Možda preko Vibera?Vilajet_Bosna wrote:KOM.telaldinjo wrote:Preko koje mreže zovu?sarajevoxxxx wrote:Sve više šija preko mobitela “razgovaraju” sa hazreti Huseinom:![]()
Video
https://www.facebook.com/khaldoun.saed. ... 605472484/
Sirija vol. 2
-
aldinjo
#122376 Re: Sirija vol. 2
- славянин
#122377 Re: Sirija vol. 2
Da shvatio sam to da nisu suniti zato i pitam - ali konkretno samo oko razlike ? Dali su to neke vece razlike u poimanju / tumacenju islama ?Challenger_ wrote:Aleviti nisu suniti, oni su rubna grupacija šiitskog islama sklona sinkretizmu, gnosticizmu i misticizmu.славянин wrote:Moze li mi neko objasniti razliku izmedju Alevita i Sunita (mislim konkretno) ?
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#122378 Re: Sirija vol. 2
U odnosu na 4 glavna mezheba sunistskom islama, da.славянин wrote:Da shvatio sam to da nisu suniti zato i pitam - ali konkretno samo oko razlike ? Dali su to neke vece razlike u poimanju / tumacenju islama ?
-
sarajevoxxxx
#122379 Re: Sirija vol. 2
Husein r.a. je preselio na bolji svijet prije 14 vijekova. Ne čuje, a praviti se da čuje, još uz to držati mobitel i obraćati mu se imenom kao sa razgovaraš sa njim nema logike, i nema nikakve veze sa vjerom.
- husein_kapetan
#122380 Re: Sirija vol. 2
Po mom skromnom racunu oko 9000 stranica napisanih..imala je ova tema 2 predhodna toma.. ne racunajuci par tema (jedna moja) koje su u startu zakljucane.. ne postoji na ovom forumu tematika vise komentarisana..mnogo je toga napisano.. odredjene upise nekih forumasa bi trebalo u anale pisanja staviti..ko zna zasto @chisum mi prvi na pamet padne..kakogod mozes ne vjerovati ali ovo nase pisanje tokom ovog vremena je mnogim od pomoci bilo za shvatiti i na racionalan nacin prosuditi fakte koji su iz moje optike epohalni..славянин wrote:4800 stranica, pa jos malo i znat cemo maticne brojeve pojedinacnih vojnika, neka malo da se razblazi monotonijahusein_kapetan wrote:Manite se sterilnih rasprava..nicemu ne vode..kako se ama bas nista ovdje nije promjenilo tokom svog ovog vremena ne vidim svrhu takvih upisa..
Nego..
Trebalo bi malo podrobnije analizirati novonastalu situaciju oko Idliba, Manbija..Kobane-a..Deira..
Od veceras je vijest da he SyAF borbeno djelovao negdje oko Idliba..ima tamo i nekakav snimak gdje Tigar naredjuje punu borbenu pripravnost pred iminentni napad..valjda je samo "okidac" (citaj pogibija onih 20-ak vojnika ) trebao..
Defakto turska nije nista od obecanog uradila..umjesto tog idu uz dlaku amerima..isil razvlaci kurde..
Mnogo je ozbiljnih fakata ali ne vidjeh iole validne upise..
Napravite bolan zasebnu temu..ona u stilu sve je dozvoljeno pa opletite ovo je vise nego pateticno..
Valjda zato i tako zanimanje nadjose..
- Challenger_
#122381 Re: Sirija vol. 2
EDIT: u sirijskom slučaju, to učenje je skoro pa iščezlo jer je ta populacija dobrano sekularizovana a u većim sredinama sasvim srasla sa sunitima i ostalima. Njihovo, skoro pa iščezlo ezoterijsko učenje, višestruko su predimenzionirali zalivski krugovi da bi motivisali ekstremiste da se bore za "pravi" islam.Challenger_ wrote:U odnosu na 4 glavna mezheba sunistskog islama, da.славянин wrote:Da shvatio sam to da nisu suniti zato i pitam - ali konkretno samo oko razlike ? Dali su to neke vece razlike u poimanju / tumacenju islama ?
Efemerna priča, definitivno.
