salik79 wrote:To je tumacenje koliko je tumacenje da je drugo ime Muhammeda s.a.v.a. Ahmed. Da si ikada otvorio Kur'an i procitao bilo koju suru, u kojoj se spominje Jakub a.s., primjetio bi da se samo i jedino u kontekstu obracanja njemu, ili narodu njegovom (kojem je bio poslan), koristi ime Israil. Kao sto se i za ostale narode upotrebljavaju isti pridjevi - Nuhov, Adov, Hudov, Lutov,....Kitrona wrote:Ovo sto ti nudis je tumacenje. A tumacenje je kao sto znamo - subjektivna stvar.salik79 wrote: Termin "narod Israilov" je u direktnoj vezi sa Jakubom a.s., cije je to drugo ime, a ne sa nekakvom drevnom "drzavom" Izrael.
Postoje dokazi da se na nasim prostorima govorio ilirski jezik, tj danasnji albanski. Sta cemo sada?!
Ja nudim samo cinjenice. Termin "1" se pojavljuje toliko puta, termin "2" se pojavljuje 0 puta. Ovi i ovi pricali slicnim jezikom.
Prepustam da svako sebi izvuce zakljucke umjesto da mu ih ja "poturim".
Sto se tice Albanaca - uopce nije prihvaceno da su oni nasljednici Ilira. Odredjeni povjesnicari su tu tezu zastupali ali to nije konsenzus medju povjesnicarima. Albanci nemaju vlastite rijeci za plovidbu i morsku djelatnost a Iliri su bili i pomorci.
Kao sto rekoh - termin se pojavljuje toliko puta. To sto ga neki tumace kao osobno ime je tumacenje (iako ima i drugacijih). Ja samo kazem da se termin pojavljuje toliko i toliko puta.
Danasnji Albanci mogu djelomicno biti Iliri ali to mogu biti i ostali narodi ovdje. Oni imaju neke ilirske rijeci u svom jeziku ali ono sto upada u oci je da nemaju bas nikakve jezicne tragove za pomorske termine.O nepostojanju "konsenzusa" medju "povjesnicarima" ne znam, ali znam da ne postoji ekspert na polju historije, geografije, arheologije, genetike,...., (osim, mozda, u Srbiji) koji ce zanijekati ilirsko porijeklo Albanaca. Jer, ko su i odakle su, onda?! I gdje su to Iliri nestali, za koje se sasvim pouzdano zna da su naseljavali to (i ovo) podrucje?! Za Slavene se, recimo, zna...
Osim toga - za Ilire sugeriras kao da se radilo o jednom narodu a to nije utvrdjeno. Radi se o kolkvijalnom nazivu koji su Rimljani pridali narodima na istocnoj obali Jadrana i koji su bili poprilicno razliciti ako je suditi po tragovima. Neka od plemena su bila mirna, okrenuta trgovini, drugi su bili ratnici, treci su bili vicni plovidbi. Slijedeci tvoju logiku - Albanci su naseljdnici svih njih a od maritmnih aktivnosti nikakva traga u njihovu jeziku.