SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
-
jaso
#1 SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Mozeli mi neko objasniti sistem skolovanja u Americi ,stalno cujem kako nasi pricaju o fakultetima i svi studiraju.Ja zivim u Svicarskoj i stvarno rijetko ko da upise faks od nasih,barem u kantonu gdje ja zivim.
Osim toga cuo sam da u Americi posle srednje skole (high shool cini mi se) nejma nikakvo zanimanje pa ako recimo hoce biti auto mehanicar mora produziti skolovanje neznam koliko jos godina (sto bi mi rekli visu ili faks).
HVALA
Osim toga cuo sam da u Americi posle srednje skole (high shool cini mi se) nejma nikakvo zanimanje pa ako recimo hoce biti auto mehanicar mora produziti skolovanje neznam koliko jos godina (sto bi mi rekli visu ili faks).
HVALA
-
melb26sa
#2 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Za automehanicara moze se nakon zavrsene srednje u kakav lokalni koledz gdje je to kao vrsta certifikata - imas predavanja a imas i praksu ili na koledzu ili u kooperaciji sa kakvim ovlastenim zastupnikom xx vrste automobila u njihovom servisu koja je placena. Obicno studenti koji tako rade dobiju stalno zaposlenje kod firme gdje su radili.jaso wrote:Mozeli mi neko objasniti sistem skolovanja u Americi ,stalno cujem kako nasi pricaju o fakultetima i svi studiraju.Ja zivim u Svicarskoj i stvarno rijetko ko da upise faks od nasih,barem u kantonu gdje ja zivim.
HVALA
Isto trazeno zanimanje - varioc, HVAC mehanicar.
Vidi, ovdje se moze studirati jer je povoljno - lokalni koledz u okrugu/kantonu gdje mi zivimo ima povoljne uslove za rezidente tog kantona - kreditni cas se placa $83. Obicno predmeti nose tri kreditna casa pa je to $249 po predmetu. Uzmes u jednom semestru cetiri predmeta za ispod $1000. Jos dodaj i knjige oko $300- 400 i ispod si limita od $2000 koje mozes otpisati na poreznoj prijavi. Nakon zavrsetka koledza dobijes Associate degree i mozes ili poceti raditi (ako do sada nisi radio tokom studija) ili se mozes prebaciti na univerzitet - vecina ako ne i svi predmeti sa koledza se priznaju na univerzitetu. Dosta ljudi dobije i stipendije ili federalne kredite/pomoc (zavisi od visine primanja clanova porodice).
Jos je bolje ako se ide u studiranje za deficitarna zanimanja - npr. medicinske sestre. Cim predjes na praksu u bolnicu, kliniku, odmah poslodavac daje pare za studij (sve ili veliki procenat) jer mu je interesu da ima obrazovano osoblje.
Moram vidjeti sta ja da uzmem, i kod nas na poslu daju pare za dodatno usavrsavanje...
-
doboj
#3 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
zavisi i od vrste posla koji hoces da radis.mozes raditi u trgovini,fabrici samo sa srednjom skolom.obucavaju te 2-3 mjeseca,i ako si vrijedan i trudis se,ostajes zastalno,plus povisica plate,itd.za sva strucnija zanimanja moras imati neku skolu ili certifikat.postoje razne vrste skola-drzavne,nocne,par sati dnevno, ili citav dan,...fakulteti su poskupi,ali mozes dobiti stipendiju ako si odlican ucenik ili si dobar u nekom sportu.ili u mom slucaju ,ja radim na odrzavanju sistema za grijanje na jednom koledzu-Syracuse university,i djeca automatski imaju besplatan koledz.
-
leyla_222
#4 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Dali mozda neko zna sto se tice AA-degree koja se dobije na college,dali se moze sa njom raditi??
Ja sam pocela studij za med. sestru i interesuje me dali mogu da radim ako samo uzmem AA-degree sa college ili treba dalje da nastavim na neki univerzitet?

Ja sam pocela studij za med. sestru i interesuje me dali mogu da radim ako samo uzmem AA-degree sa college ili treba dalje da nastavim na neki univerzitet?
-
melb26sa
#5 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
leyla_222 wrote:Dali mozda neko zna sto se tice AA-degree koja se dobije na college,dali se moze sa njom raditi??
Sjedi i pogledaj na netu sta se trazi od kvalifikacija za tvoje zanimanje. Onda skontaj da na F1 vizi ne mozes raditi van kampusa i vise od 20 sati sedmicno. Nakon diplomiranja bez odgovarajuce vize npr H1B ili radne dozvole i dopustenja USCISa neces moci raditi.
-
jefferson
#6 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Neki dan sam pricao sa dvojicom profesora koji se bave imigracijom. Njihovo vidjenje toga sto su imigranti generalno uspjesniji u SAD nego u Evropi, osim evropskog nacionalizma, jeste da SAD vrlo malo i to u pocetku daju socijalne pomoci legalnim imigrantima kao sto su bile nase izbjeglice. Nakon odredjenog perioda je "sta posijes to uberes."
