Sirija vol. 2

Locked
Nadzornik

#113951 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Black swan wrote:kad sabereš i oduzmeš
izgleda da su iranci nagore prošli u siriji
? ha?
Nista jos nije gotovo.
Ko se zadnji smije,najsladje se smije.... :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#113952 Re: Sirija vol. 2

Post by pici »

Image

perzijanci na Haparatima
muhafuca

#113953 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

? ha?
Obzirom da se dugorocno njima o glavi radi ogroman su napredak napravili u par decenija

u odnosu na vrijeme kad je Amerika kontrolisala Irak u punom kapacitetu.

Nekad su se branili na svojoj teritoriji sad se brane u Siriji daleko od kuce.

Nekad nisu mogli ni zamisliti da se Izrael pobrinuo koliko toliko o sebi, i da sad osim o Iranu u Teheranu,

moraju razmisljati o proiranskim snagama na svojim granicama.

Za Irance - nije dobro jer im se jos uvijek o glavi radi na Zapadu - ali kako je bilo mislim da je njima sad elhamdulillah.
sarajevoxxxx

#113954 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Iranci prilikom jučerašnje posjete svetišta Al Sejjide Zejneb u Damasku:

video
https://www.facebook.com/groups/neoIRT/ ... 305419185/
DaysleepeR

#113955 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

kaže Nihad vratiće se ISIL, kakve veze ovo ima sa osjećajem ugroženosti sunita matere ti?
“Zaista me nije briga što ljudi misle i što će reći. Jednom kad sam otišla, osjetila sam ekstremno olakšanje i mogla sam sanjati. Sve što sam vidjela bila je hrpa nasilnika i narkomana koji nisu našli mjesto u svojim državama. Stvorili su vlastitu države i nazvali je u ime boga”, kaže Sally.

Njen suprug u SAD-u nije pokazivao nikakve znakove da je radikaliziran. Nije bio ni posebno pobožan, povremeno je konzumirao drogu i obožavao je sportske automobile. Ali čim su došli u Raku, njihov odnos se potpuno promijenio, kaže Sally: “Prije bi me znao razmaziti s ‘Volim te’. Bili smo jako zaljubljeni. Romansa nikad nije otišla. Čim smo došli, to se promijenilo. Bila sam pas. Nisam imala nikakvog izbora. Bio je ekstremno nasilan. I nisam mogla ništa napraviti u vezi toga. Ništa.”

Sally je, kaže, provela i tri mjeseca u zatvoru zbog navodne špijunaže za SAD i pokušaja bijega, i to dok je bila trudna s trećim djetetom. U Raki je rodila još dvoje djece Elhasaniju, koji ju je redovito tukao i silovao. U jednom trenutku, nagovorio ju je da svojim novcima kupi jezidsku robinju da joj pravi društvo i pomaže u kući dok je on na fronti. Kupila je 17-godišnju Soad, kaže, da joj pomogne. Ali Elhasani je odmah počeo silovati i nju. Nakon toga je i sam kupio još jednu, još mlađu robinju, koju je također silovao.

Muž silovao robinje pred njom

Na pitanje novinara je li u biti omogućila mužu da siluje zarobljene djevojke, Sally odgovara: “U svakoj kući u kojoj je (Soad) bila prije bila je ista situacija, ali nije imala podršku nekog poput mene. Stalno smo razgovarali o tome kako ćemo otići vidjeti njenu majku. Planirala sam je izvući i ona bi otišla kući.”

