Sirija vol. 2

Locked
DuckZz

#10576 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Samo nekoliko metara od prve linije, kupka radi bez problema.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.20 ... 5&z=14&m=b
Grean

#10577 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Nadjoh dokumentarac, "#chichagoGirl" o ulozi socijalnih medija u obaranju rezima na BI. Ovaj je prvenstveno posvecen djevojci koja danas sa familijom zivi u Cikagu a inace je rodjena u Damasku i jedna je od prvih faca internetrevolucije, bar ove Sirijske kako sam shvatio.

Saznah u dokumentarcu da je babo Asad jos 82' ugusio pobunu u Hami i da je nakon sto ju je poravnao sa zemljom ostavio iza sebe u zavisnosti od izvora izmedju 10.000 i 40.000 hiljada zrtava. To mi je novina vezano za familiju Asad. Akciju je vodio brat Hafeza, Rifat Al Asad, ko u starim dobrim Kum filmovima, sve u krugu familije.
Ono sto je slicno je da je Muslimansko bratsvo diglo pobunu i da su uz njih bili i sekularni suniti.

"Not all Sunni notables believed in fundamentalism, but even those who did not often saw the Brotherhood as a useful tool against the Ba'ath."

Inace dokumentarac "chicagoGirl" na zalost jos uvijek nije dostupan na youtubu ali mozda ga izrovite negdje. Ovo je samo najava.

https://www.youtube.com/watch?v=R-V3wxfltK8
fosna2014

#10578 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Rebeli nastradali u napadu na HQ 82 u Sheikh Miskinu. Potpuno se povukli. 3 velika napada u 24h. Veliki broj stradalih.
ioannes

#10579 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Grean wrote:Nadjoh dokumentarac, "#chichagoGirl" o ulozi socijalnih medija u obaranju rezima na BI. Ovaj je prvenstveno posvecen djevojci koja danas sa familijom zivi u Cikagu a inace je rodjena u Damasku i jedna je od prvih faca internetrevolucije, bar ove Sirijske kako sam shvatio.

Saznah u dokumentarcu da je babo Asad jos 82' ugusio pobunu u Hami i da je nakon sto ju je poravnao sa zemljom ostavio iza sebe u zavisnosti od izvora izmedju 10.000 i 40.000 hiljada zrtava. To mi je novina vezano za familiju Asad. Akciju je vodio brat Hafeza, Rifat Al Asad, ko u starim dobrim Kum filmovima, sve u krugu familije.
Ono sto je slicno je da je Muslimansko bratsvo diglo pobunu i da su uz njih bili i sekularni suniti.

"Not all Sunni notables believed in fundamentalism, but even those who did not often saw the Brotherhood as a useful tool against the Ba'ath."

Inace dokumentarac "chicagoGirl" na zalost jos uvijek nije dostupan na youtubu ali mozda ga izrovite negdje. Ovo je samo najava.

https://www.youtube.com/watch?v=R-V3wxfltK8
Lijepo je sto se informiras....to je za svaku pohvalu.
Očigledno si tek pri početku i nije lijepo da drugima ovdje pametuješ o Siriji a elementarne stvari u povijesti Sirije ti nisu bile poznate. Sto se tice Hame...
Te brojke o zrtvama su prenapuhane ,teroristicko MB je sa naoruzanjem htjelo preuzeti sve drzavne ustanove...Klasicni teroristicki cin
Grean

#10580 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

ioannes wrote:
Očigledno si tek pri početku i nije lijepo da drugima ovdje pametuješ o Siriji a elementarne stvari u povijesti Sirije ti nisu bile poznate. Sto se tice Hame...
Te brojke o zrtvama su prenapuhane ,teroristicko MB je sa naoruzanjem htjelo preuzeti sve drzavne ustanove...Klasicni teroristicki cin

A sta se podrazumjeva pod pametovanje? Prvo bi to trebali razjasniti.

