Sirija

Locked
rasuta_riza

#8601 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

Klavikula wrote:
rasuta_riza wrote:
Klavikula wrote:uglavnom se slazem, ali u kontekstu regionalnog sukoba neizostavni su Iranci, fanaticni, sposobni, pametni. Hezbollah je njihovih ruku djelo. ustrojili su ih, obucili i naoruzali, naravno u skladu sa nacinom ratovanja. Izraelci ce dugo pamtiti 2006, unistene Merkave, zveknutu korvetu Hanit. iako Arapi nekad djeluju kao banda, izuzetno hrabra banda, mislim da bi ih Perzijanci mogli ustrojiti.
Irance ne trpam u isti koš sa ovima,oni već imaju taj nivo patriotske samosvijesti,ali o kakvom ustrojavanju nema ni govora; većina arapa-pogotovo zaljevskih zemalja irance vide kao neprijatelje broj 1, a izrael samo deklarativno, smatraju ih šiitskim hereticima, iranci opet na ove gledaju kao na polu-barbare i s pozicije ibermenša bi ih smatrali jedino dostojnim za čuvare kamila i ovaca
mislim na "osovinu otpora" Iran, Sirija, Hezbollah, i sve su prilike Irak :thumbup:
Irak više kao država,faktički ne postoji-jedini normalan dio je kursdki,sirija je u stečajnom postupku,ni od nje ništa,hezbollah je produžena ruka Irana,ali je i on sam uzet na nišan,ipak za sada dobro balansiraju,.iran će se zapravo na duže staze izmijeniti,efektom implozije jer vjerska teokracija neće još moći dugo da drži uzde,a onda će se na svoju korist ekonomski razvijati,po meni iran ima realnu šansu da se izvuče iz govana,ako ga ovi prije toga ne vrate u kameno doba.
sarajevoxxxx

#8602 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote:da ne bude zabune, i ja smatram da su egipatska i sirijska vojska inferiorne u odnosu na izraelsku, ali su superiorne u odnsosu na libanonsku, iracku, jordansku...
o tome kako bi arapi proslu u potencijalnom ratu sa izraelom da se raspravljati, al ne mislim da bi ih potonji skrsili. pod ovim podrazumjevam da arapi vode obrambeni rat.
Zajednička osobina Sirijaca i Bešarovaca i Antibešarovaca je da nisu svijesni kaljuže i blata u kojem je Sirija već decenijama. Antibešarovci, ne treba dušu griješiti, su više kritični prema sistemu, ali u duši svaki Sirijac ne može da shvati ili prihvati činjenicu da je Sirija podobro zapuštena i zaostala zemlja.

Za prosječnog Sirijca rupav i nikakav glavni magistralni put, je ono što je za Evropljanina ''nov novcat autoput''. I tako je u mnogim drugim stvarima, pa i u vojnim. Ako ništa, sirijska armija je bolja od jordanske, a kakva je izraelska ? To pitanje u ovakvom arapskom mentalitetu jednostavno je suvišno. Za Izrael je dovoljno što u suštini ne valja, i to je to. Još nam treba taj teret brojki i statistike.

Sirijci su režimu bukvalno halalili što ih je srozao u znanstvenom, ekonomskom, kulturnom, i socijalnom smislu. Stvar zbog koje je izbio rat je nasilje. Konkretno ubijanje demonstranata, njihovo mučenje, zatvaranje. To je bila fatalna greška režima, i jako loša procjena.

Tu je ''pukla tikva'' na relaciji narod i režim. Lično sam stotinu puta čuo ili pročitao, dakle, prije ovog rata u Siriji, o Hami i nasilju koje je '82 počinjeno u tome gradu. Ali zaista se ne sječam neke ozbiljne kritike na sirijski režim i njihov odnos prema ekonomiji, socijalnoj politici, nauci. Čak šta više socijalna politika u Siriji se često navodila kao primjer. U smislu sve je jeftino i prilagođeno onom običnom čovjeku.

Po toj uvrnutoj logici Švica i Tokio ili Dubaji, su najnepoželjnija mjesta za život, a znamo da je zapravo suprotno.