Znaci ljudi konstantno moraju da se usavrsavaju da bi opstali u turbo-kapitalistickoj ekonomiji. Mnogi nasi mogu sebi i kroz razne "slabo" placene poslove priustiti OK zivot, ali stalno oko tebe ljudi idu za boljim, i ovaj sistem ne pravi razlike izmedju stranaca i domacih jer su svi u sustini stranci (iako se zna neko zadesiti da je ksenofobican, ali su zakoni toliko strogi da niko ne pomislja da te opstruira u necemu). Stoga, kao sto ti je melb rekla, kada imas tako prihvatljivo obrazovanje onda se neko ko zivi ovdje zapita: sto en bi polako college zavrsio? Moj univerzitet ima dva kampusa. Glavni kampus ima oko 30,000 studenata i strasno je skup jer spada u grupu tkz. Research 1 univerziteta po Carnegie klasifikaciji, i godina za tradicionalnog studenta vrlo lako izadje dobro preko 30,000 dolara sa svim troskovima. Medjutim, mi imamo i manji kampus koji ima oko 6,000 studenata i tu su vecinom "netradicionalni" studenti, znaci ljudi koji rade ali hoce da zavrse college ili master, vojska, i sl. 3 kredita ovdje kostaju ako si resident moje drzave oko 460 dol, a onda racunaj za nove knjige isto kao sto je melb rekla, mozda 200-400 dol, ali nakon semestra skontas da na e-bay mozes naci polovne knjige za citav semestar za oko 100dol.
Stoga, sve je to vrlo prihvatljivo. E sad, za strane studente je situacija dosta komplikovanija jer ti F1 status ne dozvoljava da radis van kampusa i ako nemas dobru skolarinu vrlo je tesko jer si pod out of state statusu, a 3 kredita na manjem kampusu ovdje kostaju oko 1500 dolara za F1 studenta, a na vecem skoro 5000. Ako imas skolarinu odmah si pod in-state statusu i placas ostatak kao domaci student. Moja sreca je bila da sam imao skolarinu cijelo vrijeme a sad radim na univerzitetu kao asistent, medjutim, i pored toga sto sam imao kao sto oni kazu "full ride" pa cak i dzeparac, neki dugovi ce ostat iza mene, ali sve je to minorno za ono sto sam dobio.
Ovdje masovono stranci dolaze jer znaju da i ako plate prvih par semestara, dobrim ucenjem mogu da dobiju super skolarine.
E sad kada imas takav sistem, i hiljade univerziteta, vrlo tesko je ostati po strani i gledati kako drugi napreduju pa umjesto posla mehanicara najednom rade u klimatizovanoj kancelariji sa normalnim radnim vremenom i svim beneficijama, i sto je najvaznije, nece "ledja slomiti."
@leyla_222
Ti si izabrala super poziv s obzirom da ima ogromni manjak medicinskih sestara. Ali ce ti put biti tezi nego domacim ljudima. Moras biti strpljiva i raditi neke poslove koji su rezervisani striktno za studente kao sto su cuvanje djece itd. Proci ce dosta vremena prije nego sto ti stanes na svoje noge, i to moras prihvatiti. Kada zavrsis skolu imas OPT, ili Optional Practice Training koji ti dozvoljava da radis godinu. Kada to dobijes, a za OPT ces se prijaviti oko 3 mjeseca prije diplomiranja kod svog savjetnika koji ti potpisuje I20, i ostala imigraciona sranja, imas godinu raditi u nekoj instituciji. Za tebe nece biti tesko posao naci, ali puno moras uloziti, tj. moras stalno da se raspitujes kod svojih profesora kako bi mogla krenuti i kada raditi intership u nekoj bolnici. Kada to dobijes daj sve od sebe, i bolnica ce te zaposliti sa tvojim OPT. Kada te zaposli, a vjerujem da ces biti dobar radnik, oni ce ti sponzorisati H1B1 radnu vizu, i mislim da bi u toku te vize oni ti mogli sponzorirati green card jer im fali takvih radnika.
Jos bolja opcija: Upisi master odmah, jer sad imati univerzitetsku diplomu i nije bas tolika prednost, ali sa Masterom iz tvoje oblasti se definitivno istices.
Samo polako, sve dodje na svoje, ali treba vremena. Jbg, prihvati da ces zivjeti ko kokuz nekoliko godina ako ne i 5-6, ali covjek gleda onda zivot dosta drugacije!
Znaci ljudi konstantno moraju da se usavrsavaju da bi opstali u turbo-kapitalistickoj ekonomiji. Mnogi nasi mogu sebi i kroz razne "slabo" placene poslove priustiti OK zivot, ali stalno oko tebe ljudi idu za boljim, i ovaj sistem ne pravi razlike izmedju stranaca i domacih jer su svi u sustini stranci (iako se zna neko zadesiti da je ksenofobican, ali su zakoni toliko strogi da niko ne pomislja da te opstruira u necemu). Stoga, kao sto ti je melb rekla, kada imas tako prihvatljivo obrazovanje onda se neko ko zivi ovdje zapita: sto en bi polako college zavrsio? Moj univerzitet ima dva kampusa. Glavni kampus ima oko 30,000 studenata i strasno je skup jer spada u grupu tkz. Research 1 univerziteta po Carnegie klasifikaciji, i godina za tradicionalnog studenta vrlo lako izadje dobro preko 30,000 dolara sa svim troskovima. Medjutim, mi imamo i manji kampus koji ima oko 6,000 studenata i tu su vecinom "netradicionalni" studenti, znaci ljudi koji rade ali hoce da zavrse college ili master, vojska, i sl. 3 kredita ovdje kostaju ako si resident moje drzave oko 460 dol, a onda racunaj za nove knjige isto kao sto je melb rekla, mozda 200-400 dol, ali nakon semestra skontas da na e-bay mozes naci polovne knjige za citav semestar za oko 100dol.