Nije valjda da treba napisati naucnu disertaciju da bi prepoznao kako je diktator neko kome je familija na tronu 50 godina i ko je digao oruzje na narod jer su se usudili dici na proteste protiv te vladavine?

Ja mislim da se uopste nisam upustao u nekave ekspertske diskusije niti imam ambiciju da postanem vrsni poznavalac vec sam pricao o tim standardnim vrijednostima, oni predugo na vlasti, sluze se svim sredstvima da tu i ostanu, za rad te vlasti vratili pola drzave u kameno doba, nadam se zbog naroda da ce sto prije prihvatiti da vise nikad nece vladati bar ne na kurdskim podrucijima a vjerovatno ni na dobrom dijelu teritorije na kojoj su suniti vecina. Nekad u dogledno vrijeme vjerovatno nikom vec ce negdje u izgnanstvo.
Mlohavi

#10581 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Arteta wrote:
Imaju pomoc Rusije iz vazduha, imaju granicu sa teritorijem ISILA.
Kurdi imaju pomoc iz zraka i imaju granicu sa ISIL-om.

Jedina razlika je sto Kurdi neuporedivo brze napreduju, a to se moze objasniti samo da je ili SAA nesposobna ili Rusija nije neka sila, odgovor je ovo prvo, mislim da ni Chelli nebi izabrao ovo drugo. :p :D
SAA ima 4-5 puta duze linije fronta, "granice" prema ISILu nego YPG i jedno 10 puta haoticnije. Sam pogled na mapu ti dovoljno govori o tome koliko povoljnije trenutno stoje Kurdi prema ISILu nego ta SAA. Ne pada mi na pamet pricati o sposobnosti SAA ali preseravanje o YPG kao ultimativnim ratnim masinama, suplja. Imali smo priliku, vidjeli te ratnike na djelu bez avijacije, ukratko smijesno, jadno i pateticno.

Napadi prema Kurdima u zadnje vrijeme im nisu ni priblizno zestoki kao prema SAA i pobunjenicima oko Azaza. Samarali su ih Kurdi svaki put nakon Kobanea, skrsili im moral, Bog je zaboravio zadnji njihov napredak prema Kurdima...odvijalo se uz svesrdnu pomoc najmocnije avijacije dunjaluka.
Sve to stoji al' isto tako stoji da to su razlozi zbog kojih je ISIL polagano odustajao od teritorije Kurdistana.
Last edited by Mlohavi on 07/01/2016 09:43, edited 3 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10582 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

Grean wrote:
ioannes wrote:

A sta se podrazumjeva pod pametovanje? Prvo bi to trebali razjasniti.

Nije valjda da treba napisati naucnu disertaciju da bi prepoznao kako je diktator neko kome je familija na tronu 50 godina i ko je digao oruzje na narod jer su se usudili dici na proteste protiv te vladavine?

Ja mislim da se uopste nisam upustao u nekave ekspertske diskusije niti imam ambiciju da postanem vrsni poznavalac vec sam pricao o tim standardnim vrijednostima, oni predugo na vlasti, sluze se svim sredstvima da tu i ostanu, za rad te vlasti vratili pola drzave u kameno doba, nadam se zbog naroda da ce sto prije prihvatiti da vise nikad nece vladati bar ne na kurdskim podrucijima a vjerovatno ni na dobrom dijelu teritorije na kojoj su suniti vecina. Nekad u dogledno vrijeme vjerovatno nikom vec ce negdje u izgnanstvo.
ovo je isto sa hrvatima i ostalima koji su htjeli rušiti jugu tamo 1970.... i neke... ili ćete koje su se "borile" do 1965. po nekim selima

oni su ćete i ujke i dan danas nakon što je juga propala

eh sad i MB je ćeto i ujko za nekoga :D
asurbanipal

#10583 Re: Sirija vol. 2

Post by asurbanipal »

Grean wrote: Ono sto je slicno je da je Muslimansko bratsvo diglo pobunu i da su uz njih bili i sekularni suniti.

