Siromaštvo u Sarajevu
-
zesu75
#1 Siromaštvo u Sarajevu
Kad god otvorim novine zasipaju me informacije o ekstremnom siromaštvu u Sarajevu tipa 65 % stanovnika ispod granice bijede. Jel se to samo meni fatamorgana priviđa - ali ne čini se da su restorani, kafići i ćevapdžinice tako prazni, od automobila se ne može živjeti, kontejneri i ulice su prepune bačenog hljeba i ostalih nepojedenih namirnica, niko ne hoda poderan osim klošara, grad se isprazni za ljetnih odmora, u prodavnicama nestanu normalni brojevi cipela i odjeće za par sati, kafane se ne zatvaraju zbog malog prometa, sve potrošačko niče na sve strane, u supermarketima su redovi vikendom ko da se sve djaba dijeli, pazare se stotine maraka po kupovini itd.
Ko to ovdje koga farba ?
Poznajem na stotine ljudi iz svih slojeva društva, ne spadam u neku ekstra privilegovanu klasu, jer toga kod nas i nema, ali ne poznajem ljude koji se nisu barem malo "snašli", ako ne i vrlo dobro. Znate li vi nekoga iz vaše sredine ko nema hljeba da jede ?
Najekstremniji slučaj koji poznam je jedna "šehiduša" koja kuka po čitav dan kako nema, a i ona i sin i kćerka ne ispuštaju cigaretu iz ruke, sin i kćerka volan, i prima se oko 700 KM na ime šehidluka jednog od njenih nesretnih muževa, što sa raznim dodacima njegove firme i NVO-a i države za djecu izađe na 1000 KM. Bog ih dragi na rad ne bi mogao natjerati.
Sve što hoću da kažem je da "naš" narod laže i da stalno kuka, ukriva primanja radi poreza i benificija, svi bi na socijalu i budžet, a da stanje nije tako loše. Malo je pravih siromaha u Sarajevu i uglavnom se radi o ljudima koji su ili bolesni ili prestari ili asocijalni. Posebna kategorija siromaštva su studenti iz siromašnih mahom seljačkih porodica - ali ih ne ubrajam u stalne stanovnike. Možda 10 do 20 % ljudi.
Ko to ovdje koga farba ?
Poznajem na stotine ljudi iz svih slojeva društva, ne spadam u neku ekstra privilegovanu klasu, jer toga kod nas i nema, ali ne poznajem ljude koji se nisu barem malo "snašli", ako ne i vrlo dobro. Znate li vi nekoga iz vaše sredine ko nema hljeba da jede ?
Najekstremniji slučaj koji poznam je jedna "šehiduša" koja kuka po čitav dan kako nema, a i ona i sin i kćerka ne ispuštaju cigaretu iz ruke, sin i kćerka volan, i prima se oko 700 KM na ime šehidluka jednog od njenih nesretnih muževa, što sa raznim dodacima njegove firme i NVO-a i države za djecu izađe na 1000 KM. Bog ih dragi na rad ne bi mogao natjerati.
Sve što hoću da kažem je da "naš" narod laže i da stalno kuka, ukriva primanja radi poreza i benificija, svi bi na socijalu i budžet, a da stanje nije tako loše. Malo je pravih siromaha u Sarajevu i uglavnom se radi o ljudima koji su ili bolesni ili prestari ili asocijalni. Posebna kategorija siromaštva su studenti iz siromašnih mahom seljačkih porodica - ali ih ne ubrajam u stalne stanovnike. Možda 10 do 20 % ljudi.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
da je 65% siromashno, nije, blizu ruba jeste, ali je bitnije nasut 5 litara benzina u neki krsh sa tanga znakom naprijed nego imat tri obroka dnevno....
i fakat, koga lazemo, vidi auta na cesti, da ti dusa stane....
a niko nema zvanicne podatke, statisticari NE RADE svoj posao, zadnji popis bio 1991.godine itd itd...
dovoljno je da dva novinara puknu pribilizne cifre, treci vec srednju vrijednost uzima kao CINJENICU i ode sve u klinac.
i fakat, koga lazemo, vidi auta na cesti, da ti dusa stane....
a niko nema zvanicne podatke, statisticari NE RADE svoj posao, zadnji popis bio 1991.godine itd itd...
dovoljno je da dva novinara puknu pribilizne cifre, treci vec srednju vrijednost uzima kao CINJENICU i ode sve u klinac.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Glasao sam da u Sarajevu nije 65% ljudi esktremna bijeda.
