sistem vrijednosti u nasem drustvu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Edit

Post by Edit »

Odgovor lezi u tvom opisu "dogadjaja":
djevojka iz dobrostojece porodice nije pokazala kompleks manje vrijednosti koji bi morala zatomljivati, dok je to u principu osnova koja tjera malogradjane da pod svaku cijenu budu u trendu, da izgledaju glamurozno i skupo.... da se pokusaju predstaviti drugima kao neko/nesto sto nisu.

Vrijednosti drustva treba prihvatiti, ali ovo o cemu pises to definitivno nisu :)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#2 Re: sistem vrijednosti u nasem drustvu

Post by ztluhcs »

Jordan26 wrote:kako promijeniti to s*anje od stanja...
Kuæni odgoj i obrazovanje...
Fali i jednog i drugog oko nas...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Primjer koji si navela je tipicna malogradjanstina... Dovoljno je skontati kakva moras biti osoba da ucis djecu da vrijede onoliko koliko se skupo oblace, bez obzira znaci li to kredite i kako ce sutra utjecati na samopouzdanje tih istih djevojaka ako dodju u situaciju da vise ne mogu dizati kredite i trositi tolike sume novca na markiranu odjecu.
Lola_77

Post by Lola_77 »

Slazem se s Edit..Treba prihvatiti vrijednosti drustva, ali ne po svaku cijenu. Problem kod nas je sto je doslo do totalne pometnje u procjeni sta je prava vrijednost, a sta ne...

Ne moze biti sistem vrijednosti isti za obrazovanog covjeka koji je putovao po svijetu i koji zivi od svog postenog rada i znanja, i onog koji je sve sto ima stekao lopovlukom..Nazalost, kod nas je puno vise ovih drugih, pa nam je i sistem vrijednosti takav. Kod nas se vise cijeni djevojka koja se dobor udala, a ne njena vrsnjakinja koja je zavrsila fakultet, kupila stan..ali eto nije uspjela da se dobro uda...

E sada, sto se tice primjera koji si navela. Pa ja ne ocekujem od djevojke od 16 godina da zna uvijek sta su vrijednosti i kako se postaviti, ali ocekujem to od njene majke. U ovoj situaciji, isti ti roditelji smatraju da je bolje ulaganje u njihove kcerke da im kupe dobru odjecu, nego da im uplate mozda neki odlican kurs stranog jezika, pa da sutra sebi same mogu zaradjivati za markiranu odjecu ili sta vec zele..Dakle, sve je u kucnom odgoju i to je tako.
hepok

Post by hepok »

a sto jordan ?
Edit

Post by Edit »

Evo sistema vrijednosti u nasem drustvu... ova tema napuni 10 strana zacas!

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=26945
idic

Post by idic »

Ranije smo se divili kulturnim i sportskim radnicima, ljekarima, pilotima i drugim prestižnim zanimanjima, kako je to trenutno kategorija koja jedva sastavlja kraj s krajem trenutni idoli mladih su vlasnici restorana, butika, stolova na pijaci i čele i ostale fele iz kriminalno - mafijaškog milijea. Očigledno je dotičnoj mami bitno da bogato udomi kćeri, a to da li je potencijalni zet diler drogom, ubica ili zelenaš je manje važno.

Sva društva u tranziciji preživljavaju slične krize, a kod nas je dodatno podebljana korupiranim političarima i javnim radnicima.
Mladi su odavno shvatili da se više isplati biti vozač u OHR-u ili nekoj ambasadi nego završiti fakultet i raditi za 600 KM.
Nadam se da će nekad i neko ko dođe na vlast usvojiti zakon o preispitivanju i oduzimanju nelegalno stečene imovine od '92 do danas i tek će onda stvari doći na svoje mjesto.

Odgoj je polazna osnova za sticanje društvenih pozicija i za razvoj svakog kao ličnosti.
Znam dosta ljudi koji enormno dobro zarađuju, ali svoju djecu odgajaju da cijene sve što dobiju. S druge strane ima ljudi koji se zadužuju da bi kupili gardarobu ili otišli na ekskluzivno ljetovanje, djeci skidaju zvjezde s neba, a poslije prodaju stvari da bi vratili dugove ili im kredite otplaćuju žiranti.

Svako ko živi mimo svojih mogućnosti jedno izvjesno vrijeme, to kasnije mu se vrati kao bumerang sa svim lošim popratnim efektima.
Lola_77

Post by Lola_77 »

Edit wrote:Evo sistema vrijednosti u nasem drustvu... ova tema napuni 10 strana zacas!