Zaboravili su u tom dokumentarcu staviti da su i tada uz njih bili braća im cionisti, Likud na čelu sa Menahemom Beginom. Hafez podržao revoluciju u Iranu, dolazak Homeinija na vlast, kada je izbio iračko-iranski rat Saddam davao podršku "pobunjenicima" u Siriji. Treba uzeti u obzir tada i građanski rat u Libanonu...

Kikibombona

#10584 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Mlohavi wrote: SAA ima 4-5 puta duze linije fronta prema ISILu nego YPG i jedno 10 puta haoticnije. Sam pogled na mapu ti dovoljno govori o tome koliko povoljnije trenutno stoje Kurdi prema ISILu nego ta SAA.
Netacno!

Najzesce okrsaje od svoga nastanka ISIL ima sa YPG. Kurdi su ti koji pritiscu najvitalnije dijelove hilafeta.

1. Gire Sipi, strateski nevjerovatno vazan grad koji je YPG zauzeo prosle godine. Najvaznija ISILova logisticka ruta, veza hilafeta sa Turskom. Preko Gire Sipija su trgovali i regrutovali nove borce. Sada je YPG na 30-ak kilometara od ISIL bastiona i glavnog grada hilafeta. Tu je ISIL najtvrdji. U posljednjih par dana na tom dijelu ratista se vode zestoke bitke. Gubici na obje strane su veliki... YPG napreduje i steze obruc oko Rake.

2. Kobane. O gradu je suvisno pricati. Najveca ofanziva ISILa ikada. Nije li malo cudno da su najzesce napali mali gradic i zabit zvanu Kobane, kojoj su promijenili ime u Ajn el islam!? Zasto su toliko zagrizli za Kobane? Zasto su zrtvovali toliko boraca za mali gradic?

Sada im je YPG presjekao zilu kucavicu i zauzeo branu Tishrin. Ovo bi mogao biti pocetak kraja. Kada YPG zauzme Manbij, sa ISILom ce biti gotovo u Alepu. A nakon toga, jasno je da YPG sa saveznicima ide na Raku.

3. Hasaka. Resursima najbogatiji dio Sirije i najznacajniji izvor finansijske moci za hilafet u Siriji. YPG je pred kraj godine zauzeo najvece naftno polje u Siriji i zadao snazan finansijski udarac. Ranije su ih prsgazili u gradu Hasaka, izbacili iz stroja par hiljada ISIL boraca.

Presjekli su glavnu logisticku rutu koja veze Mosul i Raku. Zauzeli su Al Havl koji je za ISIL bio spona izmedju Sirije i Iraka, Rake i Mosula.

Sada ih drze za jaja u Shadadiju i uskoro ce pokrenuti ofanzivu na jedan od najvaznijih ISIL bastiona.

Inace, Nusra dobila po njusci...

http://aranews.net/2016/01/17483/?utm_c ... ign=buffer
Mlohavi

#10585 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Kikibombona wrote:
Netacno!
Za "granicu" prema ISILu, odokativno, al' tacno tako mi Abdullaha Öcalana.
Ja eto mislim da sam u tom postu napisao da su ih Kurdi razbili svaki put nakon Kobaje, tako da ne znam zbog cega ovo nabrajanje velicanstvenih, proslih i buducih podviga americke avijacije i kurdske pjesadije im?? Onako malo, ljepse da zapocnes dan? :D
Sada je YPG na 30-ak kilometara od ISIL bastiona i glavnog grada hilafeta. Tu je ISIL najtvrdji. U posljednjih par dana na tom dijelu ratista se vode zestoke bitke. Gubici na obje strane su veliki... YPG napreduje i steze obruc oko Rake.
Kad si vec pomenuo, gdje se mogu vidjeti snimci te rezultati krvavih sukoba YPGa i ISILa na tih 30tak km od Raqe?
Kikibombona