Ali mi se ne svidja ta tvoja spika - Sehidusa, ovo ono.
Mojne mi mahale bogati. Eto - poimanje zivota za troje radno sposobnih bi trebalo biti po 300 kerima mjesecno ili 10 markica na dan. Od toga se moze zivjeti - i mozda i volan imati - al' ako je to neciji horizont i kompas u zivotu - jebe mi se, mimo mene i drugih.
Normalno - Sehidusu trebas usutkati - ako ti smeta, ali ne i neki mit propagirati o tome kako je Sarajevo novi Dubai. Prosao sam svijeta i vidjeo mnogo gori skotova kako zive mnogo bolje, pa ako ti to onako, cini ovo sve laksim za podnjet, primi to k znanju.
Cinjenica jest da je 40% ljudi nezposleno i da od tih 40% barem 50% misli da su oni u stanju da biraju - zaposlenje, sami sebi. Pa makar i teoretski. Oni znaju - za sta su i za sta nisu. Na drugu ruku - tu je i pravi kapitalizam koji lomi ledja uposlenim - samo da bi nijansu bolje zivjeli - pa mi je normalno sto iritira Sehidusa, samo - nije problem u njoj, problem je u primanjima zaposlenih, koji su opet - u Sarajevu visa nego bilo gdje drugdje, ali - ako ce i ta narasti moraju i troskovi zivota povecati se, da bi i pekra, mljekar, apotekar, kolar, stolar - mogao od neceg zivjeti.
Uglavnom - kad niko ne umire od gladi, jer polja stoje ne-uzorana, a znamo kakvi su plastenici, sopstvenom fekalijom u sred rata nicali, na 2m kvaddratna prostora. Ono je bila bijeda koja je ubijala. Danasnja bijeda - ubija nesto mnogo bitnije - psihu. I zbog toga siromastvo, pa makar i fiktivno je najgora bolest, uzrociste mnogih frustracija, kompleksa, i sukoba persone same sa sobom i sa drustvom u kojem zivi.
Zbog toga sto god ti neko kaze da je - on i jest. Pa cak i ako uvelicava i cini ti se da laze - tako je to u njegovoj glavi. Siromastvo nije imovinsko stanje, to je dusevno stanje, koje rezultira neplodnoscu, ne mogucnoscu, nezadovoljstvom, slutnji o padu, o propasti, o zlu, o boli, o nesretnosti, i nepravdi u zivotu, sve pomjesano zajedno. Ali postoji tu jedna izreka - koja kaze - uslovi zivot ne cine covjeka, vec ga otkrivaju. Dakle - ako je covjek 0 i ako zivi u uslovima koji su 0 - ne moze nikad ni postati nesto niti se moze snaci, i kad se snadje ne moze se zadovoljiti jer se onda poredi s drugima - i normalno da je lako biti bijeda u Sarajevu sa 1000 maraka mjesecno o tri glave - kad neki imaju 10.000 a neki imaju 100.000 - i svi su tu, a Sarajevo nije grad od 5 miliona ljudi da moze razmutiti ovolike razlike izmedju ljudi.
Mojne mi mahale bogati. Eto - poimanje zivota za troje radno sposobnih bi trebalo biti po 300 kerima mjesecno ili 10 markica na dan. Od toga se moze zivjeti - i mozda i volan imati - al' ako je to neciji horizont i kompas u zivotu - jebe mi se, mimo mene i drugih.
