Sirija

Locked
sumirprimus

#8976 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Herr Flick wrote:

Ako si imalo pametan ne treba ti mnogo da skontas da 90% SAA cine suniti,to je cinjenica :D :D
kakve veze ima etnicki sastav SAA,sa mojom pameti???
mislim ono ljudi dragi, ko da ste svi dol na izvoru,pa sve znate al 100%,smijesno :skoljka:
sumirprimus

#8977 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

agrizz wrote:
sumirprimus wrote:mmar mozes li argumentovano pobit njegove tvrdnje?ili samo vrijedjas? :)
Niko se ni ne trudi da argumentovano pobije gomilu gluposti koje je dotični napisao.
Da,u tom je i problem,vrijedjate se bez konkretnih argumenata...
Jedno je prenjet info,i izvor istog,a nesto drugo nekom rec da valja gluposti,bez kotraargumenta...
I onda kazete klavikuli i ćelenđu kako su im lijepe slike,pa ko da su ih oni slikali,taze sa ulica damaska :lol:
Ono direktno iz suncem okupanog damaska,za radioteleviziju klix taćka ba esad aka ćelenđ kirliĆ!
El_comadante

#8978 Re: Sirija

Post by El_comadante »

mmaar wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Cyrax wrote: Ko li je u ovim tvojim primjerima vukao konce svo vrijeme? Znam da Asad i Teheran nisu garant. :D
Nego bolje da se otvori tema medjmuslimanski konflikti nego da se spama ovdje. :wink:
- Pa Assad decenijama jedini čuvao i davao podršku Hamasu. Samo je u toj zemlji i naravno u Palestini Hamas se mogao pripremati i obučavati vojnike za samoubilačke akcije. Od 2003. pa do početka sirijske revolucije stotine Sirijaca je ''džihadilo'' po Iraku uz prečutnu saglasnost Damaska. Svaka šuša je mogla uvijek nači utočište u Damasku, naravno pod uslovom da režimu odgovara.

Zvanični Iran je sasvim malo ili nimalo uradio na normalizaciji odnosa sa sunitima. Decenijama su šijski šejhovi sasvim normalno ''ložili'' mase protiv mrskih sunita. Sve ove samoubilačke akcije u kojima ginu muslimani suniti u Iraku, Afganistanu i Pakistanu, su između ostalog rezultat suludih fetvi o samoubilačkim akcijama, dersova o vehabijama kao najvećem zlu, miliona odštampanih letaka i knjiga iz kojih bije mržnja prema sunitima.Mržnju i smutnju siju ili su je sijali i jedni i drugi, uopšte ne vidim razliku između te dvije skupine.
:-)

Koje izvrtanje cinjenica i prilagodjavanje svojim potrebama, pa to je da ne vjerujes. Treba stvarno ili biti do raja ogranicen ili nemati nimalo samopostovanja i obraza, pa pisati ovakve gluposti.
jarane u određenoj mejri je čovjek upravu a ti iznesi i pobij to što je rekao. jeli to nije Assad davao političku podršku pa i vojnu hamasu jer je sve od naoružanja ili veči dio iz irana upravo preko sirije završio u rukama hamsa? jeli hočeš da kažeš da to nije istina. također sam gledao dokumentarac upravo o tome da su npr. mnogi džihatisti preko sirije ulazili u irak i pravili haos dok je Assad šuti odnosno nije zatvorio granicu. i ovaj dio o Iranu i tome da mnoge šije i njihovi šejohvi nevole sunije i izdaju u najmanju ruku problematične fetve je poprilčno tačno napisano.
Herr Flick

#8979 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

sumirprimus wrote:
Herr Flick wrote:

Ako si imalo pametan ne treba ti mnogo da skontas da 90% SAA cine suniti,to je cinjenica :D :D
kakve veze ima etnicki sastav SAA,sa mojom pameti???
mislim ono ljudi dragi, ko da ste svi dol na izvoru,pa sve znate al 100%,smijesno :skoljka:
Zasto onda citiras moj post,samo provociras dzaba :lol: :lol: :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8980 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “”
» bazooka57

ostali će da izbjegnu etiketiranje ili će i oni ka Banovićima. više neću upozoravati :)
sumirprimus

