Sirija

Locked
AleksoMKD

#7376 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Black swan wrote:živjeti u miru??? ova ti je dobra :D

ako pod tim misliš na život kao pod talibanima onda je ok :D
Iskreno, zelio bih da svi u svetu zive kao u Svedskoj, i politicki i ekonomski. Ali za to treba puuuno vise od slova na papiru demokratskog ustava.

Zivot pod Talibanima je nesto najgore sto bih mogao bilo kome pozeliti, mozda gore i od Severne Koreje ako je to moguce.

Mislim da vecina obicnih ljudi u momentu preferira miran zivot u svojoj sopstvenoj kuci neego u satoru u Jordanu.
Ko god da pobedi ljudi ce se vratiti kuci. OK, mozda nece Alawiti ako vlast postane hard kor Taliban stil ali stvarno mislim da je vecina ljudi neutralna i da oni ovo sad vide kao borbu 2 bande za kontrolu. Ko nije pobegao do sada cuci u podrumu sa obadve zastave spremne, pa kad proviri da vidi ko ih je "oslobodio" taj dan izadje da se "raduje" sa oslobodiocima.

Na zalost mentalitet ljudi na tim prostorima je drugaciji i ko god da pobedi bice sranja kao krvna osveta i sline pizdarije sto smo videli u Libiji.

Trajace ovo jos dugo ako ne bude strane intervencije i mislim da ako padne Assad posle odrzanih izbora na vlast ce doci pro zapadna vlast ili neki glumci ko Muslimansko bratstvo u Egiptu, a ljudi cee biti siromasniji nego sto su bili.

A ako dodju neki kreteni poput Talibana........................................ jadna Sirija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7377 Re: Sirija

Post by Truba »

ne znam zašto ali prema talibanima imam mrvicu respekta za razliku od ovih došljaka u siriji :?
AleksoMKD

#7378 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Hebiga kolega, znas kako mislim, ne mogu skinuti Assada ovako kako su. Zapad im daje oruzje na kap (sekularnim pobunjenicima), a ovi uvozni ekstremisti dolaze "besplatno" na neki nacin (placa Saudija).

Ako ikad skinu Asada moguc je konflikt izmedju sekularne i ekstremne grupe.

Inace ne vidim razliku izmedju Talibana i ovih ekstremnih u Siriji.

Nego izgleda da je momentalno neki zastoj u borbama. Stalemate sto kazu Ameri. Obje strane su iscrpljene ili se meni barem tako cini.

Evo interesantnog snimka. Pobunjenici koriste tenk u sadejstvu sa pesadijom a iza njih ima prilicno ljudi sto snima sa kamerama i mobilnima. Tenk je pogodjen od strane Basarovaca i ima poginulih i ranjenih u tenku i oko njega.
http://www.youtube.com/watch?v=xlnQxuOsWOk
Interesuje me dali ako pogine od granate neki od tih civila sto snimaju i njih prijavljuju kao nevine zrtve Asadovog bombardovanja?
AleksoMKD

#7379 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

inhalier_stift wrote:jedan od libanskih šiitskih vjerskih lidera kritikuje učestvovanje Hizbullaha u ratu u Siriji..
ukratko kaže, mi nemamo šta tamo tražiti, šiiti u Siriji nemaju potrebe za nama, vojnici hizbullaha koji poginu u ratu u Siriji idu u džehennem..

http://www.youtube.com/watch?v=gxkwxr5h ... uw&index=4
Ali bez Sirije Hizbolah ne bi bio ono sto je. Preko Sirije ide snabdevanje za njih.
Truba

#7380 Re: Sirija

Post by Truba »

činjenica je da su arapi nesposobni za neki "normalni " rat u kojem je se znati ko je s kim i ko je protiv koga
dakle uniforme
linija komandivanja
zastave
teritoriji
oružja normalno rapsoređena po rodovima

u siriji nema uniformi na obje strane...
lijija komandovanja ne postoji... pa i kod nas se znalo ko je odgovoran za šta... ko će odgovarati za zločine pobunjenike? je li ubistvo gadafija ratni zločin??? ako asad izgubi on će i njegovi generali odgovarati pred sudom ili će ih ubiti... a ovi pobunjenici samo bace oružje i u drugom kvartu su civili...

svaka brigada ima svoju zastavu

linije se pomijeraju ko kad lopte igraju...

