Sirija vol. 2

Locked
DuckZz

#124101 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Naredna sedmica ce bit vruca na zapadu rijeke :zzzz:
sarajevoxxxx

#124102 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Pro-režimska TV ''Sema'' nedavno je ugostila mladog Sirijca koji se vratio iz Holandije u Siriju. Tokom intervjua nije mu bilo vidljivo lice, a glas mu je bio izmijenjen. Govorio je o teškočama sa kojima se suočavao u izbjeglištvu. Po njegovim riječima tamo se omladina drogira kako bi izdržala ponižavajuću i tešku situaciju situaciju u kojoj se nalaze, te najviše što ga je natjeralo da se vrati u Siriju je ljubav prema domovini, količina poniženja, i loših uslova života u stranoj zemlji. Smatra da se ljudi odmah trebaju vratiti i okoristiti se od amnestije, te da će se kasnije teško vratiti, a doktor Bešar, kako ga opisuje, je velikog srca.''Ja sam se vratio i služio sam u vojsci, prošao sam sve ono kroz šta prolaze vojnici, i to je bio najljepši dio mog života'', :-) rekao je na kraju.

Na linku ispod nalazi se video snimak intervjua:
https://www.facebook.com/waled.nd1/vide ... 865418827/

ترفيهي
في لقاء متلفز استضافت قناة سما التابعة للنظام شاب سوري عاد من هولندا الى سوريا وقد تم اخفاء صوته ووجهه ليروي حسب وصفه عن معاناة اللجوء. والشباب هناك عايشين على انواع من المخدرات ليقدرو يتحملو الوضع يلي عايشين فيه من ذل واهانة وانه اكثر مادعاه للعودة هو حب الوطن. وكمية الذل وسوء احوال المعيشة والاهانة في بلاد الغربة. ولازم الناس ترجع فورا وتستفاد من العفو معللا السبب بانه الذي ترك بلده اكثر من هيك حيكون الرجعة صعبة له والدكتور بشار حسب وصفه قلبه كبير وانا رجعت وخدمت بلجيش وعشت المعاناة يلي عانها العسكري وكانت اجمل لحظات حياتي
karakters

#124103 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

dječak sa šibicama wrote:Asad vise nije ni ziv, ubijen je on davno, ima 14. dvojnika koji se setaju po Siriji, voze se autu po Damasku bez obezbjedjenja, par ih je poginulo od herojske ruke revolucionara ali ostali jos zamazuju oci javnosti.
Za razliku od savoxovskih heroja Bagdadija i Dzulijana koje noge bole od setnje po javnim setalistima.

:lol:

sarajevoxxxx wrote: U suštini narod želi samo da se odbrani, a nije da isil nije u stanju da ih odbrani. Ljudima je bitno da se riješe Asada, da se stane sa masakrima, u njima su vidjeli snagu i to je to.FSA je dvije godine stražarila oko Tabke, nisu ništa uradili, ovi došli sve pomeli, i tako je sve krenulo.

- Da li ih osuđujem. Bože sačuvaj, ni u snu. Ni njih ni ISIL ni Nusru. Je li dovoljno otvoreno
:)
sarajevoxxxx

#124104 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Na područja “Eufratskog štita” i “Maslinove grančice” do sada se iz Turske vratilo 294790 Sirijaca.
(TV Haber)

https://www-enabbaladi-net.cdn.ampproje ... 271614/amp
sarajevoxxxx

#124105 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Prvi Trampov komentar na ostavku američkoga izaslanika Bret Mek Gurka:

Ja ga uopste ne poznajem, njegova ostavka se preuveličava :-)

ترمب في أول تعليق على استقالة ماكغورك:" أنا لا أعرفه" و استقالته تضخيم إعلامي
#INT
insomnia78

#124106 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

sarajevoxxxx wrote:Prvi Trampov komentar na ostavku američkoga izaslanika Bret Mek Gurka:

#INT
McGurk?
sarajevoxxxx

#124107 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

insomnia78 wrote:
sarajevoxxxx wrote:Prvi Trampov komentar na ostavku američkoga izaslanika Bret Mek Gurka:

#INT
McGurk?
Da.

Pjesma povodom hapšenja Visama Al Tajra jednog od najpoznatijih Asadovih novinara:

“Je li iko vidio Visama Al Tajra? - Niko Bogami!”

https://www.facebook.com/21567632779793 ... 286478740/
sarajevoxxxx

#124108 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Vašington post objavio detalje razgovora između Erdogana i Trampa, navodeći da se razgovaralo o istim stvarima kao i ba zadnjem samitu u Argentini. U jednom trenutku Erdogan je upitao Trampa zašto u Siriji drži 2000 vojnika kada je pobijedio Isil, Tramp mu je odgovorio: Sirija pripada tebi, ja odlazim!

