Sirija vol. 2

Locked
Ironmen

#11951 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Opetja033 wrote:
arman1 wrote:
Opetja033 wrote:Halep: Pripadnici siitskih irackih teroristickih formacija upali u zasjedu kod Khan Tumana.

18+

https://pbs.twimg.com/media/CYr2TEdWAAAoxOx.jpg

https://pbs.twimg.com/media/CYr2UZrWwAA8iHx.jpg

Svijet je nesto sigurnije mjesto. :thumbup:
Dok je takvih kojima je daeš mio, svijet je totalno nesigurno mjesto.
Implicaras moju podrsku Daeshu? Jesi li retardiran ili samo malo bezobrazan?

Podzravati Nusru je isto kao podrzavati ISIL jer su natali od jedne ideje i ideologije a FSA umjereni pobunjenici ako ih vise i ima zajedno suradjuju sa Nusrom to je isto da podrzavas fasiste a mrzis naciste slicne ili identicne ideologije.
Opetja033

#11952 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:To za iracki Kurdistan i njihov Asayish sam znao.
Mossad ih obučio pa se i u Siriji ponašaju kao wanna-be Mossad.
Bliskoistočna posla.

_____
Uz duzno postovanje, ali ovo sto ti tvrdis mi nema nikakvog smisla.
Ocito nisam upucen u razlike izmedju YPG-a i Asayisha ali ti do sada nisi iznio nijedan dokaz za svoje tvrdnje, da su Asayishi pod Barzanijevom kontrolom.
Baci par linkova, spreman sam promijeniti misljenje.

Pa onaj Salih je milion puta ponavljao da nece Peshmarge u Siriji a sad da pusti da mu se Asayishi pod Barzanijevom kontrolom setaju teritorijom i uvode "red".

Nisam vjerovao da ce doci dan kada cu ovo napisati ali: ovo @Kikijevo mi ima vise logike.
Ironmen

#11953 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

sarajevoxxxx wrote:Iduće sedmice gorivo i ostale potrepštine stižu u Madayu.

Sinoć 117 tona brašna stiglo u grad ukupno 28 kamiona.

Rusija u Deir Ez-Zour iz aviona izbacila pošiljku režimu. Režim ne dozvoljava stanovnicima Deir Ez-Zoura da se približava sanducima.

Marijana Gasir, predsjednica komiteta Crvenog krsta za Siriju: Okolnosti u kojima žive građani Madaye je nešto najgore što sam vidjela u 5 godina boravka u Siriji.

Mozda brasna 28 kamiona ali video koji sam juce pogledao ima sigurno preko 100 manjih kamiona i jos hrpu dzipova i kombija nadam se da ce se napraviti neki dogovor i da ce u okruzena mjesta dolaziti pomoc iskljucivo civilima mada ima tu dosta nelogicnosti.
Kikibombona

#11954 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Nisam fakat znao da su odvojeni totalno od YPG-a.
Sacekaj, da li oni kontrolisu neka podrucja? Ono, odvojeno od YPG-a? Jer koliko sam ja shvatio, da pojednostavim: YPG je "vojska" a Asayish "policija".
Evo recimo za Qamishli: ova podrucja u kojima je Asayish, ima li YPG-a tu?
Lupam, kao kod pobunjenika recimo Ahrar i FSA. Znaci ono totalno odvojeni, svako svoj dio teritorije kontrolise ali se mogu kretati teritorijom pod kontrolom onih drugih.
Nadam se da kontas na sta ciljam.

To za iracki Kurdistan i njihov Asayish sam znao.
Ma nisu totalno odvojeni! Ne to!

YPG je kao americka vojska a Asayish CIA, FBI, NSA, SOF i druge organizacije zajedno (sve u jednom)! :D Imaju identicno politicko vodstvo i saradnju, ali je komandni lanac odvojen.

YPG - vojska!
Asayish - sve i svasta!
Self defence units - nesto kao TO!
YAT - antiteroristicke snage, specijalci!

