A to baziras na osnovu cega?sarajevoxxxx wrote:Svi bi bili prvo pohapšeni a nakon toga većina bi bila likvidirana u Asadovim zatvorima, onaj ko bi preživio bio bi ponižavan sto puta gore nego prije rata.Ja_Ja wrote:Kurdima bi sad najpametnije bilo da se priklone Asadu. Sve druge opcije...ustvari trenutno ne izgleda da postoje druge opcije.
Sirija vol. 2
- Ja_Ja
#123876 Re: Sirija vol. 2
- Kaligrafija
#123877 Re: Sirija vol. 2
Evo jedan post u sjecanje na dosadnog @Livadica, nesto mi naumpali njegovi postovi....
Asad must go
saxxx
Kiki

Asad must go
- King Theoden
#123878 Re: Sirija vol. 2
Da, baš tako. Kako uopšte može dovesti asada u taj kontekst - čojka pacifistu i nosioca nobela za mirJa_Ja wrote:A to baziras na osnovu cega?sarajevoxxxx wrote:Svi bi bili prvo pohapšeni a nakon toga većina bi bila likvidirana u Asadovim zatvorima, onaj ko bi preživio bio bi ponižavan sto puta gore nego prije rata.Ja_Ja wrote:Kurdima bi sad najpametnije bilo da se priklone Asadu. Sve druge opcije...ustvari trenutno ne izgleda da postoje druge opcije.
-
sarajevoxxxx
#123879 Re: Sirija vol. 2
Pa pratim vijesti sa ovim hapšenjima i likvidacijama nekadašnjih oficira opozicije koji su ostali na teritoriji koju je režim zauzeo. Dera, Istočna Guta, okolina Homsa i Hame.Ja_Ja wrote:A to baziras na osnovu cega?sarajevoxxxx wrote:Svi bi bili prvo pohapšeni a nakon toga većina bi bila likvidirana u Asadovim zatvorima, onaj ko bi preživio bio bi ponižavan sto puta gore nego prije rata.Ja_Ja wrote:Kurdima bi sad najpametnije bilo da se priklone Asadu. Sve druge opcije...ustvari trenutno ne izgleda da postoje druge opcije.
Režim im nikada ne bi oprostio njihovo očijukanje sa Amerikancima.
-
Vilajet_Bosna
#123880 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote:Navodno turska vojna operacija bi mogla početi u narednih nekoliko sati. Vojne formacije Nacionalne vojske i turski specijalci krenuli su prema prelazu u Tel Ebjedu.
idemo snažno, idemo žestoko. samo u glavu odžalanovce i USA priljepke
https://www.youtube.com/watch?v=IArGpahtgNY
-
sarajevoxxxx
#123881 Re: Sirija vol. 2
Trampova izjava o povlačenju nije imala nikakvog uticaja na međunarodnu koaliciju. Večeras novih 150 kamiona sa oružjem iz Iraka ušlo u Siriju.
Video novinara ruske RT Muhameda Hasana:
https://www.facebook.com/ayman.abdullah ... 342425230/
- Young Erotica
#123882 Re: Sirija vol. 2
Sta mislis kada se ispale amerikanci sa kim će arapi iz SDF, već su par dresova promenili nije da im je strano.sarajevoxxxx wrote:Trampova izjava o povlačenju nije imala nikakvog uticaja na međunarodnu koaliciju. Večeras novih 150 kamiona sa oružjem iz Iraka ušlo u Siriju.
-
sarajevoxxxx
#123883 Re: Sirija vol. 2
Niko ne zna da li će se ispaliti. Sve je to na nivou špekulacija. Druga stvar čak da se to i desi, u koaliciji su i Emirati i Saudija. Kako stvari stoje taj dio teritorije se pretvara u pakao koji će progutati mnoge ljudske živote. Strašno se zakuhava.Young Erotica wrote:Sta mislis kada se ispale amerikanci sa kim će arapi iz SDF, već su par dresova promenili nije da im je strano.sarajevoxxxx wrote:Trampova izjava o povlačenju nije imala nikakvog uticaja na međunarodnu koaliciju. Večeras novih 150 kamiona sa oružjem iz Iraka ušlo u Siriju.