Normalno - Sehidusu trebas usutkati - ako ti smeta, ali ne i neki mit propagirati o tome kako je Sarajevo novi Dubai. Prosao sam svijeta i vidjeo mnogo gori skotova kako zive mnogo bolje, pa ako ti to onako, cini ovo sve laksim za podnjet, primi to k znanju.
Cinjenica jest da je 40% ljudi nezposleno i da od tih 40% barem 50% misli da su oni u stanju da biraju - zaposlenje, sami sebi. Pa makar i teoretski. Oni znaju - za sta su i za sta nisu. Na drugu ruku - tu je i pravi kapitalizam koji lomi ledja uposlenim - samo da bi nijansu bolje zivjeli - pa mi je normalno sto iritira Sehidusa, samo - nije problem u njoj, problem je u primanjima zaposlenih, koji su opet - u Sarajevu visa nego bilo gdje drugdje, ali - ako ce i ta narasti moraju i troskovi zivota povecati se, da bi i pekra, mljekar, apotekar, kolar, stolar - mogao od neceg zivjeti.
Uglavnom - kad niko ne umire od gladi, jer polja stoje ne-uzorana, a znamo kakvi su plastenici, sopstvenom fekalijom u sred rata nicali, na 2m kvaddratna prostora. Ono je bila bijeda koja je ubijala. Danasnja bijeda - ubija nesto mnogo bitnije - psihu. I zbog toga siromastvo, pa makar i fiktivno je najgora bolest, uzrociste mnogih frustracija, kompleksa, i sukoba persone same sa sobom i sa drustvom u kojem zivi.
Zbog toga sto god ti neko kaze da je - on i jest. Pa cak i ako uvelicava i cini ti se da laze - tako je to u njegovoj glavi. Siromastvo nije imovinsko stanje, to je dusevno stanje, koje rezultira neplodnoscu, ne mogucnoscu, nezadovoljstvom, slutnji o padu, o propasti, o zlu, o boli, o nesretnosti, i nepravdi u zivotu, sve pomjesano zajedno. Ali postoji tu jedna izreka - koja kaze - uslovi zivot ne cine covjeka, vec ga otkrivaju. Dakle - ako je covjek 0 i ako zivi u uslovima koji su 0 - ne moze nikad ni postati nesto niti se moze snaci, i kad se snadje ne moze se zadovoljiti jer se onda poredi s drugima - i normalno da je lako biti bijeda u Sarajevu sa 1000 maraka mjesecno o tri glave - kad neki imaju 10.000 a neki imaju 100.000 - i svi su tu, a Sarajevo nije grad od 5 miliona ljudi da moze razmutiti ovolike razlike izmedju ljudi.
-
žena zmaj
Nosferatu, s tobom se slazem u potpunosti...
Ne mogu da vjerujem kakav izraz se koristi za zenu sehida! Izvedenica od necega sto onaj koji je imenuje ne moze da pojmi! To je nasa stvarnost! Ne kazem da nema onih koji su na guzove ili Bog zna kakvu prevaru dobili penzije, ali nazivati pogrdnim imenima ili izmisljati takva za nekoga ko je izgubio one koji su ti obezbijedili svojim zivotom taj takav-kakav zivot danas, e pa stvarno... Danas se sehidska djeca, supruge, majke...moraju stiditi svojih poginulih! Ne daj Boze spomenuti negdje na glas da si iz sehidske porodice, mogao bi dobiti po nosu, ili bi te neko mogao nazvati "sehidusom"! Divno, nema sta!
