Sirija vol. 2

Locked
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#105226 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Challenger_ wrote: Iza scene, dok i dalje traju napadi Turske i satelita, mogu se očekivati dodatni pritisci na YPG i njihove političke lidere da učine dodatne ustupke i svakako da razmisle o redefiniciji njihovog sveukupnog odnosa prema Siriji i vanjskim protagonistima sirijske drame.
drugim riječima -projekt "nezavisni kurdistan" se odlaže na neodređeno

dakle;
turska +
sirija +
irak +
nezavisni kurdistan - ... tj. plus jer će sačuvati živote i imovinu, a dobiće dosta na lokalnom nivou u ovim državama, pod uslovom da odustanu od projekta

turskoj je, naravno zbog nje same, najviše stalo do suverenosti sirije i iraka, jer raspad jedne vodi raspadu druge države i stvaranju nove države(kurdistana)a nakon toga je turska u vrlo nezavidnoj situaciji

turci su već jednom bili u situaciji da im je bila ugrožena opstojnost države i naroda, svi znamo kako su to riješili - na štetu armenaca i grka najviše, a i kurda dobrim dijelom
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#105227 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

japin_mutapi wrote:
Challenger_ wrote: Iza scene, dok i dalje traju napadi Turske i satelita, mogu se očekivati dodatni pritisci na YPG i njihove političke lidere da učine dodatne ustupke i svakako da razmisle o redefiniciji njihovog sveukupnog odnosa prema Siriji i vanjskim protagonistima sirijske drame.
drugim riječima -projekt "nezavisni kurdistan" se odlaže na neodređeno

dakle;
turska +
sirija +
irak +
nezavisni kurdistan - ... tj. plus jer će sačuvati živote i imovinu, a dobiće dosta na lokalnom nivou u ovim državama, pod uslovom da odustanu od projekta
Upravo tako, s tim što si izostavio Iranov plus (+). Tako je momentalno ali opet moramo imati na umu izuzetnu dinamiku međunarodnih odnosa a posebno ubrzanu dinamiku dešavanja u tom dijelu svijeta (od prof. Ajzenhamera pokupljena napomena) koja, kat-tad, može ići u prilog Kurdistana.

U tom slučaju se plus-minus ocjena može bitno izmijeniti.

Osim ako se ne pronađe rješenje za "kvadraturu kruga" u formi konfederacije nekoliko država u kojoj bi i Kurdi pronašli svoj veći interes.

Ama, svašta je u opticaju moj dragi Japine.
olympus76

#105228 Re: Sirija vol. 2

Post by olympus76 »

japin_mutapi wrote:krokodil se fura na tepsiju
Pa nije i bas isti stil, Tepsija je institucija ali i Krokodajl ima dobar stil, barem po mom misljenju.

Sjecam se kad je kroki pisao o borbama za stednu banku u Hasaki ili Kamislu, gdje god bilo, o
borbama za saltere i slicno :lol: :lol:

Kad bi se to dalo iskopati pa citati sve bisere, barem ih na ovoj temi ne fali :D
olympus76

#105229 Re: Sirija vol. 2

Post by olympus76 »

sarajevoxxxx wrote:
olympus76 wrote:
sarajevoxxxx wrote:Ovo što rade Kurdi i šije iz Haleba je neviđena glupost. Ako su išta skontali iz ovih sedam godina rata je da su svi obično gorivo za vatru. Čuj Kurd iz Haleba ostavio svoju kuću i otišao braniti Efrin :-) :shock: A Sirijska vojska kojoj je to obaveza ostala kod kuće :-)
Zelis li reci da priznajes SAA kao legitimnu i jedinu sirijsku vojsku? Jer ovim tvrdnjama si joj dao legitimet.
Ovim komentarom si srusio sve sto si pisao i trubio ovdje godinama :-)
Realno još jedino u Guti i možda u Deri da se možeš boriti ostalo je vjerovatno zacementirano, ili bar postoje vrlo male šanse da nešto možeš promjeniti na lokalnom nivou tj da se može promjeniti već sklopljeni dogovor velikih sila.