-
sarajevoxxxx
#123884 Re: Sirija vol. 2
U Sudanu na današnjim demonstracijama zbog visokih cijena 8 ljudi ubijeno. Vlasti su proglasile vanredno stanje i nametnule policijski sat
- Young Erotica
#123885 Re: Sirija vol. 2
Znači spekulacije su sta predsednik te drzave i Pentagon govori, dobro. A za Saude se ne bih brinuo, Erdogan iz drzi za jaja koliko su nesposobni.sarajevoxxxx wrote:
Niko ne zna da li će se ispaliti. Sve je to na nivou špekulacija. Druga stvar čak da se to i desi, u koaliciji su i Emirati i Saudija. Kako stvari stoje taj dio teritorije se pretvara u pakao koji će progutati mnoge ljudske živote. Strašno se zakuhava.
Ja smem da potpišem da je to ako ameri odu uopšte, zbog bin salmana i spasavanja njegove guzice.
-
Zorge
#123886 Re: Sirija vol. 2
Zar je moguće da sarajevo x podržava i Izrael.
Tačno ove vehabije nisu normalni.
Sada što je tramp najavio da se povlači, pa i rusi su do sada dva puta povlačili pa su još u siriji.
Ne mora to ništa da znači.
Pozdrav predsednik Asadu
E moj savox, pa ti nemaš obraza nimalo.
Znači saudijci i Izraelci placaju dnevnica.
Tačno ove vehabije nisu normalni.
Sada što je tramp najavio da se povlači, pa i rusi su do sada dva puta povlačili pa su još u siriji.
Ne mora to ništa da znači.
Pozdrav predsednik Asadu
E moj savox, pa ti nemaš obraza nimalo.
Znači saudijci i Izraelci placaju dnevnica.
- Krokodajl
#123887 Re: Sirija vol. 2
Da Kurdi imaju političku pamet danas bi imali barem jednu stolicu u UN, ali kao što su se zajebali u Efrinu tako će se zajebat i ovde.Ja_Ja wrote:Kurdima bi sad najpametnije bilo da se priklone Asadu. Sve druge opcije...ustvari trenutno ne izgleda da postoje druge opcije.
Oni se vazda zajebaju, i tako već par stotina godina.
Džaba dijaspora, džaba pare, džaba što ukidaju burke i nikabe, džaba što su komunisti, džaba sve kad ti je u glavi dunjaluk čitav i Kurdistan na tri mora.
Zato ni mjesnu zajednicu neće dobiti u Siriji, a mogli su puno, a neće dobit ništa.
I još k tome budući su se sa svima zavadili ima da ih ganjaju i Turci i Asadovi.
Al' ne kaže džaba Kurd "Brdo nam je jedini prijatelj" zajebali bi ih i Brdo da može, al nema nogu da pobjegne.
-
Vilajet_Bosna
#123888 Re: Sirija vol. 2
mislim da su ovakvi videi sa kamionima (ko zna kada i gdje i čiji su snimljeni) da se spriječe ovakve scene u danima koji slijede:sarajevoxxxx wrote:Trampova izjava o povlačenju nije imala nikakvog uticaja na međunarodnu koaliciju. Večeras novih 150 kamiona sa oružjem iz Iraka ušlo u Siriju.
https://twitter.com/i/status/1075729724138229760
- Nadzornik
#123890 Re: Sirija vol. 2
Turski ministar odbrane Hulusi Akar obecao da ce sahraniti sirijske Kurde SDF-a u rovovima.
Sahranice ih sa sve tamicima...

Sahranice ih sa sve tamicima...