عندما وجّه أردوغان سؤال لنظيره الأمريكي قائلاً "طالما تناثرت داعش، لماذا تحتفظ بحوالي 2,000 جندي هناك إذاً"، لـ يرّد عليه، "سوريا لك، وانا سأغادر".
King Theoden

#124109 Re: Sirija vol. 2

Post by King Theoden »

To je ono o čemu pišem i što mi se čini logičnim.
Turska je ipak u nato savezu i uslovno rečeno saveznik amerike.
Osim toga, neprijatelj asada.

@challenger tipuje da će ruje i asad uzeti onaj dio iz kojeg se ameri povuku.
Zašto bi to ameri prepustili najvećim neprijateljima - rusima, iranu i asadu?
Nema ba trun logike.
sarajevoxxxx

#124110 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Zajedno sa povlačenjem Amerike iz Sirije traje najveći pad američke breze u zadnjih nekoliko decenija. Tramp razmišlja da smijeni predsjednika banke federalnih rezervi.
Nadzornik

#124111 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

E pa necemo tako Dino-Sjecas li se Doli Bel... :D
славянин

#124112 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Mrznja prema Kurdima je jaca od cinjenice da eventualnim upadom Turske na ove teritorije gdje su Kurdi Sirija se moze pozdraviti sa bilo kakvim povratkom tih teritorija.
Kako citam forum sve vise razumijem Kurde, svi ih mrze i oce da tlace a jedan od prikaza toga je i mrznja orkova kao i ovih mali mula po forumu :)
Krokodajl

#124113 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Amerima je veći neprijatelj Turska nego ovi ostali zajedno.

Jer interesi Turske su protivni interesima Amerike, nije ni Iranu ni Rusima a ni Asadu bilo u interesu da se Kurdi unište, jedino Turcima.

Dok je Kobane bio pred padom ko je blokirao granicu ? Turci.

Ko cijelo vrijeme provocira granatirajući Kurdska sela i gradove ? Turci.

Dok u isto vrijeme Turci nisu metak ispalili tamo oko Latakije gdje su Sirijske snage, pa čak i kada je onaj avion oboren i kada su Turci ukopali u mezar one Ujgure kada im se Rusija krvi napila opet Turci nisu uzvratili.

Turska je najveći saboter Američkih interesa u Siriji, a zbog miliona koje će Brko keširati Amerima za avione oni su spremni i da ih se odreknu.

Najavljivao se krah Turske nakon pada lire a evo Turska sve jača i jača.

Kurdi su ispušili, Ameri u fazonu, džaba ste se tukli, a Turska radi nešto što je mogla i 2014 da uradi, da uleti u Siriju i sve ih postroji, mada mislim da su oni prvo čekali da se tamo svi istroše i da ISIL protjera Kurde, da ne moraju Turci poslije.

Brko najveći manipulator i najveća ulizica, ako Turska uzme ovo od Kurda onda se i definitivno vraćaju na veliku scenu i mogli bi im apetiti porasti, i izaće kao najveći pobjednik.

Ameri bi to prepustili i Asadu, da je kojim slučajem naručio avione.
King Theoden

#124114 Re: Sirija vol. 2

Post by King Theoden »

Nadzornik wrote:E pa necemo tako Dino-Sjecas li se Doli Bel... :D
Šta nećemo?
Ne znam o čemu je riječ. Kakva doli bel?
Krokodajl wrote:Brko najveći manipulator i najveća ulizica
Tačno. Iskreno, to ga čini dobrim političarom.
Tačno zna kad zalajati a kad podvući rep.
Krokodajl wrote:Najavljivao se krah Turske nakon pada lire a evo Turska sve jača i jača.
Jes, najavljivo je kiki :mrgreen:
славянин

#124115 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Krokodajl wrote:Amerima je veći neprijatelj Turska nego ovi ostali zajedno.

Jer interesi Turske su protivni interesima Amerike, nije ni Iranu ni Rusima a ni Asadu bilo u interesu da se Kurdi unište, jedino Turcima.

Dok je Kobane bio pred padom ko je blokirao granicu ? Turci.

Ko cijelo vrijeme provocira granatirajući Kurdska sela i gradove ? Turci.

Dok u isto vrijeme Turci nisu metak ispalili tamo oko Latakije gdje su Sirijske snage, pa čak i kada je onaj avion oboren i kada su Turci ukopali u mezar one Ujgure kada im se Rusija krvi napila opet Turci nisu uzvratili.

Turska je najveći saboter Američkih interesa u Siriji, a zbog miliona koje će Brko keširati Amerima za avione oni su spremni i da ih se odreknu.

Najavljivao se krah Turske nakon pada lire a evo Turska sve jača i jača.

