Opetja033 wrote:
Nisam fakat znao da su odvojeni totalno od YPG-a.
Sacekaj, da li oni kontrolisu neka podrucja? Ono, odvojeno od YPG-a? Jer koliko sam ja shvatio, da pojednostavim: YPG je "vojska" a Asayish "policija".
Evo recimo za Qamishli: ova podrucja u kojima je Asayish, ima li YPG-a tu?
Lupam, kao kod pobunjenika recimo Ahrar i FSA. Znaci ono totalno odvojeni, svako svoj dio teritorije kontrolise ali se mogu kretati teritorijom pod kontrolom onih drugih.
Nadam se da kontas na sta ciljam.
To za iracki Kurdistan i njihov Asayish sam znao.
Ma nisu totalno odvojeni! Ne to!
YPG je kao americka vojska a Asayish CIA, FBI, NSA, SOF i druge organizacije zajedno (sve u jednom)!

Imaju identicno politicko vodstvo i saradnju, ali je komandni lanac odvojen.
YPG - vojska!
Asayish - sve i svasta!
Self defence units - nesto kao TO!
YAT - antiteroristicke snage, specijalci!
I to je to. Asayish je najmocnija skupina, njihovi ljudi su bog i batina. Oni su najblize politici...
Asayish u irackom Kurdistanu je slicno koncipiran. Kazu da su sa Mosadom na TI. Veoma zajebani. Zaduzeni za sve, imaju ljude za sve. Prvi do Barzanija!
Znas koliko obicni vojnici vole pripadnike ovakvih skupina!??
Gradove kontrolise ugl Asayish, njihovi ljudi... YPG je vojska, oni jadni ginu, bore se. Nije njihovo da odrzavaju sigurnost u gradovima. Al' naravno, tu su, imaju baze, krecu se, djeluju po potrebi, u skladu sa naredbama politike i vodstva. Kurdi u Siriji su to prilicno dobro uredili. Nema nesuglasica, sukoba. Tacno se zna sta ko radi.
Isto tako, Asayish i YAT obavljaju delikatne operacije, kao sto je bilo u slucaju Tishrin brane. Ne mozes pustiti neke cobane da osvajaju branu i uniste infrastrukturu.