Kikibombona wrote:DuckZz wrote:Na sjeveru Aleppa se nalazi preko 23 grupe FSA, uz njih i Ahrar Sham.
Ne napreduju zbog 2 razloga : jedni ne mogu, drugi ne žele, spoji ova 2 faktora i dobijaš jojo taktiku koja se odigrava već godinu dana.
Ovo je kao prvo neuspjeh USA politike.
Nema nikakve logike, jednoj grupi daješ maksimalnu podršku, USA oružja, vozila itd, dok drugoj grupi ne daješ ništa, imaju jedva municije, i onda ista ta grupa drži liniju samo 200metara od ove prve.
Zasto se Ahrar Sham i ostale grupe koje Amerika ne mirise ne povuku sa sjevera Alepa?
Zasto americki specijalci ne dodju na sjever Alepa i operativno ne pomognu pobunjenike kao sto pomazu SDF?
Zasto na zemlji ne pomognu tu ekipu koju su opremili i obucili?
Da se mozda ne plase da ih ne pokolju Ahrar Sham i slicni?
Ahrar Sham na sjeveru Aleppa nije došao iz Turske već su uvijek tu, njihova politika je ista kao i kod SDF-a, lokalni bataljoni + pojacanja kod ofanziva.
Zato što SDF nema sposoban vojno oficirski kadar iz Sirije, sa samo nekoliko pravih oficira, dok su ostali iz Iraka ili Turske, ovde Amerika mora praviti planove, drugacije ne može, da nije tako, nebi 2012, 2013 i 2014 godine samo držali linije.
Ako nemaš pametniji odgovor nego c/p tekstove sa websajtova ".ku" bolje nemoj, evo ti fantasina pa njega peri, tj. on tebe.
Nemaju oni šta njima pomagati jer oni sami sebi ne mogu pomoći, tj. njima nema pomoći sve dok se ne ujedinje, makar 40% grupa, ali to se neće desiti.
Amerikanci imaju svoj HQ u Tanf graničnom prijelazu sa pobunjenicima, ne zato što im treba pomoć, već obrnuto, da pomognu kad budu trebali, ali dole je samo jedna grupa, a sjeveru Aleppa preko 23 (za koje ja znam), a šta ja znam na kraju.