Sirija vol. 2

Locked
Rampage

#13126 Re: Sirija vol. 2

Post by Rampage »

Black swan wrote:ne znam šta je sad problem
ne valja kad sirijci nemaju državnog osjećaja pa svak svoje selo brani
ne valja kad idu u odbranu opkoljenog grada iz drugih gradova SIRIJE

:? :? :? :? :?
Isto kao da je bitno šta je NAMA ovdje na ovom forumu problem u sirijskoj nesreći.

A nama u stvarnosti samo dosadno, besposleni i imamo vremena da tipkamo danima, mjesecima i godinama o stanju na BI:)
Kikibombona

#13127 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Mlohavi wrote:Ma jebes monstrume, Kurdi kad ratuju, sladoledom gadaju protivnike.
Ha jbg, preostaju vam samo ovakve porole u nedostatku inkriminirajucih dokaza.

Mora se nekako saprati gorak okus radi podrske zombijima. Najbolji nacin za to je izjednaciti strane, reci : 'svi su isti' ili 'niko tamo nije cist'.
Mlohavi

#13128 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Kad lokalci brane, gradovi i sela se odbrane.
Rampage

#13129 Re: Sirija vol. 2

Post by Rampage »

Kikibombona wrote:
Mlohavi wrote:Ma jebes monstrume, Kurdi kad ratuju, sladoledom gadaju protivnike.
Ha jbg, preostaju vam samo ovakve porole u nedostatku inkriminirajucih dokaza.

Mora se nekako saprati gorak okus radi podrske zombijima. Najbolji nacin za to je izjednaciti strane, reci : 'svi su isti' ili 'niko tamo nije cist'.
Opusti se Kiki, svi smo mi Hercegovci i Bosanci:) :bih:

:thumbup:
Challenger__

#13130 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

To je tako ako simpatiziraš bradate koljače. Ne valja SAA nikad.
Kikibombona wrote:Najbolji nacin za to je izjednaciti strane, reci : 'svi su isti' ili 'niko tamo nije cist'.
To baš ti radiš.
Kikibombona

#13131 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Rampage wrote: Opusti se Kiki, svi smo mi Hercegovci i Bosanci:) :bih:

Opusten maksimalno, za ne osjetis produhovljenost koja proizilazi iz opustenosti!? :D

Dok pisem, u pauzi izmedju dva zahvata, obavljam jedan delikatan posao za koji je potrebna mirnoca i fokusiranost. :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13132 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

Mlohavi wrote:

Kad lokalci brane, gradovi i sela se odbrane.
možda ako lokalci napadaju, što je rijetkost
ali kad napada inetrnacionalna brigada onda je malo teže
DuckZz

#13133 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
DuckZz wrote:U sobi ima 40-50 zarobljenih.
Od ovih koji su razgovarali, niko nije iz Deir Ezora već iz x drugih gradova, Daraja, Hamdija, Latakia .....
Tokom 4 dana sukoba, vlada je izgubila oko 5 oficira, od kojih nijedan nije iz D.E provincije. Glavni lider linije oko aerodroma je General Isam Zahredin, iz Suwejde.
Ocigledno imamo neki problem.
To jeste probelm.

Isto tako, problem je radikalna islamisticka ideologija pobunjenika koju vecina Sirijaca ne zeli.
Da zele tu ideologiju, istjerali bi nogama 'dosljake' iz Zora, Alepa, Damaska i drugih gradova.