“I ne, nitko ne zna kako je to kad vidite kako vam muž siluje 14-godišnju djevojčicu. I kad onda ona dođe vama - meni - nakon toga plačući, i ja je držim i kažem joj da će sve biti u redu. 'Sve će biti dobro, samo budi strpljiva'”, dodaje Sally. Soad je danas u izbjegličkom kampu u Iraku, odakle je CNN-u poslala video poruku u kojoj izražava zahvalnost i ljubav za svoju američku “vlasnicu”.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/muz- ... 39663.aspx
karakters

#113956 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

Pa savoxi su napisali da ISIL predstavlja branioce naroda i da nema alternativu.
DaysleepeR

#113957 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

karakters wrote:Pa savoxi su napisali da ISIL predstavlja branioce naroda i da nema alternativu.
sve go narkoman, kriminalac i pedofil
DaysleepeR

#113958 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

evo jedan lik koji nije ni ublehaš, ni kvazi profesor a ni ruski plaćenik

https://en.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Sachs

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#113959 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

muhafuca wrote:
? ha?
Obzirom da se dugorocno njima o glavi radi ogroman su napredak napravili u par decenija

Nekad nisu mogli ni zamisliti da se Izrael pobrinuo koliko toliko o sebi, i da sad osim o Iranu u Teheranu,

Za Irance - nije dobro jer im se jos uvijek o glavi radi na Zapadu - ali kako je bilo mislim da je njima sad elhamdulillah.
ok nisam se poslovično dobro odrazio

mislim da su sada najgore prošli s obzirom koliko su imali u šakama u jednom trenutku
bili su alfa i omega u jednom trenutku

a sada ih svi zaobilaze

jedni lupaju bez posljedica avionima
drugi u pregovorima ne spominju
veći igrači preuzeli kartaški stol a pješadinci izginuli

takav dojam površinski imam
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#113960 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

DaysleepeR wrote:kaže Nihad vratiće se ISIL, kakve veze ovo ima sa osjećajem ugroženosti sunita matere ti?
“Zaista me nije briga što ljudi misle i što će reći. Jednom kad sam otišla, osjetila sam ekstremno olakšanje i mogla sam sanjati. Sve što sam vidjela bila je hrpa nasilnika i narkomana koji nisu našli mjesto u svojim državama. Stvorili su vlastitu države i nazvali je u ime boga”, kaže Sally.

Njen suprug u SAD-u nije pokazivao nikakve znakove da je radikaliziran. Nije bio ni posebno pobožan, povremeno je konzumirao drogu i obožavao je sportske automobile. Ali čim su došli u Raku, njihov odnos se potpuno promijenio, kaže Sally: “Prije bi me znao razmaziti s ‘Volim te’. Bili smo jako zaljubljeni. Romansa nikad nije otišla. Čim smo došli, to se promijenilo. Bila sam pas. Nisam imala nikakvog izbora. Bio je ekstremno nasilan. I nisam mogla ništa napraviti u vezi toga. Ništa.”

Sally je, kaže, provela i tri mjeseca u zatvoru zbog navodne špijunaže za SAD i pokušaja bijega, i to dok je bila trudna s trećim djetetom. U Raki je rodila još dvoje djece Elhasaniju, koji ju je redovito tukao i silovao. U jednom trenutku, nagovorio ju je da svojim novcima kupi jezidsku robinju da joj pravi društvo i pomaže u kući dok je on na fronti. Kupila je 17-godišnju Soad, kaže, da joj pomogne. Ali Elhasani je odmah počeo silovati i nju. Nakon toga je i sam kupio još jednu, još mlađu robinju, koju je također silovao.

Na pitanje novinara je li u biti omogućila mužu da siluje zarobljene djevojke, Sally odgovara: “U svakoj kući u kojoj je (Soad) bila prije bila je ista situacija, ali nije imala podršku nekog poput mene. Stalno smo razgovarali o tome kako ćemo otići vidjeti njenu majku. Planirala sam je izvući i ona bi otišla kući.”

