Potpuno se slazem,jer ako je to istina onda je to sramo ta velika.Valjda ce doci nekad bolja vlada koja nece sebi dopustiti takvo nesto,muhafuca wrote:Iran bar ne pita nikog kad salje , pa bili u pravu ili ne bar se ponasaju kao drzava , a ova vjest da ce Saudija poslati trupe ako im Amerika dopusti , samo pokazuje sramotu koju vise ni ne kriju da ne smiju/ne mogu pisnuti dok amerika ne aminujesolar7 wrote:Pa iran salje non stop,al vise mobilisu afganaca sijaKaligrafija wrote:Evo nude Saudi da posalju kopnene trupe u Siriju, vide da je vrag odnio salu, kako su krenuli vladine snage ce im uzeti sve...Dugo su se i skrivali iza ISIL-a, sad moraju sami u kontra-ofanzivu...Da li ce onda i IRAN javno istupiti i poslati kopnene trupe javno...!?
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/saudi ... /160204157
Sirija vol. 2
-
solar7
#15376 Re: Sirija vol. 2
- salik79
#15377 Re: Sirija vol. 2
Ipak sam misljenja da ovi tvoji vise mobilisu, sto su i nekakvi statisticki podaci "opozicije" u Siriji pokazali. Sta mislis ko u Europi finansira daije, poput Bosnica&co, da vas vrbuju za "dzihad"?! Koliko ih ono samo iz Europe ode u Siriju?! Mene niko, a ni nikoga drugoga iz BiH, i citave Europe ne vrbova za taj rat! Dje su te sijske daije? Zasto nista ne rade po tom planu, kada vec tvrdis da se toliko angazuju!? Zemlje zabranile odlazak, a ovi i dalje idu...Mozes mislit koliko su "motivisani", kako "daije" - tako i "mudzahidi".solar7 wrote:Svakako ima i jednih i drugih iako ovih tvojih ima momentalno puno vise,i ne samo afgana vec i iaracana i drugih.Samo razlika je sto to Iran kao drzava radi ciljano i planski a sve vehabije koje dole idu idu svojevoljno a nikako ih drzave ne salju i ne mobilisu,cak sto vise brane imsalik79 wrote:Ako cemo tom logikom i Saudija salje nonstopnije, izmedju ostalih, i Bosnjaka vehabija.solar7 wrote:[
Pa iran salje non stop,al vise mobilisu afganaca sija
Last edited by salik79 on 04/02/2016 23:28, edited 1 time in total.
-
zrakomlat
#15378 Re: Sirija vol. 2
Drvenija87 wrote:Ja bojovnika i prdimahune.Da im nije bilo zracne potpore nikad nebi imali pomaka.Kikibombona wrote:Nubl i Zara docekali SAA borce... ili bolje reci, siitske milicije...![]()
Davno sam ja govorio forumasu Opetja. Pobunjenici moraju zavrsiti sukob prije nego rat u Iraku bude gotov. Kada u Iraku zavrsi, kada se bude privodilo kraju, eto desetine hiljada siitskih vojnika u Siriji...
A oni nisu kao ovi iz SAA da se plase. Njihov motiv je neuporedivo veci. Vidjelo se sada kako kidisu na sjeveru prema siitski enklavama Nubl i Zara. Konacno su dosli u priliku da Emevije poraze na gostujucem terenu!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15379 Re: Sirija vol. 2
rasprvava s takima je kao i s romkinjomKaligula I wrote:https://vijestiummeta.wordpress.com/201 ... karjetejn/
https://vijestiummeta.wordpress.com/201 ... tu-damask/
...želim pitati simpatizere sirijskih antisekularista da li smatraju sadržaj ova dva linka kontradiktornim?...pazi to, prvi link propagira toleranciju nosioca ISI-oveL ideoloije, a drugi link prenosi vijest kako su se, Alahovom milošću, počastili sa 280. zarobljenih kršćanki, gdje nema ni traga od proklamovane tolerancije iz prvog linka...nije li ovo konfuzno i kontradiktorno?...ISIL-ovci u pravom smislu riječi bauljaju kroz vrijeme i prostor...kolektivno izbavljenje, ambalažirano njihovom ideologijom, je zabluda kao i sva druga kolektivna izbavljenja...ali nije problem u zabludi, nego u njenoj brutalnoj, pećinskoj krvavoj materijalizaciji...