- ejjus
#123891 Re: Sirija vol. 2
Nisu Kurdi, koji zive u razlicitim drzavama, toliko snazno povezani koliko bi se mozda ocekivalo, jer su u medjuvremenu granice odradile svoj dio posla.Krokodajl wrote:Da Kurdi imaju političku pamet danas bi imali barem jednu stolicu u UN, ali kao što su se zajebali u Efrinu tako će se zajebat i ovde.Ja_Ja wrote:Kurdima bi sad najpametnije bilo da se priklone Asadu. Sve druge opcije...ustvari trenutno ne izgleda da postoje druge opcije.
Oni se vazda zajebaju, i tako već par stotina godina.
Džaba dijaspora, džaba pare, džaba što ukidaju burke i nikabe, džaba što su komunisti, džaba sve kad ti je u glavi dunjaluk čitav i Kurdistan na tri mora.
Zato ni mjesnu zajednicu neće dobiti u Siriji, a mogli su puno, a neće dobit ništa.
I još k tome budući su se sa svima zavadili ima da ih ganjaju i Turci i Asadovi.
Al' ne kaže džaba Kurd "Brdo nam je jedini prijatelj" zajebali bi ih i Brdo da može, al nema nogu da pobjegne.
Cini mi se da oni na sjeveru Iraka imaju malte ne autonomnu pokrajinu.
Ti medjusobni konflikti izmedju Arapa i njih nije neki novitet. Sjecam se izjave jednog Kurda, koji se prvo cudi zasto zapad tretira ISIL kao nesto novo i dodaje da im se ovakvo nesto desi makar svakih 50 godina.
-
joe_black
#123892 Re: Sirija vol. 2
KURDI=Kondom ratnici
Sami su svojom lesinarkom politikom zasluzili da ih tambura ko stigne. Jedino jos kiki ima vjere u njih

Sami su svojom lesinarkom politikom zasluzili da ih tambura ko stigne. Jedino jos kiki ima vjere u njih
-
sarajevoxxxx
#123893 Re: Sirija vol. 2
To ti je skoro isto, portal godinama radi, sada je prestao objavljivati. 2,5 miliona pratilacaKrokodajl wrote:Nije ugašen nego ne objavljuje vijesti, bitna razlika.
A zašto je ugašen i zašto je ovaj uhapšen, sigurno postoje neki razlozi ?
Ja nisam primjetio da je portal počeo sa previranjima ?
Ako te više zanima o toj temi imaš ovaj hoštag #وسام_الطير ''Visam al Tajr'' (Visama je inače lično Esma al Asad odlikovala) ukucaš u Fejsbuk ima tih dosta portala i aktivista koji prate sva te dešavanja oko njgovog hapšenja i oko hapšenja Sunil Alija novinara radio al Madina.
Evo jedan tekst o tome:
https://snacksyrian.com/%D8%A7%D9%84%D8 ... IPTq52YpNg
5 أيام على الغياب والمصير لا يزال مجهولاً - طلعت أميركا من سوريا وماطلع وسام وسونيل
19. decembar
#شارك طلعت أميركا من سوريا وماطلع #وسام_الطير و #سونيل_علي
سناك سوري – بلال سليطين
لقد وصلنا إلى مرحلة في سوريا بات المقربون من المظلوم فيها يطلبون منا ألا نتحدث عن الظلم الذي يتعرضون له حتى لا يزداد الظلم الذي يقع عليهم.
هذه المرحلة ذاتها، يتم البحث فيها عن الذين كتبوا عن المشكلة لا عن من تسبب في وقوع المشكلة، حيث أن المشكلة تنسى وتسلط السهام على من كتب عنها، وكأن دور الصحافة الصمت ودور المسؤولين ارتكاب الأخطاء وافتعال المشاكل.
بعيداً عن كل شي لابد من التذكير مهنياً وأكاديمياً، أن وظيفة الصحافة هي تسليط الضوء على السلبيات والبحث في الأخطاء وإجراء الاستطلاعات وتقييم عمل الحكومات والمسؤولين وانتقادهم ونشر مقالات الرأي وووإلخ، ويحفظ لها الدستور السوري والقانون مساحتها نسبياً، وهي لا تلام فيما تثيره وإنما يلام من كان السبب في المشكلة وليس الصحافة التي أثارته.
