Imaju Besarovi vojnici apsolutno sve. Logistiku, kadar, novac, pamet, tradiciju, kompletan sistem ali...Ocigledno nesto ne stima.Postoji jedna izreka da Sirijci svoju vojsku treniraju jedino za parade. To je evidentno u skoro svim ratovima koje su vodili protiv Izraela, a potvrdjuje se kad na svom teritoriju ne mogu izaci na kraj sa pobunjenicima. Plus sto imaju kontrolu neba i svasta nesto vise nego pobunjenici...
Danas citam kako je palestinski kamp Jermuk najzesce granatiran od pocetka revolucije.
Po svim Besarovim racunicama, stanje bi trebalo da ide na bolje, samim time sto su u svim gradovima''bande terorista dozivjele poraz'', a ono cijevi svakim danom sve uzarenije i kod jedne i kod druge strane.
Da Allah da da ovo ubijanje sto prije prestane. Amin.
Sve dodje na naplatu, godinama se o arapskom svijetu govorilo kao o drzavama uredjenim i utemeljenim na klasicnim diktaturama, godinama su rasle frustracije, jedna po jedna kockica se slagala, da bi danas u Siriji imali ovo sto imamo.
Jucer gledam na Al Jeziri gostovao Jasir Zeatire, jedan od onih koji podrzava sirijsku revoluciju. Lika poznajem, prije osam ili devet godina imao sam ne bas prijatan razgovor sa njime. Sve je bio ok dok nije poceo hvaliti sehidske akcije u Palestini, na moj komentar da se moze rat voditi bez ubijanja civila, da smo to u Bosni mi bosanski muslimani pokazali, gdje smo bili izlozeni nevidjenom nasilju i mnogo jacem neprijatelju nikada se niko nije opasao eksplozivom i roknuo se.
Nakon toga nazvao me kukavicom, magarcem, planuo, zacrvenio se, mahnito mlatarao rukama. Nakon sto me izvrijedjao, izvadio iz ladice nekakve papire mahao sa njima, tvrdio kako se radi o fetvama 50 islamskih ucenjaka koji dozvoljavaju te sehidske akcije itd.
Hocu da kazem, da je nasilje u Siriji pomno rezirano, decenijama pripremano, da su svi doprinjeli njegovoj realizaciji. Izrael koji se fantomski pojavio niotkuda, koji je bio izvor frustracija, i zbog koga su se pojavili ljudi poput gospodina Zeatira, zatim diktatorske vlade u arapskom svijetu koje su pile krv decenijama svojim gradjanima, islamski ucenjaci koji su ''lozili'' mase protiv sija odnosno sunija.
Sjecam se osjecaja kada sam 2008. na izlazu iz Jordana na sirijskoj granici, usao u zgradu da predam pasos, uplatim taksu za vizu, gledao sam one silne vojnike, zapustenost, nezainteresovanost. Pitao sam se tada Boze , hoce li ikada prestati ovo, ili moze li ovaj sistem koji je utjerivao strah u kosti gradjanima ikada ugledati svoj kraj.
U tom momentu mi se to ucinilo tako idealisticki, utopijski, nekako poput onih stvari koje su rezervisane samo za jedan dobar san, u kojem do mile volje razmisljas o necemu, onako kako hoces i kako ti se prohtje.
Danas kada sve ovo gledam, sjetim se tog idealistickog osjecaja da ga tako nazovem, i kontam u kojoj zabudi sam bio, kako je sve to zapravo bilo tu, godina, dvije....najvie pet.
Isti osjecaj sam imao u Libijskoj rezidenciji na Bjelavama kada sam se u istoj obreo prije nekih desetak godina. Prvo sta pomislis, kako ljudi mogu imati diktatora u drzavi. To toliko zvuci kretenski i idiotski da sto vise razmisljas sve postaje ludje i ludje.
Ili ona velika Besarova slika na plakatu u centru grada. Aerodrom iz Drugog svjetskog rata, taksista u Damasku koji upadljivo izbjegava svaki razgovor o stanju u zemlji, Besara ni u snu ne bi spomenuo.
Studenti su iz generacije u generaciju prepricavali svoje dogodovstine i iskustva sa muhaberatima sirijskom tajnom sluzbom.
Bure baruta je bilo spremno, jednostavno arapsko proljece ne da je bila iskra koje ga je potpalilo. Ono je bilo bacac plamena usmjeren ka buretu baruta.
Nasilje kojem danas svjedocimo je zastrasujuce uzasno bilo predvidivo. Nikad se lakse rat nije mogao predvidjeti kao u slucaju Sirije. Na zalost premalo napora je ucinjeno da do njega ne dodje. Samo kazem, daj boze da se sve okonca sa stomanje zrtava.zrtava.
@sarajevoxxxx