izneses sve dokaze a ona te pljune ili kaze jebote moj muuuz
- DuckZz
#15380 Re: Sirija vol. 2
Kakav si ti genijalac, jebote led.Kikibombona wrote:Zato sto bi onda Rusi isporucili za PKK sve sto im treba i snabdjevali ih za vijeke vijekova. I ovako se Turci muce poritv kurdskih snaga... jos da imaju protuzracno i protuoklopno oruzje, gubici Turaka bi bili zastrasujuci.DuckZz wrote: Znaš i sam šta bi se desilo da pobunjenici dobivaju par anti-air projektila. Ne vidim niti jedan razlog zašto to nebi dobili, ako znaš jedan onda napiši.
Rusija ce otici iz Sirije, PKK nece iz Turske.
Dovoljno?
Postoje neka nepisana pravila Patak.
PKK je star koliko i Grčka.
- Proglašena (tj. i dalje) kao teroristička organizacije od strane Evropske Unije (kao i država pojedinačno), NATO-a, Amerike - Kanade, Australije, Japana.....
- Nalaze se u sukobu sa Turskom od svog postojanja, i njihovi zahtjevi se protive svim Evropskim zakonima.
- Nemaju niti jednog "oficijelnog" partnera niti državu koja sa njima pregovara.
- Bez obzira na Tursku propagandu i uvelicavanja, oni su bili i ostali gerilska grupa, koji nemaju mnogo uticaja na stvarna događanja. YPG je suprotan primjer tome.
Opozicija u Siriji koja trenutno dobiva TOW oružja, hranu, municiju i projektile za b9 topove, višecjevne lansere....
- Oficijelno podržana od više od 100 državana svijetu (u biti sve), između ostalog i BiH/Hrvatske. Jedini koji im ne daju legitimitet su Rusija, Iran, Srbija, Sjeverna Koreja itd (stalna ekipa).
A sad zbog tvojih briga, tačnije više onih koji su napisali nakon tebe, ali da odgovorim svakako.
Prosto ne vidim logiku da netko kaže "Belaj ako dobiju tako nešto, more bit da će civili nastradat".
A do sada dobili 1 000 TOW projektila sa kojima mogu, sa 4 km udaljenosti, gađati sve što hoda ili vozi na 4 točka. Sa GRAD i višecjevnim projektilima mogu gađati civile i sa 100 komada sravniti citave gradove sa tolike udaljenosti da ne moraju ni povlaciti. Sa manpadima se ne mogu gađati zrakoplove, osim ako civilni avion odluci da izvede par zračnih udara na pobunjenike, smiješno ne ? Manpadi iskljucivo služe da se obore helikopteri, prvenstveno u oblastima gdje oni ne mogu visoko da lete, npr. Homs ili Idlib.
Tvoja logika o Rusima i PKK ne pije vode.
Primjer :
Katar dadne pobunjenicima u Siriji manpade (kao i prije 3 godine). Prema tebi, Rusija onda daje Kurdima manpade u Turskoj, da ubijaju Tursku vojsku ? Znači doslovno niđe veze, jer komotno mogu onda upast u Bosnu i kazat "Ako Tursku boli kita šta im dolazi kroz granicu, onda i mi možemo kroz Bosnu ulazit."
Već sada imaju ogromne Ekonomske sankcije, prije 5 dana su morali da zatvore 2 Banke u centru Londona. Ili fakat misliš da kad Rusija kaže "Ma mi to ni ne osjetimo" ustvari govore istinu ? A onda 10 minuta poslje toga isti medij objavi "SAA zauzela Tishrin branu, uz pomoć Rusije".
Postoje ne pisana pravila, znam. Ali vjeruj ti meni, pisana pravila ostaju urezana u ranu, ne odmah, ali vrijeme uvijek pogodi.
- Kaligrafija
#15381 Re: Sirija vol. 2
salik79 wrote:Ako cemo tom logikom i Saudija salje nonstopnije, izmedju ostalih, i Bosnjaka vehabija.solar7 wrote:Pa iran salje non stop,al vise mobilisu afganaca sijaKaligrafija wrote:Evo nude Saudi da posalju kopnene trupe u Siriju, vide da je vrag odnio salu, kako su krenuli vladine snage ce im uzeti sve...Dugo su se i skrivali iza ISIL-a, sad moraju sami u kontra-ofanzivu...Da li ce onda i IRAN javno istupiti i poslati kopnene trupe javno...!?