@kikibonbon je odmah na početku turske ofanzive rekao da je najbolje da se Kurdi iz Efrina isele u Kobane ili Kamišli ako već ne žele tursku ili režimsku vlast. Ovo do sada pokazuje da je bio u pravu.
I corava kokos nekad ubode zrno, tako i bombona. Pogodi jednom u 100 puta, i to tad kad je ocito da ce tako biti.
Pa svatko tko iole prati je mogao shvatiti kako ce se razvijati tijek dogadjanja u Afrinu.

Ali drago mi je da polako dajes legitimitet Assadu i SAA, kako je krenulo doci ce vrijeme kad ces puhati u isti rog sa sijama :-)
Nadzornik

#105230 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Russian military police entered Afrin alongside government forces. Heading towards Tall Rifaat right now.

Russians said hello to Sultan.

Image
Image
Nadzornik

#105231 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Stize kontejner.

Image
Nadzornik

#105232 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Image
dragma
Vozim: Pješe

#105233 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

sarajevoxxxx wrote:@kikibombona ispravno govori. Jedno je što nešto uradiš da bi sačuvao život sasvim drugo ljubav prema nećemu. Te zastave u Efrinu apsolutno ništa ne govore......
Ma znam ja šta znači kad zor udari u guzicu pa ti je jedino bitna živa glava na ramenima, poštujem i ne pravim šegu od toga.
Cire mi samo gdje sad ona prošlogodišnja priča o nafti, gomilama oružja, rusko/američkom pokroviteljstvu, neovisnošću od Damaska, zaokruženoj teritoriji, itd, itd...?!

Da te podsjetim:
sarajevoxxxx wrote:
dragma wrote:
Ma pusti mi se demagogije, pravo pitanje je šta revolucionari skupa sa Al Kaidom i ISIL-om drže, a ne Kurdi. Oni su ionako svijet za sebe u sirijskoj tragediji i okreću se kako vjetar puše. Ako sutra situacija bude zahtjevala oni će opet sa Assadom pod ruku, s kim će revolucionari? Oni su ti koji su obećali da će režimu vidjeti leđa a ne Kurdi. A sad pregovaraju sa režimom, potpisuju primirja i prave zone deeskalacije...
Zone deeskalacija više odgovaraju opoziciji nego režimu. Svaki dan masakri, ranjavanja, progon stanovništva, sve je to prestalo uvođenjem zona deeskalacija. Režim je dobio par enklava. A Kurdi nemaju potrebe da idu ponovo sa režimom. Imaju sve. Jezik, sve slobode, gomile oružja, naftu, ogromnu teritoriju, postali su politički faktor, i Rusija i Amerika ih podržavaju. Polako čiste ostatke Asadovštine
Zbog čega bi se udruživali sa režimom ? Šta mogu dobiti a da već nemaju?
sarajevoxxxx

#105234 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

olympus76 wrote:
I corava kokos nekad ubode zrno, tako i bombona. Pogodi jednom u 100 puta, i to tad kad je ocito da ce tako biti.
Pa svatko tko iole prati je mogao shvatiti kako ce se razvijati tijek dogadjanja u Afrinu.

Ali drago mi je da polako dajes legitimitet Assadu i SAA, kako je krenulo doci ce vrijeme kad ces puhati u isti rog sa sijama :-)
Kiki je jedan od najboljih forumaša i drago mi je što je na ovom forumu. Ponekad pretjera sa uvredama, ali daleko je bolji od Salika, Majstora, koji se gluho bilo pozivaju na vjeru. :-)

Bešar Al Asad će vjerovatno završiti pred nekim međunarodnim sudom. A to za legitimitet pogrešno si me razumio. Ja kažem ako Kurdi prihvataju režim zašto se ne postave tako. Evo vam Efrin i vi ga i branite. Ovako ih iskorištavaju da ne kažem rješava ih se režim, koji vjerovatno ni u snu ne namjerava podbaciti leđa za Kurde i braniti Efrin.
Nadzornik

#105235 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Syrian War Report – February 22, 2018: Russia Moves Its Advanced Su-57 Stealth Fighters Into Syria

Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#105236 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

dragma wrote:
sarajevoxxxx wrote:@kikibombona ispravno govori. Jedno je što nešto uradiš da bi sačuvao život sasvim drugo ljubav prema nećemu. Te zastave u Efrinu apsolutno ništa ne govore......
Ma znam ja šta znači kad zor udari u guzicu pa ti je jedino bitna živa glava na ramenima, poštujem i ne pravim šegu od toga.
Cire mi samo gdje sad ona prošlogodišnja priča o nafti, gomilama oružja, rusko/američkom pokroviteljstvu, neovisnošću od Damaska, zaokruženoj teritoriji, itd, itd...?!

