Sirija vol. 2
- Čitalac
#120801 Re: Sirija vol. 2
Što se tiče Golana, uvek treba podsetiti na gotovo filmsku priču čiji je glavni junak Eli Cohen, agent Mosada (u Siriji delovao pod imenom Kamel Amin Thaabet).
Za samo tri godine postao je član sirijske vojno-političke elite i savetnik ministra odbrane pa je prikupio ogromnu količinu obaveštajnih podataka. Na Golanu je, sa obrazloženjem kako želi da zaštiti sirijske vojnike od sunca, sadio drveće koje je Izrael kasnije iskoristio za određivanje meta. Zahvaljujući podacima koje je dostavio Cohen, Izrael je ovladao Golanom za samo dva dana. Uz pomoć Sovjeta, uhapšen je i javno obešen u Damasku u maju 1965. godine.
Za samo tri godine postao je član sirijske vojno-političke elite i savetnik ministra odbrane pa je prikupio ogromnu količinu obaveštajnih podataka. Na Golanu je, sa obrazloženjem kako želi da zaštiti sirijske vojnike od sunca, sadio drveće koje je Izrael kasnije iskoristio za određivanje meta. Zahvaljujući podacima koje je dostavio Cohen, Izrael je ovladao Golanom za samo dva dana. Uz pomoć Sovjeta, uhapšen je i javno obešen u Damasku u maju 1965. godine.
- insomnia78
#120803 Re: Sirija vol. 2
Dje sam ja spominjo ikake vertikale? Krenuli ste ismijavati Kikija zbog toga sto je reko da su Sirija i Izrael u ratu sto i jesu. I prije i poslije sestodnevnog rata su bili na suprostavljenim stranama i nikad nisu potpisali mirioannes wrote:zašto stavljaš preventivni pod navodnike?
kaže ...ljudi se branili preventivnim napadom.
svi koji hoće napasti i napadaju to rade sa izgovorom prevencije. i ti si sad sa tom izjavom moralna vertikala?
- insomnia78
#120804 Re: Sirija vol. 2
Nego ovo moze biti nauk svima koji se uzdaju u nekakva saveznistva, Rusije, Turske, Amerike
Kad su zarad visih ciljeva u stanju zavaliti sopstvene ljude mozete misliti kako ce vas
Kad su zarad visih ciljeva u stanju zavaliti sopstvene ljude mozete misliti kako ce vas
- Nadzornik
#120805 Re: Sirija vol. 2
Bez Izraela,nema nam zivota,kakva Rusija,Turska i Amerika...insomnia78 wrote:Nego ovo moze biti nauk svima koji se uzdaju u nekakva saveznistva, Rusije, Turske, Amerike
- insomnia78
#120806 Re: Sirija vol. 2
Ti me svaki put uspijes razuvjeriti
- ioannes
#120807 Re: Sirija vol. 2
nikad nisu objavili rat...insomnia78 wrote:Dje sam ja spominjo ikake vertikale? Krenuli ste ismijavati Kikija zbog toga sto je reko da su Sirija i Izrael u ratu sto i jesu. I prije i poslije sestodnevnog rata su bili na suprostavljenim stranama i nikad nisu potpisali mirioannes wrote:zašto stavljaš preventivni pod navodnike?
svi koji hoće napasti i napadaju to rade sa izgovorom prevencije. i ti si sad sa tom izjavom moralna vertikala?
da bi potpisao mir, moraš objaviti rat.
Last edited by ioannes on 18/09/2018 22:28, edited 1 time in total.
- insomnia78
#120808 Re: Sirija vol. 2
Ne upratih danas na koga su pucali Francuzi?
Vidio sam Rusku izjavu da PVO nije djelovala po njihovim raketama tako da oni nemaju veze sa obaranjem aviona
Citam neki general u peMziji “brani” SAA. Kao zajebana je to situacija a oni usljed rata vjerovatno nemaju dobro obucene posade...
Vidio sam Rusku izjavu da PVO nije djelovala po njihovim raketama tako da oni nemaju veze sa obaranjem aviona
Citam neki general u peMziji “brani” SAA. Kao zajebana je to situacija a oni usljed rata vjerovatno nemaju dobro obucene posade...