Dakle, Sirijci su trpili sve, bez problema gutali priču kako im je dobro, kako imaju dobre puteve, kako imaju jaku vojsku, ako ništa bolju od one u Jordanu itd. ali su na nasilje reagovali i tu je suština cijele priče o ratu u Siriji.
em11r

#8603 Re: Sirija

Post by em11r »

Svaka cast pojedincima iz srednjeg vijeka tipa Salah ad Dinu Ayyubiju itd ali ne znam da li je iko od vas skoro nekad ili bar u zadnjih 50 godina boravio na bliskom istoku ili sjevernoj africi.

Arapi su gomila znoja i govana koji nisu nizasta kao narod/etnicka/nacionalna grupa. Jedino kao sto neko vec rece vjerski fanatici mogu predstavljati neku snagu and/or opasnost. Kada kazem arapi mislim na arapski poluotok i eventualno jordance libance sirijce. Ovi ovdje arapi npr nedaju za Jemence reci da su arapi a tek egipcane koji su za njih niza forma zivih bica.

Egipcani, Libijci, mogu samo hraljat na demonstracijama ni oni nisu za ***ca sto su dokazali u ratovima 60ih i 70ih kada su imali apsolutnu nadmoc nad prokletim jevrejima.

Na kraju se postavlja pitanje sta ocekivati od ljudi koji zive hiljadama godina u uslovima i sistemu koji ne znaju sta je red i disciplina. Svi ko pusteni s lanca divljaci se ponasaju, samo ovo vise nije vrijeme urlikanja i bacanja sikira i kopalja/koplja kako se vec kaze ... bilo kakva vojna operacija sad iziskuje vise taktiziranja nego same pucnjave.

Za primjer cu uzet ove "moje" kuvajcane. 80% njih je do kraja 90ih zivjelo u satorima kao beduini dok nije doso tatko bush i odlucio da ih malo digne na noge, a danas i pored svog tog luksuza i svega sto imaju nisu se pomjerili 1 metar od satora i kamila i ovaca.

Pisem ovo sve ali hocu da naglasim da me libo i za Asadom i za FSA i svima ali govorim vam iz iskustva jer zivim sa tim ljudima i radim i vidim ko su sta su i kakvi su.

Eh iranci su nesto ko kod nas siptari, svi su zajedno, i svi ih se boje ko djavola crnog. Ovdje u kuvajtu su relativno ugledni, velika vecina najjacih firmi, auto zastupnika su ustvari sije/iranci sa kuvajtskim drzavljanstvom. Skoro je bila neka frka kad je americka vojska eliminisala jednu logisticku firmu iz kuvajta sa svojih ugovora upravo zato jer im "korijeni" sezu do irana itd.
rafaell

#8604 Re: Sirija

Post by rafaell »

em11r

Eh iranci su nesto ko kod nas siptari, svi su zajedno, i svi ih se boje ko djavola crnog. itd.
Na osnovu cega si dosao do ove konstatacije....Bilo bi mi drago da ovo pojasnis!
em11r

#8605 Re: Sirija

Post by em11r »

rafaell wrote:
em11r

Eh iranci su nesto ko kod nas siptari, svi su zajedno, i svi ih se boje ko djavola crnog. itd.
Na osnovu cega si dosao do ove konstatacije....Bilo bi mi drago da ovo pojasnis!
Zivim u Kuvajtu i vidim kako se ljudi ponasaju i kako ih drugi gledaju. :bih: :bih: :bih:

U KW od oko 4-5 miliona stanovnika samo 1.7 su Kuvajcani ostalo su stranci. Oko milion indijaca samo ima. Ima puno egipcana, iranaca, sirijaca koji tu zive i rade.
Kal El

#8606 Re: AW: Sirija

Post by Kal El »

Albanac* molim...
rafaell

#8607 Re: Sirija

Post by rafaell »

em11r"

rafaell
Zivim u Kuvajtu i vidim kako se ljudi ponasaju i kako ih drugi gledaju. :bih: :bih: :bih:

U KW od oko 4-5 miliona stanovnika samo 1.7 su Kuvajcani ostalo su stranci. Oko milion indijaca samo ima. Ima puno egipcana, iranaca, sirijaca koji tu zive i rade.
Zivim i ja u Hamburgu....ali odakle ti ovo da su Iranci ko Siptari....