Uzas..a tek pojedini komentari na temu :-)
izblajhana

Post by izblajhana »

idic wrote:Ranije smo se divili kulturnim i sportskim radnicima, ljekarima, pilotima i drugim prestižnim zanimanjima, kako je to trenutno kategorija koja jedva sastavlja kraj s krajem trenutni idoli mladih su vlasnici restorana, butika, stolova na pijaci i čele i ostale fele iz kriminalno - mafijaškog milijea. Očigledno je dotičnoj mami bitno da bogato udomi kćeri, a to da li je potencijalni zet diler drogom, ubica ili zelenaš je manje važno.

Sva društva u tranziciji preživljavaju slične krize, a kod nas je dodatno podebljana korupiranim političarima i javnim radnicima.
Mladi su odavno shvatili da se više isplati biti vozač u OHR-u ili nekoj ambasadi nego završiti fakultet i raditi za 600 KM.
Nadam se da će nekad i neko ko dođe na vlast usvojiti zakon o preispitivanju i oduzimanju nelegalno stečene imovine od '92 do danas i tek će onda stvari doći na svoje mjesto.

Odgoj je polazna osnova za sticanje društvenih pozicija i za razvoj svakog kao ličnosti.
Znam dosta ljudi koji enormno dobro zarađuju, ali svoju djecu odgajaju da cijene sve što dobiju. S druge strane ima ljudi koji se zadužuju da bi kupili gardarobu ili otišli na ekskluzivno ljetovanje, djeci skidaju zvjezde s neba, a poslije prodaju stvari da bi vratili dugove ili im kredite otplaćuju žiranti.

Svako ko živi mimo svojih mogućnosti jedno izvjesno vrijeme, to kasnije mu se vrati kao bumerang sa svim lošim popratnim efektima.
:thumbup:
senada

Post by senada »

Poznajem veoma mnogo "ljudi" kojima je dzeparac 100 hiljada KM-ova ali jos daleko vise onih koji djeci ne mogu dati marku za uzinu.
senada

Post by senada »

Demonkrate djeci i mladima bezsramno nude utociste u narkomaniji ili religiji a ranije je bilo potpuno obratno.
Lace

#12 Re: sistem vrijednosti u nasem drustvu

Post by Lace »

Jordan26 wrote:hajd dobro..znam sta cete pomisliti ...sistem vrijednosti je totalno poremecen...jest slazem se ali kako promijeniti to s*anje od stanja...
npr. pricam veceras sa prijateljicom i ona mi hvali 1 zenu koja svake godine dize poveci kredit samo da bi "obukla" 2 kceri u markiranu odjecu kako ne bi bile odbacene, nedaj Boze, od drustva koje je vecinom u boljem finansijskom stanju od njihove porodice...
2. situacija- ista prijateljica prica kako je djevojka dosla na maturu nenasminkana i u nekoj bezzveznoj haljini- iz bogate je porodice ali joj je vanjski izgled totalno nebitan...(cura razmislja svojom glavom i zna sta je bitno)
Za prvu situaciju - moje misljenje da nije smak svijeta ako djeca i ne dobiju sve sto pozele...da je nebitno da l' nose obicne farmerke ili one od 15o KM, da je dobro da nauce cijeniti prave vrijednosti, da su materijalisti;
ona kaze da nije jer pobogu, bile bi odbacene od drustva, ne bi se uklapale, ne bi nasle dobrog momka i slicne nebuloze.
Zar je stvarno dobro ispunjavati djeci svaku zelju i po svaku cijenu ih gurati u drustvo "boljih" koji su danas redovno "gori" jer pojma nemaju o bilo kakvim ljudskim, moralnim vrijednostima a cesto nemaju ni mozga, tj. operisani su od pameti...
Za drugu situaciju moj komentar je bio ...kakve to ima veze...djevojka je bila sretna sto je sa svojim prijateljima, na kraju to je jedino bitno da se provesele, pjevaju, plesu...a gdje to pise da se morala nasminkat - mozda se jednostavno osjecala dovoljno lijepom da se pojavi na tom drustvenom dogadjaju bez sminke( djevojka iz ove price je stvarno prirodno lijepa i fiz. i psih.), na taj moj komentar dobih kompliment kako nisam normalna, da je sminka u neku ruku dio dress code-a za 1 vece kao sto je bilo to...te da je nezdravo i lose odudarati...i ako su se svi nashminkali i obukli odjela i haljine od 200+, ko je ona da dodje bezze obucena i bez sminke...
I sama sam bila outsider milion godina, zao mi je sto sam isla na svoju maturu jer su ljudi sa kojima sam isla u srednju skolu bili nevjerovatno nezreli tada kao sto su i sada, I imala sam i nisam imala , tako da znam obe strane medalje...
i sasvim mi je nebitno sta je ko po zanimanju, koliko zaradjuje,
gdje i sta radi ,
sve dok mi ne radi, ne misli zlo, ne vrijedja me i dobar/ dobra je prema meni.
Pitanje za Vas dragi forumashi je,
da li je neophodno, dobro i od zivotnog znacaja prihvatiti sve drustvene vrijednosti, norme, obicaje ili ne?
Moze li neko ko to ne uradi/ radi biti sretan?
Jesam li ja previse naivna?
Je li ona pametna ili povrsna osoba?
i ti se vala sa svakim druzis :-? :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