- Nadzornik
#120809 Re: Sirija vol. 2
Od danas okrecem novi list,igram na sigurnu kartu.insomnia78 wrote:Ti me svaki put uspijes razuvjeriti
Dosta je bilo ponizavanja,hocu i ja da se kurcim sa Izraelom.
- insomnia78
#120810 Re: Sirija vol. 2
Ono ko u crticima, rukavicom preko zuba?ioannes wrote:nikad nisu objavili ratinsomnia78 wrote:Dje sam ja spominjo ikake vertikale? Krenuli ste ismijavati Kikija zbog toga sto je reko da su Sirija i Izrael u ratu sto i jesu. I prije i poslije sestodnevnog rata su bili na suprostavljenim stranama i nikad nisu potpisali mirioannes wrote:zašto stavljaš preventivni pod navodnike?
Tesko je objaviti rat nekom cije postojanje negiras. Kako bi ti nazvao tri, cetiri vojna sukoba?
- nixon69
#120811 Re: Sirija vol. 2
Sto bi Ameri rekli: "kolateralna steta".Kikibombona wrote:Ovdje imamo slucaj da je Sirija oborila ruski avion. Nije Izrael kriv zato sto su oni nesposobni.
- Čitalac
#120812 Re: Sirija vol. 2
Čekajte, Sirija je ta koja je 1967. napala Izrael pa je onda proglasila primirje koje Izrael nije poštovao.
- insomnia78
#120813 Re: Sirija vol. 2
Jok. Ovo je “friendly fire”nixon69 wrote:Sto bi Ameri rekli: "kolateralna steta".Kikibombona wrote:Ovdje imamo slucaj da je Sirija oborila ruski avion. Nije Izrael kriv zato sto su oni nesposobni.
- славянин
#120814 Re: Sirija vol. 2
Mislis primirije koje je potpisano prije i u kojem je pisano da Tiranski zaljev mora biti otvoren za promet Izraelskim brodovima - pa je posle blokiran ? Mislim na Egipat - u tom ratu Sirija jeste napala Izrael i to po “naredbi” Egipta kako bi digli pritisak sa sebe..Čitalac wrote:Čekajte, Sirija je ta koja je 1967. napala Izrael pa je onda proglasila primirje koje Izrael nije poštovao.
- insomnia78
#120815 Re: Sirija vol. 2
Istorija se ponavlja. I jucer su napali Rusiju da skinu pritisak sa Hezbolaha
-
joe_black
#120816 Re: Sirija vol. 2
Ko je kriv Palestincima sto su izvrsili agresiju na Izrael:) Nadam se da se i insomnija slaze:)Nadzornik wrote:A ovako je pocela ta preventiva...insomnia78 wrote:“Preventivnim” napadom Izraela![]()
- Čitalac
#120817 Re: Sirija vol. 2
Ne, ne, nakon što je Sirija napala Izrael, kada su konačno shvatili da su vesti o uspehu Egipćana bile lažne, proglasili su primirje u 3 ujutru. Izrael je napao Golan četiri sata kasnije.славянин wrote:Mislis primirije koje je potpisano prije i u kojem je pisano da Tiranski zaljev mora biti otvoren za promet Izraelskim brodovima - pa je posle blokiran ? Mislim na Egipat - u tom ratu Sirija jeste napala Izrael i to po “naredbi” Egipta kako bi digli pritisak sa sebe..Čitalac wrote:Čekajte, Sirija je ta koja je 1967. napala Izrael pa je onda proglasila primirje koje Izrael nije poštovao.
- Kikibombona
#120818 Re: Sirija vol. 2
Mislis da iza rusenje aviona stoji mulanski rezim iz Teherana?insomnia78 wrote:Istorija se ponavlja. I jucer su napali Rusiju da skinu pritisak sa Hezbolaha
Jedno je jasno, Rusi, Turci i Iranci nisu mogli postici dogovor oko Idliba u Teheranu.
Putko i Tajo su skontali da trebaju odjebati Ajatolaha i u Sociju 1v1 trgovati sa Idlibom. Odmah su postigli dogovor. Mule ispusile foru.