Stoga, sve je to vrlo prihvatljivo. E sad, za strane studente je situacija dosta komplikovanija jer ti F1 status ne dozvoljava da radis van kampusa i ako nemas dobru skolarinu vrlo je tesko jer si pod out of state statusu, a 3 kredita na manjem kampusu ovdje kostaju oko 1500 dolara za F1 studenta, a na vecem skoro 5000. Ako imas skolarinu odmah si pod in-state statusu i placas ostatak kao domaci student. Moja sreca je bila da sam imao skolarinu cijelo vrijeme a sad radim na univerzitetu kao asistent, medjutim, i pored toga sto sam imao kao sto oni kazu "full ride" pa cak i dzeparac, neki dugovi ce ostat iza mene, ali sve je to minorno za ono sto sam dobio.
Ovdje masovono stranci dolaze jer znaju da i ako plate prvih par semestara, dobrim ucenjem mogu da dobiju super skolarine.
E sad kada imas takav sistem, i hiljade univerziteta, vrlo tesko je ostati po strani i gledati kako drugi napreduju pa umjesto posla mehanicara najednom rade u klimatizovanoj kancelariji sa normalnim radnim vremenom i svim beneficijama, i sto je najvaznije, nece "ledja slomiti."
@leyla_222
Ti si izabrala super poziv s obzirom da ima ogromni manjak medicinskih sestara. Ali ce ti put biti tezi nego domacim ljudima. Moras biti strpljiva i raditi neke poslove koji su rezervisani striktno za studente kao sto su cuvanje djece itd. Proci ce dosta vremena prije nego sto ti stanes na svoje noge, i to moras prihvatiti. Kada zavrsis skolu imas OPT, ili Optional Practice Training koji ti dozvoljava da radis godinu. Kada to dobijes, a za OPT ces se prijaviti oko 3 mjeseca prije diplomiranja kod svog savjetnika koji ti potpisuje I20, i ostala imigraciona sranja, imas godinu raditi u nekoj instituciji. Za tebe nece biti tesko posao naci, ali puno moras uloziti, tj. moras stalno da se raspitujes kod svojih profesora kako bi mogla krenuti i kada raditi intership u nekoj bolnici. Kada to dobijes daj sve od sebe, i bolnica ce te zaposliti sa tvojim OPT. Kada te zaposli, a vjerujem da ces biti dobar radnik, oni ce ti sponzorisati H1B1 radnu vizu, i mislim da bi u toku te vize oni ti mogli sponzorirati green card jer im fali takvih radnika.
Jos bolja opcija: Upisi master odmah, jer sad imati univerzitetsku diplomu i nije bas tolika prednost, ali sa Masterom iz tvoje oblasti se definitivno istices.
Samo polako, sve dodje na svoje, ali treba vremena. Jbg, prihvati da ces zivjeti ko kokuz nekoliko godina ako ne i 5-6, ali covjek gleda onda zivot dosta drugacije!
- ahuseino
#7 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Ovo sve sto MelB kaze potpuno stoji, samo bi da dodam da za to opisano:melb26sa wrote:Za automehanicara moze se nakon zavrsene srednje u kakav lokalni koledz gdje je to kao vrsta certifikata - imas predavanja a imas i praksu ili na koledzu ili u kooperaciji sa kakvim ovlastenim zastupnikom xx vrste automobila u njihovom servisu koja je placena. Obicno studenti koji tako rade dobiju stalno zaposlenje kod firme gdje su radili.jaso wrote:Mozeli mi neko objasniti sistem skolovanja u Americi ,stalno cujem kako nasi pricaju o fakultetima i svi studiraju.Ja zivim u Svicarskoj i stvarno rijetko ko da upise faks od nasih,barem u kantonu gdje ja zivim.
HVALA
Isto trazeno zanimanje - varioc, HVAC mehanicar.
Vidi, ovdje se moze studirati jer je povoljno - lokalni koledz u okrugu/kantonu gdje mi zivimo ima povoljne uslove za rezidente tog kantona - kreditni cas se placa $83. Obicno predmeti nose tri kreditna casa pa je to $249 po predmetu. Uzmes u jednom semestru cetiri predmeta za ispod $1000. Jos dodaj i knjige oko $300- 400 i ispod si limita od $2000 koje mozes otpisati na poreznoj prijavi. Nakon zavrsetka koledza dobijes Associate degree i mozes ili poceti raditi (ako do sada nisi radio tokom studija) ili se mozes prebaciti na univerzitet - vecina ako ne i svi predmeti sa koledza se priznaju na univerzitetu. Dosta ljudi dobije i stipendije ili federalne kredite/pomoc (zavisi od visine primanja clanova porodice).