“I ne, nitko ne zna kako je to kad vidite kako vam muž siluje 14-godišnju djevojčicu. I kad onda ona dođe vama - meni - nakon toga plačući, i ja je držim i kažem joj da će sve biti u redu. 'Sve će biti dobro, samo budi strpljiva'”, dodaje Sally. Soad je danas u izbjegličkom kampu u Iraku, odakle je CNN-u poslala video poruku u kojoj izražava zahvalnost i ljubav za svoju američku “vlasnicu”.
sarajevoxxxx wrote: Da li ih osuđujem. Bože sačuvaj, ni u snu. Ni njih ni ISIL ni Nusru. Je li dovoljno otvoreno

:wink:
Challenger_

#113961 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

muhafuca wrote:Pa sta rade u Jemenu?

Da ih nije Jemen mozda napao pa se brane .... preko mora na njihovoj teritoriji?
Egipat, u stvari, je više član koalicije na papiru nego u stvarnosti. On je, istina, poslao 800 vojnika u Jemen, koji su se, ako sam dobro zapamtio, brzo vratili a u vazdušnim udarima ne učestvuje, a o tome je već vođena rasprava na jednoj drugoj temi. Može se reći da Egipta nema ni na zemlji ni u zraku Jemena, ali ga itekako ima na moru, gdje vrši pritisak, jer, kako kaže Sisi, "obezbjeđivanje Crvenog mora je od vitalnog nacionalnog interesa za Egipat".

Inače, uloga Egipta u i oko Jemena je vrlo kontradiktorna (svrstavaju ga uz oba jemenska tabora) i svakako simbolična.

Npr, Egipat se ni ne spominje kao učesnik :arrow: u građanskom ratu, a spominju se: KSA, UAE, Senegal, Sudan i Katar, kao osnovni akteri saudijske koalicije.

Istina, Egipat se na drugom mjestu spominje kao dio "Saudi-led Coalition", ali, kao što sam ti već napisao, njegovo učešće je suštinski formalno, na papiru, a stvarno interveniše onda kada procjeni da je ugrožen prolaz kroz Crveno more, što je od vitalnog značaja za egipatsku ekonomiju. U toj koaliciji koja uništava Jemen se stidljivo spominju GB i USA, a već je izašlo u javnost da su USA stvarni planeri cijele operacije. Da ne spominjem da se Izrael optužuje za krvničke avio-udare, ali Izraela - NEMA NA SPISKU.

S obzirom na egipatske potencijale i snagu, njihov cjelokupan angažman oko Jemena je u ravni statističke greške, suštinski formalan, papirni, iako se takvom oportunom pristupu (zbog pristupa brojnim zalivskim donacijama koje se broje u desetinama milijardi USD) itekako može prigovoriti iz moralne perspektive.
Jasta su nego placenici.
Niti slučajno. Ljigavci, da, plaćenici, ne.
Challenger_

#113962 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

U osnovi, egipatski odnos spram drame u Jemenu se ne može jednostavno opisati, a taj odnos je svakako rezultat unutrasnjeg i vanjskog/regionalnog odnosa snaga. Plaćenički ne, vazalni ne, visokomoralan ne, realpolitik - DA.
los talibanos

#113963 Re: Sirija vol. 2

Post by los talibanos »

Eksplozija u zracnoj Bazi Khmeymim :shock: ...jos se ne zna uzrok
muhafuca

#113964 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

muhafuca wrote:
? ha?

To se slazem.

Mada s obzirom da pored Rusije u Siriji oni nemaju sta traziti.

Strateski generalno oni su zadovoljni ovom situacijom jer porediti mogucnosti Irana i mogucnosti Rusije na svjetskoj sceni

je smijesno - i oni su svjesni toga - samo mogucnost VETA u UN-u vrijedi nemjerljivo mnogo a da ne govorimo o tehnoloskoj naprednosti armije.

Iranci nisu gdje jesu danas, tako sto su precjenjivali svoje mogucnosti - vec sto su bili svjesni svoje snage ali i ogranicenja.

Iranu je bolja opcija da Rusi kontrolisu Siriju nego Amerika/Izrael - ako/kad vec trece opcije izgleda nema.

Svjesni su i da ce pored SAA uvijek biti najmeksa meta u Siriji i voljni su valjda prihvatiti tu cjenu radi dugorocnog cilja.