بالعودة إلى موضوعنا فإن اثنين من الإعلاميين والناشطين السوريين هما “وسام الطير” مؤسس صفحة دمشق الآن و”سونيل علي” إعلامي في إذاعة المدينة معتقلين لدى الأجهزة الأمنية في سوريا منذ 5 أيام.
حيث داهمت دورية أمنية مكتباً كانا فيه وتم اعتقالهما ومصادرة المعدات منه وفقاً لما نقلته مصادر سناك سوري.
حادثة اعتقال الزميلين قوبلت بتعتيم شديد وتكتم حتى من الوسائل التي يعملون بها حيث لم ينشر أي منهما أي معلومة عن الموضوع، وطالبوا جميع الزملاء الذين حاولوا إثارة الموضوع وهم قلة جداً بالصمت وعدم الكتابة عن الحادثة من باب الحرص على سلامتهما (هكذا قالوا).
اقرأ أيضاً: دمشق تدفع ثمن تفريغ الإعلام والمجتمع المدني من دورهما
المهم أن هذا الحرص تحول إلى صمت مطبق أحاط بالاتحاد والصحافة والصحفيين الذين لم يسبق لهم الحديث أيضاً لا عما حدث مع “عامر دراو وعمار عزو” ولا “إيهاب عوض ورولا السعدي” الذين لم يذكرهما سوى قلة قليلة من الصحفيين هم نفسهم من يتذكرون “وسام وسونيل” اليوم.
هذا الصمت حول “وسام وسونيل” إلى ضحايا من جانبين، ضحايا الاعتقال والتوقيف في الأجهزة الأمنية من دون أي معلومة عنهم حتى لذويهم ومن دون عرض على قاضي أو توضيح أسباب التوقيف لمحيطهم على الأقل، وضحايا صمت الزملاء الذين ربما يعتقد وسام وسونيل أنهم أقاموا الدنيا ولم يقعدوها سخطاً على توقيفهما.
ليس المطلوب أكثر من خبر أو تقرير أو حتى منشور فيسبوكي، كجزء من حملة مناصرة لإطلاق سراح زميلين، أو على الأقل تحويلهما إلى القاضي ومحاكمتهما بشكل علني وحتى أمام أعين الزملاء.
ومثلما قالت إحدى الزميلات حبذا لو تقولون لنا مالخطأ الذي ارتكبه “وسام وسونيل”، لا لشيء فقط حتى لا نرتكب مثله، صحيح أن هذا المنشور جاء من باب السخرية إلا أنه لسان حال كثير من العاملين في هذا المجال!.
اقرأ أيضاً: لماذا فرع جرائم المعلومات وليس جرائم المسؤولين؟
بلا أدنى شك ليس “وسام وسونيل” وحدهما المعتقلان الآن، إن الصحافة كلها اعتقلت باعتقالهما وتعتقل مع أي اعتقال مشابه بعيداً عن الأشخاص، فالقضية هنا ليست شخصية، القضية هنا ذات بعدين أساسيين، أولهما قد يخطئ الصحفي بالتأكيد لكن مكان محاسبته هو أروقة المحاكم وليس الأقبية، أما البعد الثاني فهو مرتبط بهامش عمل الصحافة في سوريا والتي أصبح سقفها ينخفض لدرجة طأطأة رأسها وانحنائها وكسر قلمها.
إن الصحافة أسيرة الصمت، و”سونيل مع وسام” أسرى الصمت أيضاً، رغم أنهما لم يرفعا الصوت كثيراً يقول قائل، يرد عليه آخر ربما أنهما فكرا مثلاً بانتقاد مسؤول ما، والتفكير بحد ذاته أصبح جريمة.
من يفعل ذلك مع الصحفيين، يتحمل مسؤولية أي تحليل عن سبب الاعتقال على اعتبار أنه لا يوجد ما يبرره ولا يوضحه حتى الآن، ومن صمت عما حدث مع الصحفيين خلال الفترة الماضية يتحمل مسؤولية اعتقال “وسام وسونيل” ومن يصمت عن اعتقالهما أيضاً يتحمل مسؤولية أي حادثة مشابهة مستقبلاً.