- salik79
#122382 Re: Sirija vol. 2
Da je Amerika ucinila za nas od samoga pocetka, kao sto je Iran, mozda bih razmisljao na taj nacin. Ovako - jok. Sve su znali, pomogli da nam ruke vezu dok nas tuku, provodili embargo, dok je Iran probijao te obruce od prvog dana. Pa cak su nudili 10 000 vojnika koji bi, u sklopu "Plavih sljemova" stitili "sigurnosne zone", sto je Amerika odbila.славянин wrote:Polako no homosala
Da upravu si za pomoc u ratu , ali nejasno mi je kako se nulira ono sto je Amerika uradila isto tako da nam se pomogne...
Ja idem rezonski nekako da je Amerika iako nije morala jedina se zalagala od zapadnih sila (i Njemacka) da se zaustavi agresija, pomagala,bombardovala, natjerala Hrvate da ouste oruzije u Bih itd ... sve uz protivljenje Britanije,FR itd.
Jos jednom cu citirati uvazenog Marka Dannera: "... in the sad hypocritical history of the United States in the Bosnian war (the Americans promised help, but only the Iranians delivered)..."
I konacno, da nas Ameri nisu zaustavili kada je krenulo, uz prijetnju zracnim udarima, a kada su nas vec zaustavili da su nam barem napravili iole funkcionalnu drzavu, nego ovog dejtonskog Frankenstajna, mozda im bi i mogao halaliti, ovako samo lud covjek moze podrzavati njihovu politiku prema bilo kome.
- salik79
#122383 Re: Sirija vol. 2
husein_kapetan wrote:Manite se sterilnih rasprava..nicemu ne vode..kako se ama bas nista ovdje nije promjenilo tokom svog ovog vremena ne vidim svrhu takvih upisa..
Kako nije, sjeti se mlohavog
- husein_kapetan
#122384 Re: Sirija vol. 2
Sam kontekst metoda i dinamike tog napada djeluje porazavajuce za svakog ko zeli vidjeti stabilizirano zaledje zona izvan linija razgranicenja..o odgovornosti vec pisah..Challenger_ wrote:SOHR je pretjerao, izgleda da je stradalo 5 a povrijeđeno troje pripadnika SAA. Kako god, da je i jedan zbog nemara, mnogo je.husein_kapetan wrote:..valjda je samo "okidac" (citaj pogibija onih 20-ak vojnika ) trebao..
Bitno..veoma je bitno izolovati..i sprijeciti gerilske upade ove vrste..
Percepcija "sigurnosti" civilnog stanovnistva je i danas veoma fluidna..
Ovakve stvari bilo.kog obima se ne smiju desavati
- славянин
#122385 Re: Sirija vol. 2
Koliko ja znam Amerika je jedina od vecih sila glasala protiv embarga i u nekoliko navrata pokusala da druge nagovori da glasaju da se pusti oruzije- veto nisu ilozili jer ko smo mi da koriste tako vaznu kartu.salik79 wrote:Da je Amerika ucinila za nas od samoga pocetka, kao sto je Iran, mozda bih razmisljao na taj nacin. Ovako - jok. Sve su znali, pomogli da nam ruke vezu dok nas tuku, provodili embargo, dok je Iran probijao te obruce od prvog dana. Pa cak su nudili 10 000 vojnika koji bi, u sklopu "Plavih sljemova" stitili "sigurnosne zone", sto je Amerika odbila.славянин wrote:Polako no homosala
Da upravu si za pomoc u ratu , ali nejasno mi je kako se nulira ono sto je Amerika uradila isto tako da nam se pomogne...
Ja idem rezonski nekako da je Amerika iako nije morala jedina se zalagala od zapadnih sila (i Njemacka) da se zaustavi agresija, pomagala,bombardovala, natjerala Hrvate da ouste oruzije u Bih itd ... sve uz protivljenje Britanije,FR itd.
Jos jednom cu citirati uvazenog Marka Dannera: "... in the sad hypocritical history of the United States in the Bosnian war (the Americans promised help, but only the Iranians delivered)..."
I konacno, da nas Ameri nisu zaustavili kada je krenulo, uz prijetnju zracnim udarima, a kada su nas vec zaustavili da su nam barem napravili iole funkcionalnu drzavu, nego ovog dejtonskog Frankenstajna, mozda im bi i mogao halaliti, ovako samo lud covjek moze podrzavati njihovu politiku prema bilo kome.