I to je to. Asayish je najmocnija skupina, njihovi ljudi su bog i batina. Oni su najblize politici...

Asayish u irackom Kurdistanu je slicno koncipiran. Kazu da su sa Mosadom na TI. Veoma zajebani. Zaduzeni za sve, imaju ljude za sve. Prvi do Barzanija! :D

Znas koliko obicni vojnici vole pripadnike ovakvih skupina!?? :D

Gradove kontrolise ugl Asayish, njihovi ljudi... YPG je vojska, oni jadni ginu, bore se. Nije njihovo da odrzavaju sigurnost u gradovima. Al' naravno, tu su, imaju baze, krecu se, djeluju po potrebi, u skladu sa naredbama politike i vodstva. Kurdi u Siriji su to prilicno dobro uredili. Nema nesuglasica, sukoba. Tacno se zna sta ko radi.

Isto tako, Asayish i YAT obavljaju delikatne operacije, kao sto je bilo u slucaju Tishrin brane. Ne mozes pustiti neke cobane da osvajaju branu i uniste infrastrukturu.
Opetja033

#11955 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Ironmen wrote:
Opetja033 wrote:
arman1 wrote:

Podzravati Nusru je isto kao podrzavati ISIL jer su natali od jedne ideje i ideologije a FSA umjereni pobunjenici ako ih vise i ima zajedno suradjuju sa Nusrom to je isto da podrzavas fasiste a mrzis naciste slicne ili identicne ideologije.
Ovo je jedan od najjadnijih "argumenata" koji se povremeno poteze.
Tom plitkom "logikom" svako na ovoj temi podrzava teroriste i simpatizer je terorista:
Hizb i mnoge druge teroristicke formacije se bore na strani Assada. Da li to znaci da ti svrsavas na teroriste?
Sirijska fasisticka stranka se bori na Assadovoj stranu. Da li to znaci da si simpatizer fasista?
Cetnici na sav glas podrzavaju Assada, Seseljevi radikali, itd. Po tvojoj logici, onda si ti cetnik?

YPG i PKK su maltene sestrinske organizacije. Ko podrzava Kurde taj onda podrzava i teroriste?

Pokusaj ponovo, ovaj "argument" ti je toliko jadan i infantilan da kada ga koristis prvo hraknes na sebe pa onda malo pogodis metu.
Challenger__

#11956 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Uz duzno postovanje, ali ovo sto ti tvrdis mi nema nikakvog smisla.
Ocito nisam upucen u razlike izmedju YPG-a i Asayisha ali ti do sada nisi iznio nijedan dokaz za svoje tvrdnje, da su Asayishi pod Barzanijevom kontrolom.
Baci par linkova, spreman sam promijeniti misljenje.

Pa onaj Salih je milion puta ponavljao da nece Peshmarge u Siriji a sad da pusti da mu se Asayishi pod Barzanijevom kontrolom setaju teritorijom i uvode "red".

Nisam vjerovao da ce doci dan kada cu ovo napisati ali: ovo @Kikijevo mi ima vise logike.
Poznajem razlike i nijanse ali ovdje je riječ je o međusobnom uticajima različitih kurdskih partija i formacija na širem kurdskom prostoru, a uticaji se ne mogu dekretom ukinuti. PKK ima utcaj u Iraku, naročito među Jezidima ali i KDP i Pešmerge su uticajne u Rojavi uprkos činjenici što se insisitira da mogu da djeluju samo pod autoritetom Rojave. Na tu temu je ispisano stotine tekstova.

Asayish postoji u Iraku, postoji i u Siriji. Koliko znam, dobar dio sirijskih kadrova je obučen u Iraku i otud ta poveznica IAKO postoje i tumačenja da je sirijski Asayish sredstvo PKK za prljave poslove (kao ove incidente).