čini se da svako nosa od oružja šta ga zapadne...

kaos odgovara svima osim onim civilima u siriji
zigs7

#7381 Re: Sirija

Post by zigs7 »

Ovdje se stalno govori da se u Siriji bore strani placenici na strani FSA a sdruge strane kad se spomene libanonski hizbulah i iracki siti koji se isto tako u Siriji bore,pa zar nisu i oni strani placenici.Hizbulah ima pravo a saudijac ili katarac nema ma daj znas ti nas
AleksoMKD

#7382 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Pa ono realno niko ne pita ima li pravo ili ne, sve je interes. Na pocetku je bilo unutrasnji sukob, pa polaku su pobunjenicima poceli dolaziti pomoc sa zapada (one satelitske mape polozaja Asadovaca i sl.) pa eventualno i boraca uz pomoc Saudije.

Hezbolah bez Sirije ne moze opstati, barem ne u ovoj snazi koju ima sada. Ako dodju ekstremisti na vlast u Siriji prekida se jedini put za snabdevanje Hezbolaha a samim time i Iranskog uticaja u regionu.

Kako i da je, sta god se desi i kako i da zavrsi ova klanica Sirija ce biti unistena i cekaju je decenije obnove. A mozda i decenije sukoba.

Kako i da je Izrael je vec pobedio. Jos ako mu skinu Hezbolah sa vrata.............................
udrch

#7383 Re: Sirija

Post by udrch »

u Siriju na vlast neće doći ekstremisti, već narod kojim preko 50 godina vladaju otac i sin, diktator sin tiranina..
ništa ne može biti gore od toga..
AleksoMKD

#7384 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

udrch wrote:u Siriju na vlast neće doći ekstremisti, već narod kojim preko 50 godina vladaju otac i sin, diktator sin tiranina..
Stvarno se nadam da ce biti tako.

Iako se plasim da ce biti kao i do sada + glad, siromastvo i povremeno kamenovanje ''gresnika'' i pucanje devocicama u glavu zato sto idu u skolu.
udrch

#7385 Re: Sirija

Post by udrch »

AleksoMKD wrote:
udrch wrote:u Siriju na vlast neće doći ekstremisti, već narod kojim preko 50 godina vladaju otac i sin, diktator sin tiranina..
Stvarno se nadam da ce biti tako.

Iako se plasim da ce biti kao i do sada + glad, siromastvo i povremeno kamenovanje ''gresnika'' i pucanje devocicama u glavu zato sto idu u skolu.
ti imaš predrasude, Sirija i Afganistan su u svkaom pogledu različiti..

ne smije se braniti jedno zlo na osnovu pretpostavki..mi ne znamo kako će biti niti možemo to znati, ali održavanje jedne porodice na vlasti silom uz podršku svoje manjine je ubitačan koncept koji je u Siriji napravio ogromne frustracije..kada Asad bude poražen biće i osvete i zločina, ali ni blizu onoga koliko je to taj režim zaslužio..
AleksoMKD

#7386 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Normalno da je svaki totalitarni rezim zlo, samo meni se cini da je izbor Sirijaca ko izbor nas Makedonaca na izborima. Da te analno napastuje magarac ili da te zmija otrovnica ujede za qurac. Samo jos 1000 puta gore.

Mene je strah za obicne ljude koji ce nahebati u osvetama. Znas, malo je Asada ali puno Alawita, Shiita i drugih manjina a Arapi su ipak "kolektivni" u mentalnom sklopu sto se osvete tice.