To je bilo malo off topic, ali fakat ne mogu to da shvatim. Kao sto ne mogu da shvatim ogranicenja tipa da se sa 1000KM mjesecno trebas osjecati dobrostojecim. Ako oko sebe vidis aute iz praistorije, koji se pokrecu na Bog zna sta, to ne znaci da zivimo u bogatstvu. Sta sve ne vidis od tih auta? Mozes li uopste zamisliti kakvi sve ljudi zive u ovom gradu, ili u ovom kantonu? Nije Sarajevo BiH, a mozes li zamisliti kako ljudi zive diljem ove nazovi drzave? U kakvim uslovima zive i sta rade da bi prezivjeli? Koliko ima bolesnih, iznemoglih, samih? Da, siromastvo je bolest duha! Koliko je takvih? Ogranicavati se na ono sto vidis je zaista plitko! Da izadjes iz ove tuge, jada i bijede, pa bar za trenutak, u svojoj glavi - cini te zdravijim, ako ne i bogatijim. Pa, tek onda kada nekom pomognes, ili uspijes izmamiti osmijeh na lice djeteta koje nema ni teke ni olovke, a prvacic je - shvatis koliko je siromasno drustvo u kojem zivis! Vidjate li profesore koji kopaju po kontejnerima? Vidjate li "sehiduse" koje prose? Vidjate li Rome koji to nisu a koji peru sajbe istih tih auta na semaforima? Vidjate li ista osim napucanih babinih curica i sinova, osim mercedesa i plodova ratnih profitera? Jer, ovaj grad ne cine samo oni, iako ih je mozda mnogo, iako se od njih ne vidi tuga i jad...
Naravno, ima mnogih koji su se snasli, i to vrlo dobro, da ne kazem odlicno. Ali jadno je to sve! Uglavnom je sve steceno na lazima i prevarama, i to za mene nije nikakvo bogatstvo. Da, zaista, pazari se svaki dan po ko zna koliko hiljada, ali kako i na osnovu cega? Je li zaista mislis da je to bogatstvo? Hoce li mi to sad neko reci da imamo dobar standard?
Ima i onih koji se mogu smatrati bogatim, uspjesnim, koji imaju perspektivu i zele ostati ovdje jer im je dobro. Koliko je takvih?
Ne mogu da vjerujem kakav izraz se koristi za zenu sehida! Izvedenica od necega sto onaj koji je imenuje ne moze da pojmi! To je nasa stvarnost! Ne kazem da nema onih koji su na guzove ili Bog zna kakvu prevaru dobili penzije, ali nazivati pogrdnim imenima ili izmisljati takva za nekoga ko je izgubio one koji su ti obezbijedili svojim zivotom taj takav-kakav zivot danas, e pa stvarno... Danas se sehidska djeca, supruge, majke...moraju stiditi svojih poginulih! Ne daj Boze spomenuti negdje na glas da si iz sehidske porodice, mogao bi dobiti po nosu, ili bi te neko mogao nazvati "sehidusom"! Divno, nema sta!
To je bilo malo off topic, ali fakat ne mogu to da shvatim. Kao sto ne mogu da shvatim ogranicenja tipa da se sa 1000KM mjesecno trebas osjecati dobrostojecim. Ako oko sebe vidis aute iz praistorije, koji se pokrecu na Bog zna sta, to ne znaci da zivimo u bogatstvu. Sta sve ne vidis od tih auta? Mozes li uopste zamisliti kakvi sve ljudi zive u ovom gradu, ili u ovom kantonu? Nije Sarajevo BiH, a mozes li zamisliti kako ljudi zive diljem ove nazovi drzave? U kakvim uslovima zive i sta rade da bi prezivjeli? Koliko ima bolesnih, iznemoglih, samih? Da, siromastvo je bolest duha! Koliko je takvih? Ogranicavati se na ono sto vidis je zaista plitko! Da izadjes iz ove tuge, jada i bijede, pa bar za trenutak, u svojoj glavi - cini te zdravijim, ako ne i bogatijim. Pa, tek onda kada nekom pomognes, ili uspijes izmamiti osmijeh na lice djeteta koje nema ni teke ni olovke, a prvacic je - shvatis koliko je siromasno drustvo u kojem zivis! Vidjate li profesore koji kopaju po kontejnerima? Vidjate li "sehiduse" koje prose? Vidjate li Rome koji to nisu a koji peru sajbe istih tih auta na semaforima? Vidjate li ista osim napucanih babinih curica i sinova, osim mercedesa i plodova ratnih profitera? Jer, ovaj grad ne cine samo oni, iako ih je mozda mnogo, iako se od njih ne vidi tuga i jad...