moze li objasnjenje,,a ne koliko KW ima stanovnika
rafaell

#8608 Re: Sirija

Post by rafaell »

em11r

Arapi su gomila znoja i govana koji nisu nizasta kao narod/etnicka/nacionalna grupa.
A ti medju njima! Govno naslo govno!

p.s. De nam i to reci kako ti upade u govna!?
tanana

#8609 Re: Sirija

Post by tanana »

em11r wrote: ne znam da li je iko od vas skoro nekad ili bar u zadnjih 50 godina boravio na bliskom istoku ili sjevernoj africi.
Ma kakvi,samo ti si to uspio :roll: boze sacuvaj kakvo iskompleksirano svrljanje. Zato sad imaju tebe da ih naucis radu i disciplini.Sigurno se osjecas superiorno medju njima a vjerovatno oni na tebe gledaju isto tako kao ti na njih.

Post je nidje veze,forumasi navrate na ovu temu da vide sta se desava u Siriji,koga briga o tvojim licnim promisljanjima i zakljuccima o narodu na Bliskom Istoku :roll:
em11r

#8610 Re: Sirija

Post by em11r »

Zao mi je sto gradite svoja radikalna misljenja i glorifikujete ove ovcoje*ce na osnovu kavkaskog emirata al jazire itd. Stvari stoje kako stoje.

Ja sam se nadovezao na post od rasute rize i klavikule o inferiornosti i nedostatku nacionalnog identiteta arapa u globalu. Vecina oruzanih snaga su cisto paradne ekipe da svjetlucaju sabljama kad koji kralj posjeti drugog.

Nisu ni za qrca.

A rafaell ... popisam te

sent from my oh my
em11r

#8611 Re: Sirija

Post by em11r »

tanana wrote:
em11r wrote: ne znam da li je iko od vas skoro nekad ili bar u zadnjih 50 godina boravio na bliskom istoku ili sjevernoj africi.
Ma kakvi,samo ti si to uspio :roll: boze sacuvaj kakvo iskompleksirano svrljanje. Zato sad imaju tebe da ih naucis radu i disciplini.Sigurno se osjecas superiorno medju njima a vjerovatno oni na tebe gledaju isto tako kao ti na njih.

Post je nidje veze,forumasi navrate na ovu temu da vide sta se desava u Siriji,koga briga o tvojim licnim promisljanjima i zakljuccima o narodu na Bliskom Istoku :roll:

Osjecam se superiorno jer dolazim iz zemlje u kojoj su saobracali tramvaji i gorile sijalice dok su ovde kopljima ubijali rucak. Da imas imalo pojma sutio bi.

sent from my oh my
sabura-sabura

#8612 Re: Sirija

Post by sabura-sabura »

Saudijska Arabija, Turska, Katar, Jordan najveći neprijatelji islama.
Murat Sabanovic

#8613 Re: Sirija

Post by Murat Sabanovic »

vijesti iz buducnosti !!!

- turska napada siriju
- rusija se uplice u rat
- sukob turske (nato saveza) i rusije
- rusija gubi BITKU
- oporavak rusije
- revolucija u turskoj
- pad sekularizma u turskoj
- muslimani preuzimaju vlast u turskoj
- savez muslimana i rusa (citaj pravoslavlja)
- ruska kontrola nad bosforom
- 3 svjetski rat
sabura-sabura

#8614 Re: Sirija

Post by sabura-sabura »

Murat Sabanovic wrote:vijesti iz buducnosti !!!