Na kraju opet Asad dodje manje zlo (iako je i on veliko zlo) od zombija koji bicju po trgovima, zabranjuju zenama izlazak iz kuce, ubijaju radi alkohola i sl.
To Al Lazirini umovi ne mogu vidjeti, samo vide greske na strani Asada. Nema teorije da napisu nesto lose za bradate zombije. :sad:
Da ljudi žele Sirijsku vladu formirali bi grupe od milion vojnika i "oslobodili" bi cijelu Siriji u roku od 4 mjeseca. Ne, oni ostaju u mjestima gdje žive i cekaju .... cekaju. Grad Idlib je pao ne zato što su ga pobunjenici napali izvana, već zato što je napadnut iznutra. Civili nisu dopustili da vojnici ulaze u kuće, zgrade. Davali su pobunjenici sve informacije koje trebaju. Nije normalno da 70% države zauzmu naoružani i nenaoružani civili i da protestuju narednih 7 mjeseci bez ikakvog rezultata.
Također nije normalno da 4 godine ti isti ljudi drže linije. Također nije normalno da vlada kontroliše 50% Deir Ezor grada, dok kompletna provincija nije u njihovim rukama. I ti želiš meni kazat, da ljudi u tih 50% jednog grada podržava vladu, ili tu nešto ne štima. Sasvim slučajno ljudi podržavaju vladu u provinciji Idliba samo tamo uz glavnu ulicu, isto kao i u provinciji Daraa, sasvim slučajno uz glavnu ulicu. Isto kao i Quneitri, Hasaki, Aleppu. Sasvim slučajno samo uz glavnu ulicu žive normalni Sirijci.

Sredstvo opravdava cilj.
Ako pobunjenici na sjeveru Hame koji su porijeklom iz Moreka ne mogu da zauzmu taj grad, onda nek ga zauzmu pripadnici islamističke Jund Aqsa grupe.

Ti govoriš da su pobunjenici puni tih islamističkih grupa, što nema logike. Šta misliš kakva bi situacija bila da u Siriji na strani pobunjenika nema Al Nusre, Jund Aqse i sličnih, a na drugoj strani da nema 30 brigada iz Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana. 2 zračne avijacije. Pripadnici Hezbollaha, Quds brigade, "Palestnci" itd ?

Mislim da bi Sirija danas izgledala isto kao što je izgledala i krajem 2012 godine, tj. kad ništa od ovoga nije bilo prisutno, tj. Assad bi pristao na poraz ili bi i dalje kontrolisao 40% zemlje što bi bilo ne moguća misija s obzirom da bi pobunjenici tek tada krenuli sa ofanzivama jer su tek krajem 2013 godine dobili vojnu podršku od Qatara i Saudije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13134 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

Rampage wrote:

Isto kao da je bitno šta je NAMA ovdje na ovom forumu problem u sirijskoj nesreći.

A nama u stvarnosti samo dosadno, besposleni i imamo vremena da tipkamo danima, mjesecima i godinama o stanju na BI:)
onda je najbolje da ugasimo sve forume, portale, da zapalimo knjige i televiziju i internet
i da se bavimo samo stvarima koje su bitne :D hrana i žene... ne vidim ništa bitnije :thumbup:
handžar88

#13135 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Rampage wrote:

Nemoj biti previse siguran da imamo toliko vremena, i nas ista nesreca moze stici prije nego poslije
Mlohavi

#13136 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Black swan wrote:
možda ako lokalci napadaju, što je rijetkost
ali kad napada inetrnacionalna brigada onda je malo teže
Cak i protiv internacionale, lokalci se mnogo uspjesnije brane. Naravno, potrebno je da se brane, sto ovi u Zoru i rade.
Kikibombona

#13137 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:
To baš ti radiš.
Nikada!

Pobunjenici

Zaostali primati koji prijete Sirijcima vracanjem u kameno doba. U najboljem slucaju, zele talibanizirati Siriju. Radikalni vjerski fanatici koji ne trpe druge i drugacije. Osim sto bi nametnuli davno prevazidjene zakone, bolesnici bi zavlacili njuske u domove i postelje gradjana. Provincija Idlib je pokazatelj sta od Sirije zele napraviti. Nedaj boze nikome!

Ima ovdje pokoji pobunjenik koji je zaglavio sa budalama iz iskrenih namjera. Sada mu nema nazad. Dobar dio takvih bjezi prema Evropi.