Da te podsjetim:
sarajevoxxxx wrote:
dragma wrote:
Ma pusti mi se demagogije, pravo pitanje je šta revolucionari skupa sa Al Kaidom i ISIL-om drže, a ne Kurdi. Oni su ionako svijet za sebe u sirijskoj tragediji i okreću se kako vjetar puše. Ako sutra situacija bude zahtjevala oni će opet sa Assadom pod ruku, s kim će revolucionari? Oni su ti koji su obećali da će režimu vidjeti leđa a ne Kurdi. A sad pregovaraju sa režimom, potpisuju primirja i prave zone deeskalacije...
Zone deeskalacija više odgovaraju opoziciji nego režimu. Svaki dan masakri, ranjavanja, progon stanovništva, sve je to prestalo uvođenjem zona deeskalacija. Režim je dobio par enklava. A Kurdi nemaju potrebe da idu ponovo sa režimom. Imaju sve. Jezik, sve slobode, gomile oružja, naftu, ogromnu teritoriju, postali su politički faktor, i Rusija i Amerika ih podržavaju. Polako čiste ostatke Asadovštine
Zbog čega bi se udruživali sa režimom ? Šta mogu dobiti a da već nemaju?
Savi, kao ni Kikiju, nisu strane vizije.

:mrgreen:
dragma
Vozim: Pješe

#105237 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

@Saxxx
To, da njima Kurdi trebaju više nego oni Kurdima, navodno zbog položaja Nubla i Zahre možeš mačku o rep.

A da su Kurdi valjali opstanku ova dva grada, jesu, to je istina.
Last edited by dragma on 22/02/2018 21:42, edited 1 time in total.
Nadzornik

#105238 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Colonel Hassan al-Ahmad "Abo Ali" from Sultan Murad Division was killed by landmine planted by YPG in Deir Sawan in north Afrin countryside.

Image
Image
salik79

#105239 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:
Challenger_ wrote:Ako može vehabijska budaletina iz Evrope da ratuje za Jakubov gasovod, kako neće Kurd iz Alepa da ratuje za svoje sunarodnike na sjeveru Sirije.
Što se tiče Izraela, rekao sam to nekoliko puta. Asad je dokazao da je vrh što se tiče ratnih zločina. Asad i Rusija pa deset praznih mjesta pa onda stavi koga hoćeš. Milion poginulih i invalida, milioni ranjenih i raseljenih, totalno uništeni gradovi, i da rat stane sada, a teško da hoće, život u Izraelu je daleko normalniji, daleko više sloboda, pa ako hoćeš daleko više islama. Asadovac iz pristojnosti i kulture ili bar zbog osnova odgoja bar naredne dvije decenije ne smije ili ne bi trebao spominjati Jakuba, Katar, Izrael, zapad itd. Ako ga spominje to vjerovatno radi zbog svoje slabosti i nemoći da se suoči sa stvarnošću, golim činjenicama, koje ga bodu u oči.
:lol: :lol: :lol:

Malo li je milion? Daj nam malo razvrstaj, s nekom iole relevantnom statistikom tih milion poginulih i invalida, ranjenih, raseljenih, ovo ono? Ko, sta, gdje? Ili cemo sve zrtve agresije na Siriju pripisati Asadu? :oops:

Mislim, nista cudno za ljubitelja "branitelja naroda", al' et', da ti ne presutim...A isti lik hladno predje preko 500 000, do tada, izgubljenih zivota iracke djece, zbog borbe protiv "oruzja za masovno unistavanje" (da ne spominjemo zrtve nakon "opravdane" invazije). Vecih licemjera ova Kugla nije zapamtila.
sarajevoxxxx