#8981 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Herr Flick wrote:
ne provociram,tražim ti izvor podatka da su suniti sa 90% zastupljeni u SAA?
il to samo onako izbacis,izleda lijepa okrugla brojka,ko don vito 5:0 pa ko god da igra?!?

moozda moozda prije rata,a ni tad nema šanse,vladajući klan drži vojsku i sigurnosni aparat crvsto u svojim rukama,nije to slucaj smao sa sirijom...
Last edited by sumirprimus on 23/04/2013 09:53, edited 1 time in total.
mmaar

#8982 Re: Sirija

Post by mmaar »

sumirprimus wrote:mmar mozes li argumentovano pobit njegove tvrdnje?ili samo vrijedjas? :)
Nikog ne vrijedjam. Sta da pobijam? To da su za unistenje Iraka, Afganistana, Palestine, Sirije, Pakistana odgovorni u prvom redu Asad i Iranci, pa onda i drugi muslimanski narodi, dok se stvarni kreatori toga i ne spominju. Pa sve te blisoistocne i srednjoistocne zemlje jos od kolonizacije, pa do danas nisu bile nikakav subjekt u kreiranju historije, a zna se ko i kako odrzava na zivotu zaljevske marionetne monarhije, bas kao sto se svako imalo upucen zna ko su bombasi samoubice i kome je taj vid "aktivizma" svojstven, ko se raznosi, kada, gdje, po kojim nalozima i s kojim namjerama. Abolirati odgovornost kolonijalnih sila za desavanja na Blisom Istoku, za to zaista treba biti posebno nadaren. Prostor Bliskog Istoka stoljecima preddstavlja isljucivo objekat kojim upravljaju kolonijalne sile i plasirati da je uzrok tog stanja navodna mrznja izmedju sija i sunija ne radi vise ni CNN. Zna se ko forsira te podjele i s kojim namjerama. Da bi se ucestvovalo u nekoj diskusiji, potrebno je valjda imati bar malo osnovnog predznanja o temi i nesto malo obzira koji nece dozvoliti grubo izvrtanje cinjenica, a toga ovdje najmanje ima.
Last edited by mmaar on 23/04/2013 09:57, edited 1 time in total.
sumirprimus

#8983 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

El_comadante wrote:
jarane u određenoj mejri je čovjek upravu a ti iznesi i pobij to što je rekao. jeli to nije Assad davao političku podršku pa i vojnu hamasu jer je sve od naoružanja ili veči dio iz irana upravo preko sirije završio u rukama hamsa? jeli hočeš da kažeš da to nije istina. također sam gledao dokumentarac upravo o tome da su npr. mnogi džihatisti preko sirije ulazili u irak i pravili haos dok je Assad šuti odnosno nije zatvorio granicu. i ovaj dio o Iranu i tome da mnoge šije i njihovi šejohvi nevole sunije i izdaju u najmanju ruku problematične fetve je poprilčno tačno napisano.
s tim da moras priznat,da ni ovi ratoborni suniti gdje god naidju na šiite ,ne štede ih ni najmanje...naprotiv...
Herr Flick

#8984 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

sumirprimus wrote:
Herr Flick wrote:
ne provociram,tražim ti izvor podatka da su suniti sa 90% zastupljeni u SAA?
il to samo onako izbacis,izleda lijepa okrugla brojka,ko don vito 5:0 pa ko god da igra?!?

moozda moozda prije rata,a ni tad nema šanse,vladajući klan drži vojsku i sigurnosni aparat crvsto u svojim rukama,nije to slucaj smao sa sirijom...
Nema podataka,zato sam i napisao da ti ne ne treba mnogo da skontas,ukoliko 75 % populacije Sirije cine suniti,onda je veilka vecina vjerovatnoca da je vecina SAA suniti :D :D
sumirprimus