Moj zaključak je sljedeći: ima i jednog (prljavi poslovi PKK) i drugog (uticaja Erbila, odnosno KDP, odnosno Barzanija).
Challenger__

#11957 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:I to je to. Asayish je najmocnija skupina, njihovi ljudi su bog i batina. Oni su najblize politici...
Ma oni su moj *urac. Wanna-be Mossad u rukama lopova Barzanija i opskurne ekipe iz Dohe.
Ironmen

#11958 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Hmmm teroristi ce pokusati povratiti Salmu spremaju kontraofanzivu zanimljivo.
Challenger__

#11959 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

OpetJa

Ne sporim ja Kikiju poznavanje materije. Da sam medijski mogul, zaposlio bih ga kao eksperta za pitanje Kurda, za velke pare. Ovdje je riječ o neslaganju u odnosu na konkretne poteze u Kamišliju.

_____

OpetJa

Da ne ulazim u dublje elaboracije, objasniću ovako. Kao što Iračani, Iranci, Sirijci, Rusi i Hezbollah od jučer imaju zajedničku "sobu 4+1" (u osnovi koordinacioni i komandni centar, neka vrsta združenog štaba) u Bagdadu, tako je Doha DECENIJSKO sjedište za britanske, izraelske i američke službe koje "koordiniraju rad" sa svojim "saveznicima" i vazalima iz regije, a ponajprije sa Ankarom i Erbilom. Najveći uticaj i "najdužu ruku" imaju upravo preko Asayisha.

To je moj analitički zaključak.

Toliko.
Last edited by Challenger__ on 15/01/2016 17:07, edited 2 times in total.
Challenger__

#11960 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Ironmen wrote:Hmmm teroristi ce pokusati povratiti Salmu spremaju kontraofanzivu zanimljivo.
Doblaze li im pojačanja iz Turske? Nisam upratio...
Ironmen

#11961 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Challenger__ wrote:
Ironmen wrote:Hmmm teroristi ce pokusati povratiti Salmu spremaju kontraofanzivu zanimljivo.
Doblaze li im pojačanja iz Turske? Nisam upratio...

Nista o tome ne pise pise samo kao da spremaju kontraofaznivu koja bi u slucaju propasti primorala ih na totalno povlacenje iz provincije Latakija.
Kikibombona

#11962 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:OpetJa

Ne sporim ja Kikiju poznavanje materije. Da sam medijski mogul, zaposlio bih ga kao eksperta za pitanje Kurda, za velke pare. Ovdje je riječ o neslaganju u odnosu na konkretne poteze u Kamišliju.

_____

OpetJa

Da ne ulazim u dublje elaboracije, objasniću ovako. Kao što Iračani, Iranci, Sirijci, Rusi i Hezbollah od jučer imaju zajedničku "sobu 4+1" (u osnovi koordinacioni i komandni centar, neka vrsta združenog štaba) u Bagdadu, tako je Doha DECENIJSKO sjedište za britanske, izraelske i američke službe koje "koordiniraju rad" sa svojim "saveznicima" i vazalima iz regije, a ponajprije sa Ankarom i Erbilom. Najveći uticaj i "najdužu ruku" imaju upravo preko Asayisha.

To je moj analitički zaključak.

Toliko.
Ma Asayish je zatvorena skupina. Oni ne govore puno o sebi. Ko ce znati kakve se tu igre igraju, ko vedri i oblaci.

Jedno je sigurno, Asayish ima potpunu kontrolu u oslobodjenim gradovima. Njihovo djelovanje je izraz politike/politika. Radi se o organizaciji koja ima defintivno veliku moc, tj. velike i siroke ovlasti.

Asayish u Kamisliju, na ulicama

Image

Image

Image

Image

Image
Opetja033

#11963 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

@Chelli
fakat sam laik po pitanju sjeveroistoka Sirije. SAA, NDF, dvije krscanske milicije, Sanadid, plemena, YPG, Asayish.
Znam u globalu ko je sa kim i ko protiv koga ali priznajem da ne poznajem "dublji" kontekst. Dobar primjer je to sto sam do maloprije mislio da je Asayish dio YPG-a, tj da su pod njima.