Jos je bolje ako se ide u studiranje za deficitarna zanimanja - npr. medicinske sestre. Cim predjes na praksu u bolnicu, kliniku, odmah poslodavac daje pare za studij (sve ili veliki procenat) jer mu je interesu da ima obrazovano osoblje.
Moram vidjeti sta ja da uzmem, i kod nas na poslu daju pare za dodatno usavrsavanje...
1) Cijena je obicno duplo veca za out of state tuition (sto naravno obuhvata Svicu
2) Za posao a i finansijsku pomoc (federalnu i lokalnu) ti treba legalni staus - permanent rezidenta... legalno govorec... Cak mislim da je tesko dobiti private loan ako nisi US resident... ili da imas ziranta… (kao sto zam ja bio jednom drugu na magistarskom programu).
Puno je lakse doci u US na post diplomski sto se tice statusa, i fundinga. Ja sam sve radio sa legalnim statusom, tako da nemam puno uvidjaja u ove studentske vize osim sto sam cuo od kolega i raje... Imas jos po koju temu ovdje na SA-x o ovome...
Za zanate, isto kao i kod nas, imas trade (high) schools ili ako nisi isao u tu skolu, dopunjavas se na certifikovanoj instituciji kao sto su community college ili nezavisne privatne skole... Recimo mozes otici u trade HS i dati auto da ti popravljaju za male pare, ti samo kupis dijelove...
Za zanatske certifikate obicno moras ispuniti to neko skolovanje tehnicko (na community college-u ili u trade school - HS), plus praksa, t.j. raditi kao kalfa u mehanicarskoj radnji. Mescini da je za elektricara potrebno 8000 sati prakse - da radis za elektricara sa dozvolom. Ova prakza je kao posao, recimo nije $50 - $100 dolara na sat koliko je placen iskusni elektricar (ili njegov biznis), ali ti je recimo $15 - $25 ovdje gdje sam ja… Ovo znam jer imam iskustva koristeci njihove usluge, a i ja sam elektricar iz domovine, pa me je ovo interesovalo svojedobno… kad sam stigo fresh off the boat, pa sam morao gledat’ sta cu, gdje cu…
Jaso, zasto pitas?
Sta fail Svici?
- ahuseino
#8 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Nursing degree je ovdje fakultet - 4 godine. Nisam siguran kakvi su dalje stepeni, mescini da ima certified nurse i registered nurse. Ovo je jedan od degrees za koje bi ti trebalo nesto kao kod nas nostrifikacija, ili da zavrsis 4 godine na certified college level institution... jer zanimanje iziskuje dozvolu (putem skole)...leyla_222 wrote:Dali mozda neko zna sto se tice AA-degree koja se dobije na college,dali se moze sa njom raditi??
Koliko se sjecam kod nas je sestra bilo nesto na nivou zavrsene srednje skole (Medicinska na Bjelavama - ako se nije sta promjenilo). Ovdje je to potpuno drugacije i striktnije.
Ima nesto sto zovu certified nurses aide (CNA) sto je kurs od nekih par mjeseci i certifikacija, slicno je dental assistant... posao je... pa asistent sestri...
-
leyla_222
#9 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Znaci ako samo uzmem AA-degree koja je odprilike 2 godine na college nemogu da radim kao med. sestra ???ahuseino wrote:Nursing degree je ovdje fakultet - 4 godine. Nisam siguran kakvi su dalje stepeni, mescini da ima certified nurse i registered nurse. Ovo je jedan od degrees za koje bi ti trebalo nesto kao kod nas nostrifikacija, ili da zavrsis 4 godine na certified college level institution... jer zanimanje iziskuje dozvolu (putem skole)...leyla_222 wrote:Dali mozda neko zna sto se tice AA-degree koja se dobije na college,dali se moze sa njom raditi??
Koliko se sjecam kod nas je sestra bilo nesto na nivou zavrsene srednje skole (Medicinska na Bjelavama - ako se nije sta promjenilo). Ovdje je to potpuno drugacije i striktnije.
Ima nesto sto zovu certified nurses aide (CNA) sto je kurs od nekih par mjeseci i certifikacija, slicno je dental assistant... posao je... pa asistent sestri...
- ahuseino
#10 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Da... Morala bi da uzmes BS sto je 4 godine...leyla_222 wrote:ahuseino wrote:Nursing degree je ovdje fakultet - 4 godine. Nisam siguran kakvi su dalje stepeni, mescini da ima certified nurse i registered nurse. Ovo je jedan od degrees za koje bi ti trebalo nesto kao kod nas nostrifikacija, ili da zavrsis 4 godine na certified college level institution... jer zanimanje iziskuje dozvolu (putem skole)...leyla_222 wrote:Dali mozda neko zna sto se tice AA-degree koja se dobije na college,dali se moze sa njom raditi??
Znaci ako samo uzmem AA-degree koja je odprilike 2 godine na college nemogu da radim kao med. sestra ???
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#11 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
@layla; got me on my knees Layla
; ne znam zasto mislis da ti je u SADu neko obavezan dati posao? pa u SAD je momentalno najveca nezaposlenost poslje WWII, tj. imaju svog kadra bez posla.