#8985 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

mmaar wrote:
Nikog ne vrijedjam. Sta da pobijam? To da su za unistenje Iraka, Afganistana, Palestine, Sirije, Pakistana odgovorni u prvom redu Asad i Iranci, pa onda i drugi muslimanski narodi, dok se stvarni kreatori toga i ne spominju. Pa sve te blisoistocne i srednjoistocne zemlje jos od kolonizacije, pa do danas nisu bile nikakav subjekt u kreiranju historije, a zna se ko i kako odrzava na zivotu zaljevske marionetne monarhije, bas kao sto se svako imalo upucen zna ko su bombasi samoubice i kome je taj vid "aktivizma" svojstven, ko se raznosi, kada, gdje, po kojim nalozima i s kojim namjerama. Abolirati odgovornost kolonijalnih sila za desavanja na Blisom Istoku, za to zaista treba biti posebno nadaren. Prostor Bliskog Istoka stoljecima preddstavlja isljucivo objekat kojim upravljaju kolonijalne sile i plasirati da je uzrok tog stanja navodna mrznja izmedju sija i sunija ne radi vise ni CNN. Zna se ko forsira te podjele i s kojim namjerama. Da bi se ucestvovalo u nekoj diskusiji, potrebno je valjda imati bar malo osnovnog predznanja o temi i nesto malo obzira koji nece dozvoliti grubo izvrtanje cinjenica, a toga ovdje najmanje ima.
da osnovno predznanje...otkada traje ta ljubav sunita i šiita?od cnn-a,americke invazije iraka,kolonizacije b.istoka il nesto ranije???
zadnje sto im je trebalo su ameri ... :D
kao vladao je mir u islamskom sviejtu dok nisu dosli mrski cionisti,mir u smislu svaki vazal gazio je samo svoj narod,a sad se gaze medjusobno :evil:
sumirprimus

#8986 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Herr Flick wrote: Nema podataka,zato sam i napisao da ti ne ne treba mnogo da skontas,ukoliko 75 % populacije Sirije cine suniti,onda je veilka vecina vjerovatnoca da je vecina SAA suniti :D :D
vidis ne mora da znaci, i zato sam i rekao otkud znas,i vjerovatno da ti podaci nisu tacni!
pogotov sad nakon 2 god rata...
nepovjerenje prema etnickoj skupini s kojom ratujes.. i tako...
vjerovatno ih ima,prasinara uvijek ima...al u tolikom broju dabogda šćeri...
da negdje na liniji padnu neki dokumneti u ruke sa spiskovima jedinica,a da nije falsifikat pa da covjek sa sigurnoscu moze reci,toliko su procentualno zastupljeni jedni,toliko drugi toliko treci..
sve ostalo,nagadjanje,skontavanje,propaganda,prdimahovina...
El_comadante

#8987 Re: Sirija

Post by El_comadante »

sumirprimus wrote:
El_comadante wrote:
s tim da moras priznat,da ni ovi ratoborni suniti gdje god naidju na šiite ,ne štede ih ni najmanje...naprotiv...
jeste donekle tačno ali nije 100%. eto u siriji su suniti večina pa neznam nešto da su ubijali i klali šije. ili u S. Arabiji ima dosta šija u jednom dijelu pa neznam da su na njih slali tenkove i da su ih klali itd.
Gojeni H

#8988 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

Pitam se da li ovi koji slave nasljednika monarhije Assada poznaju barem jednog Sirijca? Kako mu je porodica, gdje su?
Govor mrznje vam je za stormfront-a i stid vas bilo sto se prikrivate nekakvom anti-americkom/anti-cionistickom ideologijom.

Na sramotu je i ovima sto se pozivaju na bilad-shia i odvlace paznju od stvarnih problema s kojima se suocava narod Sirije. Skoro sve moguce sto je imao u posjedu, monarh je upotrijebio protiv svog naroda.
AleksoMKD

#8989 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Kidnapovani biskupi (vladike?) Siriske Pravoslavne i Grcke Pravoslavne crkve, iako se jos ne zna od strane koga.

http://www.huffingtonpost.com/2013/04/2 ... 34414.html

Kidnapovani su na pobunjenickoj teritoriji gde su i radili, navodno na humanitarnoj pomoci.

A Syriac member of the opposition Syrian National Coalition, Abdulahad Steifo, said the men had been kidnapped on the road to Aleppo from the rebel-held Bab al Hawa crossing with Turkey.