Naravno, ima mnogih koji su se snasli, i to vrlo dobro, da ne kazem odlicno. Ali jadno je to sve! Uglavnom je sve steceno na lazima i prevarama, i to za mene nije nikakvo bogatstvo. Da, zaista, pazari se svaki dan po ko zna koliko hiljada, ali kako i na osnovu cega? Je li zaista mislis da je to bogatstvo? Hoce li mi to sad neko reci da imamo dobar standard?
Ima i onih koji se mogu smatrati bogatim, uspjesnim, koji imaju perspektivu i zele ostati ovdje jer im je dobro. Koliko je takvih?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Siromaštvo može biti časno i nije sramota biti siromašan na ovom turbulentnom vaktu i zemanu. Dijagnoza: Bijeda = Siromaštvo+nepravda.Nosferatu wrote:...Siromastvo nije imovinsko stanje, to je dusevno stanje...
Nevjerovatna moć zapažanja@ženo zmaju!žena zmaj wrote:...Naravno, ima mnogih koji su se snasli, i to vrlo dobro, da ne kazem odlicno. Ali jadno je to sve! Uglavnom je sve steceno na lazima i prevarama, i to za mene nije nikakvo bogatstvo...
Obično ovakvi nesretnici što život prožive u laži i sve im je u životu lažno počnu da se učlanjuju u udruženja za borbu protiv droge jer iim se djeca "navuku" ili ih "strefi" kakva drugačija nesreća.
Prije dvije ili tri godine u Kantonu Sarajevo 100 000 nezaposlenih,
a 140 000 registrovanih automobila!?
-
amrino
Vozaju se dobra auta, kupuju se skupe krpice, omladina dangubi, kafici krcati, niko nema ni volje ni zelje da radi, lupaju se djeca drogama, narodnjacima i vrhunac zajebancije je besmisleno cerekanje i pijanstvo, ebe se ko s kim stigne....zene kojima su muzevi izginuli boreci se za ovu zemlju su postale "sehiduse" a ratni profiteri gospoda- e ako to nije slika i prilika moralne i dusevne bijede- ne znam sta je. 
-
luciferino
Mi ne živimo, mi životarimo. Od plate do plate (ko radi), od penzijice do penzijice. Meni nikako ne ide u glavu kako ti penzioneri žive. Hajmo reći da im djeca pomažu, ali opet...Sve vam je to prividno bogatstvo. Jeste, niču radnje, ali samo za neke. Pa ne moramo svi poderani hodati da bi bili siromašni. Imate i second hand radnjice koje su također pune, pa onda one radnje tipa 3 košulje za 5 maraka. Razviju ljudi sistem preživljavanja. Meso se jede rjeđe, teletina nikako, imamo sezonsku hranu, pravi se zimnica. Da, mogu reći da je 65% siromašno. Jedino što vadi raju je što ogromna većina ima svoje stanove, pa ne moraju razmišljati o izdvajanju sume za stanarinu, a i ta vremena će proći. Zamislite jednog penzionera bez nekretnine koju je uzeo za certifikate. Gdje bi se živjelo? Kod djece? U mnogim slučajevima čisto sumljam.