senada wrote:Demonkrate djeci i mladima bezsramno nude utociste u narkomaniji ili religiji a ranije je bilo potpuno obratno.
Prije nije bilo narkomanije. To su ova djeca izmislila sada... Svako sebi bira put - sa drogom ili bez nje, sa vjerom ili bez nje... Nemoj tako generalizovati stvari...

P.S. Jebi ga prije zabranjivano i jedno i drugo sad je legalizovano... :D Pa kad se veæ smije - a ¹to da ne.... :D Neko u bogomolju neko u park...
Last edited by ztluhcs on 18/07/2006 17:53, edited 2 times in total.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Edit wrote:Evo sistema vrijednosti u nasem drustvu... ova tema napuni 10 strana zacas!

I to samo zato sto Ja poznajem aktere :D:D:D

Jesam li to Ja napisao? :D Jesam, Ja sam :D:D
senada

#15 Re: sistem vrijednosti u nasem drustvu

Post by senada »

Lace wrote:
Jordan26 wrote:hajd dobro..znam sta cete pomisliti ...sistem vrijednosti je totalno poremecen...jest slazem se ali kako promijeniti to s*anje od stanja...
npr. pricam veceras sa prijateljicom i ona mi hvali 1 zenu koja svake godine dize poveci kredit samo da bi "obukla" 2 kceri u markiranu odjecu kako ne bi bile odbacene, nedaj Boze, od drustva koje je vecinom u boljem finansijskom stanju od njihove porodice...
2. situacija- ista prijateljica prica kako je djevojka dosla na maturu nenasminkana i u nekoj bezzveznoj haljini- iz bogate je porodice ali joj je vanjski izgled totalno nebitan...(cura razmislja svojom glavom i zna sta je bitno)
Za prvu situaciju - moje misljenje da nije smak svijeta ako djeca i ne dobiju sve sto pozele...da je nebitno da l' nose obicne farmerke ili one od 15o KM, da je dobro da nauce cijeniti prave vrijednosti, da su materijalisti;
ona kaze da nije jer pobogu, bile bi odbacene od drustva, ne bi se uklapale, ne bi nasle dobrog momka i slicne nebuloze.
Zar je stvarno dobro ispunjavati djeci svaku zelju i po svaku cijenu ih gurati u drustvo "boljih" koji su danas redovno "gori" jer pojma nemaju o bilo kakvim ljudskim, moralnim vrijednostima a cesto nemaju ni mozga, tj. operisani su od pameti...
Za drugu situaciju moj komentar je bio ...kakve to ima veze...djevojka je bila sretna sto je sa svojim prijateljima, na kraju to je jedino bitno da se provesele, pjevaju, plesu...a gdje to pise da se morala nasminkat - mozda se jednostavno osjecala dovoljno lijepom da se pojavi na tom drustvenom dogadjaju bez sminke( djevojka iz ove price je stvarno prirodno lijepa i fiz. i psih.), na taj moj komentar dobih kompliment kako nisam normalna, da je sminka u neku ruku dio dress code-a za 1 vece kao sto je bilo to...te da je nezdravo i lose odudarati...i ako su se svi nashminkali i obukli odjela i haljine od 200+, ko je ona da dodje bezze obucena i bez sminke...
I sama sam bila outsider milion godina, zao mi je sto sam isla na svoju maturu jer su ljudi sa kojima sam isla u srednju skolu bili nevjerovatno nezreli tada kao sto su i sada, I imala sam i nisam imala , tako da znam obe strane medalje...
i sasvim mi je nebitno sta je ko po zanimanju, koliko zaradjuje,
gdje i sta radi ,
sve dok mi ne radi, ne misli zlo, ne vrijedja me i dobar/ dobra je prema meni.
da li je neophodno, dobro i od zivotnog znacaja prihvatiti sve drustvene vrijednosti, norme, obicaje ili ne?
Moze li neko ko to ne uradi/ radi biti sretan?
Jesam li ja previse naivna?
Je li ona pametna ili povrsna osoba?[/size]

i ti se vala sa svakim druzis :-? :D

koga briga za tu JEDNU budalu ili lazljivicu pored lopova na svim nivoima vlasti??