Naglasak je bio na rijeci JAVNO!
-
haos1
-
Kaligula I
#15383 Re: Sirija vol. 2
...da, pošto im je propao ovaj plan sa Assadom:Kaligrafija wrote:Evo nude Saudi da posalju kopnene trupe u Siriju, vide da je vrag odnio salu, kako su krenuli vladine snage ce im uzeti sve...Dugo su se i skrivali iza ISIL-a, sad moraju sami u kontra-ofanzivu...Da li ce onda i IRAN javno istupiti i poslati kopnene trupe javno...!?
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... gfjn127LUY
- Challenger__
#15384 Re: Sirija vol. 2
Ko zna, vidjećemo.sunceKOtepsija wrote: imal istine u ovomВадим Новоселов prije 2 sata
Это будущий президент Сирии , запомните мои слова .
Razbojnička rulja bez vjere i morala. Otpad ljudskog roda, šljam kao i njihovi mentori sa "zapada". Poslali su ih poslije u Siriju, sada trunu pod zemljom.Kaligula I wrote: ...da, pošto im je propao ovaj plan sa Assadom:
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... gfjn127LUY
- fosna2014
#15385 Re: Sirija vol. 2
#Aleppo | Opp sources report of a ballistic missile striking Azaz as #YPG reportedly advance towards the city
- Ironmen
#15386 Re: Sirija vol. 2
salik79 wrote:Da li je vec neko postavljao?!
Bjez'te noge posra vas guJ'ca"Meanwhile, a senior commander of the Fath al-Halab (Conquest of Aleppo) terrorists group, Major Yasser Abdel Rahim, fled the battle against the Syrian army in Northern Aleppo and took shelter in Turkey. This marks a significant fall of the militants’ morale in the province".![]()
Paz' Ramba:
https://youtu.be/QqrI9nl0f1g
https://youtu.be/D2qDiWBXRO4
Pobjego u Tursku malo prije sam citao naravno njega su turci pustili a ubili curicu od 14 godina.
-
sarajevoxxxx
#15387 Re: Sirija vol. 2
Local Coordination Committees in Syria:
By the end of Thursday, February 04, 2016, LCC has documented the fall of 136 martyrs including 21 children, 15 women, and 2 under torture.
98 martyrs were reported in #Aleppo, most of them passed away in the Russian warplanes shelling on the neighborhoods of #Kalasa, #Tariq_Bab, #Mashhad, #Beidin, the towns of #Haian, #Hreitan, and the city of #Andan, 10 in #Daraa, most of them passed away due to the fall of shells on #Daraa_Mahata and #Atman, 8 in #Idlib, 6 in #Damascus_and_its_Suburbs, 4 in #Homs, 4 in #Hama, 3 in #Latakia, 2 in #Qunaitra, and 1 in #Deir_Ezzour.
By the end of Thursday, February 04, 2016, LCC has documented the fall of 136 martyrs including 21 children, 15 women, and 2 under torture.
98 martyrs were reported in #Aleppo, most of them passed away in the Russian warplanes shelling on the neighborhoods of #Kalasa, #Tariq_Bab, #Mashhad, #Beidin, the towns of #Haian, #Hreitan, and the city of #Andan, 10 in #Daraa, most of them passed away due to the fall of shells on #Daraa_Mahata and #Atman, 8 in #Idlib, 6 in #Damascus_and_its_Suburbs, 4 in #Homs, 4 in #Hama, 3 in #Latakia, 2 in #Qunaitra, and 1 in #Deir_Ezzour.
- Ironmen
#15388 Re: Sirija vol. 2
Kikibombona wrote:Saudijske kopnene snage....Kaligrafija wrote:Evo nude Saudi da posalju kopnene trupe u Siriju, vide da je vrag odnio salu, kako su krenuli vladine snage ce im uzeti sve...Dugo su se i skrivali iza ISIL-a, sad moraju sami u kontra-ofanzivu...Da li ce onda i IRAN javno istupiti i poslati kopnene trupe javno...!?
Koma!![]()
![]()
![]()
Pa jemenski huti naoruzani prackama i ponekim zastarjelim kalasnjikovom prave im dar mar u drzavi a oni bi da salju neke trupe u Siriji u borbi protiv isila smijurija.
