Sirija vol. 2

Locked
ultrajvosa 1987

#104401 Re: Sirija vol. 2

Post by ultrajvosa 1987 »

solar7 wrote:Nego sta mislite kad bi ameri ili cionisti lupili ove asadovce avionima onako kao slucajno da li bi propala ofanziva.Kad kazem lupili mislim samo na jedan udar.Heroji su u Guti a bit ce ona itekako gutava pesinovim hordama i bez tih aviona.
Kao slucajno...tu se mozemo sloziti, jer je uvijek i bilo namjerno. Ameri cisto sumnjam, al ako se sagnete Benji vasem vodji vjerujem da je moguce da vas braca cionisti opet poguraju, po ko zna koji put, male sanse, al moguce.
salik79

#104402 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

ultrajvosa 1987 wrote:
solar7 wrote:Nego sta mislite kad bi ameri ili cionisti lupili ove asadovce avionima onako kao slucajno da li bi propala ofanziva.Kad kazem lupili mislim samo na jedan udar.Heroji su u Guti a bit ce ona itekako gutava pesinovim hordama i bez tih aviona.
Kao slucajno...tu se mozemo sloziti, jer je uvijek i bilo namjerno. Ameri cisto sumnjam, al ako se sagnete Benji vasem vodji vjerujem da je moguce da vas braca cionisti opet poguraju, po ko zna koji put, male sanse, al moguce.
Od neki dan im je uvedena NO FLY zona, pa bujrum 8-)
salik79

#104403 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Kako je lijepo vidjeti domace vehbose kako se vec otvoreno svrstavaju u cionisticke redove..."Mi i sunitska koalicija", sve po planu :thumbup:
sumirprimus

#104404 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Jes jes no flaj :mrgreen:
Vidicemo za koju heftu mjesec :skoljka:
Make no mistake..
animus

#104405 Re: Sirija vol. 2

Post by animus »

ioannes wrote: danas u njemačkom mainstreamu
počela kuknjava zbog Gute....
ne može čovjek slušati niti čitati od gadosti.

ko za alepo
Ovako sam slusao srbe kako komentarisu desavanja u Srebrenici. Nemas ti momak ni zrna ljudskosti. Jedan si od odvratnijih na ovom forumu.
Da znaju postene svabe koga hrane bio bi ti Abschiebung po hitnom postupku u vukojebinu odakle si izmigoljio.
salik79

#104406 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:Jes jes no flaj :mrgreen:
Vidicemo za koju heftu mjesec :skoljka:
Make no mistake..
Nista se ti ne boj..ili, ipak, boj :mrgreen: ;-)
salik79

#104407 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

animus wrote:
ioannes wrote: danas u njemačkom mainstreamu

ko za alepo
Ovako sam slusao srbe kako komentarisu desavanja u Srebrenici. Nemas ti momak ni zrna ljudskosti. Jedan si od odvratnijih na ovom forumu.
Da znaju postene svabe koga hrane bio bi ti Abschiebung po hitnom postupku u vukojebinu odakle si izmigoljio.

Aha, a sto nisu kukali za Rakom? Ili tamo nije bilo civila? :oops:
Kikibombona

#104408 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Liderstvo PYD je potvrdilo da dogovor sa Asadom blokira Rusija. Oni imaju neke talove sa Turcima vec par godina unazad. Rusija trguje Sirijom prateci svoje interese.

Rusima, kao i Amerikancima, ne znaci nista Sirija. Tu su radi vlastitih interesa. Rusi su vec prodali Idlib, al-Bab i Afrin Turcima.

Problem sa Afrinom je sto Asadu i Irancima nikako ne odgovara da kanton bude vehabijski. Tako bi Alep dosao u poluokruzenje. Turci bi na taj mini prostor nakrcali 5-6 miliona sunitskih fanatika koji bi bili maksimalno radikalizirani radi neimastine i svega ostalog. Taj bijes bi se nakon odredjenog perioda ponovo kanalisao na Asada i Alep.

Zbog toga Asad i Iran niposto ne zele Turke i vehabije u Afrin. Njima Kurdi nisu prijetnja, ali vehabije jesu itekako.

Rusi zele pokazati Turcima da su na njihovoj strani. Vjerovatno su porucili Asadu da ih nece braniti od Turaka. Uprkos svemu, ocekujem ulazak Asada u Afrin, zajedno sa Irancima i sijama, sto ce dovoljno uplasiti Turke da nista znacajno ne ucine. Rusi ce se pravdati da nije do njih. :D

Elijah je pisao da bi Amerikanci isto tako voljeli da Afrin pripadne Turcima i vehabijama a ne Asadu i Irancima. Amerikancima odgovara sto slabija Sirija, a Sirija ce biti slabija ako Afrin bude vehabijski, ako na taj prostor Turci nakrcaju milione sunitskih fanatika. Uz to, jak turko-vehabijski entitet dijeli Siriju na nekoliko dijelova. Americki, turski, rusko/iranski i mozda cak izraelski dio na jugu. To bi za Amerikance i Izraelce bio savrsen razvoj situacije. Takva Sirija je osudjena na propast.
Opetja033

#104409 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote: ocekujem ulazak Asada u Afrin, zajedno sa Irancima i sijama, sto ce dovoljno uplasiti Turke da nista znacajno ne ucine. Rusi ce se pravdati da nije do njih. :D
Da, bas kao sto su ih uplašili i spriječili da udju u El Eis neki dan.
Nikako nisu zestoko uzvratili po Haderu granatama i zemlja-zemlja raketama i natjerali IRGC i Assadovce da prihvate neizbježno, tj ulazak Turaka u El Eis..
E moj @Kiki...