- turska napada siriju
- rusija se uplice u rat
- rusija gubi BITKU
- oporavak rusije
- revolucija u turskoj
- 3 svjetski rat
Aferim, samo što Sirija neće pasti.
Murat Sabanovic

#8615 Re: Sirija

Post by Murat Sabanovic »

nisam ni napisao da ce pasti ! al' ce zato biti k'o ocerupana kokos.
sabura-sabura

#8616 Re: Sirija

Post by sabura-sabura »

Murat Sabanovic wrote:nisam ni napisao da ce pasti ! al' ce zato biti k'o ocerupana kokos.
To svakako. :thumbup:
Herr Flick

#8617 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Nisu Turci valjda toliki glupani da napadnu Siriju,to bi njima znacilo samoubistvo,ipak mislim da toga nece doci :-) :-)
sarajevoxxxx

#8618 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

rafaell wrote:
em11r

Arapi su gomila znoja i govana koji nisu nizasta kao narod/etnicka/nacionalna grupa.
A ti medju njima! Govno naslo govno!

p.s. De nam i to reci kako ti upade u govna!?
Najgora stvar kod tih stanovnika (ne svih, ali ogromne većine) bogatih zaljevskih država je taj njihov stav o njima samima kao višim bićima.

- Institucija roba/sluge/potrčka u tim zemljama je tako čvrsto usađena u same temelje društva i stanovnike tih zemalja i njihove kulture, da nikad ne znaš kada ćeš i u kojoj mjeri naletiti na neki novi, orginalni, prizor ili slučaj diskriminacije od kojeg ti se diže kosa na glavi.

I sva ova dešavanja u Iraku, Libiji, pa i Siriji su dijelom i rezultat tog haosa, tog kulturološkog fenomena.

Kuvajt je ekstreman i možda najočitiji primjer toga. To je zemlja, prva u svijetu po broju zaposlenih stanovnika u javnoj upravi. Po nekim statistikama 95 pa čak i do 98 % Kuvajćana radi u državnim institucijama.

Cijeli jedan narod ili generacije tog naroda odrastaju u jednom specifićnom svijetu, koji ne poznaje riječ zanat, gdje je zastrašujuće mali broj onih koji nešto proizvode, koji stvaraju.

Ako je Hitler sanjao društvo sa višom rasom, Kuvajćani, Saudijci, i ostali halidžijini ga žive. Naravno nema tu nasilja, tu se radi o jednom sporazumnom odnosu sluge i šefa. Sluga je beskrajno radostan i zahvalan samom činjenicom da živi u toj sredini jer dolazi iz ekstremno siromašne zemlje, a i šef je zadovoljan dobro obavljenim poslom, pa i osječa duhovno zadovoljstvo valjda što smatra da pomaže siromašnima.

Naravno to stanje je nepriordno ljudskom rodu, i samo Allah dragi zna šta će se sve iz toga izroditi. Možda će se u budućnosti i na ova današanja dešavanja na Bliskom istoku gledati sa nostalgijom u smislu koji haos može u budućnosti nastati u tim zemljama.
sabura-sabura

#8619 Re: Sirija

Post by sabura-sabura »

Čude me ljudi koji podržavaju "sunet" saudijskih,katarskih i sličnih lezihljebovića ili npr. turskog sekularnog islama..

Ne mogu se načuditi. Ali vidim Bošnjaci uveliko indirektno to podržavaju (većina)
Challenger__

#8620 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Sve informacije govore o velikim gubicima "rebelsa" i terorista; u skladu sa tom činjenicom, SAD priprema novu Rezoluciju za Vijeće sigurnosti UN; a u skladu sa tom činjenicom Rusija saopštava da takvu Rezoluciju, opet, neće podržati.

To be continued...
muhafuca

#8621 Re: Sirija

Post by muhafuca »

sabura-sabura wrote:Čude me ljudi koji podržavaju "sunet" saudijskih,katarskih i sličnih lezihljebovića ili npr. turskog sekularnog islama..

Ne mogu se načuditi. Ali vidim Bošnjaci uveliko indirektno to podržavaju (većina)
Ma nije uveliko ne sekiraj se

samo su fanaticniji radikalniji napaljeniji i glasniji poput svih extrema i radikala sirom svijeta
u bilo sferi i po bilo kojem pitanju
pa ti se ucini da ih ima vise

takodje normalan covjek dodje i ukljuci se u raspravu ali cim vidi da se tu ne razgovora
sa ljudima koji baziraju svoje misljenje na razumom zasnovanim zakljuccima cinjenicama i argumentima,
na poznavanju bar osnovnom historije politike i geografije .....

odustane jer ga ne nosi pjena sa usta vec razum

tako da no sekirli bi hajrli - radikali i extremi su u manjini
Challenger__

#8622 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Murat Sabanovic wrote:vijesti iz buducnosti !!!