#10586 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Mlohavi wrote:
Kikibombona wrote:
Netacno!
Za "granicu" prema ISILu, odokativno, al' tacno tako mi Abdullaha Öcalana.
Ja eto mislim da sam u tom postu napisao da su ih Kurdi razbili svaki put nakon Kobaje, tako da ne znam zbog cega ovo nabrajanje velicanstvenih, proslih i buducih podviga americke avijacije i kurdske pjesadije im?? Onako malo, ljepse da zapocnes dan? :D
Sada je YPG na 30-ak kilometara od ISIL bastiona i glavnog grada hilafeta. Tu je ISIL najtvrdji. U posljednjih par dana na tom dijelu ratista se vode zestoke bitke. Gubici na obje strane su veliki... YPG napreduje i steze obruc oko Rake.
Kad si vec pomenuo, gdje se mogu vidjeti snimci te rezultati krvavih sukoba YPGa i ISILa na tih 30tak km od Raqe?
Pa govorim ti da se borbe vode oko najvitalnijih dijelova 'hilafeta'. Kako mozes nabrojano porediti sa Suvajdom, pustinjom, selendrama u Hami i sl.? Ti frontovi su ugl staticni, dok se na sjeveru lome koplja oko strateski iznimno vaznih lokacija. Pa sama Tishrin brana je vaznija od svih sela u Suvajdi, Damasku i Hami, da ostalo ne nabrajam...

U Ajn Isi je zestoko danima unazad... Izbjegavam postavljati slike mrtvih, ali su gubici veliki...

YPG je objavio prije par dana imena boraca koji su poginuli u jednoj od zestokih ofanziva

Image

Jucer su izveli zestok napad istocno i zapadno od Eufrata...

Dakle, front je aktivan, pozicije oko kojih se bore iznimno vazne. YPG je u konstantnoj ofanzivi.
Ironmen

#10587 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Ironmen wrote:
sarajevoxxxx wrote:Dječak od 7 mjeseci u gradu Madaya

18+
https://www.facebook.com/ShaamNetwork.A ... 5/?theater

Drugo dijete iz Madaya ''Ubite nas barel-bombama ne želimo smrt od gladi''
#مضايا
#انقذوا_المحاصرين
اقتلونا بالبراميل المتفجرة ..
لا نريد الموت جوعا ..

18+
https://www.facebook.com/photosmadaya/videos

https://www.facebook.com/video.php?v=1067208926663628

Imas li komentar na ovo ???
Ponavljam opet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sarajevoxxxx

#10588 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ironmen wrote:
Ironmen wrote:
sarajevoxxxx wrote:Dječak od 7 mjeseci u gradu Madaya

18+
https://www.facebook.com/ShaamNetwork.A ... 5/?theater

Drugo dijete iz Madaya ''Ubite nas barel-bombama ne želimo smrt od gladi''
#مضايا
#انقذوا_المحاصرين
لا نريد الموت جوعا ..

18+
https://www.facebook.com/photosmadaya/videos

https://www.facebook.com/video.php?v=1067208926663628

Imas li komentar na ovo ???
Ponavljam opet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ne znam zaista. Ranije sam čitao dok su bili aktuelni pregovori oko Zabadanija, da je Hezbollah tražio kompletno iseljavanje stanovništva iz Zabadanija, Madaya, Beqia, revolucionari nisu pristali i onda je počelo sistematsko bombardovanje Zabadanija.

Radi se o teritoriji ne radi se samo o vojnicima.
Ironmen

#10589 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mozes li mi komentarisati ovaj video gdje stanovnistvo trazi da teroristicke bande napuste Madayu i daju podrsku vladi nepitam te za Zabadani.
sarajevoxxxx

#10590 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ironmen wrote:Mozes li mi komentarisati ovaj video gdje stanovnistvo trazi da teroristicke bande napuste Madayu i daju podrsku vladi nepitam te za Zabadani.
Ovo na videu su demonstracije "Ne opsadi" "Ne izgladnjivanju" Prekinute opsadu Fu'ah i Kafraya itd.
sarajevoxxxx

#10591 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Znaci provladini demonstranti traže da se prestane sa izgladnjivanjem Madaya, Jeqina, Fu'ah i da se prestane sa opsadom tih gradova itd.
sumirprimus