A i realno koga ce (tj koga smiju) Izrael ili Zapadnjaci u Siriji powremeno bombardovati osim SAA Hezbollaha i Iranaca.

Ostaje jos Rusija koja nije na njihovoj strani.
Last edited by muhafuca on 19/04/2018 16:21, edited 1 time in total.
muhafuca

#113965 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

..............
salik79

#113966 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Challenger_ wrote:
DaysleepeR wrote:kaže Nihad vratiće se ISIL, kakve veze ovo ima sa osjećajem ugroženosti sunita matere ti?

sarajevoxxxx wrote: Da li ih osuđujem. Bože sačuvaj, ni u snu. Ni njih ni ISIL ni Nusru. Je li dovoljno otvoreno

:wink:

Samo da dodam:
sarajevoxxxx wrote:

Isil kakav je takav je, proizvod je okolnosti, i manje više ima podršku naroda.Narod u Siriji želi da se prekine sa masakrima.Sirijska opozicija zajedno sa svojim prijateljima iz međunarodne zajednice sasvim mirno posmatra klaonicu, mirno gleda na svakodnevne masakre, čak šta više svjetskim agencijama mrsko i da izvještava o tim masakrima.Taj narod da ima bolji izbor od isila sigurno bi dao prednost tom presvjetlom izboru, koji odiše i puca civilizacijom, modernošću, pravdom :-)

U suštini narod želi samo da se odbrani, a nije da isil nije u stanju da ih odbrani. Ljudima je bitno da se riješe Asada, da se stane sa masakrima, u njima su vidjeli snagu i to je to.FSA je dvije godine stražarila oko Tabke, nisu ništa uradili, ovi došli sve pomeli, i tako je sve krenulo.
:D :skoljka:
nixon69

#113967 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Ovog novinara bi rado macolom mlatio. Nista mrze mi nema od ovakvih ljudi,koji ti ne daju doci do rijeci. :oops:

Last edited by nixon69 on 19/04/2018 17:48, edited 1 time in total.
Seawolf

#113968 Re: Sirija vol. 2

Post by Seawolf »

Nadzornik wrote:Sirija isporucuje dva neeksplodirana NATO projektila Rusima.
Projektili su prebaceni u Rusiju na analizu.
Uskoro cemo imati Iransku i Kinesku verziju tomahavka... :D

Syria hands over two unexploded cruise missiles to Russia found after US strike — source

http://tass.com/world/1000645
Koliko sam uspio saznati iz onoga što sam pročitao, ako je istina, radi se o dva projektila Storm Shadow, ispaljena iz britanskih aviona Panavia Tornado GR4, ili dva slična takva projektila SCALP EG, ispaljena iz francuskih aviona Dassault Rafale.
sarajevoxxxx

#113969 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

salik79 wrote:
Isil kakav je takav je, proizvod je okolnosti, i manje više ima podršku naroda.Narod u Siriji želi da se prekine sa masakrima.Sirijska opozicija zajedno sa svojim prijateljima iz međunarodne zajednice sasvim mirno posmatra klaonicu, mirno gleda na svakodnevne masakre, čak šta više svjetskim agencijama mrsko i da izvještava o tim masakrima.Taj narod da ima bolji izbor od isila sigurno bi dao prednost tom presvjetlom izboru, koji odiše i puca civilizacijom, modernošću, pravdom :-)

U suštini narod želi samo da se odbrani, a nije da isil nije u stanju da ih odbrani. Ljudima je bitno da se riješe Asada, da se stane sa masakrima, u njima su vidjeli snagu i to je to.FSA je dvije godine stražarila oko Tabke, nisu ništa uradili, ovi došli sve pomeli, i tako je sve krenulo.

