salik79 wrote:...
Salik živ bio, I dalje stojim iza ovog gore napisanog. Jeste proizvod okolnosti. U čemu je problem, šta ti nije jasno?Isil kakav je takav je, proizvod je okolnosti, i manje više ima podršku naroda
Ima ili imao je podršku naroda, i sirijskog i iračkog? Šta ti nije jasno? Amerikanci su sravnili do temelja Mosul, isil ga je zauzeo sa 500 vojnika.Pogledaj Raqqu i Mosul kada ih je zauzeo Isil, i pogledaj kako izgledaju ti gradovi kada su ih šije i Kurdi ''oslobodili''. Nisu svi plakali od dragosti kada je Isil zauzeo Mosul, ali prezir prema šijama je bio veći.To je činjenica sviđala ti se ili ne. Poniženje koje su Iračani doživjeli od strane šija je bilo veće. Iračka elita koja je decenijma uživala privilegije preko noći je ostala bez tih privilegija. Bijes elite je očekivan, Amerikanci očito nisu računali na toliki otpor iračkog naroda prije svega sunita (šije su Amerikance dočekali raširenih ruku) a možda i jesu, možda su svijesno tolerisali sektaštvo tadašnjeg premijera Malikija i svijesno uvukli zemlju u rat, i to je vjerovatno bliže istini.
Narod u Siriji želi da se prekine sa masakrima.
I danas stojim iza ovoga, Asadovi masakri su udarili temelje radikalizacije sirijskog društva. Onakvo kakvo je bilo pod Asadovom diktaturom, dakle, nepismenost, siromaštvo, vjerske mule, i plus veliko nasilje i masakri, sasvim plodno tlo za Isil kojem treba 5 % podrške u nekom mjestu da ga u potpunosti zauzme. Po svemu sudeći, oni ne da su imali 5 % imali su u nekim mjestima podršku i 100 % stanovništva. Naravno to se ne uklapa u tvoju teoriju zavjere da su svi pripadnici Isila stranci, da se jadni Sirijci suprostavili stotinama hiljada vojnika koji su došli iz 300 zemalja
Reci Salik živ bio, gdje sam pogriješio, šta te to toliko pogodiloSirijska opozicija zajedno sa svojim prijateljima iz međunarodne zajednice sasvim mirno posmatra klaonicu, mirno gleda na svakodnevne masakre, čak šta više svjetskim agencijama mrsko i da izvještava o tim masakrima.
Ja mislim da je bilo mnogo gore od ovog napisanog jer sam sam to proživio, znam taj osječaj kada te sav svijet prepusti tvom dželatu. I naravno da svijet nije prenosio ni stoti dio nasilja kojeg je Asad sa saveznicima činio u Siriji.
I dalje stojim iza napisanog.Šta se nudi Iračanima sunitima danas u Iraku? Koju to i kakvu to civilizaciju nudi međunarodna zajednica? Prije Isila 90 % svih oficira u iračkoj vojsci bili su šije, imaš snimku kako ih ponižavaju u koloni, kako jednog po jednog udaraju, to se sve dešavalo prije Isila. Evo vidimo danas kako su Kurde izdali. Evo ako se zaista desi, a vjerovatno neće, da Amerikanci Kurde otpile, pa ovo moje super zvuči od onog šta će Kurdi pisati o tom svijetu, zapravo, šta već pišu, posjeti malo kurdske portale pa ćeš vidjeti koliko su ogorčeni i šta pišu, a šta će tek pisati ako Turci zaista uđu u Siriju. Naravno ovdje nisam mislio da su arapi napredniji od zapada. Imam 20 000 postova od toga je pola o tome šta ja mislim o arapskim diktatorima prije svega Asadu, pa i Sadamu, Gadafiju, Ben Aliju, Abdela Salih i drugi. Mislio sam na to da je najveća zaostalost i zatucanost činiti nasilje, a u tome je zapad odnosno ovaj dio koji je učestvovao u agresiji na Irak pokazao cijelom svijetu šta su uradili tom narodu, i da u njemu vide neprijetelje, da ne vide izboor, niti alternativu, ili neku pravdu. Da vide ne bi 500 vojnika za nekoliko sati zauzelo grad od dva miliona stanovnika.Taj narod da ima bolji izbor od isila sigurno bi dao prednost tom presvjetlom izboru, koji odiše i puca civilizacijom, modernošću, pravdom
I šta je po tebi pogrešno u ovom gore napisanom? Mosul ima 2 miliona stanovnika, od toga je bilo oko 500 pripadnika Isila, kome su građani Mosula dali prednost? Kako to da su se tako lako odrekli vlade u Bagdadu i prepustili se strancima? I ne samo to, luđački grad branili narednih nekoliko godina, desetine hiljada ih poginulo u odbrani svog grada, samo šiitskog Hašda koji je napadao na grad poginulo ih je oko 20 000. A samo je 500 Isilovaca bilo u gradu od dva ili više miliona stanovnika. Nemoguće da su svi bili Isilovci, ili da su svi preko noći postali zatucani teroristi. Očigledno da je prezir prema zapadu odnosno Iranu i šijama bio toliki da su svijesno odlučili da se suprostave vladi u Bagdadu pa makar svi poginuli.Sukob između šija i sunita traje hiljadu godina, onda tu je bio i dugogodišnji sukob Irana i Iraka, i na kraju sukob protiv Amerikanaca koji su Irak nakon što su ga osvojili na tacni dali Iranu.