PS
znaci dok si na vizi, mozes samo raditi posao na tom collegu, koji su ti donekle i obavezni dati taj posao, i nesto na crno tu i tamo
PS
znaci dok si na vizi, mozes samo raditi posao na tom collegu, koji su ti donekle i obavezni dati taj posao, i nesto na crno tu i tamo
-
jefferson
#12 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Nezaposlenost nije bas najveca od WWII (oko 13% 1980g) ali je tesko za posao.corolla02 wrote:@layla; got me on my knees Layla; ne znam zasto mislis da ti je u SADu neko obavezan dati posao? pa u SAD je momentalno najveca nezaposlenost poslje WWII, tj. imaju svog kadra bez posla.
PS
Njoj niko naravno nije duzan dati posao, ali nije joj ni na kampusu. Samo je stvar da li ce ona uspostaviti komunikaciju sa ljudima koji joj mogu dati posao, a budel cekala u redu da dobije posao nacekat ce se jer koliko je takvih studenata koji hoce bilo kakav posao?
Ja sam nedavno zaposlio jednog studenta jer je dosao da pita trebal nam neko. Kad me neko nazove i kaze eto imam studenta kosa mi se na glavi digne. Obicno takvi studenti su vrlo nekomunikativni i uopste losi radnici. kada vidim da neko zna sta hoce i ne libi se otvoreno pitati znam da nece biti problema ni u komunikaciji na poslu.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#13 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
jesil ti siguranjefferson wrote:Nezaposlenost nije bas najveca od WWII (oko 13% 1980g) ali je tesko za posao.corolla02 wrote:@layla; got me on my knees Layla; ne znam zasto mislis da ti je u SADu neko obavezan dati posao? pa u SAD je momentalno najveca nezaposlenost poslje WWII, tj. imaju svog kadra bez posla.
PS
Njoj niko naravno nije duzan dati posao, ali nije joj ni na kampusu. Samo je stvar da li ce ona uspostaviti komunikaciju sa ljudima koji joj mogu dati posao, a budel cekala u redu da dobije posao nacekat ce se jer koliko je takvih studenata koji hoce bilo kakav posao?
Ja sam nedavno zaposlio jednog studenta jer je dosao da pita trebal nam neko. Kad me neko nazove i kaze eto imam studenta kosa mi se na glavi digne. Obicno takvi studenti su vrlo nekomunikativni i uopste losi radnici. kada vidim da neko zna sta hoce i ne libi se otvoreno pitati znam da nece biti problema ni u komunikaciji na poslu.
a @Leyla; najbolje da se obratis na "career center" i informises jer svaka ustanova koja daje diplome ima i kanale da nadje posao, tu i tamo
-
neko iz mase
#14 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
nije tacno. Za medicinske sestre imas program koji traje 18/24 mjeseca, kao i program od 4 godine. Razlika se naravno vidi u plati kao i odgovornosti koju preuzimas na sebe. Mislim da sa AA (do dvije godine) imas zvanje LPN/LVN a sa 4 godine RN. Cak i poslije 4 godine mozes nastaviti usavrsavanje i postati NP (nurse practicioner)ahuseino wrote:Da... Morala bi da uzmes BS sto je 4 godine...leyla_222 wrote:ahuseino wrote:
Nursing degree je ovdje fakultet - 4 godine. Nisam siguran kakvi su dalje stepeni, mescini da ima certified nurse i registered nurse. Ovo je jedan od degrees za koje bi ti trebalo nesto kao kod nas nostrifikacija, ili da zavrsis 4 godine na certified college level institution... jer zanimanje iziskuje dozvolu (putem skole)...
Znaci ako samo uzmem AA-degree koja je odprilike 2 godine na college nemogu da radim kao med. sestra ???
- Ja_Ja
#15 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Da napise nesto neko koje cijeli sistem prosao na tezi nacin, bez pomoci bilo koga, upadajuci i dizuci se u hodu 
Znaci dosao sam u SAD 2001 poslije zavrsene jedne i pol godine srednje tehnicke skole. Mada sam bio u gradu krcatom basancima nisam mogao nikog da "privolim" da mi pomogne oko cijelog navikavanja na novi skolski sistem a ni skolski savjetnici nisu bili na nivou sto cu objasniti u nastavku.
Nakon dolaska u SAD strpali su me u skolu koja je bila susta suprotnost svim skolama iz Holivudskih filmova (polazeci od toga da smo svi mislili da je Amerika Holivud:)) i vratili me ponovo u prvi (9ti po njihovom) srednje. Znaci, metalni detektori na ulaznim vratima, skolski policajci na svakom cosku, upis i ispis iz liste prilikom svakog izlaska iz ucionice u toku casa itd. Srednja skola koju sam pohadjao nije imala smjerove kao nase skole vec se jednostavno vodi kao generalno obrazovanje. Neke skole iMAJU opcije da ucenici odmah izaberu svoje zanimanje i da uzimaju casove prema tom planu (npr. medicinski tehnicar i slicno) ali vecina ne.