Tako da cu pustiti tebe i @Kikija da diskutujete, uz moja upadanja sa pitanjima.

Kada smo kod pitanja evo jos jednog: da li podjela na ove dvije krscanske milicije ide po etnoreligijskom osnovu, tj ima li veze sa podjelom Asirijaca i Sirijanaca (zna li vise konacno iko kako se na bilo koji od nasih jezika prevodi termin "Syriacs"?) ? Ili je cisto politicke prirode?
Ima li Jermena u tim milicijama?
@Chelli, @Kiki, @Garda?
Lincoln-Burrows

#11964 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

Armenci su u Deir Ez Zoru
Opetja033

#11965 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Lincoln-Burrows wrote:Armenci su u Deir Ez Zoru
Ima ih i gore. Nije ni zanemarljiv broj.
Challenger__

#11966 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

@Chelli, @Kiki, @Garda?
Nisam se u to previše udubljivao iako bih mogao da ispišem što-šta kao i za druge entničke/religijske skupine. Prvenstveno sam gledao kakva im je pozicija u odnosu na zvanični Damask.

:mrgreen:

Naime, zatočenik sam Damaskocentirzma, ha,ha.

Ovdje ne iznosim primjedbu zbog njihove etnije/vjere već iz načela, principa: jednakopravan pristup svima, svuda.
Challenger__

#11967 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

A na dvije stvari sam ekstremno alergičan: na izraelske napade na Siriju i Asayishove napade na lojaliste (bez obzira na vjeru i naciju).
Toliko.

_____
Opetja033

#11968 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
@Chelli, @Kiki, @Garda?
Nisam se u to previše udubljivao iako bih mogao da ispišem što-šta kao i za druge entničke/religijske skupine. Prvenstveno sam gledao kakva im je pozicija u odnosu na zvanični Damask.

:mrgreen:

Naime, zatočenik sam Damaskocentirzma, ha,ha

Ovdje ne iznosim primjedbu zbog njihove etnije/vjere već iz načela, principa: jednakopravan pristup svima, svuda.
Nisam ni insinuirao nista, cisto da znas :mrgreen:
Bolje si upucen, pa zato pitam.

Inace kakav si za prevesti termin "Syriacs"? :mrgreen:
Challenger__

#11969 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:
Nisam ni insinuirao nista, cisto da znas :mrgreen:
Bolje si upucen, pa zato pitam.

Inace kakav si za prevesti termin "Syriacs"? :mrgreen:
Ama tu ima preklapanja a što je najgore ne postoji bosanski standard. Mislim da ih i Srbi i Hrvati prevode kao Sirijaci.
Kikibombona

#11970 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:@Chelli
fakat sam laik po pitanju sjeveroistoka Sirije. SAA, NDF, dvije krscanske milicije, Sanadid, plemena, YPG, Asayish.
Znam u globalu ko je sa kim i ko protiv koga ali priznajem da ne poznajem "dublji" kontekst. Dobar primjer je to sto sam do maloprije mislio da je Asayish dio YPG-a, tj da su pod njima.

Tako da cu pustiti tebe i @Kikija da diskutujete, uz moja upadanja sa pitanjima.

Kada smo kod pitanja evo jos jednog: da li podjela na ove dvije krscanske milicije ide po etnoreligijskom osnovu, tj ima li veze sa podjelom Asirijaca i Sirijanaca (zna li vise konacno iko kako se na bilo koji od nasih jezika prevodi termin "Syriacs"?) ? Ili je cisto politicke prirode?
Ima li Jermena u tim milicijama?
@Chelli, @Kiki, @Garda?
Ja kontam da se radi o istom narodu, ali se ne bih zakleo. Garda bi trebao znati.

Asirska MFS od nastanka saradjuje sa YPG!