Iran “probijao” obruce - budi ozbiljan - mislis da bi inedan metak dosao do BiH da to Amerika nije pustila - jos hrvate pritisli da se oruzije pusti.
10 000 Iranaca koji su i tada bili u sukobu sa US ??? Opet de malo ozbiljnije razmisljaj.
Zasto zaustaviti ? 1. Ofanziva na banjaluku nije isla to tako sve cisto samo da se useta u grad, 2. Hrvati su stali na Jugu , 3 . Eventualni pad Banja luke bi doveo do vjerotabo direktne intervencije Srbije i eskalacije rata.
- Challenger_
#122386 Re: Sirija vol. 2
Sirijska priča je priča o panarapskom nacionalizmu, socijalizmu i društvu jednakopravnih vjerskih zajednica i pojedinaca. To nije alevi-priča. Sektaški narativ su nametnuli oni krugovi koji su franšizama AQ željeli preoblikovati ovu nevjerovatnu civilizaciju.
Primjer. Sveti Duje u kojeg se kunu Splićani i Dalmatinci je Sirijac.
Da nije Sirije, Bushevi, Obame i Perike bi se kleli ne na Bibliji već na kipu Manitua.
Da nije Sirije, Bushevi, Obame i Perike bi se kleli ne na Bibliji već na kipu Manitua.
- salik79
#122387 Re: Sirija vol. 2
Vec ovo boldirano govori o tome koliko znas. Nekako je izlisno ulaziti u daljnju raspravu....славянин wrote:Koliko ja znam Amerika je jedina od vecih sila glasala protiv embarga i u nekoliko navrata pokusala da druge nagovori da glasaju da se pusti oruzije- veto nisu ilozili jer ko smo mi da koriste tako vaznu kartu.salik79 wrote:Da je Amerika ucinila za nas od samoga pocetka, kao sto je Iran, mozda bih razmisljao na taj nacin. Ovako - jok. Sve su znali, pomogli da nam ruke vezu dok nas tuku, provodili embargo, dok je Iran probijao te obruce od prvog dana. Pa cak su nudili 10 000 vojnika koji bi, u sklopu "Plavih sljemova" stitili "sigurnosne zone", sto je Amerika odbila.славянин wrote:Polako no homosala
Iran “probijao” obruce - budi ozbiljan - mislis da bi inedan metak dosao do BiH da to Amerika nije pustila - jos hrvate pritisli da se oruzije pusti.
10 000 Iranaca koji su i tada bili u sukobu sa US ??? Opet de malo ozbiljnije razmisljaj.
Zasto zaustaviti ? 1. Ofanziva na banjaluku nije isla to tako sve cisto samo da se useta u grad, 2. Hrvati su stali na Jugu , 3 . Eventualni pad Banja luke bi doveo do vjerotabo direktne intervencije Srbije i eskalacije rata.
Samo cu reci - Hrvatima je takodjer bilo potrebno oruzje (dobili od Irana za slobodan prolazak) i dati ti na razmisljanje sto se ofanzive tice - zasto onda prijetnja bombardovanjem, ako ne zaustavimo ofanzivu?!
A, naravno, i Holbrukova Frankenstajn drzava, u konacnici, ostaje posljednje pitanje za razmisljanje....
-
sarajevoxxxx
#122388 Re: Sirija vol. 2
Jedan od znakova promjene turske vanjske politike po pitanju Jemena.
Turska po prvi put dozvolila demonstracije kojima se osuđuje saudijski vojna intervencija h Jemenu. Demonstranti su nosili slike lidera jemenskih Huta:
https://www.facebook.com/groups/1969129 ... 527106947/
Turska po prvi put dozvolila demonstracije kojima se osuđuje saudijski vojna intervencija h Jemenu. Demonstranti su nosili slike lidera jemenskih Huta:
https://www.facebook.com/groups/1969129 ... 527106947/
- славянин
#122389 Re: Sirija vol. 2
Pogrijesio sam - mislio sam na 1994 i glasanje da se ukine embargo.
Hrvatima trebalo oruzije i onda oni bez zelenog svjetla Amerike pustili da dodje oruzije iz Irana - budi ozbiljan.Hrvati su se naoruzavali sa vise strana a Iran mislim da im nije u prva 3 izvora.Nikada Hrvatska nebi isla uz dlaku NATOu - nisu ludi.