Kurdi su ispušili, Ameri u fazonu, džaba ste se tukli, a Turska radi nešto što je mogla i 2014 da uradi, da uleti u Siriju i sve ih postroji, mada mislim da su oni prvo čekali da se tamo svi istroše i da ISIL protjera Kurde, da ne moraju Turci poslije.

Brko najveći manipulator i najveća ulizica, ako Turska uzme ovo od Kurda onda se i definitivno vraćaju na veliku scenu i mogli bi im apetiti porasti, i izaće kao najveći pobjednik.

Ameri bi to prepustili i Asadu, da je kojim slučajem naručio avione.
Amerika je ulozila trilion u F35 a sto se tice prodaje aviona imaju zemlje kojim bi prodali a kojim ne - da
Dodamo da su sve to minorni brojevi za njihove budzete ... malo se uvijek precjenjuju potrebe Amerike za prodajom necega kao da ovise od toga. Mislim da je Amerika dosla nekako do racunice da bi bilo dobro da Turci upadnu u Siriju - to osigurava jos 10 godina nestabilnosti regije i nemira u Siriji - lakse za upravljat a Izrael se brcka na plazi i pravi naselja niko nist ne pita :D
Krokodajl

#124116 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

славянин wrote: Amerika je ulozila trilion u F35 a sto se tice prodaje aviona imaju zemlje kojim bi prodali a kojim ne - da
Dodamo da su sve to minorni brojevi za njihove budzete ... malo se uvijek precjenjuju potrebe Amerike za prodajom necega kao da ovise od toga. Mislim da je Amerika dosla nekako do racunice da bi bilo dobro da Turci upadnu u Siriju - to osigurava jos 10 godina nestabilnosti regije i nemira u Siriji - lakse za upravljat a Izrael se brcka na plazi i pravi naselja niko nist ne pita :D
Nije potreba, ali svakako je mnogo lakše razgovarati "punog stomaka".

Naravno da im je isplativije da Turska to drži, jer Turci em su tu, em su jedna od rijetkih zemalja koje ne ovise od Američkog budžeta i pomoći u NATO intervencijama, ako ništa, Ameri znaju da ko god sutra dođe na vlast u Turskoj sigurno se neće povući sa tog prostora iz jednostavnog razloga jer uvijek je "sevap" tući PKK i Kurde, to je mainstream Turska politika uvijek bila od formiranja Republike pa i u najmračnijim vremenima vojne hunte, uvijek su Kurdi neprijatelj broj 1.

U isto vrijeme to je vjerovatno i poruka Saudijcima ali i Kurdima u Iraku, da ne talasaju previše, moguće da Ameri pokušavaju da prebace težište krize na Arapski poluotok, da malo sjašu sa bliskog istoka, jer evo gdje god su krenuli nisu postigli puno, Irak su izgubili, Libiju ne drže a evo ni u Siriji ih se ne pita baš puno, sve je to nekako mlako.

Sa aspekta Sirije i naroda tamo, šta ja znam, nekako mislim da su Turci i najmanje loša opcija od svih tih okupacijskih snaga, jer Turci su trgovci, Turci mogu sa svima, samo daj pare, daj šta da se dogovorimo i to je to, Turci ako tu dođu kreću godine i godine "pregovora" i "sukoba" na relaciji Damask - Ankara - Moskva, ali od rata nema ništa, niti će biti nekih vojnih trzavica, biće dosta trgovine i to je to, povuci - potegni.

Jedino će Kurdi nešto da rade, ono PKK gerila folovi, gađaj helikoptere sa brda i zauzimaj čuke po nekim vrletima, a Kurdski narod će u jednakoj mjeri da nastavi put Europe, Turci će tamo naseliti ove Arape što su izbjegli, formirat neke paravlasti što će otimati imovinu od Kurda er su "teroristički elementi terorističke PKK" ili u još gorem slučaju reći će da su Gulenovci.

Ne bi me čudilo da sutra u Kobaneu kod svakog Kurda nađu po jedno 20-30 GUlenovih knjiga.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#124117 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Hej raja, vozdra, šta ima? Je li Micron upostavio no fly zone??
славянин

#124118 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Challenger_ wrote:Hej raja, vozdra, šta ima? Je li Micron upostavio no fly zone??
Nema nista kod tebe, nije nije - jesi li ti dobio platu ? :D Mislim za geopolitickog stratega :D
Challenger_

#124119 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

- Američki vojnici još uvijek patroliraju Menbidžom:

Image
Image

:arrow: LINK
muhafuca

#124120 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Trump o McGurk-u :D

McGurk kojeg nisam ni poznavao je postavljen od Obame 2015e. Isticao mu je mandat u februaru svakako, ali je podnio ostavku i glumi da je to uradio iz protesta. Fejk Njuz pravi veliku vijest od ovo bezvezluka (parafrazirano - ne doslovno prevedeno)
Brett McGurk, who I do not know, was appointed by President Obama in 2015. Was supposed to leave in February but he just resigned prior to leaving. Grandstander? The Fake News is making such a big deal about this nothing event!

