Sirija

Locked
Revolucionar ★

#76 Re: Sirija

Post by Revolucionar ★ »

Saudijska Arabija je prodana dusa, samo izaslanik USA u arapskom svijetu. Sirija se itekako ponasa nedemokraticno, al sta radi USA svojim gradjanima ? Mi nismo ni svjesni nasilja tamo, jer se vrsi kontrola protoka informacija na sve nacine, a Amerikanci rade isto sto i Sirijci, mozda zasad ne tenkovima, al da je nedemokraticno, definitivno jest
seldzuk

#77 Sirija - narod protiv Asada

Post by seldzuk »

Pošto nema teme koja govori o sadašnjim dešavanjima u Siriji, evo da je otvorim.

Sirija potpisala mirovni sporazum
http://balkans.aljazeera.net/clanak/sir ... i-sporazum

Sirijci idu u Tursku po zaštitu
http://www.sarajevo-x.com/svijet/sirijc ... /111219034
seldzuk

#78 Re: Sirija - narod protiv Asada

Post by seldzuk »

Evo i opštih informacija sa wikipedije:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Sirija

Pošto ih Srbi malo bolje poznaju nego mi:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0 ... 1%98%D0%B0
Bosnolog

#79 Re: Sirija - narod protiv Asada

Post by Bosnolog »

Turska ce odigrati kljucnu ulogu u pomoci sirijskom narodu da se oslobodi od bolesnog dikatora i manijaka Asada,.....Zelim im sreci,sto manje zrtava i sto brzu slobodu,.

Nakon Libije Sirija ce biti sledeca slobodna drzava,...

Amin!
Only1

#80 Re: Sirija - narod protiv Asada

Post by Only1 »

Amerika, Izrael, i NATO protiv Asada. Promjeni naslov.
heckler

#81 Re: Sirija - narod protiv Asada

Post by heckler »

seldzuk

#82 Re: Sirija

Post by seldzuk »

21.12.2011.
Sirija: Za dva dana ubijeno 150 ljudi
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299 ... -150-ljudi
seldzuk

#83 Re: Sirija

Post by seldzuk »

19.12.2011.
Turska: Sirija će izgubiti 100 miliona dolara godišnje
http://www.balkans.com/sr/open-news.php ... ber=129981
harač

#84 Re: Sirija - narod protiv Asada

Post by harač »

Only1 wrote:Amerika, Izrael, i NATO protiv Asada. Promjeni naslov.
ne :( problem je u tome što nisu... *ebe im se za sirijce ko i za nas... intervenisat će kad bude prekasno
ReD aka Socijalista

#85 Re: Sirija

Post by ReD aka Socijalista »

Najmanje 40 mrtvih u bombaškim napadima
Najmanje 40 osoba je poginulo, a više od 100 je ranjeno u eksploziji dvije auto-bombe u Damasku. Libanska televizija javila je da su se napadi, u kojima su nastradali uglavnom civili, dogodili u blizini punkta sirijskih snaga sigurnosti.

Sirijska državna televizija izvjestila je da su napadnute administrativne zgrade snaga sigurnosti.

"Teroristički napadi ostavili su veliki broj civilnih i vojnih žrtava", rečeno je u vijestima ove televizije.

Svjedok iz sirijske organizacije za zaštitu ljudskih prava izjavio je da se poslije eksplozije čula pucnjava iz vatrenog oružja.
Image
heckler

#86 Re: Sirija

Post by heckler »

Konacno se i Al Kaida pojavila ...
Nele9

#87 Re: Sirija

Post by Nele9 »

SAX je definitivno fenomenalan. Diskusija o Siriji se pretvorila u sukob pro-zapadnih i anti-globalistickih stavova.