Ako na primer pogledamo Libiju gde je 99% stanovnistva sunitsko a opet ima divljanja i grozota koje raznorazne "brigade" izvode nad neduznim ljudima samo zato sto je neko iz njihovog plemena pre 15 godina uradio 4-om sestricu njegovog ujaka.

Dodaj tu i religiske podele.........................

Posto prelazna vlast nece moci za 6-12 meseci izgraditi sve poruseno, srediti struju, vodu, skole, bolnice narod ce opet patiti. A tamo su ljudi eksplozivni po prirodi..................
Herr Flick

#7387 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Cuj FSA,Free Syrian Army :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Prije bi ja reko da je to skupina terorista i placenika od strane,,,,zna se vec koga :lol: :lol: :lol:
udrch

#7388 Re: Sirija

Post by udrch »

jel sad trebamo unaprijed da žalimo alawite što su guzili sunnite ili da sačekamo da vidimo šta će biti..
opet pokušavaš braniti zločince navodnim zločincima u budućnosti..
grizly1991

#7389 Re: Sirija

Post by grizly1991 »

udrch wrote:jel sad trebamo unaprijed da žalimo alawite što su guzili sunnite ili da sačekamo da vidimo šta će biti..
Očito je da su najebali i jedni i drugi ako tvoji istomišljenici dođu na vlast.
Klavikula

#7390 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Image
istina.
udrch

#7391 Re: Sirija

Post by udrch »

grizly1991 wrote:
udrch wrote:jel sad trebamo unaprijed da žalimo alawite što su guzili sunnite ili da sačekamo da vidimo šta će biti..
Očito je da su najebali i jedni i drugi ako tvoji istomišljenici dođu na vlast.
jedino što se za Siriju zna jeste da je alawitski teror loš i to već 50 godina..
ostalo tek treba dokazati..
Avetinho

#7392 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Klavikula wrote:Image
istina.
Ne pratis vijesti?
Asad rusi SKUD-ovima gradove po Siriji. Mame i djeca, babe i dede, njih preko milion pobjegli su od Asada u izbjeglicke logore. Mozes crtati karikature koliko zelis, ali danas i budale znaju da Asad SKUD-ovima, avijacijom i artiljerijom ubija i tjera u izgnanstvo stanovnistvo Sirije.
slucajni prolaznik

#7393 Re: Sirija

Post by slucajni prolaznik »

Herr Flick wrote:Cuj FSA,Free Syrian Army :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Prije bi ja reko da je to skupina terorista i placenika od strane,,,,zna se vec koga

Koga?
Klavikula

#7394 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Ja Sam Odavle wrote:
istina.
Ne pratis vijesti?
Asad rusi SKUD-ovima gradove po Siriji. Mame i djeca, babe i dede, njih preko milion pobjegli su od Asada u izbjeglicke logore. Mozes crtati karikature koliko zelis, ali danas i budale znaju da Asad SKUD-ovima, avijacijom i artiljerijom ubija i tjera u izgnanstvo stanovnistvo Sirije.
ne znam ko ne prati, narod uglavnom bjezi kad ih teroristi dodju "branit". dok, s druge strane, kad se Armija malo proseta kroz teroristicka uporista, narod pohrli svojim kucama.
bice da je to propaganda, ipak Assad njih SCUD-ovima gadja.
:run:
Klavikula

#7395 Re: Sirija

Post by Klavikula »

slucajni prolaznik wrote:
Herr Flick wrote:Cuj FSA,Free Syrian Army :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Prije bi ja reko da je to skupina terorista i placenika od strane,,,,zna se vec koga

Koga?
"najvecih svjetskih demokrata" i kvazi drzave
Avetinho

#7396 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Klavikula wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
istina.
Ne pratis vijesti?
ne znam ko ne prati, narod uglavnom bjezi kad ih teroristi dodju "branit". dok, s druge strane, kad se Armija malo proseta kroz teroristicka uporista, narod pohrli svojim kucama.
Svi bjeze prema cionistickoj Turskoj. Kako te nije sramota izmisljati vijesti.
El_comadante