70% ljudi NIGDJE ne radi, i nema nikakva primanja, pa ni po kom osnovu nemaju pravo na kredit a oni sa 150 km-ova i ne sanjaju o kreditu!
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

ztluhcs wrote::D Neko u bogomolju neko u park...
Je l' Villa Park? :D:D
senada

#17 Re: sistem vrijednosti u nasem drustvu

Post by senada »

Jordan26 wrote:
Potrebno je, i hoce se jer se mora promijeniti sve iz temelja.
teletrader

Post by teletrader »

ztluhcs wrote:
senada wrote:Demonkrate djeci i mladima bezsramno nude utociste u narkomaniji ili religiji a ranije je bilo potpuno obratno.
Prije nije bilo narkomanije. To su ova djeca izmislila sada... Svako sebi bira put - sa drogom ili bez nje, sa vjerom ili bez nje... Nemoj tako generalizovati stvari...

P.S. Jebi ga prije zabranjivano i jedno i drugo sad je legalizovano... :D Pa kad se već smije - a što da ne.... :D Neko u bogomolju neko u park...
Upravo tako..
Hocete "slobodu" evoropske vrijednsti..eto vam..

@ztluchs
A meni su licno najdrazhi koji poslije parka krenu ici u Bogomolju
ztluhcs

Post by ztluhcs »

teletrader wrote: @ztluchs
Priznajem i po¹tujem pojam duhovnog usmjeravanja u bilo kom smjeru. Ako je iskreno i radi njih samih, be my guest...

Meni ne smeta, svijet je velik...

A ako si mislila u bukvalnijem smislu "poslije d¾ume u kafanu" odmah... To ne bih komentarisao...
teletrader

Post by teletrader »

ztluhcs wrote:
Priznajem i poštujem pojam duhovnog usmjeravanja u bilo kom smjeru. Ako je iskreno i radi njih samih, be my guest...

A ako si mislila u bukvalnijem smislu "poslije džume u kafanu" odmah... To ne bih komentarisao...
MIslio ne mislila...:)
A spominjao sam ovu drugu raju jer su,na neki svoj nacin,dotakli dno zhivota,pa su i u tom svom produhovljavanju jako iskreni i ne rade to iz interesa
senada

Post by senada »

ipak je vama najbolje zivjeti sa sobom i sa svojim lazima.

pozdrav
ztluhcs

Post by ztluhcs »

teletrader wrote:
ztluhcs wrote:
Priznajem i po¹tujem pojam duhovnog usmjeravanja u bilo kom smjeru. Ako je iskreno i radi njih samih, be my guest...

A ako si mislila u bukvalnijem smislu "poslije d¾ume u kafanu" odmah... To ne bih komentarisao...
MIslio ne mislila...:)
A spominjao sam ovu drugu raju jer su,na neki svoj nacin,dotakli dno zhivota,pa su i u tom svom produhovljavanju jako iskreni i ne rade to iz interesa
©to me prenese da odgovaram senadi :)
ztluhcs

Post by ztluhcs »

senada wrote:ipak je vama najbolje zivjeti sa sobom i sa svojim lazima.
"What An Attitude" :shock:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Jordan26 wrote: ja ne mogu prihvatiti ovo sto se danas smatra drustvenim vrijednostima
Misli¹ ne prihvata¹ ovo kao ultimativni cilj bitisanja i najvi¹u dru¹tvenu vrijednost?

Image

Image

Image

Image

Pa promjeni malo mikro okolinu....
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Jordan26 wrote:mislim da problem nije u mikrosredini vec u macro sredini...malo popricaj s ljudima oko tebe...sto bi se reklo - ispipaj situaciju sokirat ces se...
Ispipao, poèistio jedan dio i sad se lak¹e di¹e...

P.S. Tvoja frendica je tvoja mikrosredina zajedno s ljudima koje poznaje¹. Dru¹tvo promijeniti neæe¹ dakle ostaje ti mijenjati ono ¹to mo¾e¹...
Post Reply