Ibrahim, who is familiar with the route and had crossed there several times before, had gone to collect Yazigi and the two men were driving to Aleppo when they were kidnapped, Steifo said.

Asked who had kidnapped them, Steifo said: "All probabilities are open."

Na TV-u sam jutros cuo da je ubijen njihov vozac, isto tako pop.
Koliko sam shvatio suradjivali su sa pobunjenicima ali pre svega brinuci se o hriscanima na pobunjenickoj teritoriji.

EDIT:
OK, kidnapovani su na vracanju iz Turske preko granicnog prelaza pod kontrolom pobunjenika.
Ima spekulacija da ih je kidnapovala grupa Cecena ali nista konkretno.

Borbe se prosiruju, ucestalo granatiranje i kontragranatiranje sa obe strane Sirisko - Libanske granice http://news.yahoo.com/lebanon-border-ar ... 26648.html
http://www.csmonitor.com/World/Middle-E ... to-Lebanon

Pobunjenici protiv Hezbolaha, obje strane granatiraju sela jedni drugima.

Razocarani pobunjenik http://world.time.com/2013/04/22/no-exi ... z2RCkRKq00 napustio borbu.

Rebel fighter Siraj, who only uses one name to protect his family still in Damascus, understands that reluctance. Something has happened over the course of the war that corrupted even the most upright of leaders, he says. Once he defected from the Syrian Army in early 2012, he quickly climbed the ranks of a well-regarded rebel brigade fighting near Homs. But he was blinded in one eye in the battle of Baba Amr and escaped to Lebanon for surgery.

When he returned to Syria a few months later, he was shocked by the levels of corruption and thievery within the ranks of his own brigade. The weapons he arranged to have smuggled over the border from Lebanon had been sold off for cash, and comrades who once winced at firing a gun now relished in the kill. Acts of battlefield barbarity had become commonplace. He saw corpses mutilated and watched opposition fighters steal from the populations they were supposed to be defending. “I started thinking, ‘Why am I in this fight?’ I sacrificed my life, my sight, my education because I thought I was on the right side. But the way they were behaving, they made me think this side isn’t so good either.”

Disillusioned, Siraj joined a Salafist brigade near Damascus similar to Jabhat al-Nusra. Al-Nusra stands out for its designation as a terrorist group, but there are many fighting brigades in Syria that share its jihadi ethics and prowess on the battlefield. They may not have formally joined al-Qaeda, but they do not disguise their admiration for the global terrorist organization. Siraj’s experience with the jihadis gave him pause. He appreciated their discipline and ironclad rules — no stealing, no killing of women and children, and no raping. But he soon realized that the group, largely made up of foreign fighters, had a different vision for his country. “They saw another Syria,” says Siraj. “A land for fighters, a place for guns, for training, where there is no law and no government. They wanted to make Syria a land of jihad. And I thought, ‘What about our revolution?’” So he left, eventually ending up in an apartment where he lives with other refugees of the Syrian war.

Now he sits on the sidelines, a haggard 27-year-old who obsessively monitors every dispatch from his friends on the front, even as he comes to the conclusion that no side is the right side, and that the only victor in this war will be the monsters created by violence. “We all started as freedom fighters, but now there are just opportunists left.”
AleksoMKD

#8990 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

WTF?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... yPHLpJPQOk#![/youtube]

Jes malo smesno kako reaguje ovaj covek (cleric?) kada poziva ljude da se prikljuce borbi protiv asadovaca, ali rebelsi izgubili 500 ljudi u jednom danu u bitci za Al-Qusayr?
sumirprimus

#8991 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

AleksoMKD wrote:WTF?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... yPHLpJPQOk#![/youtube]

Jes malo smesno kako reaguje ovaj covek (cleric?) kada poziva ljude da se prikljuce borbi protiv asadovaca, ali rebelsi izgubili 500 ljudi u jednom danu u bitci za Al-Qusayr?
ne kontam,u klipu vele,ili???to za 500 ljudi?
madner

#8992 Re: Sirija

Post by madner »