#10592 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

sarajevoxxxx wrote:
Ironmen wrote:Mozes li mi komentarisati ovaj video gdje stanovnistvo trazi da teroristicke bande napuste Madayu i daju podrsku vladi nepitam te za Zabadani.
Ovo na videu su demonstracije "Ne opsadi" "Ne izgladnjivanju" Prekinute opsadu Fu'ah i Kafraya itd.
jel i ajron zna arabish il samo saxx?
:D
sarajevoxxxx

#10593 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Znači na video snimku iznad na 1:10 demonstranti drže natpise na jednom stoji "Fekku hisar..." odnosno "Prekinite opsadu Madaya, Beqina, Fu'ah, i Kafraya" na drugom stoji ""La lil Džuuah" odnosno "Ne izgladnjivanju"
sumirprimus

#10594 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

ajrone PONOVI OPET!!!! sad... :D
Mlohavi

#10595 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Kikibombona wrote:
Pa govorim ti da se borbe vode oko najvitalnijih dijelova 'hilafeta'.
S mog gledista, slazem se potpuno.
Kako mozes nabrojano porediti sa Suvajdom, pustinjom, selendrama u Hami i sl.?
Nije tacno da poredim linije koje drze Kurdi i SAA, molim te vec jednom prestani da stavljas u usta rijeci koje nisam napisao.
Dakle, front koji SAA drzi prema ISILu je 4-5 puta duzi front nego YPG prema istom ISILu, te da je brat bratu 10 puta haoticniji nego front koji drze Kurdi. Na sto ti naravno napises NETACNO i pocinjes o strateskoj vaznosti i vitalnim dijelovima. :-)

Svaki forumas koji pogleda na mapu moze vidjeti to sto sam napisao, pa bujrum ako ih ima zainteresovanih, nek' podijele svoje videnje o linijama SAA-ISIL i YPG-ISIL.
Cinjenica kolega Kiki, da Kurdi prema ISILu trenutno neuporedivo bolje stoje nego SAA.

Sad o nicim vezanom pominjanju Kobanea i drugih uspjeha americke avijacije...
Kobane je glavom i udovima platilo nekoliko hiljada njih, samo zbog toga sto se grad provukao vjerovatno kroz svaki ljudima poznat medij. Sirom svijeta Kobane postaje simbol borbe protiv ISILa, simbol odbrane YPG, te bi zauzimanje tog grada u ciju odbranu ustade cijeli svijet bila bez sumnje NAJVECA pobjeda ISILa. Propaganda, najmocnije oruzje koje ISIL ima, i na koje trosi najvise svojih resursa. Doduse, sad ne bas tako ucinkovito kao nekad, sad "baqiya wa tatamaddad" neuporedivo lakse prolazi u pustinjskom podrucju a na mapi podjednako dobro izgleda.

Isti slucaj poput Kobanea u dosta manjem omjeru bio je Kwiers te jos uvijek jeste Deir ez-Zor. Izuzetno medijski propracena okruzenja koja su postala simbolom borbe SAA.
Last edited by Mlohavi on 07/01/2016 11:45, edited 2 times in total.
Ironmen

#10596 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

sarajevoxxxx wrote:Znači na video snimku iznad na 1:10 demonstranti drže natpise na jednom stoji "Fekku hisar..." odnosno "Prekinite opsadu Madaya, Beqina, Fu'ah, i Kafraya" na drugom stoji ""La lil Džuuah" odnosno "Ne izgladnjivanju"

OK hvala na prevodu.