إن الصحافة التي تخاف تموت وتدفن ولا أحد يخرج في جنازتها.
-
sarajevoxxxx
#123894 Re: Sirija vol. 2
Pro-režimski novinari Visam al Tajr i Soniil Alij već šesti dan u zatvorima Asadove obavještajne službe. Niko ne zna gdje se nalaze ni da li su uopšte živi. Visam je direktor najvećeg pro-režimskog portala u Damasku ''Dimeshq now'' a Sonil Alijj je novinar radia Al Medina:

Last edited by sarajevoxxxx on 21/12/2018 00:38, edited 1 time in total.
-
sarajevoxxxx
#123895 Re: Sirija vol. 2
Oni koji duže prate temu, vjerovatno se sjećaju da sam nekoliko puta citirao vijesti sa ''Dimeška''.
https://www.facebook.com/dimashq.now/
zadnja vijest je objavljena
https://www.facebook.com/dimashq.now/
zadnja vijest je objavljena
دمشق الآن
18. decembar u 13:40 ·
-
Vilajet_Bosna
#123896 Re: Sirija vol. 2
a možda ljudi roštiljaju na plaži u Latakiji. ipak je tamo dnevna temperatura 17-18 C
a možda ih roštiljaju
a možda ih roštiljaju
-
sarajevoxxxx
#123897 Re: Sirija vol. 2
Odlazi i Metis
ODLAZI BESNI PAS MATIS: Američki ministar odbrane podneo ostavku!
Američki ministar odbrane Džim Matis odlazi sa te funkcije krajem februara, saopštio je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru.
Tako je američki lider potvrdio sumnje koje postoje duže vreme da su Matisovi dani u administraciji “odbrojani”.
On će biti jedan u nizu zvaničnika iz Vašingtona koji nije izdržao do kraja Trampovog mandata. Ko će zameniti Matisa nije poznato.
Američki ministar odbrane Džim Matis naveo je u pisanoj ostavci predsedniku Donadu Trampu da se povlači kako bi Tramp mogao da ima šefa Pentagona čiji stavovi "se bolje slažu" sa njegovim.
"Zato što imate pravo da imate ministra odbrane čiji stavovi se bolje slažu sa vašim o ovoj ili onoj temi, smatram da je za mene ispravno da se povučem sa svoje pozicije", naveo je Matis u pismu Trampu koje je objavio Pentagon, prenosi Rojters.
Matis je u ostavci ukazao i na to da je američke saveznike "tretirao sa poštovanjem" i da je koristio sva sredstva američke moći da obezbedi zajedničku odbranu.
O Matisovom odlasku spekulisalo se od srede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika.
Da podsetimo, general Matis, poznat pod nadimkom “Besni Pas”, bio je glasni kritičar administracije Baraka Obame i njegove politike prema Bliskom istoku, pre svega u Iranu.
Odluku da Matisa postavi za ministra odbrane, Tramp je saopštio u decembru 2016. godine.
- On je naše najbolje. Postavićemo Besnog Psa za ministra odbrane. Kažu da je on najbliži onome što je bio general Džordž Paton (general u Drugom svetskom ratu), rekao je tada Tramp.
Informer
ODLAZI BESNI PAS MATIS: Američki ministar odbrane podneo ostavku!
Američki ministar odbrane Džim Matis odlazi sa te funkcije krajem februara, saopštio je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru.
Tako je američki lider potvrdio sumnje koje postoje duže vreme da su Matisovi dani u administraciji “odbrojani”.
On će biti jedan u nizu zvaničnika iz Vašingtona koji nije izdržao do kraja Trampovog mandata. Ko će zameniti Matisa nije poznato.
Američki ministar odbrane Džim Matis naveo je u pisanoj ostavci predsedniku Donadu Trampu da se povlači kako bi Tramp mogao da ima šefa Pentagona čiji stavovi "se bolje slažu" sa njegovim.