Po mom zbiru u Siriji ne samo da nema vise ni SAA ni FSA vojnika, nego nema vise ni stanovnika.
Jebo WWI sta su ovi izvjestaji.
sumirprimus

#8993 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

madner wrote:Po mom zbiru u Siriji ne samo da nema vise ni SAA ni FSA vojnika, nego nema vise ni stanovnika.
Jebo WWI sta su ovi izvjestaji.
pa to i ja kontam jebte led, na jednom mejstu u jednom danu,pa ko daj poljska konjica u jurisu na panzere...
madner

#8994 Re: Sirija

Post by madner »

Nisu ni oni tada izgubili 500 ljudi, nekih 20 mrtvih i 50 ranjenih konjanika :D
AleksoMKD

#8995 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Pa taj tip (klerik, imam, sta god) sto poziva ljude da se prikljuce ustanku kaze da su izgubili 500 ljudi u jednom danu. Malo mi je puno al on je za FSA, zasto bi lagao?

Mada sto kaze i madner, ko zna tacni broj poginulih.

Pre nego me napadnete da umanjujem zrtve i slicno molim samo da se setimo Libije, gde je od 50.000 mrtvih na kraju izpalo da je poginulo 30.000 ljudi sto je ogromna cifra ali isto tako su izvestaju preterali za 20k ljudi.

OT:
I sto se tice Poljaka, taj dan su odlicno prosli i naneli prilicno zrtava Nemcima.
sumirprimus

#8996 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

AleksoMKD wrote:Pa taj tip (klerik, imam, sta god) sto poziva ljude da se prikljuce ustanku kaze da su izgubili 500 ljudi u jednom danu. Malo mi je puno al on je za FSA, zasto bi lagao?

Mada sto kaze i madner, ko zna tacni broj poginulih.

Pre nego me napadnete da umanjujem zrtve i slicno molim samo da se setimo Libije, gde je od 50.000 mrtvih na kraju izpalo da je poginulo 30.000 ljudi sto je ogromna cifra ali isto tako su izvestaju preterali za 20k ljudi.

OT:
I sto se tice Poljaka, taj dan su odlicno prosli i naneli prilicno zrtava Nemcima.
ma ne napada te niko druze,nego velka cifra za jedno podrucje,a da nije karpetiranje prasinara...
u svako ratu se cifre preuvelicavaju...
AleksoMKD

#8997 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Mozda je hteo da dirne ljude koje zove da se prikljuce borbi?

Ali stvarno je za nevjerovati, jer ako je 500 poginulih onda ima i 1000 - 1500 ranjenih......hebote Staljingrad.
Co0l

#8998 Re: Sirija

Post by Co0l »

AleksoMKD wrote:Mozda je hteo da dirne ljude koje zove da se prikljuce borbi?

Ali stvarno je za nevjerovati, jer ako je 500 poginulih onda ima i 1000 - 1500 ranjenih......hebote Staljingrad.
To.Svjesno preuvelicavanje gubitaka u zelji da se prikaze da ce se i drugima isto desiti ako se ne prikljuce borbi.
sarajevoxxxx

#8999 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kad je bal, nek' je maskenbal

U Kerkuku, u području 240 kilometara sjeverno od Bagdada, skupina vojnika se odvojila od regularne iračke vojske i napala iračke vojne punktove u kojima su ubili 13 iračkih vojnika.

Prije par dana iračka vojska je nasrnula na demonstrante i tom prilikom je poginuo određen broj demonstranata. Navodno su ubijeni demonstranti bili rodbina vojnika koji su se odvojili i dezertirali iz iračke vojske.

Irački suniti svu krivicu za zadnja dešavanja prebacuju na iračkog premijera Nurija Malikija koji je izdao naredbu da se puca na demonstrante. Još uvijek je teško utvrditi broj ubijenih demonstranata, navodno radi se o desetinama ubijenih iračana, uglavnom sunita.

Počelo je i u Iraku...
sumirprimus

#9000 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

de ba krente od sebe, zove te neko u borbu i veli,juce smo izgubili 500 duša... :-)
mislim nismo svi isti, :skoljka:
Locked