Image

Ako se ne varam, postoje dvije skupine asirske milicije, Sutoro i Sootoro. Sutoro saradjuje sa Asayish, Sootoro sa SAA.

Sutoro je policijski ogranak MFS i stranke Asirska unija.

Image

Sutoro je osudio rezim za sukob koji je izbio izmedju Sootoro i Asayish. Porucili su da rezim iskoristava Sootoro i huska ih na sukob protiv brace Kurda. Sutoro djeluje zajedno sa Asayish. Participiraju u vlasti i potpuno su legalna skupina u Rojavi.

Grupa Sootoro je suprostavljena Asirskoj uniji, vojnom krilu MFS i policiji Sutoro. Dakle, ukratko, radi se o rezimskim pudlicama.

Image

Neke detalje sam sada iscakao... nisam znao da je 'pro-kurdska' Sutoro dosta brojnija od 'pro-rezimske' Sootoro.
Challenger__

#11971 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Uostalom, evo:

:arrow: LINK
:arrow: LINK

Ono najbitnije je sljedeće: Sirijaci, Asirici su semitski narod Mesopotamije a Armeni (sinonim Jermeni) indoevropski narod sa prostora Karpata. Obično ih mješaju a riječ je o dvije sasvim različite skupine.
Lincoln-Burrows

#11972 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

Kikibombona wrote:
Sutoro je osudio rezim za sukob koji je izbio izmedju Sootoro i Asayish. Porucili su da rezim iskoristava Sootoro i huska ih na sukob protiv brace Kurda. Sutoro djeluje zajedno sa Asayish. Participiraju u vlasti i potpuno su legalna skupina u Rojavi.
Ovo je jedini dio teksta koji mi je sumnjiv,
režim nije taj kojemu je u interesu sukob s Kurdima.

Treba tražiti one kojima je to interes i eto odgovora.
Challenger__

#11973 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Ja kontam da se radi o istom narodu, ali se ne bih zakleo. Garda bi trebao znati.
Ma jok.

Jermeni (Armeni) i Asirici (Sirijaci) ne da su dva različita naroda, nego pripadaju različitim skupinama naroda. Prvi (Jermeni/Armeni) su indoevropski narod a Asirici (Sirijaci) semiti.

Jermeni (Armeni) i Asirici (Sirijaci) nisu isto.

_______
Challenger__

#11974 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Lincoln-Burrows wrote:
Kikibombona wrote:
Ovo je jedini dio teksta koji mi je sumnjiv,
režim nije taj kojemu je u interesu sukob s Kurdima.

Treba tražiti one kojima je to interes i eto odgovora.
Upravo. Ne odgovara Damasku, ne odgovara Kurdima, jasno kao dobar dan kome odgovara.
Opetja033

#11975 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote: Ja kontam da se radi o istom narodu, ali se ne bih zakleo. Garda bi trebao znati.

Asirska MFS od nastanka saradjuje sa YPG!

Image

Ako se ne varam, postoje dvije skupine asirske milicije, Sutoro i Sootoro. Sutoro saradjuje sa Asayish, Sootoro sa SAA.

Sutoro je policijski ogranak MFS i stranke Asirska unija.

Image

Grupa Sootoro je suprostavljena Asirskoj uniji, vojnom krilu MFS i policiji Sutoro. Dakle, ukratko, radi se o rezimskim pudlicama.

Image

Neke detalje sam sada iscakao... nisam znao da je 'pro-kurdska' Sutoro dosta brojnija od 'pro-rezimske' Sootoro.

Jeste isti narod, govore istim jezikom ali se razlikuju po pripadnosti Crkvi i po pitanju pogleda na historiju. Tj pogleda na porijeklo.
Neka me @Garda ispravi ako grijesim.

Malo sam i ja googlao i ako je vjerovati wikipediji podjela na milicije nema veze sa podjelom Asirci/Sirijaci ( :thumbup: ).
A Jermeni su naklonjeni ovoj proAssadovoj miliciji.
Locked