Ironmen wrote:
Pricas gluposti gluposti gluposti i same gluposti i lazi..
Libija je zemlja koja je morsku vodu preradila i cijevima dovukla do najzabacenijih dijelova zemlje o cemu ti pricas daj mi jedan podatak da 60% Libijaca nije imalo vodu.
Libija je bila jedna od najrazvijenijih Africkih drzava...drzava koja je htjela uvesti africki dinar kao zajednicku valutu afrike i prodavati svoju naftne darivate uskljucivo u svojoj valuti zato im se i desilo ovo sto im se desilo.
A sad mi molim te posalji link gdje si procitao ove lazi i gluposti ili si sve izmislio u svojoj glavi ?????????????????
Evo jedan moj upis od ranije:
Ne znam je li najveći, ali uprkos tome da se Gadafi dosjetio na koji način da dovede vodu i u najudaljenije krajeve Libije, nije ni izbliza riješio problem vodovoda i kanalizacije.
Samo 64,52 % libijskog naroda je imalo vodovod. Ostatak Libijaca je koristio bunare i četrnje. Još je gora statistika sa kanalizacijom. Samo je 44,74 % Libijaca imalo kanalizacione odvode, dok je 54,3 % ili svako drugo libijsko domaćinstvo koristilo septičke jame i druge vidove odvoda kanalizacionog otpada.
Dakle, iako je 85 % Libijaca živjelo u urbanim sredinama, samo je svako drugo domaćinstvo imalo riješen problem vodovoda i kanalizacije.
"onome ko nije mogao da nađe posao nakon završetka školovanja država je isplaćivala novac u vrijednosti prosječne plaće u njegovoj profesiji sve dok ne pronađe posao"
Znači dovoljno je završiti fakultet i odmah si našao posao, tj. ako i ne radiš imaš prosječnu plaću od države???
I još plus sve besplatno, ma hajde raj na zemlji.
Naravno da je sve to daleko od istine. Stopa nezaposlenosti u Libiji je visokih 17 %. Znači veća nego i u zemljama našeg okruženja. Hrvatska 16,8 i Srbija isto tako oko 16 %.
Prava istina je da su pare od nafte odlazile bestraga, a da su do naroda kao i u drugim bogatim zemljama zaljeva dolazile mrvice, od kojih sebi često nisu mogli riješiti ni najosnovnija životna pitanja poput vodovoda ili kanalizacije.
Ali ne sumnjam da je i bilo tih slučajeva podsticaja ljudima dok ne nađu posao, određen period, ili određenim povlaštenim kategorijama, ali to možda i govori o državi na koji način je usmjeravala ogromni priliv sredstava.
Podaci su iz studije koja je objavljena na libijskom vladinom portalu prije rata.