"Zato što imate pravo da imate ministra odbrane čiji stavovi se bolje slažu sa vašim o ovoj ili onoj temi, smatram da je za mene ispravno da se povučem sa svoje pozicije", naveo je Matis u pismu Trampu koje je objavio Pentagon, prenosi Rojters.
Matis je u ostavci ukazao i na to da je američke saveznike "tretirao sa poštovanjem" i da je koristio sva sredstva američke moći da obezbedi zajedničku odbranu.
O Matisovom odlasku spekulisalo se od srede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika.
Da podsetimo, general Matis, poznat pod nadimkom “Besni Pas”, bio je glasni kritičar administracije Baraka Obame i njegove politike prema Bliskom istoku, pre svega u Iranu.
Odluku da Matisa postavi za ministra odbrane, Tramp je saopštio u decembru 2016. godine.
- On je naše najbolje. Postavićemo Besnog Psa za ministra odbrane. Kažu da je on najbliži onome što je bio general Džordž Paton (general u Drugom svetskom ratu), rekao je tada Tramp.
Informer
- muhafuca
#123898 Re: Sirija vol. 2
Povalja Trump ove War Hawks u administraciji
hajde dobro je se sjetio - izgleda i njemu vise do...ilo
Covjek kampanju proveo na smanjenju stranih intervencija
i povlacenju sto vise trupa kuci
a ovi sto su mu ih uvalili u administraciju samo bi nove ratove otvarali
i ostajali u stranim zemljama bez ikakve vizije i ideje
Eno ih u Afganistanu 20 godina ni sami vise ne znaju zasto su tamo
i sa kojim ciljem al samo nek se para obrce - koga briga
Doslo i Trump-u iz g...e u glavu - hajde bolje ikad nego nikad.
i sa kojim ciljem al samo nek se para obrce - koga briga
-
nemoj to
#123899 Re: Sirija vol. 2
Danas je potrebno ratovati, pogotovo ako si Amerika i glavni čekic planete 20 godina 20 sama cinjenica da su tu stvari idu lakše..muhafuca wrote:Povalja Trump ove War Hawks u administraciji
i sa kojim ciljem al samo nek se para obrce - koga briga![]()
Nek' povuce vratice ih za 2 godine stalno su sranja tamo, a na koga drugog se osloniti nego na njih.
Da nema amera masovna klanja bi bila pojava kao napit se vode.
Nigdje oni nisu otišli da to nije bilo potrebno jer suprotna solucija je jebena a tu soluciju niko ne gleda..
Šta da nema njih?
Danas bi i dalje ovdje rat bio da se nisu ukljucili da ga zaustave.
- muhafuca
#123900 Re: Sirija vol. 2
nemoj to wrote:Danas je potrebno ratovati, pogotovo ako si Amerika i glavni čekic planete 20 godina 20 sama cinjenica da su tu stvari idu lakše..muhafuca wrote:Povalja Trump ove War Hawks u administraciji
i sa kojim ciljem al samo nek se para obrce - koga briga![]()
Nek' povuce vratice ih za 2 godine stalno su sranja tamo, a na koga drugog se osloniti nego na njih.
Da nema amera masovna klanja bi bila pojava kao napit se vode.
Nigdje oni nisu otišli da to nije bilo potrebno jer suprotna solucija je jebena a tu soluciju niko ne gleda..
Šta da nema njih?
Danas bi i dalje ovdje rat bio da se nisu ukljucili da ga zaustave.
To ono kao kad si deratizator po zanimanju - odes u komsiluk koji nikad pacova nije imaoo - pustis pacove,
iduce sedmice ljudi zovu, telefon gori, pomagaj ako Boga znas, ti odes pocistis pacove,
ljudi plate, sretni, jos ti malo nabace jer si ih spasio posasti.
Ta logika jel?
Mani pusti ovaj bolan - Ovaj Mattis je idiot teski - nije mu djaba "Mad Dog" nadimak.
Pa i Obama ga je otpustio - nije ni Obami valjao.