Evo malo o Siriji sto znam iz prve ruke. Alawiti (siitska sekta) drze svu vlast u Siriji. Skoro sve vojne i politicke sirijske vodje pripadaju ovoj sekti. Apsolutno vecinski sunniti drze veoma malo ili nikako vlasti.
Monarhija porodice Assad nije pokazala svoju brutalnost samo u 21 vijeku. Babo je dao lekciju sinu jos mnogo ranije

http://en.wikipedia.org/wiki/Hama_massacre

Kod mene radi jedan Sirijac. Prosli mjesec se pojavio problem jer je zatrazio da mu firma pocne isplacivati platu na racun van Sirije. Razlog jednostavan...sirijski rezim pljacka racune ljudi koji rade vani, posebno iz sunnitskih podrucja.
Ovaj kolega je prezivio prve dane borbi i po njegovom svjedocenju ljudi su goloruki jurisali na Assadove tenkove.
Mozemo vjerovati ili ne njegovom svjedocenju.
svojnasvom

#88 Re: Sirija

Post by svojnasvom »

Ovdje se dosta toga ispisa. A ja i zaboravio da sam je postavio. Upravo sam citao u Slobodnoj Bosni jedan interesantan clanak, nemere mi sad ime autorice naumpast, al helem, u tekstu spominje kako je 600 dobrovoljaca iz Libije otišlo u Siriju da pomogne ustanicima. Tekst se kriticki osvrce na "zablude" o Libijskom režimu, i poznavajuci arape ( Libijce donekle, radio sam kao imam u jednoj džamiji gdje dosta Libijaca se lijecilo o trošku države, ali se niko nije hvaliorežimom ), složio bih se sa vecim dijelom teksta, uz neke opaske tu i tamo. Međutim evo ja bih iznio jedno svoje iskustvo iz tih zemalja. Naime za vrijeme studiranja u Jordanu imao sam prilike nekada ujagmiti vremena i provozati se taksijem do Damaska i nazad u Amman. Jedne prilike potrefio se isti taksista Sirijac koji me nazivo Srbinom, aludirajuci na to kako se njihov bolje pazi sa Srbima. Sa nama u taksiju je bila i jedna porodica Libijaca, otac, mati i sin hafiz Kur'ana, mlađi debeljuca koji je pored Kur'ana pamtio i dosta tekstova islamskog fikha i vjerovanja u stihovima što se nazivaju urdžuze ( metnovi ). tekstovi koji se kasnije tumace. Libijci su bili onako fini sa mnom i interesantan im je bio bosanac koji se voza taksijem od Ammana do Damaska. Gadafija su cijelim putem kritikovali, kako po njima vodi sasvim iracionalnu politiku, dok ga je Sirijski taksista ubjeđivao u arapsko jedinstvo. I dok su me ovi Libijsci držali kao dragocjen primjerak bosanskog muslimana, za Sirijca sam bio tek neka pojava iz istocne europe. U jednom momentu da bi vidio ovaj Sirijac dal sam "naš" tj. uklapam li se i donekle u sliku onih koje on priznaje za svoje, veli: "A da li bi ti išao ratovati u Kuds." Na što sam odgovorio da je Kuds sa ze mene kao i svakog muslimana svetinja. A onda su oni nastavili svoje. Na Sirijskoj granci me brko pitao: Šta si? Pitate za naciju? Jok mi nekoga za vjeru pitamo!!!!!!!!
Kad sam stigao u Damask taksista me izbacio negdje kod Suqa Hamidije kao zadnje smece ( Suq hamidije za onog ko ne zna, nešto kao kapalicarsija ) a Libijica kojem nije bilo baš drago ovo i ovako, odvezao zato što je arap u neki holtel po njegovoj preporuci.

Kasnije kad dođeš na granicu Jordana, a Jordanski brkati policajac u mnogo veselijoj plavoj uniformi ( u ovih sirijaca je maslinasto zelena :-D ) nasmijano te pita: Bosna? Musliman? Jesam! Ya hela/Dobro nam došo

Ama poljubio bi covjek tlo pod nogama.

Toliko od mene.

P.S. sa mnom se u povratku u taksiju vratio i neki švicarac kojem se Sirija nako kao kultura svidila, al se osjeco kao i ja ko .rme u Teheranu dok nije krocio na tlo Jordana. Doznao sam usput da studira orijentalistiku i da je došao na usavršavanje arapskog, iako nije znao dvije na arapskom beknuti, bolje smo se ja i on zbližili nego ja i arapski nacionalisti i šovinisticki duh koji je vladao u nešto manjoj formi u povratku, jer su drugi ljudi se vozili u povratku.
Last edited by svojnasvom on 27/12/2011 16:53, edited 2 times in total.
mO k3

#89 Re: Sirija - narod protiv Asada

Post by mO k3 »

Bosnolog wrote:Turska ce odigrati kljucnu ulogu u pomoci sirijskom narodu da se oslobodi od bolesnog dikatora i manijaka Asada,.....Zelim im sreci,sto manje zrtava i sto brzu slobodu,.