Prijetnja bombardovanjem je jer je doslo do zastoja - nije uzet Prijedor ni Bos.Novi a vrs je bio u kontranapadu na sanski most... dalji nastavak operacije bi po Americkom vidjenju samo bio nastavak neodlucnog rata - cilj je bio da se natjeraju strane da sjednu za stol i zavrse rat.
Opet Americi nije bio cilj da neko pobijedi nego da se rat zaustavi.. mnogi faktori su uticali na to da do jntervencije ne dodje - istina Amerika je mogla jednostrano da krene ali zasto ? Sta oni imaju od toga da trose tolike poene,resurse ? Nasa sreca je dosta sto je Rusija bila slaba tada inace bi po mom misljenju situacija bila mnogo gora.
Hrvatima trebalo oruzije i onda oni bez zelenog svjetla Amerike pustili da dodje oruzije iz Irana - budi ozbiljan.Hrvati su se naoruzavali sa vise strana a Iran mislim da im nije u prva 3 izvora.Nikada Hrvatska nebi isla uz dlaku NATOu - nisu ludi.
Prijetnja bombardovanjem je jer je doslo do zastoja - nije uzet Prijedor ni Bos.Novi a vrs je bio u kontranapadu na sanski most... dalji nastavak operacije bi po Americkom vidjenju samo bio nastavak neodlucnog rata - cilj je bio da se natjeraju strane da sjednu za stol i zavrse rat.
Opet Americi nije bio cilj da neko pobijedi nego da se rat zaustavi.. mnogi faktori su uticali na to da do jntervencije ne dodje - istina Amerika je mogla jednostrano da krene ali zasto ? Sta oni imaju od toga da trose tolike poene,resurse ? Nasa sreca je dosta sto je Rusija bila slaba tada inace bi po mom misljenju situacija bila mnogo gora.
-
sarajevoxxxx
#122390 Re: Sirija vol. 2
Da, ista ona Rusija koja je u Siriji počinila na stotine masakara, tada je bila a i danas je na strani agresora.славянин wrote:Pogrijesio sam - mislio sam na 1994 i glasanje da se ukine embargo.
Zajedničko nama i Sirijcima sto smo imali j još uvijek imamo istog neprijatelja. Podržavati Rusiju u Siriji znaci manje-vise podržavati velikosrpsku politiku u Bosni.
- insomnia78
#122391 Re: Sirija vol. 2
Majko mila kakva hrpa glupostiChallenger_ wrote:Sirijska priča je priča o panarapskom nacionalizmu, socijalizmu i društvu jednakopravnih vjerskih zajednica i pojedinaca. To nije alevi-priča. Sektaški narativ su nametnuli oni krugovi koji su franšizama AQ željeli preoblikovati ovu nevjerovatnu civilizaciju.
-
sarajevoxxxx
#122392 Re: Sirija vol. 2
Šef istraživačkog tima: Khashoggi je ugušen kesom, posljednje riječi su mu bile - gušim se
Šef turskog istraživačkog tima Nazif Kerman kazao je za Al Jazeeru da su posljednje riječi ubijenog novinara Jamala Khashoggija bile da se guši. Pozivajući se audio snimak iz saudijskog konzulata u Istanbulu Kerman je kazao da je Khashoggi tražio da mu skinu kesu s glave jer je klaustrofobičan.
"Saudijski novinar ugušen je plastičnom kesom navučenom preko njegove glave", rekao je Nazif Kerman.
Prema njegovim riječima, ubistvo je trajalo sedam minuta, a ubice su prije komadanja tijela pod prekrile kesama.
Turski list Sabah tokom vikenda je objavio da su ostaci Khashoggijevog tijela rastopljeni u kiselini, a potom bačeni u kanalizaciju. Izvori Al Jazeere navode da su u rezidenciji saudijskog konzula u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih hemikalija kojima su uništeni posmrtni ostaci.
Podsjećamo, Khashoggi je ubijen 2. oktobra.
Saudijska Arabija
Šef turskog istraživačkog tima Nazif Kerman kazao je za Al Jazeeru da su posljednje riječi ubijenog novinara Jamala Khashoggija bile da se guši. Pozivajući se audio snimak iz saudijskog konzulata u Istanbulu Kerman je kazao da je Khashoggi tražio da mu skinu kesu s glave jer je klaustrofobičan.
