nakon sto ga upalim odmah opet nema gasa, tek nakon sto ga ugasim pola minute onda ima i sve radi super. u medjuvremenu, bio sam kod majstora on ga prikljucio na komjuter, nasao par gresaka i restetovao zutu lampicu (ugasio) koja se naravno opet upalila cim se auto prvi put samo ugasilo. opet sam otisao i on mi rece da je do goriva. zaboravih napomenuti da se ovo pocelo desavati nakon sipanja goriva (95 kao i obicno) na EP na pofalicima. preporucio mi majstra koji ima masinu za to ciscenje (nalazi se u jukicevoj na kosevu, opancic). otiso sam kod njega kaze ciscenje tom masinom kosta 80 km, a ako ne uspije mora ocistiti dizne rucno a to je jos dodatnih 30km.
moje pitanje, je li neko o vas imao slican problem i sta i kako, da li ici majstoru, te ako ici ima li gdje povoljnije :) ?

evo i slika iz knjizice (ako neko zna francuski nek prevede bicu zahvalan) 8-)
Image
http://gallery.filefront.com/cesko//998919/
johntra

#2 Re: sistem za ubrizgavanje goriva

Post by johntra »

to ti je do sistema ubrizgavanja goriva ili kod nas poznatih ajnšpric dizni, koje su se zaprljale...najbolje je ultrazvučnom mašinom, koju vjerovatno tvoj majstor ima, ona dobro odradi stvar, tako da ručno čišćenje ne dolazi u obzir...cijena i nije tako skupa, ja sam u Boschovom servisu u Tuzli plaćao 15 maraka po dizni, tj.60...jedino da odeš do onog Boschovog servisa kod Wise, pa da provjeriš sa njima...ukoliko ti je nemoguće očisiti, ne gine ti zamjena one koja te zeza...prosjek cijena nove dizne je od 150 do 300 KM...sretno...
Samid

#3 Re: sistem za ubrizgavanje goriva

Post by Samid »

U prevodu ovo ti znaci da lampica koja blinka ili ostaje upaljena u voznji moze da bude problem sa ajnspric sistemom,sistem za paljenje (nemisli se na startanje motora)ili je problem katalizator ako ga imas.Dakle, provjeri ove tri stvari i mozda rijesis problem.Sretno
zlatan01

#4 Re: sistem za ubrizgavanje goriva

Post by zlatan01 »

Citroen je imao posljednjih godina puno gresaka na elektronskim sklopovima, pa bih ja na tvom mjestu posjetio servis koji je opremljen za dijagnosticiranje. Ne mora biti ovlasten jer danas i manji servisi cesto imaju potrebnu opremu a puno su jeftiniji.
dottore

#5 Re: sistem za ubrizgavanje goriva

Post by dottore »

eh ovako...
Trebao bi provjeriti slijedece:
- Kontrolni modul motora (ECM)
- pritisak goriva
- Kontrolnu jedinicu leptira gasa
- Senzor protoka vazduha (MAF)
- Senzor pozicije papučice gasa (APP)
cesko1

#6 Re: sistem za ubrizgavanje goriva

Post by cesko1 »

isao sam na autodijagnozu i izbacilo sljedece:
-kolo apsolutnog pritiska/barometarskog pritiska u usisnom vodu, opseg/problem sa performansama
-kolo prekidaca A senzora pozicije pedale leptira, opseg/problem sa performansama
-kolo senzora nivoa goriva, opseg/performanse
-pozicija leptira
-ESP neispravnost kontinualnog rada

kaze majstor ocistiti ubrizgajni sistem

hvala svima
oticu sutra do ovog boschovog servisa kod wise da i tu vidim, uglavnom na ciscenje ovih dana, jbg ne smijem se usuditi na more ovako.
ne zalim pare, samo da hoce ono raditi kad to ocisti
za_sada_bez_dobrog_nicka

#7 Re: sistem za ubrizgavanje goriva

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Odmah pa po brizgačima, a do brizgača kamara drugih stvari koje se moraju provjeriti, od lambda sondi, senzora zraka, itd. itd.
Post Reply