Nakon provedene dvije godine tokom kojih je moja savjetnica (svaki ucenik ima svog savjetnika npr. 1 savjetnik za prezimena A-C itd) tvrdila da su moji skolski dokumenti u glavnom ESL (Engleski kao drugi jezik) uredu doslo mi je 5 do 12 i pokupio sam se i otisao sam u taj ured i napao ih, nakon cega su sutradan ekspresno donijeli svu moju dokumentaciju i priznali mi cirka 12 kredita (predmeta). No ja sam u medjuvremenu uzimao i nocne skole i ljetne skole kako bih sto prije zarstio to jer sam se bojao da mi ne priznaju skolu pa da srednju zavrsim 3 godine iza moje generacije, tako da sam uzimao sve duple casove iz fizike, matematike, hemije, itd. Na kraju, 2003 u ljeto zavrsavam skolu sa do dana danasnjeg rekordnih 32 kredita (casa) u skoli koja zahtijeva 21kredit za diplomu.
Posto je vec bilo kasno ljeto, ja nisam uradio niti jedan od americkih testova standarizacije i znanja (SAT, ACT itd.) odlucio sam da se upisem na lokalni dvogodisnji koledz iako sam diplomirao zajedno sa Vedadom Ibisevicem i jos jednom bosankom kao ucenici generacije sa prosjekom ocjena 4.0 (najvecim prosjekom). Nisam uspio da apliciram niti dobijem bilo kakvu pomoc, niti stipendiju (jer je bilo kasno). Tako da sam sve sam finasirao konobarisuci u starackom domu. 2006 godine dobijam AA diplomu (associate degree), nakon cega se prebacujem na univerzitet gdje opet finansiram sam sebe i diplomiram 2009 godine. AA diploma je nesto poput vise skole. Znaci nisi potpuno kvalifikovan ali ukoliko nema niko bolji mozes i ti da prodjes. Ta diploma dodje vise kao neki "trening" nego siguran put do dobrog posla. Ono sto je sigurno jeste da MNOGOOOO ustedis ukoliko ides prvo 2 godine kroz dvogodisnji koledz pa se onda prebacis na univerzitet nego da odmah sve 4 godine odradish na univerzitetu.
Danas sam tu gdje jesam i dijeli me jos godina dana od magistarske diplome.
Ovdje mozes raditi i kao prodavac u prodavnici, na gradjevini, kao vozac i gro drugih poslova bez diplome mada vecina trazi bar srednju skolu.
U danasnjoj ekonomiji srednja skola gotovo da nije dovoljna niti za gore navedeno jer je konkurencija toliko jaka a poslova malo da i visoko obrazovani idu raditi za male pare.
Nekoliko kurioziteta:
Jedan od razloga napustanja Bosne je bio sto nisam mogao da upisem skolu koju sam htio iako sam polozio prijemni ispit nisam primljen a moja poznanica koja je pala na prijemnom je primljena.
U gradu u kojem zivim je bilo nasih kojim je i put u prodavnicu bio tezak, pa sam na upite o prodavnici (kada sam tek dosao), iako sam zivio manje od 300 metara od nje dobijao odogovore da je to TOLIKO daleko da se autom mora ici i da nije preporuciljivo da sam idem (ovo je samo primjer pomoci kakvu sam mogao ocekivati i kakvu sam dobijao).
U dvije godine koledza sam uspio da dodjem do mjesta predjsednika studentske vlade i da budem nagradjivan na drzavnom i federalnom nivou da bi na kraju bio proglasen najuspjesnim predsjednikom studentske vlade u historiji koledza.
ALI me je uz sve to pratila k....a sreca da sam uvijek kasnio 1 sec. kako bi mi situacija bila olaksana.
Znaci dosao sam u SAD 2001 poslije zavrsene jedne i pol godine srednje tehnicke skole. Mada sam bio u gradu krcatom basancima nisam mogao nikog da "privolim" da mi pomogne oko cijelog navikavanja na novi skolski sistem a ni skolski savjetnici nisu bili na nivou sto cu objasniti u nastavku.
Nakon dolaska u SAD strpali su me u skolu koja je bila susta suprotnost svim skolama iz Holivudskih filmova (polazeci od toga da smo svi mislili da je Amerika Holivud:)) i vratili me ponovo u prvi (9ti po njihovom) srednje. Znaci, metalni detektori na ulaznim vratima, skolski policajci na svakom cosku, upis i ispis iz liste prilikom svakog izlaska iz ucionice u toku casa itd. Srednja skola koju sam pohadjao nije imala smjerove kao nase skole vec se jednostavno vodi kao generalno obrazovanje. Neke skole iMAJU opcije da ucenici odmah izaberu svoje zanimanje i da uzimaju casove prema tom planu (npr. medicinski tehnicar i slicno) ali vecina ne.
Nakon provedene dvije godine tokom kojih je moja savjetnica (svaki ucenik ima svog savjetnika npr. 1 savjetnik za prezimena A-C itd) tvrdila da su moji skolski dokumenti u glavnom ESL (Engleski kao drugi jezik) uredu doslo mi je 5 do 12 i pokupio sam se i otisao sam u taj ured i napao ih, nakon cega su sutradan ekspresno donijeli svu moju dokumentaciju i priznali mi cirka 12 kredita (predmeta). No ja sam u medjuvremenu uzimao i nocne skole i ljetne skole kako bih sto prije zarstio to jer sam se bojao da mi ne priznaju skolu pa da srednju zavrsim 3 godine iza moje generacije, tako da sam uzimao sve duple casove iz fizike, matematike, hemije, itd. Na kraju, 2003 u ljeto zavrsavam skolu sa do dana danasnjeg rekordnih 32 kredita (casa) u skoli koja zahtijeva 21kredit za diplomu.