Ovo ostalo i nekako. S tim da i Amerikance vjerovatno vrse određeni pritisak na YPG/PKK da ne predaju Afrin Assadu i Irancima.
Young Erotica

#104410 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

Kad ih has rusi drze na povodcu.

Iranci ceo rat na muda, bez kompromisa jedini uz amere.
Nadzornik

#104411 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Ja sta je vojnika... :shock:

Latakija,sve ovo ode za Damask i Gutu.

Nadzornik

#104412 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

ioannes wrote:a ja smisla za humor i *urca

danas u njemačkom mainstreamu

ko za alepo
Evo ga i Julian kmeci... :-)

Image
salik79

#104413 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Nadzornik wrote:Ja sta je vojnika... :shock:

Najbrojnija zastitarska agencija na Svijetu :oops:

.....I okolini :D
Kikibombona

#104414 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Kikibombona wrote: ocekujem ulazak Asada u Afrin, zajedno sa Irancima i sijama, sto ce dovoljno uplasiti Turke da nista znacajno ne ucine. Rusi ce se pravdati da nije do njih. :D
Nikako nisu zestoko uzvratili po Haderu granatama i zemlja-zemlja raketama i natjerali IRGC i Assadovce da prihvate neizbježno, tj ulazak Turaka u El Eis..
E moj @Kiki...

Ovo ostalo i nekako. S tim da i Amerikance vjerovatno vrse određeni pritisak na YPG/PKK da ne predaju Afrin Assadu i Irancima.
Tu su Iranci i sije bili napadaci.

Ovdje bi dosli Iranci i sije, pa bi Turci morali biti napadaci, sto se ne bi usudili... Dovoljno je da udju u al-Hadid i da izadju na granicu sa Turskom, tako da bi teroristicki koridor bio onemogucen...

Image
Image

Evo, iz YPG su zvanicno potvrdili da je Rusija odbila dogovor Asada i Kurda. :idea:

Rusi trguju, jbg, to je tako. Vode se svojim interesima. Cilj je naplatiti angazman u Siriji. Dopustanjem da se Turci uvale u Siriju su drasticno oslabili sirijski rezim.

Al' to im odgovara, vec sam par puta pisao, RUSIMA ODGOVARA SLAB ASAD. Jak Asad nece biti ruski lutak. Jak Asad ce radije graditi odnose sa Iranom. Dok je Asad slab, Rusiju mora slusati. I to je za Ruse odlicna situacija.

...

Sto se tice Amerikanaca, njih Afrin ne zanima. Oni govore da Turci trebaju zaustaviti operaciju cisto da bi Kurdima pokazali da su uz njih. S druge strane, sada mogu reci, eto vam vas savez sa Rusima u Afrinu, prodali su vas prvom prilikom. Amerikancima odgovara jacanje Turaka i vehabija u Siriji jer je to = slabljenje Asada i Irana. Zbog toga intimno navijaju da Afrin padne u ruke Turaka i vehabija, siguran sam u to.

Ovo je poruka Kurdima u Siriji i Iraku da se jedino na Ameriku mogu osloniti. I to Amerikancima ide u prilog, jer sada Kurdi moraju biti americki igrac. Svi ostali rade protiv njih.

Zanimljivo je da kod Kurda nema razocarenja u Ruse. Svi su ocekivali ovo. Rusi su prodali Kurde u Iranu, Kazi Mohameda i Mustafu Barzanija. PKK je nastao inspirisan Rusima i od toga nikada nikakvu korist nije imao. I sada YPG u Afrinu. O tome je pisao i Polat Can, komadant YPG... Kao, nista novo od Rusa, ocekivano.
salik79

#104415 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Nadzornik wrote:
ioannes wrote:a ja smisla za humor i *urca

danas u njemačkom mainstreamu

ko za alepo
Evo ga i Julian kmeci... :-)

Image
Nas dragi "Dzihadi" Julian...Kako je samo mio...Ovako je on i za Rakom kuk'o.
Nadzornik

#104416 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Istocna Guta danas.

Novosti

#104417 Re: Sirija vol. 2

Post by Novosti »

MaliDuje

#104418 Re: Sirija vol. 2

Post by MaliDuje »

Opetja033 wrote:
Opetja033 wrote:
Challenger_ wrote:Ma jašta, bio je antifašista. Kao i Nusra.
Ma najlakše je etiketirati i ne upuštati se u argumentovanu diskusiju.