Nakon Libije Sirija ce biti sledeca slobodna drzava,...

Amin!
neznam jesi ti li ti izgubio osjecaj za realnost???
Ili pak sam ja ... shvacam ja taj jadni narod koji godinama ,desetljecima trpi silu nad sobom da je doslo vrijeme da dignu ustanak ,samo ovo cu reci ,poslije asada dolazi drugi asad
svemirska_vjeverica

#90 Re: Sirija - narod protiv Asada

Post by svemirska_vjeverica »

Bosnolog wrote:Nakon Libije Sirija ce biti sledeca slobodna drzava,...

Amin!
a Iranci su teroristi
jeza u ledja

#91 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

Nele9 wrote:SAX je definitivno fenomenalan. Diskusija o Siriji se pretvorila u sukob pro-zapadnih i anti-globalistickih stavova.
To je tako na gotovo svakoj temi o dogadjajima u svijetu.
amoninan

#92 Re: Sirija

Post by amoninan »

Biće lijepo vidjeti i posljedni kontejner Ba'ath partije na smetljištu. inša'Allah
Spejs

#93 Re: Sirija

Post by Spejs »

astala_vistala wrote:
ReD aka Socijalista wrote:Nekakvi ruski brodovi se pojavili u sirijskim vodama, je li to istina?
nosac aviona Kuznjecov :-)
Ništa čudno jer Rusija već decenijama u Siriji ima svoju vojnu bazu.

To je ujedno i jedan od razloga što se trenutno u Siriji odvija "borba za demokratiju".
amoninan

#94 Re: Sirija

Post by amoninan »

Spejs wrote:
astala_vistala wrote:
ReD aka Socijalista wrote:Nekakvi ruski brodovi se pojavili u sirijskim vodama, je li to istina?
nosac aviona Kuznjecov :-)
Ništa čudno jer Rusija već decenijama u Siriji ima svoju vojnu bazu.

To je ujedno i jedan od razloga što se trenutno u Siriji odvija "borba za demokratiju".
Šta ti kontaš, da će nakon što aBd Assad završi svoju priču i MB uzme i tu izbore SAD imati bazu umjesto Rusa?
Spejs

#95 Re: Sirija

Post by Spejs »

MB je Muslimansko Bratstvo?

Ruske baze u Siriji će ostati u svakom slučaju. Ako Assada sruše to će biti između ostalog i zbog toga što je Rusija/Kina dala zeleno svjetlo za taj potez i da je postignut kompromis između velikih igrača.
amoninan

#96 Re: Sirija

Post by amoninan »

Spejs wrote:MB je Muslimansko Bratstvo?

Ruske baze u Siriji će ostati u svakom slučaju. Ako Assada sruše to će biti između ostalog i zbog toga što je Rusija/Kina dala zeleno svjetlo za taj potez i da je postignut kompromis između velikih igrača.
Da, Muslimansko Bratsvo ili Ihvanul-Muslimin.

Assad je pao onog momenta kada je pao i Ben Ali, odnosno kada je konačno probijena barijera straha kod običnog naroda. Rusi, Kinezi, Amerikanci i drugi, su preokupirani samo jednom stvari - kako, na koji način prilagoditi sopstvenu političku strategiju na Novom Bliskom Istoku.
svojnasvom

#97 Re: Sirija

Post by svojnasvom »

amoninan wrote:
Spejs wrote:MB je Muslimansko Bratstvo?

Da, Muslimansko Bratsvo ili Ihvanul-Muslimin.