Ne znam šta je problem reći da narod želi da se odbrani? Isil im je dao ono što su tražili. Ponavljam, iračka elita okupljena oko Sadamove Bas partije je decenijama uživala privilegije. Sve su imali. Položaj, novac, ugled. Bili su ponosan narod, bili su predvodnik svih arapskih zemalja, stara zemlja sa velikom istorijom i tradicijom, imali svoje mjesto u arapskom svijetu, bili realno uzor svim ostalima arapima i u nauci, i u tehnologiji (bar po njihovim standardima) odgovornosti prema radu. Sve im je to preko noći srušeno i preko noći su ostali bez svega toga. Nigdje ih nije bilo. Predsjednika im prvo ponižavali pa zatim objesili. Rat kojeg su protiv Irana vodili desetak godina i njega odjednom izgubili. Rivalstvo šija i sunita koje traje hiljadu godina odjednom je to za njih postalo velika pobjeda šija, i veliko poniženje sunitima. To je okruženje gdje samo radikalni stavovi mogu zadovoljiti toliki nagomilani bijes. I naravno ne umanjujem ulogu manipulacija prije svega premijera Malikija, turskog ambasadora, Amerikanaca koji su sve to posmatrali itd. Njihova odgovornost jeste najveća, jer su mogli sve to spriječiti, stotine tekstova i vijesti o šiitskom sektaštvu u Iraku je objavljeno prije pojave Isila, niko nije reagovao, i bilo je pitanje dana kada će sve buknuti. Isil im je dao ono što su tražili, a tražili su da se neko vojno suprostavi šijama, zapadu, pa i arapima u zaljevu koje je iračka Bas partija prezirala i prije američke invazije na Irak. Isil im je sve to dao ili u Isilu su sve to imali.Ne slažeš se samnom, izvoli živ bio napiši ti kako je bilo.U suštini narod želi samo da se odbrani, a nije da isil nije u stanju da ih odbrani.
I dalje stojim iza ovoga. Asadovi masakri, američka invazija na Irak, nasilje i ponižavanje sunita od strane vojske iračkog premijera Malikija, sve su to faktori koji su bili temelj radikalizacije. Čovjek kojem sva porodica pogine u masakru, on razmišlja samo u osveti. Asad vlada represijom, tri ili četiri generacije Sirijaca su odrasle u teškoj diktaturi, a diktatura ne ući baš da se prašta, u diktaturi su ljudi odgojeni tako kako jesu, red zavjere, red osvete, red mržnje prema svakome ko ne razmišlja kao ti, pa onda kult ličnosti, ujutro od prvog razreda osnovne postrojavanje kao u vojsci, takav čovjek kojem pobiješ porodicu odgovara ili tražit će osvetu na način kako je on odgojen. A sumnjam da su pretjerano Sirijci držali puno do riječi praštanje, kultura, mir, pogotovo još ako se radi o stanovništvu koje je naseljeno u sirijskim i iračkim pustinjama, gdje caruje siromaštvo i nepismenost, sasvim plodno tlo za svaki vid radikalizacije. A opet ponavljam nasilje rađa nasilje.Bez obzira o kome se radilo, da li o pismenom čovjeku ili ne, svejedno. U društvu gdje je toliki naboj mržnje zbog silnih masakara barel-bombama, najbolje prolaze radikali. Prvi dolaze do pozicija, normalan čovjek u Siriji u vrijeme barel-bombi je bio prezren i odbačen. Što si veći radikal bolji si i svi te više vole, i na jednoj i na drugoj strani.Ljudima je bitno da se riješe Asada, da se stane sa masakrima, u njima su vidjeli snagu i to je to.
Kaži Salik šta te buni u ovom postu živ bio. U svakom ratu najviše poena dobiješ ako poraziš neprijatelja. Pa i kod nas se nakon 20 godina rata manipuliše ratnim zaslugama, odnosno ništa si ako nisi bio tu kada je bilo najteže. Osvojiš jedno mjesto, osvojiš drugo, radiš ono što neko nije želio ili je bio potplaćen, ili je trgovao oružjem kojeg je dobio besplatno, ili iz ko zna kojeg razloga nije mogao zauzeti Tabku, oko koje je možda izginulo desetine ili na stotine boraca FSA u ranijim neuspjelim pokušajima, prije nego što je pala u ruke Isila.FSA je dvije godine stražarila oko Tabke, nisu ništa uradili, ovi došli sve pomeli, i tako je sve krenulo.
I za ovo isto. Pisao sam ranije nekoliko postova. Asada jedino smatram odgovornim za nasilje u Siriji. Sve zločine i Isila i Nusre pisao sam o njima i uvijek ću pisati. Isil i Nusra nisu postojali prve dvije ili tri godine rata, preko 95 % svih zločina koji su počinjeni u Siriji odgovorni su Asad i njegovi saveznici. Asad je uradio sve na radikalizaciji društva, služio se manipulacijama, puštao radikale iz zatvora, napravio od Sirije plodno tlo za igre raznih obavještajaca, doveo jednu Rusiju da izvede 100 000 zračnih udara na njegov narod. Osuditi Asadov režim znači osuditi i sve ono što je on napravio u Siriji od masakara pa do terorističkih organizacija koje je doveo u zemlju.Da li ih osuđujem. Bože sačuvaj, ni u snu. Ni njih ni ISIL ni Nusru. Je li dovoljno otvoreno