@Sumire poznajem samo arapski ne znam prevoditi.
sumirprimus

#10597 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Ironmen wrote:
sarajevoxxxx wrote:Znači na video snimku iznad na 1:10 demonstranti drže natpise na jednom stoji "Fekku hisar..." odnosno "Prekinite opsadu Madaya, Beqina, Fu'ah, i Kafraya" na drugom stoji ""La lil Džuuah" odnosno "Ne izgladnjivanju"

OK hvala na prevodu.

poznajes u smislu? vidis ovo #مضايا
#انقذوا_المحاصرين
لا نريد الموت جوعا .. i kajes to je arapski nema sumnje. jel to to?
sumirprimus

#10598 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Mlohavi wrote:
Kikibombona wrote:
Pa govorim ti da se borbe vode oko najvitalnijih dijelova 'hilafeta'.
S mog gledista, slazem se potpuno.
Kako mozes nabrojano porediti sa Suvajdom, pustinjom, selendrama u Hami i sl.?
Nije tacno da poredim vaznost linija koje drze Kurdi i SAA, molim te vec jednom prestani da stavljas u usta rijeci koje nisam napisao.
Dakle, front koji SAA drzi prema ISILu je 4-5 puta duzi front nego YPG prema istom ISILu, te da je brat bratu 10 puta haoticniji nego front koji drze Kurdi. Svaki forumas koji pogleda na mapu moze vidjeti to sto sam napisao, pa bujrum ako ih ima zainteresovanih, nek' podijele svoje videnje.
Cinjenica kolega Kiki, da Kurdi prema ISILu trenutno neuporedivo bolje stoje nego SAA.

Kobane je glavom i udovima platilo nekoliko hiljada njih, samo zbog toga sto se grad provukao vjerovatno kroz svaki ljudima poznat medij. Sirom svijeta Kobane postaje simbol borbe protiv ISILa, simbol odbrane YPG, te bi zauzimanje tog grada u ciju odbranu ustade cijeli svijet bila bez sumnje NAJVECA pobjeda ISILa. Propaganda, najmocnije oruzje koje ISIL ima, i na koje trosi najvise svojih resursa. Doduse, sad ne bas tako ucinkovito kao nekad, sad "baqiya wa tatamaddad" neuporedivo lakse prolazi u pustinjskom podrucju a na mapi podjednako dobro izgleda.
Isti slucaj poput Kobanea u dosta manjem omjeru bio je Kwiers te jos uvijek jeste Deir ez-Zor. Izuzetno medijski propracena okruzenja koja su postala simbolom borbe SAA.
kurdi iza ledja imaju najacu avijaciju koja je postojala na planeti zemlji.na zemlji raznorazne savjetnike,pomagace,spotere, i sta sve ne.
da se ne lazemo saa je i takva kakva je profesionalna organizacija za kurde.
Ironmen

#10599 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

sumirprimus wrote:
Ironmen wrote:

OK hvala na prevodu.

poznajes u smislu? vidis ovo #مضايا
#انقذوا_المحاصرين
لا نريد الموت جوعا .. i kajes to je arapski nema sumnje. jel to to?

Kad bi te razumio sta me pitas ili sta mi hoces reci dao bi ti odgovor.

Na videu iznad gore civilno stanovistvo protestira u smislu da teroristi napuste Madayu i da se prestane sa izgladnjivanjem ali to niko nije prenio juce pa sam postavio i pitao savoxxxa za komentar posto on bas u fullu prati ta dogadjanja oko Madaye i zanimljivo mi je bas sto nije preveo ovo sa kraja videa sta ova djecica uzvikuju.
sumirprimus

#10600 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Ironmen wrote:
Kad bi te razumio sta me pitas ili sta mi hoces reci dao bi ti odgovor.

Na videu iznad gore civilno stanovistvo protestira u smislu da teroristi napuste Madayu i da se prestane sa izgladnjivanjem ali to niko nije prenio juce pa sam postavio i pitao savoxxxa za komentar posto on bas u fullu prati ta dogadjanja oko Madaye i zanimljivo mi je bas sto nije preveo ovo sa kraja videa sta ova djecica uzvikuju.
jebiga,vama treba sve crtat.
tako i ja prepoznajem arapski,vidim arapska slova kontam nije kineski arapski je,al ga ne znam citat...
a vidim tripl iks ga upotpuni skoro i padez svaki na svom mjestu...eh to..
Locked