Code: Select all

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1076655729820471296?s=09
ioannes

#124121 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

jel to onaj Kikijev habab?
Krokodajl

#124122 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

ioannes wrote:jel to onaj Kikijev habab?
Jest.

Evo da i citiram Kikija sa teme Turska, upis od 16.8.2018 godine.
Tramp je ispao budala vise puta. Izasao je sa nekim izjavama, pa je korigovan od strane saradnika i raznih sluzbi. Najbolji primjer je Katar. Tramp je poletio objaviti na tviteru, nakon sto su Saudi digli frku, da je Katar vodeci sponzor terorizma. Poslije je Reks Tilerson objasnjavao da je doslo do nerazumjevanja i slicne vadione. :D

Tramp je najavio odlazak vojske iz Sirije. Prvi covjek americke vojske, general Jozef Votel, je rekao da bi to bila velika greska. Poslije su njegov stav podjelili Pomepo i drugi americki zvanicnici. O odlasku iz Sirije jedino je Tramp govorio. :D

Sjeti se kako je izbiflao povjerljive informacije koje je dobio od izraelske vojske. :lol: Izrael je bio veoma ljut zbog toga.

Tramp se u proteklom periodu malo uhavizao i ne leti sa izjavama. Sve je manje neslaganja njega i saradnika. Sve manje popravljaju njegove greske. To je rezultat bolje koordinacije i dogovora.

Vazna figura u odnosima sa Turskom je Brett McGurk. On je glavni americki covjek za Siriju i Irak. Radio je za Busa, Obamu i sada Trampa. Opasno se zamjerio Turcima. Nazivaju ga sponzorom terorizma i sl. Kada je Tramp preuzeo predsjednicku funkciju, Turci su se nadali da ce prvi potez biti smjena McGurka, 'Obaminog covjeka', koji se ogrijesio o Tursku. To bi bio prvi znak zaokreta i poboljsanja odnosa Turske i Amerike. Medjutim, Tramp je smijenio mnoge Obamine ljude, ali je ostavio McGurka, sto je izazvalo bijes Turske...
I Bogami bio je Kiki u pravu.
ioannes

#124123 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Da, imao je.
i ćorava kokoš nekad zrno ubode.

a trumponja ih se polako sviju rješava... malo pomalo
exliberal-ex

#124124 Re: Sirija vol. 2

Post by exliberal-ex »

Ma nije Kiki uvijek pretjerivao u velicanju kurda, znao je napisat dosta dobre clanke sad sto je ostao zapamcen po nekim kiksovima....jebiga.
Ako se Americka vojska povuce kao sto je naredjenjo kurdi ce se , kao sto sam ranije napisao nasci nasukani na vjetrometini, morat ce ili ici u direktan sukob sa Turskom gdje ralno nemogu da se nadaju nekom vecem uspjehu ili ce se morat dogovorit sa vladom u Damasku.
Sam dogovor sa vladom ce definitivno znacit vracanje dosta teritorije pod Sirijsku kontrolu i to vjerovatno djelove uz Eufrat i naftna polja.
Ja licno mislim da ce Asad i rusi ponudit kurdima da zadrze defacto kontrolu u sjevernom djelu koji se naslanja na Tursku i Irak sa mozda jos par lokacija, Oni ce zauzvrat da preuzmu djelove prema Turskoj i ovom djepu koji je ostao pod tom pobunjenickom kontrolom i tako napravit tampon zonu izmedju turske i kurda i tako ih zastitit . Pored ove vojne "zastite" kurdi ce vjerovatno dobit garancije da ce politicki isto tako biti zasticeni kad dodje vrijeme mira i da ce zadrzat/dobit neku vrstu autonomije.
U sustini vidjet ce se vrlo brzo sta ce se desit kad se ameri povuku iz Al-Tanf baze i po tome ce se znati kako ce se odvijat stvari i sa kurdima.
Ovo povlacenje Amerikanaca iz Sirije i Afganistana ce napravit jedan vakum koji moze vrlo lako destabilizovat vec veoma zapaljiv region.
Challenger_

#124125 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Dino34 wrote:@challenger tipuje da će ruje i asad uzeti onaj dio iz kojeg se ameri povuku.
Zašto bi to ameri prepustili najvećim neprijateljima - rusima, iranu i asadu?
Nema ba trun logike.
Pominjao sam dio gdje su naftna polja, uz iračko-sirijsku granicu, provinicija Deir ez-Zor:
“Russia informed President Erdogan that it will not accept any crossing into the province, and that it will be up to the Syrian army to move in if the US withdraws its troops from the occupied area”.
:arrow: LINK
Locked