- turska napada siriju
- rusija se uplice u rat
- rusija gubi BITKU
- oporavak rusije
- revolucija u turskoj
- 3 svjetski rat
Pozdrav brate Murate. Da dodam 12-u vijest iz budućnosti: Istinski muslimani i istinski hrišćani će slomiti vojske lažnih muslimana i lažnih hrišćana i onda će se, u skladu sa vječnom surom Rum, radovati i jedni, i drugi.

Amin.
vivaldi

#8623 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Pozdrav brate Murate. Da dodam 12-u vijest iz budućnosti: Istinski muslimani i istinski hrišćani će slomiti vojske lažnih muslimana i lažnih hrišćana i onda će se, u skladu sa vječnom surom Rum, radovati i jedni, i drugi.

Amin.
ti si the man!! :D

dje ti ovo sve padne na pamet, ustvari ne znam uopste kako sve ovo znas :? nekako mi ne djelujes ko vjernik, ali uvijek imas neku prigodnu doskocicu.

btw. danas naletih vjerovatno na najvecu morbidnost i ljudsko zvjerstvo koje je moguce zamisliti od strane ovih pobunjenika. odavno mi se nesto ne zgadi toliko... :run:
Challenger__

#8624 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote: btw. danas naletih vjerovatno na najvecu morbidnost i ljudsko zvjerstvo koje je moguce zamisliti od strane ovih pobunjenika. odavno mi se nesto ne zgadi toliko... :run:
Misliš na ovo?

Image

Ovo je logična posljedica sistemske mizantropije. Oni koji ih izvana podržavaju, na zapadu i na istoku, nisu ništa bolji, oni su njihova braća "u vjeri", braća po mjeri mizantropije.
Last edited by Challenger__ on 15/04/2013 00:13, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#8625 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Evo potrudio sam se da nešto prevedem sa ovog portala Aawsat.com za ovu moju forumsku raju :)

Džebhetu Nusre 'budi' Bijelu kuću

Piše: Abdurahman Ar Rašid (Aawsat.com)
Image

Strahovanja zapada i pola arapskog svijeta su, ispostavilo se bila potpuno opravdana: ''Džebhetu Nusre koja je na strani opozicije je naš ogranak'', sasvim otvoreno i bez ikakvog uvijanja tvrdi vođstvo Al Kaide u svom zadnjem proglasu. Da stvar bude gora, najavili su spajanje iračke Al Kaide sa sirijskom, a kao rezultat svega imali bismo najveću terorističku bazu na svijetu.

Da se vratimo nazad, da vidimo gdje je greška ? Na samom početku, i u to niko ne sumnja amerikanci su bili srećni sirijskom revolucijom u kojoj se narod u Siriji pobunio protiv režima Bešara al Asada. Gledali su na nju kao poklon koji je pao sa neba, u za njih nezgodnom vremenu, i koji je nadomjestio njihov izlazak iz Iraka. Sasvim normalno je što su se radovali padu Bešarova režima, koji bi podobro uzdrmao i sam Iran.

Fatalna greška je što su to smatrali besplatnim poklonom. Tadašnja razmišljanja i očekivanja Bijele kuće su glasila: pustićemo da se stvar razvija na lokalnom nivou, da sirijski narod obavi ono šta treba, a potom, sasvim izvjesno je da bi revolucija trebala dovesti do pada Bešarovog režima, a potom i do uspostavljanja nove demokratske države po uzoru na one na zapadu, a potom bi počelo novo doba.Naravno ovakva razmišljanja su ipak samo pusti snovi.

Želja Sirijaca da se riješe režima koji je 40 godina na vlasti, bi se vjerovatno i ostvarila, da nije policijske države koja zabranjuje i samu pomisao o promjenama. Vremenom su izgubili strpljenje, nada o reformi sistema je nestala, a promjene u Tunisu, Egiptu, Libiji, i Jemenu su ih motivisale da se odlučnije suprostave divljem režimu. Onaj ko dobro poznaje Siriju, zna o kakvoj hrabroj odluci se radilo

Danas je sirijski narod blizu ostvarenja svoga sna. U srcu Damaska vode se borbe uprkos pomoći koju Bešarov režim dobija od Irana, Hizbullaha i Rusije. Iz cijele stvari bi se i moglo nazrijeti neko riješenje da se nije pojavila Al Kaida koja je iskoristila nepostojanje snaga sigurnosti i dugoročni sukob koji postoji zbog nespremnosti međunarodne zajednice da interveniše.