- Klavikula
#15389 Re: Sirija vol. 2
sta mislite, hoce li Turci uci u Siriju? smiju li? jesul uopste nanijetili da udju ako se situacija bude odvijala po njih nepovoljno? Erdogan i Armija, jesul na istim talasnim duzinama po tom pitanju?
- Kikibombona
#15390 Re: Sirija vol. 2
Sve sto si rekao za PKK vazilo je za Peshmerge. Samo sto su Peshmerge dosta starija skupina od PKK i imaju znatno duzi staz na listi 'teroristickih skupina'. Amerika je tek prije 2-3 godine skinula Peshmerge se liste teroristickih organizacija. I evo ih sada, preko noci oostadose demokrate, borci za slobodu, sve najbolje i u skladu sa zapadnim vrijednostima. Izvuci pouku.DuckZz wrote:
Kakav si ti genijalac, jebote led.
- Proglašena (tj. i dalje) kao teroristička organizacije od strane Evropske Unije (kao i država pojedinačno), NATO-a, Amerike - Kanade, Australije, Japana.....
- Nalaze se u sukobu sa Turskom od svog postojanja, i njihovi zahtjevi se protive svim Evropskim zakonima.
- Nemaju niti jednog "oficijelnog" partnera niti državu koja sa njima pregovara.
- Bez obzira na Tursku propagandu i uvelicavanja, oni su bili i ostali gerilska grupa, koji nemaju mnogo uticaja na stvarna događanja. YPG je suprotan primjer tome.
Opozicija u Siriji koja trenutno dobiva TOW oružja, hranu, municiju i projektile za b9 topove, višecjevne lansere....
- Oficijelno podržana od više od 100 državana svijetu (u biti sve), između ostalog i BiH/Hrvatske. Jedini koji im ne daju legitimitet su Rusija, Iran, Srbija, Sjeverna Koreja itd (stalna ekipa).
A sad zbog tvojih briga, tačnije više onih koji su napisali nakon tebe, ali da odgovorim svakako.
Prosto ne vidim logiku da netko kaže "Belaj ako dobiju tako nešto, more bit da će civili nastradat".
A do sada dobili 1 000 TOW projektila sa kojima mogu, sa 4 km udaljenosti, gađati sve što hoda ili vozi na 4 točka. Sa GRAD i višecjevnim projektilima mogu gađati civile i sa 100 komada sravniti citave gradove sa tolike udaljenosti da ne moraju ni povlaciti. Sa manpadima se ne mogu gađati zrakoplove, osim ako civilni avion odluci da izvede par zračnih udara na pobunjenike, smiješno ne ? Manpadi iskljucivo služe da se obore helikopteri, prvenstveno u oblastima gdje oni ne mogu visoko da lete, npr. Homs ili Idlib.
Primjer :
Katar dadne pobunjenicima u Siriji manpade (kao i prije 3 godine). Prema tebi, Rusija onda daje Kurdima manpade u Turskoj, da ubijaju Tursku vojsku ? Znači doslovno niđe veze, jer komotno mogu onda upast u Bosnu i kazat "Ako Tursku boli kita šta im dolazi kroz granicu, onda i mi možemo kroz Bosnu ulazit."
Već sada imaju ogromne Ekonomske sankcije, prije 5 dana su morali da zatvore 2 Banke u centru Londona. Ili fakat misliš da kad Rusija kaže "Ma mi to ni ne osjetimo" ustvari govore istinu ? A onda 10 minuta poslje toga isti medij objavi "SAA zauzela Tishrin branu, uz pomoć Rusije".
Postoje ne pisana pravila, znam. Ali vjeruj ti meni, pisana pravila ostaju urezana u ranu, ne odmah, ali vrijeme uvijek pogodi.
Ako Turska isporuci oruzje koje ce obarati ruske avione, reakcija Rusa mora uslijediti. Oni su takva zemlja. Moraju sacuvati kredibilitet i uzvratiti.
Ti si lud ako mislis da Turska moze udariti samar a da im Rusija ne uzvrati. Obaranje aviona te je trebalo stosta nauciti. Nakon toga su poceli intenzivno rokati po granicnim prijelazima i unistavati sve sto izlazi i ide ka Turskoj (nafta, oruzje...). I ovo sto gledamo u Latakiji i Alepu je ruski odgovor i ponizenje za Tursku. Sankcije i te gluposti necu ni uzimati u razmatranje.
Dakle, ako Turci pomognu nekoga da rusi ruski avion, pomoce i rusi nekoga da rusi turski. Budi siguran u to.