Posto je vec bilo kasno ljeto, ja nisam uradio niti jedan od americkih testova standarizacije i znanja (SAT, ACT itd.) odlucio sam da se upisem na lokalni dvogodisnji koledz iako sam diplomirao zajedno sa Vedadom Ibisevicem i jos jednom bosankom kao ucenici generacije sa prosjekom ocjena 4.0 (najvecim prosjekom). Nisam uspio da apliciram niti dobijem bilo kakvu pomoc, niti stipendiju (jer je bilo kasno). Tako da sam sve sam finasirao konobarisuci u starackom domu. 2006 godine dobijam AA diplomu (associate degree), nakon cega se prebacujem na univerzitet gdje opet finansiram sam sebe i diplomiram 2009 godine. AA diploma je nesto poput vise skole. Znaci nisi potpuno kvalifikovan ali ukoliko nema niko bolji mozes i ti da prodjes. Ta diploma dodje vise kao neki "trening" nego siguran put do dobrog posla. Ono sto je sigurno jeste da MNOGOOOO ustedis ukoliko ides prvo 2 godine kroz dvogodisnji koledz pa se onda prebacis na univerzitet nego da odmah sve 4 godine odradish na univerzitetu.
Danas sam tu gdje jesam i dijeli me jos godina dana od magistarske diplome.
Ovdje mozes raditi i kao prodavac u prodavnici, na gradjevini, kao vozac i gro drugih poslova bez diplome mada vecina trazi bar srednju skolu.
U danasnjoj ekonomiji srednja skola gotovo da nije dovoljna niti za gore navedeno jer je konkurencija toliko jaka a poslova malo da i visoko obrazovani idu raditi za male pare.
Nekoliko kurioziteta:
Jedan od razloga napustanja Bosne je bio sto nisam mogao da upisem skolu koju sam htio iako sam polozio prijemni ispit nisam primljen a moja poznanica koja je pala na prijemnom je primljena.
U gradu u kojem zivim je bilo nasih kojim je i put u prodavnicu bio tezak, pa sam na upite o prodavnici (kada sam tek dosao), iako sam zivio manje od 300 metara od nje dobijao odogovore da je to TOLIKO daleko da se autom mora ici i da nije preporuciljivo da sam idem (ovo je samo primjer pomoci kakvu sam mogao ocekivati i kakvu sam dobijao).
U dvije godine koledza sam uspio da dodjem do mjesta predjsednika studentske vlade i da budem nagradjivan na drzavnom i federalnom nivou da bi na kraju bio proglasen najuspjesnim predsjednikom studentske vlade u historiji koledza.
ALI me je uz sve to pratila k....a sreca da sam uvijek kasnio 1 sec. kako bi mi situacija bila olaksana.
-
landlord
#16 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
evo i mojih par centi..
ja sam svoj fax zavrsio u BiH. Imao sam srecu da 3-4 godine radnog iskustva steknem u Bih. Nakon toga dobijem green card i dodjem u US of A.
Nakon tri- cetiri mjeseca provedena u manjem gradicu gdje nisam imao srece sa poslom dobijem posao u velikom gradu i preselim se u isit. Kad sam dobio posao niko me nije pitao ni koju skolu sam zavrsio niti jesam li je zavrsio.. niti ista vezano za istu. Samo su mi postavili par pitanja u vezi posla.
Mislim da ako ste imali radno iskustvo u BiH i ako ste u IT oblasti da ne gubite vrijeme i novac razmisljajuci o skoli, samo ganjajte posao. i sve ce doci na svoje..
nisam bas siguran da moj post ima puno veze sa temom.. ali mozda nekome pomogne..
ja sam svoj fax zavrsio u BiH. Imao sam srecu da 3-4 godine radnog iskustva steknem u Bih. Nakon toga dobijem green card i dodjem u US of A.
Nakon tri- cetiri mjeseca provedena u manjem gradicu gdje nisam imao srece sa poslom dobijem posao u velikom gradu i preselim se u isit. Kad sam dobio posao niko me nije pitao ni koju skolu sam zavrsio niti jesam li je zavrsio.. niti ista vezano za istu. Samo su mi postavili par pitanja u vezi posla.
Mislim da ako ste imali radno iskustvo u BiH i ako ste u IT oblasti da ne gubite vrijeme i novac razmisljajuci o skoli, samo ganjajte posao. i sve ce doci na svoje..
nisam bas siguran da moj post ima puno veze sa temom.. ali mozda nekome pomogne..
-
jefferson
#17 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Jesam, to je kad ti je komsija bio predsjednikcorolla02 wrote:jesil ti siguranjefferson wrote:Nezaposlenost nije bas najveca od WWII (oko 13% 1980g) ali je tesko za posao.corolla02 wrote:@layla; got me on my knees Layla; ne znam zasto mislis da ti je u SADu neko obavezan dati posao? pa u SAD je momentalno najveca nezaposlenost poslje WWII, tj. imaju svog kadra bez posla.