"Saudijski novinar ugušen je plastičnom kesom navučenom preko njegove glave", rekao je Nazif Kerman.
Prema njegovim riječima, ubistvo je trajalo sedam minuta, a ubice su prije komadanja tijela pod prekrile kesama.
Turski list Sabah tokom vikenda je objavio da su ostaci Khashoggijevog tijela rastopljeni u kiselini, a potom bačeni u kanalizaciju. Izvori Al Jazeere navode da su u rezidenciji saudijskog konzula u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih hemikalija kojima su uništeni posmrtni ostaci.
Podsjećamo, Khashoggi je ubijen 2. oktobra.
Saudijska Arabija
- insomnia78
#122393 Re: Sirija vol. 2
Gledan svi mediji prenjeli ove “posljednje rijeci”
Debilizam dostojan A. Forda. Dobro nisu napisali “aa argh”
-
Vilajet_Bosna
#122394 Re: Sirija vol. 2
rafidije se ismijavaju sa časnom Poslanikovom porodicom već vijekovama, nije to ništa novo, novo u tom ismijavanju je samo danas taj telefon.sarajevoxxxx wrote:Stvarno ne kontam ovo, u čemu je fazon? Zašto drže mobitel i prave se da razgovaraju sa Huseinom? Nevjerovatno.
- славянин
#122395 Re: Sirija vol. 2
Bas izenadjujuce - dok su ga gusili govorio “gusim se”insomnia78 wrote:Gledan svi mediji prenjeli ove “posljednje rijeci”
- славянин
#122396 Re: Sirija vol. 2
Sta je rafidija ? Oprostite veceras radim na popunjavanju termina koje cesto ovde procitam a ne znam sta znaceVilajet_Bosna wrote:rafidije se ismijavaju sa časnom Poslanikovom porodicom već vijekovama, nije to ništa novo, novo u tom ismijavanju je samo danas taj telefon.sarajevoxxxx wrote:Stvarno ne kontam ovo, u čemu je fazon? Zašto drže mobitel i prave se da razgovaraju sa Huseinom? Nevjerovatno.
- Challenger_
#122397 Re: Sirija vol. 2
Pogrdan naziv za muslimane-šiite. Skoro isključivo ga koriste vehabije i selefije.славянин wrote:Sta je rafidija ? Oprostite veceras radim na popunjavanju termina koje cesto ovde procitam a ne znam sta znace
-
sarajevoxxxx
#122398 Re: Sirija vol. 2
Inače, šef “Vagnera” tj ruskih plaćenika, nedavno se u Libiji slikao sa Hafterom (libijskim generalom kojeg podržava Saudija i u UAE i koji se bori protiv legalnih vlasti koje su priznate od strane UN-a)
Inače, Vagnerovci su zajedno sa šijama iz Iraka i Irana počinili na stotine masakara tokom okupacije sirijskih gradova.
Ruski plaćenici da li iz Vagnera ili neki drugi, sutra će se vjerovatno boriti rame uz rame sa nekim novim agresorom.
Šitski dobrovoljci prije svega uz fašističkog i tzv Irana i oni iz Vagnera i likovi poput onih ubica Hašokdžija jedna ekipa, jedna raja. Bolesni um, velike kukavice i ubice djece i civila.
Inače, Vagnerovci su zajedno sa šijama iz Iraka i Irana počinili na stotine masakara tokom okupacije sirijskih gradova.
Ruski plaćenici da li iz Vagnera ili neki drugi, sutra će se vjerovatno boriti rame uz rame sa nekim novim agresorom.
Šitski dobrovoljci prije svega uz fašističkog i tzv Irana i oni iz Vagnera i likovi poput onih ubica Hašokdžija jedna ekipa, jedna raja. Bolesni um, velike kukavice i ubice djece i civila.
-
Vilajet_Bosna
#122399 Re: Sirija vol. 2
kolega ti si zalutao na temu.Sta je rafidija ? Oprostite veceras radim na popunjavanju termina koje cesto ovde procitam a ne znam sta znace
- славянин
#122400 Re: Sirija vol. 2
HvalaChallenger_ wrote:Pogrdan naziv za muslimane-šiite. Skoro isključivo ga koriste vehabije i selefije.славянин wrote:Sta je rafidija ? Oprostite veceras radim na popunjavanju termina koje cesto ovde procitam a ne znam sta znace