1) Francova Španija nije imala rasne zakone
2) Diplomate Francove Španije su spašavali Jevreje u okupiranim dijelovima Europe
3) Francova Španija nikada nije pravila logore za Jevreje, nije isporučila svoje Jevreje nacistima
4) Franco je čak, sa vremena na vrijeme, zatvarao vodeće fašiste i branio im djelovanje

Naravno da se koristio fašistima kao korisnim idiotima, ali im nije dao da se previše približe vlasti. Bio je osoba koju su cijenili i veliki prijatelji BiH poput pokojnih Otto von Habsburga i Margaret Thatcher.

Ne sporim da je bio ultrakonzervativac i diktator.
U datom trenutku bio je najbolje rješenje za Španiju - kako za teritorijalni integritet iste, tako i za držanje Španije van ralja komunističke rulje i WII.

Ponavljam: u datom trenutku. Da se sada pojavi novi Franco - ne bih ga smatrao bilo kakvim dobrim rješenjem po bilo šta. U svom vremenskom i prostornom kontekstu je odigrao ulogu. Spasio je Španiju.
Da nadopunim: moje mišljenje o generalu Francu u kontekstu Španije je isto kao i o Titu u kontekstu Jugoslavije.
Najbolje moguće rješenje u datom trenutku za obje zemlje.
Nijedan od njih nije bio idealan , nijedan od njih nije bio demokrata, nijedan od njih nije previše mario za ljudska prava i ni iza jednog od njih ne bih stao da se pojave danas.
Najbolje resenje za Juvoslaviju je bio i onaj koji ju je stvorio,pobednik Iog svetskog rata kralj Aleksandar...Ali balkanskim narodima je bilo bolje da se tlace po verskoj i nacionalnoj liniji nego da prihvata naciju koju je ovaj stvarao...
Na kraju je ubijen od najveceg zlocinca Balkana,mozda i ikada Ante Pavelica ,bliskog saradnika Hitlera...
I ti mi ovde pricas o Titu...
Bas kao kada mi u Srbiji pocnu pricati o tome kako je Leka Rankovic sa Krcunom bio veliki Srbin a pobili Srba koliko i Nemci...
Sefe iz tvoje glave prica i dokrinacija jednog nacionalizma koji je u sudaru sa jos dva takva nacionalizma napravio pakao na Balkanu...
A mogao se izbeci rat...Mogao...
Nadzornik

#104419 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Turci su dobro napredovali danas u Afrinu.

Ako se Kurdi ne dogovore sa Damaskom i prihvate vladine uslove uskoro nece imati sta i da ponude.

Image
Opetja033

#104420 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Strasno podcjenjujete Turke.
Ne znam kako ne vidite da se vrlo lahko na kraju svog sranja u Siriji moze desiti da Turci budu imali ubjedljivo najjače karte u rukama.
Da se moze desiti na kraju da budu jedini koji imaju pod indirektnom kontrolom velike dijelove i istocno i zapadno od Eufrata .
Ne kažem da je izvjesno, ne kažem da ce se desiti ali nije ni previše nategnuta teorija. To je nesto sto se može desiti.
Nadzornik

#104421 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

salik79 wrote:

Zurka u Latakiji pred polazak u nove pobjede... :thumbup:

sarajevoxxxx

#104422 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Opetja033 wrote:
E moj @Kiki...

Dovoljno je samo prisjetiti se bolnice u Džisr Šuguru (gdje je navodno poginuo pravi Suhejl Al Hasan) i onih oko 200 Tigrovih koji su izginuli unutar bolnice i okoline. Pa Wadi Deif i Husejnije i na kraju Idlib. Iranci su tada poraženi, bilo je pitanje dana ulaska u Hamu.

Tada Rusi dolaze i spašavaju ih. Iranci odnosno šije nisu nikada bili prijetnja sami, jesu zajedno sa Rusima. U Al Hadiru ih Turci zbombaše pošutili se. U Deri isto tako izgubili. Ostala enklava u Istočnoj Guti koju ranije nisu mogli uzeti zajedno sa Rusima. Šta će danas ako Rusi odustanu od Istočne Gute :-) što nije isključeno.
insomnia78

#104423 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Nadzornik wrote:
salik79 wrote:

Zurka u Latakiji pred polazak u nove pobjede... :thumbup:

Image
Nadzornik

#104424 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Oklop i mehanizacija SAA u pokretu.

sarajevoxxxx

#104425 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Opetja033 wrote:Strasno podcjenjujete Turke.
Ne znam kako ne vidite da se vrlo lahko na kraju svog sranja u Siriji moze desiti da Turci budu imali ubjedljivo najjače karte u rukama.
Da se moze desiti na kraju da budu jedini koji imaju pod indirektnom kontrolom velike dijelove i istocno i zapadno od Eufrata .
Ne kažem da je izvjesno, ne kažem da ce se desiti ali nije ni previše nategnuta teorija. To je nesto sto se može desiti.
To jeste prirodan tok događaja. Imaju 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom, zašto se ne bi aktivnije uključili i sve to pomeli. Ovdje Iran treba maksimalno stegnuti. Veliko nasilje je počinio nema šanse da ostane na ovome.
Locked