PS
Ja sam nedavno zaposlio jednog studenta jer je dosao da pita trebal nam neko. Kad me neko nazove i kaze eto imam studenta kosa mi se na glavi digne. Obicno takvi studenti su vrlo nekomunikativni i uopste losi radnici. kada vidim da neko zna sta hoce i ne libi se otvoreno pitati znam da nece biti problema ni u komunikaciji na poslu.na koji se izvor oslanjas pa je 13% nekad tamo bilo u 80tim
ja to ionako ne dozivjeh ovdje pa i ne znam koji je osjecaj bio tad, ali znam kako je danas
![]()
a @Leyla; najbolje da se obratis na "career center" i informises jer svaka ustanova koja daje diplome ima i kanale da nadje posao, tu i tamo
Medjutim, nezaposlenost nije bila bas toliki problem tada, problem su bile kamate na kuce od 21% ili inflacija od 13.5%.
Ovo sad je jos uvijek mila majka, plus sto su 1979 Arapi opet pokusali pokazati ko ventile kontrolise
- corolla02
#18 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
svima njima (zivim predsjednicima) "deda-komsija" i sad moze bukvicu ocitati 
- ahuseino
#19 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
OK ispravka, nisam ni znao da se moze raditi u zdravstvu kao sestra bez certification, ali izgleda da moze.neko iz mase wrote:nije tacno. Za medicinske sestre imas program koji traje 18/24 mjeseca, kao i program od 4 godine. Razlika se naravno vidi u plati kao i odgovornosti koju preuzimas na sebe. Mislim da sa AA (do dvije godine) imas zvanje LPN/LVN a sa 4 godine RN. Cak i poslije 4 godine mozes nastaviti usavrsavanje i postati NP (nurse practicioner)ahuseino wrote:Da... Morala bi da uzmes BS sto je 4 godine...leyla_222 wrote:
Ovdje mozes naci vjerujem sve sto ti treba:
http://www.nursingdegreeguide.org/artic ... g_diploma/
Valjda sam to bunio, moje common knowledge je bilo da je da je svaka BSN (4yr degree), sacu obratit' paznju
Izgleda da za certification moras imati 4 yr degree, ne 2 yr... da budes CRNA, t.j. izabrati diplomu ili degree...
Cini se da ima svakakvih stepena (srednja s., associate, BS, MS and PhD) i ko sto rece @neko kol'ko para tol'ko muzike......
Diploma or Degree?
One question you might ponder on is the difference between a nursing diploma and a degree. If you are looking into getting an entry-level nursing job, then there is not much difference between the two. However, a degree might prove to be useful further down your career path. For example, a CRNA requires BSN degree before the certification can be considered.
...
Good to know...
-
drastic
#20 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
nisam sve citao ali ovo je istina
kad sam dosao ovdje iz njemacke sin mi je imao 11 godina
za mjesec dana je govorio engleski ali je zaboravio njemacki . Nikad nije imao nikakvih knjiga i isao je u skolu sa kosarkaskom loptom. Ne znam sta se radilo u skoli ali kad smo ga dizali iz skole uvijek je bio napolju i igrao kosarku. Poslije u high school nije vise bilo lopte ali ni knjiga. Od kada je zavrsio high ide na nekakve koledje.Sad mu je 24 godine. Opet nema knjiga
za mjesec dana je govorio engleski ali je zaboravio njemacki . Nikad nije imao nikakvih knjiga i isao je u skolu sa kosarkaskom loptom. Ne znam sta se radilo u skoli ali kad smo ga dizali iz skole uvijek je bio napolju i igrao kosarku. Poslije u high school nije vise bilo lopte ali ni knjiga. Od kada je zavrsio high ide na nekakve koledje.Sad mu je 24 godine. Opet nema knjiga
-
neko iz mase
#21 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
on nema knjiga, a ti nemas posla. Sve mi se cini da cete vi uskoro na novi zeland...drastic wrote:nisam sve citao ali ovo je istina
- corolla02
#22 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
neko iz mase wrote:on nema knjiga, a ti nemas posla. Sve mi se cini da cete vi uskoro na novi zeland...drastic wrote:nisam sve citao ali ovo je istina
-
jefferson
#23 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Dijagnoza za 10neko iz mase wrote:on nema knjiga, a ti nemas posla. Sve mi se cini da cete vi uskoro na novi zeland...drastic wrote:nisam sve citao ali ovo je istina
- nellington
#24 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Hahaha, ovo k'o Mujo u Kanadineko iz mase wrote:on nema knjiga, a ti nemas posla. Sve mi se cini da cete vi uskoro na novi zeland...drastic wrote:nisam sve citao ali ovo je istina
-
drastic
#25 Re: SISTEM SKOLOVANJA U AMERICI
Why,yes,no?neko iz mase wrote:on nema knjiga, a ti nemas posla. Sve mi se cini da cete vi uskoro na novi zeland...drastic wrote:nisam sve citao ali ovo je istina