Asad

Oholi i beskrupulozni diktator. Zvijer od covjeka. Boli ga kurac za sve, rusi sve pred sobom samo da bi ostao na vlasti. Nista mu nije bitno i sveto. Izdao je mucenike u Deir ez Zoru koji krvare kao niko u Siriji. Da bi Damask bio sigurniji i mirniji, poslao je par hiljada krvozednih bica da jos vise nanesu zla ljudima u Zoru.

U redovima SAA ima dobrih vojnika koji su se isto tako nasli u bezizlaznoj situaciji. Tuga.

U Siriji su jedino manjine normalne, osim ako izuzmemo alavite koji su velike zrtve Asadove politike.

Dakle, niposto ne izjednacavam. Pobunjenici su gori, ali ni Asad nije puno bolji. Kurdi su drugi svijet za sve njih u svakom mogucem pogledu. Druzi su ostali cisti od zla, koliko se u ratu uopste moze ostati cist. Asirci isto. I druge manjine isto.
Challenger__

#13138 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

SAA pritisnula jug - Shaikh Miskin. SAA pritisnula sjever - Latakija, SAA pritisnula Alepo, južno, istočno a Boga mi i zapadno. Sprema se nešto veliko a onda ubleha - prepuštajući pozicije na više mjesta - svom silinom udari na grad od nultog značaja - Deir ez-Zor.

Jasno je kao dobar dan da je ova koljačka proxy-bagra (mislim prije svega na ISIL, Nusru i satelite) navođena iz jednog centra.
Challenger__

#13139 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kakav ba Assad, o čemu ti buncaš? Ovdje je riječ o Ideji (suživot grupa i pojedinaca na jednakopravnim osnovama) naspram genocidne (ISIL, Nusra) i diskriminatorskih (ostali) ideologija koje joj se suprottstavljaju . Assad je od danas do sutra a ideja je zauvijek sa ili bez njega.

Lupaš kao i Savo.
sumirprimus

#13140 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Bas u duhu istrage o smrti ovog agenta litvinjenka...ideja suzivot grupa...ko s cecrnima jelte....
Nego ovo od nultog znacaja.jelto znaci prioritet br1. Il nema nikakav znacaj.posto laicki gledano u srcu im je kilafeta....
Kikibombona

#13141 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote:
Da ljudi žele Sirijsku vladu formirali bi grupe od milion vojnika i "oslobodili" bi cijelu Siriji u roku od 4 mjeseca. Ne, oni ostaju u mjestima gdje žive i cekaju .... cekaju. Grad Idlib je pao ne zato što su ga pobunjenici napali izvana, već zato što je napadnut iznutra. Civili nisu dopustili da vojnici ulaze u kuće, zgrade. Davali su pobunjenici sve informacije koje trebaju. Nije normalno da 70% države zauzmu naoružani i nenaoružani civili i da protestuju narednih 7 mjeseci bez ikakvog rezultata.
Također nije normalno da 4 godine ti isti ljudi drže linije. Također nije normalno da vlada kontroliše 50% Deir Ezor grada, dok kompletna provincija nije u njihovim rukama. I ti želiš meni kazat, da ljudi u tih 50% jednog grada podržava vladu, ili tu nešto ne štima. Sasvim slučajno ljudi podržavaju vladu u provinciji Idliba samo tamo uz glavnu ulicu, isto kao i u provinciji Daraa, sasvim slučajno uz glavnu ulicu. Isto kao i Quneitri, Hasaki, Aleppu. Sasvim slučajno samo uz glavnu ulicu žive normalni Sirijci.

Sredstvo opravdava cilj.
Ako pobunjenici na sjeveru Hame koji su porijeklom iz Moreka ne mogu da zauzmu taj grad, onda nek ga zauzmu pripadnici islamističke Jund Aqsa grupe.