- Bullet Tooth Tony
komi wrote:ima raja love samo ne znam odakle
![]()
svi lažu
Krade mama i tata i babo eto odakle
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
pa odakle više kradu
zar nije sve pokradeno????
ali najgori su oni koji stvarno ništa ne rade... i nemaju primanja
stvarno znam da ne rade... a bolje su nahranjeni obučeni više potroše kad izađu od ostalih

zar nije sve pokradeno????
ali najgori su oni koji stvarno ništa ne rade... i nemaju primanja
stvarno znam da ne rade... a bolje su nahranjeni obučeni više potroše kad izađu od ostalih
-
zesu75
Ma jok - kakav rub - daleko su ti od ruba. Rub je kako neko spomenu kada moraš baštu obrađivati da pojedeš krompir koji put u godini. Pogledaj šta se sve baca u smeće - pola bi Afrike mogla nahraniti smećem iz Sarajeva.da je 65% siromashno, nije, blizu ruba jeste, ali je bitnije nasut 5 litara benzina u neki krsh sa tanga znakom naprijed nego imat tri obroka dnevno....
Krševa je sve manje - većina auta je sad OK i po evropskim standardima, stara svega nekoliko godina.
Mojne mi ubleha matere ti
Nit' su svi poginuli borci šehidi, niti su sve žene poginulih boraca šehiduše - ako znaš šta mislim
Ma nije Sarajevo - Dubai - ali nije ni Bombaj kako nam se servira po medijima. Skoro pa će svaka kuća u Starom Gradu biti hotel ili rezidencija, da dalje ne idem. Stanova nema kupiti za lijeka - cijene skaču svaki mjesec - ludilo. Svi nosaju mobitele - i to one skupe. Do TAXI -ja ne možeš doći za lijeka kad padne kiša, po prodavnicama i stovarištima građevinskog materijala ne možeš stići kupiti materijal - tako brzo nestane. Ako je ovo teško siromaštvo i kriza bez kraja - pa šta je onda ekonomski bum (odlazak na mjesec ???).
Ma kakvih 40 % ljudi nezaposleno - uglavnom se radi o ljudima koji bi da rade za njemačke plate - pa kada im se ponudi neto 300 do 500 eura mjesečno - skaču kao volovi i glatko odbijaju poslove. I uz to "gospoda" bi da privežu kravate na radnom mjestu. Gdje god se traži kakav konkretan rad - zaposlenike ne možeš naći za lijeka. Radio sam na zapošljavanju u par firmi - pa sam se lično uvjerio. Za ne povjerovati da spadamo u zemlju sa nezaposlenim ljudima.Cinjenica jest da je 40% ljudi nezposleno i da od tih 40% barem 50% misli da su oni u stanju da biraju - zaposlenje, sami sebi. Pa makar i teoretski. Oni znaju - za sta su i za sta nisu. Na drugu ruku - tu je i pravi kapitalizam koji lomi ledja uposlenim - samo da bi nijansu bolje zivjeli - pa mi je normalno sto iritira Sehidusa, samo - nije problem u njoj, problem je u primanjima zaposlenih, koji su opet - u Sarajevu visa nego bilo gdje drugdje, ali - ako ce i ta narasti moraju i troskovi zivota povecati se, da bi i pekra, mljekar, apotekar, kolar, stolar - mogao od neceg zivjeti.
Što se kapitalizma tiče - vidim ja da je Nosferatu zeleni komunista - kao i sav sarajevski muslimanski bašibozuk. Poseban jedan mentalni sklop. Htjeli bi socijalna prava i standard kao u Švedskoj - koji bi valjda da im Šveđani plaćaju, Amerikanci izginu, oslobode i naprave BiH - a oni bi da se kući izležavaju, hanumama uz zicagu, da im se po džamija po glavi stanovnika izgradi, kćerka uda za nekog džukca Arapa, Turčina, Ptaraši ili Sandju i da im se "šehidi" i Aljagine zlatne kašike ne diraju
Last edited by zesu75 on 11/09/2007 17:36, edited 1 time in total.
-
jOFLA
#14 Re: Siromaštvo u Sarajevu
Nek ti Bog oprosti jer niko drugi neće moći, jer ne znaš, i ne znaš šta pričaš.zesu75 wrote:Kad god otvorim novine zasipaju