Assad je pao onog momenta kada je pao i Ben Ali, odnosno kada je konačno probijena barijera straha kod običnog naroda. Rusi, Kinezi, Amerikanci i drugi, su preokupirani samo jednom stvari - kako, na koji način prilagoditi sopstvenu političku strategiju na Novom Bliskom Istoku.[/quote

Netačno, :mrgreen: , Assadov režim nipočemu ne slići onom iz Tunisa u okrutnosti. U Siriji se "prikonoći" nestajalo i niko za tebe ne bi znao. Gazda stana u kojem sam stanovao 5 godina, bogati i ugledni Turcin porijeklom iz Sirije, priko noci je nestao, tek nakon godinu porodica je saznala da je umro u zatvoru zadavljen. A i društvene prilike su drugacije, Damask je haman sav zavijen pod mahramama, malo liberalniji po žemskim pitanjima od Jordana, dok si u Tunisu po svjedocanstvu mnogih a i po njihovoj televiziji mogo komotno na svakoj plaži da se pod ruku s curom vodaš.
Tunis je i duhovno i društveno živio jedan život malo udaljeniji od arapskog svijeta, e sad kako će dalje biti...
amoninan

#98 Re: Sirija

Post by amoninan »

Šta je netačno ba?
Očigledno nisi razumio šta sam napisao u pravom kontekstu.
svojnasvom

#99 Re: Sirija

Post by svojnasvom »

amoninan wrote:Šta je netačno ba?
Pa netacno je da je Assadov režim pao kada i onaj u Tunisu. Ipak te zemlje žive porilicno udaljene živote. Jordan je tik uz Siriju, ali ko da je druga planeta, a ne kamoli Tunis. Ovi u Tunisu su puno europeizirani, tako mediji prikazuju, to se da vidjeti, a imao sam jedne prilike klanjati u Stutgartu u nekoj Tuniskoj džamiji i za njih je pojam islamskih studija npr. u Jordanu bio san, baš kao što je za mene otici na zapad. Jedan me Tunižanin toliko molio da mu isposlujem vizu da dođe u Jordan studirati teologiju i da napusti studije bilogije u Štutgartu da me čak u Amman više puta zivko, jer je to za njega bilo pojam. Et ja iz toga i drugih konteksta zakljucujem da je zajednicko Tunisu i Siriju samo kniževni arapski jezik, ništa više.
S tim da su Sirijke nako više bijelog tena :D
amoninan

#100 Re: Sirija

Post by amoninan »

svojnasvom wrote:
amoninan wrote:Šta je netačno ba?
Pa netacno je da je Assadov režim pao kada i onaj u Tunisu. Ipak te zemlje žive porilicno udaljene živote. Jordan je tik uz Siriju, ali ko da je druga planeta, a ne kamoli Tunis. Ovi u Tunisu su puno europeizirani, tako mediji prikazuju, to se da vidjeti, a imao sam jedne prilike klanjati u Stutgartu u nekoj Tuniskoj džamiji i za njih je pojam islamskih studija npr. u Jordanu bio san, baš kao što je za mene otici na zapad. Jedan me Tunižanin toliko molio da mu isposlujem vizu da dođe u Jordan studirati teologiju i da napusti studije bilogije u Štutgartu da me čak u Amman više puta zivko, jer je to za njega bilo pojam. Et ja iz toga i drugih konteksta zakljucujem da je zajednicko Tunisu i Siriju samo kniževni arapski jezik, ništa više.
S tim da su Sirijke nako više bijelog tena :D
Burazeru, to je bila jedna malo slobodnija interpretacija događaja. Dakle, nisam mislio bukvalno, u isto vrijme itd.
Revolucija u Tunisu i njen rezultat je neporedni pokretač i revolucije u Egiptu, pa Libiji i danas Siriji. Iskra koja je zapalila sve. Tunis je bez sumnje bio prekretnica, početak kraja diktatorskih režima u tom djelu svijeta. Dakle, u tom kontekstu, isti dan kad je pao Ben Ali, pao je i Mubarak i Gadafi, a inša'Allah i Assad će.

Malo mudriji od ostalih su bili Maroko i Jordan.

Imaju zajedničku jednu stvar, u ovom kontekstu najbitniju, svi ti narodi su živjele u diktaturi straha već desetljećima, i naravno ona najvažnija, želja za promjenom.
Locked