:D :skoljka:
Za preko 95 % svih masakara direktno je odgovoran sirijski režim. Nasilje nad Sirijcima odnosno Iračanima bi se desio sa ili bez Isila. Da su svi Sirijci koji su protiv Asada da su svi bili ateisti, režim bi ih opet bombardovao barel-bombama, a međunarodna zajednica ne bi reagovala što se vidjelo i potvrdilo na primjeru Efrina, nalijepi ti etiketu terorista i radi šta hoće bez straha od bilo kakvih sankcija. Isil je Asadu odnosno premijeru Malikiju u Iraku bio samo izgovor i toga su svijesni i Iračani i Sirijci. Isilu je dovoljno da ima podršku 5 % stanovništva nekog grada da isti uzme sa vrlo malo vojnika ili boraca. Nazovi to želja da se odbrane, ili kako god, to ti je tako ili to su činjenice. Da sutra ode Rusija bilo bi u Damasku kao i sa Mosulom, sasvim mali broj vojnika bi u vrlo kratkom roku sve zauzeo.

Međunarodna zajednica jeste posmatrala masakre u čemu je problem? Narod i u Siriji i u Iraku jeste bijesan na međunarodnu zajednicu, ne slažešš se sa time? Izvoli objasni šta je pogrešno u toj konstataciji umjesto što kopiraš moj post. Kaži šta je pogrešno u tome što tvrdim da je Isil između ostalog i rezultat nijemog posmatranja nasilja od strane međunarodne zajednice?

U Siriji nije problem jesi li Isil ili jesi li FSA, problem je što si protiv režima. Onaj ko misli drugačije naivan je ili nema pojma o dešavanjima. Da su svi ostali FSA režim bi ih sve bombardovao, oni što bi preživjeli doživjeli bi istu sudbinu protjerivanja, a rekacija međunarodne zajednice bi bila ista.
Last edited by sarajevoxxxx on 19/04/2018 19:30, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#113970 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger_ wrote:
U Siriji za nasilje krivim, osuđujem, i kao glavnog krivca smatram samo režim i nikoga drugog, a sve ostale grupacije su rezultat Asadovog nasilja.Izvještaji međunarodnih organizacija govore da je za preko 95 % svih zločina u Siriji odgovoran Asadov režim, i smatram i ubjeđen sam da to nema nikakve veze ni sa Isilom niti sa Nusrom, već sa režimskom odlukom da sve one koji su protiv režima ili pobiju ili protjeraju. Da su svi bili ateisti ista stvar bi se desila. Ko smatra drugačije naivan je.

Ne smatram da su Asadovi masakri barel-bombama rezultat međunarodne zavjere, smatram i govorio sam to još početkom 2012. da se u Siriji sprema veliko nasilje, da će se isto desiti, dok likovi koji su podržavali Asada govorili kako ne treba ''novi Irak'' ili ''nova Libija'', kako će Asad sve to riješiti za sedam dana najdalje mjesec, kakos e radi o malim i nebitnim grupama itd. Libija ili život u Libiji je danas Džennet na zemlji za preko 90 % Sirijaca, ili nešto što oni mogu samo sanjati. Čak i Irak nakon svega, daleko veće nasilje je bilo u Siriji nego ono nakon američke intervencije, neuporedivo veće.

Ja sam govorio da će u Siriji biti krvi do koljena, da se sprema veliko nasilje, da je potrebna intervencija međunarodne zajednice itd. Svijet je, namjerno ili ne sasvim nebitno, nasjeo na laži režima kako je sve pod kontrolom kako ne treba vojna intervencija itd.
rajv0sa

#113971 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

Cijeli istočni Qalamoun se predaje !
https://twitter.com/sayed_ridha/status/ ... 8536643584
Image
rajv0sa

#113973 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

rajv0sa

#113974 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

Dva pripadnika Jaish al-Islam iz Qalamounskih planina se predala SAA. Cigara, na telefonu porodica i osmjeh na licu :thumbup:
https://twitter.com/IvanSidorenko1/stat ... 1777215488
DuckZz

#113975 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Pa zato se tebi niko ne javlja u pp
Locked