#105240 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

dragma wrote:@Saxxx
To, da njima Kurdi trebaju više nego oni Kurdima, navodno zbog položaja Nubla i Zahre možeš mačku o rep.
Ovo do sada govori da je sporazum napravljen i da se sve strane drže dogovora. Dolazak milicija u Efrin je valjda stvar na koju su sve strane računale. Režim kaže mi im ništa ne možemo, Turci odgovorili sa " :thumbup: mi ćemo to onda rješiti", i to je cijela poenta.
Last edited by sarajevoxxxx on 22/02/2018 21:44, edited 1 time in total.
salik79

#105241 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:
olympus76 wrote:

Kiki je jedan od najboljih forumaša i drago mi je što je na ovom forumu. Ponekad pretjera sa uvredama, ali daleko je bolji od Salika, Majstora, koji se gluho bilo pozivaju na vjeru. :-)

Bešar Al Asad će vjerovatno završiti pred nekim međunarodnim sudom. A to za legitimitet pogrešno si me razumio. Ja kažem ako Kurdi prihvataju režim zašto se ne postave tako. Evo vam Efrin i vi ga i branite. Ovako ih iskorištavaju da ne kažem rješava ih se režim, koji vjerovatno ni u snu ne namjerava podbaciti leđa za Kurde i braniti Efrin.
Rece "hafiz", poklonik "branitelja naroda". :skoljka:
Nadzornik

#105242 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Nivo aktivnosti Turaka u Afinu je naglo opao.
Ne zaboravite da je prije ulaska SAA u Afrin Tigar poslat u Istocnu Gutu.
To se moze uzeti kao znak da Afrin ne ocekuje probleme sa Turcima.
Izgleda da sve pokazuje da je postojao dogovor unaprijed.
salik79

#105243 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Nadzornik wrote:Nivo aktivnosti Turaka u Afinu je naglo opao.
Ne zaboravite da je prije ulaska SAA u Afrin Tigar poslat u Istocnu Gutu.
To se moze uzeti kao znak da Afrin ne ocekuje probleme sa Turcima.
Izgleda da sve pokazuje da je postojao dogovor unaprijed.
Dupli pas 8-)
Nadzornik

#105244 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

salik79 wrote: Dupli pas 8-)
Image
Kikibombona

#105245 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kurdski zvanicnici nastavljaju optuzivati Rusiju za negativnu ulogu u Afrinu. Zanimljivo je, s druge strane, isticu da Iran i sirijski rezim igraju pozitivnu ulogu, ali Rusi igraju u timu sa Turcima...
Sinam Mohamad‏ @sinam56

When Russia gives green light for Turkish war planes to shell Afrin to kill the civilians it is responsible for the blood shed in Afrin .
Don’t be the partner of the brutality and killing our people .stop it and be a factor of stability not powering gas on the fire No more war .
https://twitter.com/sinam56/status/966735988985880576

Turko-vehabijske zvijeri kradu traktor i mucki ubijaju covjeka...

https://twitter.com/agire_cudi

Ovi monstrumi su pocinili toliko gnusnih zlocina od pocetka rata da se zaista pitam kako neko iole normalan moze podrzavati ove monstrume!??? Kakvo sranje u ljudskom mozgu moze biti da podrzava ovakve zvijeri!???
Nadzornik

#105246 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Kikibombona wrote:
Ovi monstrumi su pocinili toliko gnusnih zlocina od pocetka rata da se zaista pitam kako neko iole normalan moze podrzavati ove monstrume!??? Kakvo sranje u ljudskom mozgu moze biti da podrzava ovakve zvijeri!???
Eno Kurdi u Afrinu vicu,Kasime spasi me... :D

Image
ultrajvosa 1987

#105247 Re: Sirija vol. 2

Post by ultrajvosa 1987 »

Nadzornik wrote:
Kikibombona wrote:
Eno Kurdi u Afrinu vicu,Kasime spasi me... :D

Image
:lol:
Nadzornik

#105248 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Treci konvoj pro-rezimskih snaga stize u Afrin.

Third convoy of pro-regime forces arrive in Afrin.

http://www.rudaw.net/english/middleeast/syria/220220182
Nadzornik

#105249 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Teroristi u Istocnoj Guti djecu koriste za proizvodnju minobacackih granata... :-)

Image
Opetja033

#105250 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Nadzornik wrote:Nivo aktivnosti Turaka u Afinu je naglo opao.
:shock:
Ti mora da se zajebajes
Locked