Srija je za sve u regionu postala interesantna. Stradanja Sirijaca kao i njihova herojstva svi prepričavaju, i tu je al Kaida vidjela svoju priliku, koja je najveća od poraza kojeg je pretrpjela u amričkom ratu protiv terorizma. Vođe al Kaide u svoje redove regrutuju nove naraštaje, skupljaju novac, objavljuju vijesti i video klipove o njihovoj hrabrosti koju pokazuju borbom protiv snaga režima.
.
Sada bih želio nešto reči. Oni koji vide opasnost u pomaganju opozicionara protiv al Asada, suočavaju se sa mnogo većom opasnoššću koja se ogleda u terorizmu. Oko dvije godine mi govorimo kako ne treba dozvoliti da se dođe u situaciju da sukob u Siriji nekima posluži za ostvarenje nekih njihovih projekata.

Znali smo da će rat u Siriji postati jedan od najvećih u cijelom regionu. Sasvim je izvjesno da je Džebhetu Nusre, koja je nastala pod parolom revolucije, produžena ruka Al Kaide. Uprkos tome što je Džebhetu Nusre jedan džemat daleko malobrojniji od Slobodne sirijske vojske pod čijom zastavom se bori većina Sirijaca, i razlika u broju je ogromna, dakle, uprkos tome Al Nusre je u stanju da razbije revoluciju. i u stanju je da utiče na stav međunarodne zajednice prema sirijskoj revoluciji. Ona je razlog zbog čega je Francuska promjenila svoj stav o slanju oružja opoziciji...

Nalazimo se pred samim slomom Bešarovog režima, i prekasno je da se preispituju politički stavovi, pred nama su dva izbora: Ili oslabljeni i poraženi režim u Damasku kojim upravlja Iran, ili pomaganje revolucije poslije kojeg slijedi borba protiv Al Kaide, što se već desilo u Libiji, Jemenu, a prije toga u Somaliji.

Al Kaidin javni proglas kako je Džebhetu Nusre njihov ogranak, treba samo da nas podstakne da još više nastavimo sa pomaganjem Slobodne sirijske vojske i da joj omogućimo da porazi režim, i da nastavimo sa pomaganjem sirijskih revolucionara koji se bore za građansku državu. Oni su ti koji su počeli sa revolucijom, i puna četiri mjeseca su izlazili na mirne demonstracije. Zatim su, da bi zaštitili svoje živote uzeli oružje u ruke i suprostavili se snagama režima. Nakon što su se izborili za podršku arapskog i islamskog svijeta pojavila se Al Kaida što je i natjeralo zapad da okljeva sa konkretnom pomoći sirijskom narodu.

Sada arapske vlade kao i zapadne treba da budu svijesne velićine opasnosti koja prijeti iz Sirije ako se dozvoli da sukob potraje i da Al Kaida još više ojača, koja bi bila mnogo veća i organizovanija nego što je to bila u najbolje Bin Ladinovo vrijeme. Zašto ? Zato što se sa svojim proglasima i izjavama kriju iza sirijske revolucije. Kako su oni ti koji su oslobodili Siriju od diktatora Bešara. Neće im biti teško da steknu simpatije miliona drugih ljudi, a nakon toga rat protiv njih će biti mnogo neizvjesniji i mnogo teži.

Al Kaida. čiji je ugled poljuljan u zadnjim godinama želi da učestvovanjem u obaranju Al Asadovog režima stekne simpatije miliona muslimana koji ne vole Bešarov režim.

A nakon toga, Al Kaida Sirije će biti veća od Al kaide Somalije, Jemena, Pakistana, i Afganistana zajedno.

@sarajevoxxxx

http://www.aawsat.com/leader.asp?sectio ... ueno=12556
Locked