#7397 Re: Sirija

Post by El_comadante »

Klavikula wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
istina.
Ne pratis vijesti?
pa što se narod onda nevrača jer po tvom ispade da je Assadova vojska očistila veči dio Sirije?
Truba

#7398 Re: Sirija

Post by Truba »

to je isto kao da pitaš što se 1993. nije niko vraćo u sarajevo jer je pod kontrolom vlade :roll:

ljudi shvatite predugo se asad drži da nema uporište u narodu kakav god on bio i ko god on bio
dakle neko se zajebo u procjeni
AleksoMKD

#7399 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

udrch wrote:jedino što se za Siriju zna jeste da je alawitski teror loš i to već 50 godina..
ostalo tek treba dokazati..
Valjda je to Asadovski teror kolega. Nisu svi Alawiti demonski nakot, pa ni vecina.

Inace malo oko Alawitske vlasti. Oni su na vlast postavljeni od strane Francuske kolonijalne uprave koja je iskoristila najbolji recept koji postoji jos od antickih vremena (usavrsen od Britanaca doduse) a to je da uzmes najslabije i najprezrenije pleme/narod/etnicku grupu/religiju i postavis ih na celo uprave (ispod kolonijalista samo). Posto su oni uvek bili na dnu uradice sve sto mogu da ostanu na vrhu.

Normalno to nervira vecinu koja je do jucer bila glavna i koja je naucila da manjina mora ljubit njihove noge i pocinje jos veca tenzija.

Kada dodamo da ljudi dole stvarno veruju u boga, dobijamo eksplozivnu situaciju gde nema izlaza i gde ce na kraju svako morati da se drzi svoga tora bez razlike dali se on slagao sa politikom istog ili ne.

Ili da citiram Gerija:

They call this “primitive war,” and you can hear the snobbery dripping in that name. They want everything to be Gettysburg, Waterloo or Stalingrad, but those were freak shows, oddities from a brief period of history. Most wars down the ages go just like Syria is going now, with the focus on ethnic cleansing and killing civilians, avoiding battle if possible.

The only unusual thing about Syria is that the fighting gets played out on every scale, from neighborhood to planetary. At ground level, this is a neighborhood war all the way. But the reactions come in from all over the planet. In fact, you can tell whose neighbors got killed by which part of the world reacts to the killing. Yesterday a mortar shell slammed into a school near Damascus and killed some kids.

The Alawites in Bashar Assad’s regime howled and so did their allies, the Russians. Which means, even though the press carefully avoided saying what religion the dead students were, you can bet they were Alawite. If they’d been Sunni, the people howling would be the Sunni and their backers: the Saudis, the Turks, and the Arab League. Every neighborhood firefight in Syria echoes around the world.

And the longer the war goes on, the more fractal it gets, because Syria has never been a one-on-one struggle of Alawites vs. Sunni. There are a lot of little ethno-religious enclaves in Syria, and sooner or later, whether they want to or not, every one of them is going to have to get involved.

Sometimes group identity is pretty straightforward, providing you with both identities: religious and ethnic. But not in Syria. It’s 90% Arab, ethnically, but those Arabs are divided into the Sunni majority in the north and east, the Alawites and Druze in the coastal hills and Damascus, and the Christians, mostly scattered along the coast. So the two biggest gangs in the country at the moment, Alawite and Sunni, both consider themselves Arabs; for them, it’s officially a “religious” war, not an ethnic fight.

But people get the wrong idea when you say it’s a religious war, as if two kids from the same house join up in different churches and start fighting. It doesn’t happen like that. You’re born into a religion—if that’s not what does it, the world sure is full of weird coincidences, because Sunni families have a lot of Sunni kids, Baptist families have a lot of Baptist kids

So your religious identity, especially in a place like Syria where the different religions each have their ghettos, is not just about church, it’s the neighborhood, the family, the songs you learn when you grow up, the massacres you’re trained to remember and resent, the grudges it’s a sin to forget, the whole landscape and history. What matters is where you split from the others, not the fact that you look alike or speak the same language as the heathen over the hill in the next village.