- Klavikula
#15391 Re: Sirija vol. 2
jebeni planovi kad na prvo bombardovanje padaju u voduDuckZz wrote:Pobunjenici uvijek imaju planove, ali kakve koristi ? Praviš plan 3-4 mjeseca, pokreneš napade, a protivnik ispali 100 zračnih napada svime i svacime, pošalje 100-200 stranih vojnika da čuvaju linije, od kojih će 40% poginuti ali će odbraniti region, i na njihovo mjesto iz Damaska dolazi na svakog poginulog, 4 nova, ali to sam već ranije spomenuo.Kikibombona wrote:Patak, kakva je buducnost sjevera Alepa?DuckZz wrote:Taktika "hit & run" više nema koristi.
Prije bi pobunjenici napali jedno mjesto par puta, sa desetak vojnika. Da bi nakon toga pokrenuli veće napade.
Sada, ako ubiju 2 Iranska (nebitno) vojnika, na njihovo mjesto će doci 4 nova.
Imaju li neki plan?
Deblokada ili povlacenje preko Turske u Idlib?
Imaju oni planove, nije to problem. Sve mi je rečeno, mada više nema smisla da najavljujem ili pišem jer znam i sam da će vjerovatno propast.
I plan da se napadne sjever Hame, i plan da se napadne grad Aleppo sa zapadne strane, plan da krenu na drugu stranu Al-Ghab doline prema Latakiji itd itd .... ali ništa od toga se neće desiti, no vidjet cemo.
Znaš i sam šta bi se desilo da pobunjenici dobivaju par anti-air projektila. Ne vidim niti jedan razlog zašto to nebi dobili, ako znaš jedan onda napiši.
- Maystor
#15392 Re: Sirija vol. 2
Patak, bez obzira na to šta mislim o tebi, smatram te najkredibilnijim izvorom informacija ovdje, što se tiče pobunjenika (kako kažeš). Al ovo što pišeš nema veze s realnošću. Kiki je u pravu 100%. I tebi je jasno da jebeni stingeri (o kojima neki ovdje sanjaju) ne bi mogli nauditi ruskoj avijaciji (sam si rekao da su jedina opasnost za helikoptere). Kako onda prizivaš PZ odbranu za pobunjenike i nazivaš je realnom opcijom? Da li ti je jasno da je PZ odbrana izuzetno komplikovana stvar? Za iole ozbiljniju PZ odbranu trebaju radari, obučen kadar, rakete, sve da je mobilno (fiksne instalacije ne bi preživjele ni 24 sata). Kako misliš da se to dostavi pobunjenicima? Ko bi to uradio?DuckZz wrote:Kakav si ti genijalac, jebote led.Kikibombona wrote:Zato sto bi onda Rusi isporucili za PKK sve sto im treba i snabdjevali ih za vijeke vijekova. I ovako se Turci muce poritv kurdskih snaga... jos da imaju protuzracno i protuoklopno oruzje, gubici Turaka bi bili zastrasujuci.DuckZz wrote: Znaš i sam šta bi se desilo da pobunjenici dobivaju par anti-air projektila. Ne vidim niti jedan razlog zašto to nebi dobili, ako znaš jedan onda napiši.
Rusija ce otici iz Sirije, PKK nece iz Turske.
Dovoljno?
Postoje neka nepisana pravila Patak.
Primjer :
Je li stvarno misliš da je Rusija na koljenima zbog sankcija? Da će sutra reći, evo ne možemo više, plaćamo preveliku cijenu, povlačimo se iz Sirije? Ako to misliš, ti pojma nemaš o čemu govoriš. A ja ti tvrdim da nema šanse da će se Rusija povući iz prostog razloga što bi to, za narednih 100 godina, uništilo njihove ambicije da se na svjetskom planu nametnu kao supersila. Nema tih sankcija kojim ih mogu natjerati na to. A ti sanjaj i dalje.
- Kaligrafija
#15393 Re: Sirija vol. 2
Ja vidim ovi Iranski dronovi sve propelerci, imaju li oni dronove na mlazni pogon???