Ti govoriš da su pobunjenici puni tih islamističkih grupa, što nema logike. Šta misliš kakva bi situacija bila da u Siriji na strani pobunjenika nema Al Nusre, Jund Aqse i sličnih, a na drugoj strani da nema 30 brigada iz Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana. 2 zračne avijacije. Pripadnici Hezbollaha, Quds brigade, "Palestnci" itd ?

Mislim da bi Sirija danas izgledala isto kao što je izgledala i krajem 2012 godine, tj. kad ništa od ovoga nije bilo prisutno, tj. Assad bi pristao na poraz ili bi i dalje kontrolisao 40% zemlje što bi bilo ne moguća misija s obzirom da bi pobunjenici tek tada krenuli sa ofanzivama jer su tek krajem 2013 godine dobili vojnu podršku od Qatara i Saudije.
Zasto pobunjenici ne formiraju vojsku od 500 000 vojnika?
Eto, ne mora milion!

Nemoj mi reci da fali kalasnjikova i metaka. :D

Koliko su Sirijci zainteresovani za borbu na pobunjenickoj strani dovoljno govori program 'opremi i obuci' koji su organizovali Amerikanci i Turci. :lol: Cirkus, jedva nafatali 50 jadnika, koje su ko zna koliko platili da bi im utrpali puske u ruku. Cim su usli u Siriju, pobjegli su u Efrin da se spase od Nusre. :lol:

Pa da postoji ikakva volja, dali bi im Turci 100 000 kalasa i neogranicene kolicine municije samo da zaustave Kurde na sjeveru.

Ti moras shvatiti da vecina Sirijaca ne zeli ginuti za diktatora i vjerske fanatike. Al' eto, na Al Laziri vas ne uce objektivnosti, vec vas uce da siljite za islamiste i da ih niposto ne kritikujete.
Kikibombona

#13142 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:SAA pritisnula jug - Shaikh Miskin. SAA pritisnula sjever - Latakija, SAA pritisnula Alepo, južno, istočno a Boga mi i zapadno. Sprema se nešto veliko a onda ubleha - prepuštajući pozicije na više mjesta - svom silinom udari na grad od nultog značaja - Deir ez-Zor.

Jasno je kao dobar dan da je ova koljačka proxy-bagra (mislim prije svega na ISIL, Nusru i satelite) navođena iz jednog centra.
Centar u Damasku!

Asad salje pojacanja sa ciljem da ocisti Damask... a ne zanima ga koliko ce ti zombiji poklati ljudi u Zoru.

A mozda mu je cilj pad Zora. Ko ce znati. Mozda se vec iza zatvorenih vrata dogovara podjela Sirije.
sumirprimus

#13143 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:Kakav ba Assad, o čemu ti buncaš? Ovdje je riječ o Ideji (suživot grupa i pojedinaca na jednakopravnim osnovama) naspram genocidne (ISIL, Nusra) i diskriminatorskih (ostali) ideologija koje joj se suprottstavljaju . Assad je od danas do sutra a ideja je zauvijek sa ili bez njega.

Lupaš kao i Savo.
Asad je lice rezima koji evidentno predstavlja prepreku u daljnenjm suzivotu...podijeljeni su suniti.alaviti.kurdi.a imaju i isis... :mrgreen:
Rampage

#13144 Re: Sirija vol. 2

Post by Rampage »

Kikibombona wrote:
Rampage wrote: Opusti se Kiki, svi smo mi Hercegovci i Bosanci:) :bih:

Opusten maksimalno, za ne osjetis produhovljenost koja proizilazi iz opustenosti!? :D

Dok pisem, u pauzi izmedju dva zahvata, obavljam jedan delikatan posao za koji je potrebna mirnoca i fokusiranost. :-D
Tako i treba, budi pažljiv, miran i saburli s tim delikatnim poslovima, o čemu god da je riječ :D
Black swan wrote:
Rampage wrote:

onda je najbolje da ugasimo sve forume, portale, da zapalimo knjige i televiziju i internet
i da se bavimo samo stvarima koje su bitne :D hrana i žene... ne vidim ništa bitnije :thumbup:
Eto sada, ti stavi u istu ravan knjige, TV i Internet općenito s ovim forumom:) Ne kažem ja da ovdje nema edukatvnog materijala i da se ne može i ponešto korisno naučiti:) Ali dok isfiltiraš sadržaj od trolova (poput mene, npr :D ), prođe dan u nepovrat:) Zato ja odavno ne pratim ovu temu:)
handžar88 wrote:
Rampage wrote:

Nemoj biti previse siguran da imamo toliko vremena, i nas ista nesreca moze stici prije nego poslije
Šta nas briga, bar mi imamo iskustva s nesrećama, nema koji nas qrac nije hebav'o i gazio - od rata pa do poplava:) Ako ništa, bar smo psihički spremni na sve :D
fosna2014

#13145 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Stvarno se i ia pitam zasto pobunjenici nemaju vojsku od ca. 1 mil.? Po prici save i patke skoro cijela Sirija podrzava pobunjenike?! Sirija ima nekoliko mil. vojno sposobnih, a moderate rebels jedva 100.000 boraca navuku (ako je i ta cifra tacna)?

Nesto ne stima u spiki zabrinutih.
Challenger__

#13146 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Onda su tu postavlja pitanje deklarativne "borbe protiv terorizma" gdje u zajednički usvojenoj UN odluci nema dileme: ISIL i Nusra nemaju šta da traže na teritorijama Sirije i Iraka. Gdje ta "koalicija" nad Zorom da podrži SAA? Kada se pogledaju zapadni mediji, osim inicijalne gužve oko zločina prvog dana sve je tiho, pretiho, kao "koalicija" nad nebom Sirije...

Jasno kao dobar dan.
fosna2014

#13147 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

El Chupo wrote:Da sumiramo
SAA take control Al-Hawr, Ghunaymiyah, Khan Jouz, Khandaq Morek, Baghtis, Ketf Qamo, Ras Ghazal, Bayt Miro, Jabal Al-Taroo, Ara in Latakia
To je ta pobunjenicka (sa Nusrom na celu) kontraofanziva. :D
sumirprimus

#13148 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

fosna2014 wrote:Stvarno se i ia pitam zasto pobunjenici nemaju vojsku od ca. 1 mil.? Po prici save i patke skoro cijela Sirija podrzava pobunjenike?! Sirija ima nekoliko mil. vojno sposobnih, a moderate rebels jedva 100.000 boraca navuku (ako je i ta cifra tacna)?

Nesto ne stima u spiki zabrinutih.
Jes da su koreja kina japan....ocu rec disciplinovani... :mrgreen:
Challenger__

#13149 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Centar u Damasku!

Asad salje pojacanja sa ciljem da ocisti Damask... a ne zanima ga koliko ce ti zombiji poklati ljudi u Zoru.

A mozda mu je cilj pad Zora. Ko ce znati. Mozda se vec iza zatvorenih vrata dogovara podjela Sirije.
Čuj "Assad šalje"... Promaklo ti je ispod radara da vaziš kao Savo... U skladu sa dugotrajnim pregovorima idu iznad Eufrata u entitet koji danas jeste a sutra ga nije.

Pametnom dosta.

_____

Ama, zabo li ma rcqu, piši šta hoćeš, mene budalaštine ne obavezuju.
handžar88

#13150 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Rampage wrote:Šta nas briga, bar mi imamo iskustva s nesrećama, nema koji nas qrac nije hebav'o i gazio - od rata pa do poplava:) Ako ništa, bar smo psihički spremni na sve :D
A spreman sam bgm i pjehe do Svedske ako treba :mrgreen:
Mada mozda bi i ostao braniti ovu zemlju ali prvo da bakiju zabijemo kakvu sipku u pakas kao Gadafiju pa tek onda se obracunat sa ovima lijevo i desno, ali s obzirom da bi vjerovatno ratovali za nepismenog glavonju, :run:
Locked