Identity like this gets real, real important when it’s a matter of extermination, which it is in Syria. If you live in a condo in Seattle, you can take your parents’ church or leave it at home with your old bike. But if you live in a Syrian neighborhood where the people a few miles away really do consider you kaffirs and really do want to wipe you out, that’s not an option. You either stick to the group or desert in the face of the enemy.
So right now, all kinds of Alawite Syrians who used to hate Assad, for clan reasons or just for being such a lunkhead fascist, are coming back into the fold like the lost sheep churchy people love to sing about, because it’s a matter of loyalty—and besides, it’s just not safe declaring yourself a Unitarian in an environment like that. If the Sunni win, they’re going to shoot Alawites, and it won’t do any good to tell them, “I’m one of the broadminded ones.” In fact, that sort of attitude gets you shot faster than anything in most war zones. It’s like prison: if you try to make a point by sitting at the wrong table—the white table if you’re black, the black table if you’re white, the nortenos if you’re sureno or vice versa--they’ll make a point of you in a way you won’t like.

And that’s not just because they’re bad people. This kind of war is about what military bureaucrats call “unit cohesion.” In a sectarian war, the whole group is a military unit. And if it don’t cohere, it may not be around very long.
But at the same time, there are all these levels of identity that don’t come into play, like the fact that both Alawite and Sunni officially consider themselves Arabs. In that case, religion beats ethnic identity as something to fight over. It’s not always that way, though — sometimes ethnic identity trumps religious identity. And that’s where the next big fault line is going to open up in Syria: The Kurds.

Kurds are about 10% of the population in Syria, and like every other group in the country they’ve got their own patch of turf — in two blobs along the northern border. The Syrian Kurds are regular Sunni Muslims, totally in agreement on all that stuff with the Sunni Arabs who are fighting Assad’s Alawite heretics.
But Kurds are not Arabs. Very, very not-Arabs. Kurds and Arabs have a long history, and though there are some bright spots (Saladin was a Kurd), it hasn’t been a very sweet little story of “harmony in diversity” or any of that crap. We’re talking about the Middle East here, and they see diversity the way we see fungal infections: you just can’t get rid of the damn thing, but you sure keep trying.

Sve u svemu, najebali su svi komplet u narednih 10 godina minimum. Ako ne i vise.
AleksoMKD

#7400 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Vidite ovo, bivsi Americki vojnik postao Musliman i bori(o) se u redovima FSA, tacnije Al-Nusre

http://www.foxnews.com/world/2013/03/11 ... -in-syria/

Eric Harroun, 30, grew up in Phoenix before joining the U.S. Army in 2000. Although Harroun was never deployed during his three-year hitch, he has seen plenty of combat fighting with Syrian rebels and, more recently, Jabhat al-Nusra, a group the U.S. State Department classifies as an alias for Al Qaeda in Iraq.

“I was separated in a battle and most of my group was K.I.A. and Al-Nusra picked me up,” Harroun told FoxNews.com during one of several brief interviews conducted via Skype.

Harroun, who said he is now in Turkey, shrugged off a question about fighting alongside Al Qaeda terrorists who have joined the Syrian rebellion, saying, "the U.S. plays both sides, too." He said the offshoot of the terror group behind the 9/11 attacks welcomed him.

“Getting into Al-Nusra is not rocket science," he said. "It just takes balls and brains.”
...

For Harroun, who claims to have been arrested twice by Egyptian security forces in 2011 and traveled extensively in Lebanon and Turkey, the war in Syria seems to be an opportunity to kill in the name of a cause. He said Israel may be next on his agenda -- specifically the Palestinian territories -- citing “atrocities” that “Israel is doing to the Palestinians.

"Maybe Gaza is next for me, maybe [the] West Bank," said Harroun, whose Facebook wall bears the quote: “The only good Zionist is a dead Zionist.”

Ali poginuo je, evo snimka samo je malo krvav
Locked