-
sarajevoxxxx
- Maystor
#15395 Re: Sirija vol. 2
Ja mislim da neće (osim možda nešto ograničeno, kao u Iraku). Ne pita se tu turska, ući će samo im amerika (tj. cionisti) naredi. Ista stvar je i sa saudijom (oni to i ne kriju - javno kažu "idemo u rat ako kaže amerika"). Turska intervencija, bez američke podrške, je besmislena, skoro nezamisliva. Turska intervencija, sa američkom podrškom, je korak do trećeg svjetskog rata. Hoće li ga učiniti? Ne znam.Klavikula wrote:sta mislite, hoce li Turci uci u Siriju? smiju li? jesul uopste nanijetili da udju ako se situacija bude odvijala po njih nepovoljno? Erdogan i Armija, jesul na istim talasnim duzinama po tom pitanju?
Što se tiče Prdogana i armije, sve je stavio pod kontrolu. Nema kritične mase da mu se suprostave. Turska ima bogatu istoriju vojnih udara, i Erdogan je mudro radio od prvog dana svoje vladavine da spriječi takav scenarij.
- Maystor
#15396 Re: Sirija vol. 2
Nemaju ni na propeler kako treba. Ja fakat ne razumijem kako ljudi zamišljaju vojsku, kao da je video igra u pitanju. Nijedna država na svijetu nema UAV/UCAV na mlazni pogon, a da je u fazi proizvodnje koja bi omogućila masovnu upotrebu. Čak i amerikanci većinu posla obavljaju propelercima, kako kažeš (predator). I za to treba imati vlastite vojne satelite za real-time navigaciju i komandu nad dronom (Iran ih nema), da ne pričamo dalje.Kaligrafija wrote:Ja vidim ovi Iranski dronovi sve propelerci, imaju li oni dronove na mlazni pogon???
U Iranu postoje istraživački projekti o dronovima na mlazni pogon, ali daleko je to od masovne upotrebe u ratu. Impresivno je i da su uspjeli testirati ovo što imaju u realnim uslovima.
- DuckZz
#15397 Re: Sirija vol. 2
Pripadnici ISIL-a zauzeli dio aerodroma u Dier Ezoru.

Last edited by DuckZz on 05/02/2016 01:20, edited 1 time in total.
- Klavikula
#15398 Re: Sirija vol. 2
u principu se slazem. cini mi se da su Turci (i Saudijci) vrlo nagodni za ulazak u Siriju. oni bi cim prije zakoracili, sta god da kosta, samo cekaju na znak SAD-a. SAD ih koci, trenutno.Maystor wrote:Ja mislim da neće (osim možda nešto ograničeno, kao u Iraku). Ne pita se tu turska, ući će samo im amerika (tj. cionisti) naredi. Ista stvar je i sa saudijom (oni to i ne kriju - javno kažu "idemo u rat ako kaže amerika"). Turska intervencija, bez američke podrške, je besmislena, skoro nezamisliva. Turska intervencija, sa američkom podrškom, je korak do trećeg svjetskog rata. Hoće li ga učiniti? Ne znam.Klavikula wrote:sta mislite, hoce li Turci uci u Siriju? smiju li? jesul uopste nanijetili da udju ako se situacija bude odvijala po njih nepovoljno? Erdogan i Armija, jesul na istim talasnim duzinama po tom pitanju?
Što se tiče Prdogana i armije, sve je stavio pod kontrolu. Nema kritične mase da mu se suprostave. Turska ima bogatu istoriju vojnih udara, i Erdogan je mudro radio od prvog dana svoje vladavine da spriječi takav scenarij.
nego, da ne trazim sad temu o Libiji, postavicu ovdje.
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... iju/351881
zanimljivo, ako ima istine u ovome.
- Challenger__
#15399 Re: Sirija vol. 2

Hi,hi.
- exliberal-ex
#15400 Re: Sirija vol. 2
svrha dronova kao sto su ovi je da osmatraju i navode napadacke jedinice, eventualno mogu nosit jednu raketu.Kaligrafija wrote:Ja vidim ovi Iranski dronovi sve propelerci, imaju li oni dronove na mlazni pogon???
zasto se koriste propeleri...laksi su za odrzavanje, nema potrebe za velikom brzinom, raspon kirla je veliki tako da propeleri daju potisak dovoljan da sporo kruze,manja potrosnja goriva znaci duze su u zraku, manji toplinski trag, tisi, jeftiniji....nemaju vojnika unutra da sjedi znaci nemaju potrebu da brzo dodju i da brzo odu...ako se koriste oni manji ( sto koriste jedinice koje su na prvim linijama ) motor ode lako ga je zamjenit i nastavit koristit