Moguce je da su iz osvete srusili ruski avion. To bi bio super razvoj situacije. Ne bi iznenadilo da gosp. Bibi na to ukaze.
Uncle Sam izvukao Ruse i Irance na gostujuci teren. Bice karanja u narednim godinama. Ovi apsolutno nisu dorasli najvecoj sili svijeta. Turci ce podviti repinu, ali ce Iranci najebati, a Rusi se ponovo sobom zabaviti.
- ioannes
#120819 Re: Sirija vol. 2
jel to namjerno lažeš ili jednostavno imaš pogrešne informacije?славянин wrote:Mislis primirije koje je potpisano prije i u kojem je pisano da Tiranski zaljev mora biti otvoren za promet Izraelskim brodovima - pa je posle blokiran ? Mislim na Egipat - u tom ratu Sirija jeste napala Izrael i to po “naredbi” Egipta kako bi digli pritisak sa sebe..Čitalac wrote:Čekajte, Sirija je ta koja je 1967. napala Izrael pa je onda proglasila primirje koje Izrael nije poštovao.
operacija "moked"
- insomnia78
#120820 Re: Sirija vol. 2
Ma zajebajem se. A Bibi doduse indirektno i ukazuje na toKikibombona wrote:Mislis da iza rusenje aviona stoji mulanski rezim iz Teherana?insomnia78 wrote:Istorija se ponavlja. I jucer su napali Rusiju da skinu pritisak sa Hezbolaha
Jedno je jasno, Rusi, Turci i Iranci nisu mogli postici dogovor oko Idliba u Teheranu.
Putko i Tajo su skontali da trebaju odjebati Ajatolaha i u Sociju 1v1 trgovati sa Idlibom. Odmah su postigli dogovor. Mule ispusile foru.
Moguce je da su iz osvete srusili ruski avion. To bi bio super razvoj situacije. Ne bi iznenadilo da gosp. Bibi na to ukaze.![]()
Uncle Sam izvukao Ruse i Irance na gostujuci teren. Bice karanja u narednim godinama. Ovi apsolutno nisu dorasli najvecoj sili svijeta. Turci ce podviti repinu, ali ce Iranci najebati, a Rusi se ponovo sobom zabaviti.
LTC Peter LernerImportant components of IDF announcement:
1. The Russian aircraft wasn’t in the area when the strike took place.
2. IDF informed Russia via the hotline of the strike.
3. When Syria fired at the Russian plane the Israeli aircraft were already in Israel.
So why did they shoot?
This could be an intentional strike by Syria against Russia in order to put stress on the bi-lateral relationship with Israel and impede on Israel’s ability to operate. Iran and Hezbollah benefit from this stress.
Israel has promised to share all the relevant information with Russia that will prove that there was no reason for Syria to shoot down the Russian aircraft.
I expect a conversation between @netanyahu and Putin to clarify this at the highest levels.
- Nadzornik
#120821 Re: Sirija vol. 2
Sta kaze ovaj,ko zna francuski jezik...???
-
joe_black
#120823 Re: Sirija vol. 2
Kikibombona wrote:Mislis da iza rusenje aviona stoji mulanski rezim iz Teherana?insomnia78 wrote:Istorija se ponavlja. I jucer su napali Rusiju da skinu pritisak sa Hezbolaha
Moguce je da su iz osvete srusili ruski avion. To bi bio super razvoj situacije. Ne bi iznenadilo da gosp. Bibi na to ukaze.![]()
Reci da se salis:) Poslije ovoga sve vise i vise imam dojam da se iza kikibombone krije neko dijete kojem jos mlijecni zubi nisu ispali:)
- insomnia78
#120824 Re: Sirija vol. 2
Nece te zanimati ovaj.Nadzornik wrote:Sta kaze ovaj,ko zna francuski jezik...???
A graduate of higher military education, he led a strategic analysis unit for the Armed Forces Chief of Staff during the air campaign on the Federal Republic of Yugoslavia in 1999
- Nadzornik
#120825 Re: Sirija vol. 2
Izvlacenje olupine ruskog Il-20.