Sirija

Locked
Klavikula

#4301 Re: Rusija Assadu isporučila projektike Iskander

Post by Klavikula »

Alfons Kauders wrote:
Klavikula wrote: mislim da je vecina onog sto je Shahab napisao tacno, osim ono kljucno. Rusi nece ni minimalno rizikovati sa Iskanderom. mozda Sirija nekad dobije ove projektile, ali to sigurno nece biti sad, dok jos rat traje.
Naprotiv, skoro nista nije tacno, osim tih glasina da su izvezli nekoliko komada u Siriju (o cemu jos nisam procitao nista - vjerovatno je iranska patka).

Druga je stvar sto forumski rusofili (srbofili) vole kovati u zvijezde sve sto ima ikakve veze s Rusijom... Kao da ce nekoliko balistickih raketa promijeniti tok rata. Doduse hoce ako ih ispale na Tursku, pa ih onda NATO askeri pregaze do vikenda. :D
1. vec sam napiso, volio bih da je tacna ova vijest, al gotovo sigurno nije, nazalost.
2. rusi siriji nece prodati iskander samo i iskljucivo iz razloga sto ne zele ni najmanje rizikovati. iskander je previse vrijedan da bi se prodo drzavi koja je u ratu, ma kolko siguran bio ishod. sirija ce mozda nekad kasnije dobiti iskander, kad se situacija smiri, kad ne bude rizika.
3. Iskander je najjaci takticki balisticki projektil, za koji zapadne sile nemaju rjesenje.
4. Rusija nije isto sto i Srija
5. sto se tice shahabove analize energetske situacije, ne vidim sta je fulo. rusija ce u odbrani sirije ici dokle bude mogla a da ne ugrozi sama sebe. rusija jos nije toliko vojno uznapredovala da bi mogla intervenisati van svojih granica.
6. NATO nije libiju mogo pregaziti za sedam dana, a kamoli siriju, pogotovo to ne moze turska. a sjeti se kako su rusi gruziju razmontirali za sedam dana. elitne americke jedinice su opsjedale Faludzu dva mjeseca, i velike gubitke su morali podnijeti da bi je zauzeli, koristili su cak i hemijsko oruzje. rat je kompleksna stvar.
Klavikula

#4302 Re: Rusija Assadu isporučila projektike Iskander

Post by Klavikula »

Alfons Kauders wrote:
Klavikula wrote:
Alfons Kauders wrote:
Velika je vjerovatnoca, ako im plate. :D Samo sto Rusi imaju naviku da izvoze osakaceno oruzje, rijetko u izvoz idu potpuno isti modeli koje koriste i sami. :D A o ucinkovitosti tog smeca najbolje govore ratovi u Iraku i Libanu 1982.

A analize su bas simpaticne. :D
cudis se Shahabovoj analizi, a pogledaj kakve si ti gluposti napiso.
Ok nobelovac, bujrum citaj (za promjenu) :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Export_var ... _equipment
znam i bez ovoga da Rusi ne koriste za vlastite potrebe i za izvoz isto naoruzanje.
kad vec pricamo o Iskanderu, Iskander M je za potrebe ruske vojske, a Iskander E je exportna verzija
Alfons Kauders

#4303 Re: Rusija Assadu isporučila projektike Iskander

Post by Alfons Kauders »

Klavikula wrote: 1. vec sam napiso, volio bih da je tacna ova vijest, al gotovo sigurno nije, nazalost.
2. rusi siriji nece prodati iskander samo i iskljucivo iz razloga sto ne zele ni najmanje rizikovati. iskander je previse vrijedan da bi se prodo drzavi koja je u ratu, ma kolko siguran bio ishod. sirija ce mozda nekad kasnije dobiti iskander, kad se situacija smiri, kad ne bude rizika.
3. Iskander je najjaci takticki balisticki projektil, za koji zapadne sile nemaju rjesenje.
5. sto se tice shahabove analize energetske situacije, ne vidim sta je fulo. rusija ce u odbrani sirije ici dokle bude mogla a da ne ugrozi sama sebe. rusija jos nije toliko vojno uznapredovala da bi mogla intervenisati van svojih granica.
6. NATO nije libiju mogo pregaziti za sedam dana, a kamoli siriju, pogotovo to ne moze turska. a sjeti se kako su rusi gruziju razmontirali za sedam dana. elitne americke jedinice su opsjedale Faludzu dva mjeseca, i velike gubitke su morali podnijeti da bi je zauzeli, koristili su cak i hemijsko oruzje. rat je kompleksna stvar.
Ok, hajde ti kao rusofil, objasni meni kao obicnom, prosjecnom citatelju.... Zasto je taj Iskander toliko "vrijedan" i zasto zapadne sile za njega "nemaju rjesenje"

(nemoj mislit sekunde da te navlacim da se provalis, eto me za 5 minuta, samo da iz mikrovalne izvadim kokice)

A sto se tice paralele s Libijom... Ja se nesto ne sjecam da su kopnene snage ikad upale u istu. Doduse moguce je u vasem paralelnom univerzumu, ali sto se tice nas koji imamo uredne nalaze i zivimo u stvarnosti, jok.
Alfons Kauders

#4304 Re: Rusija Assadu isporučila projektike Iskander

Post by Alfons Kauders »

Klavikula wrote: znam i bez ovoga da Rusi ne koriste za vlastite potrebe i za izvoz isto naoruzanje.
kad vec pricamo o Iskanderu, Iskander M je za potrebe ruske vojske, a Iskander E je exportna verzija
Dakle znas? I bez Googlea? :D

Ok... A zasto si onda rekao da su to "gluposti"? :D Dakle ili sad lazes, ili si lagao maloprije, treceg nema :D

(sace kokice)
Klavikula

#4305 Re: Sirija

Post by Klavikula »

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... aYU_TbqX1M
:D :D :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=_ZI9iMLX ... r_embedded
jel i jedan terorista cuo da na pusci postoji nisan, cudo tehnike, nanisanis i mozda i pogodis nekog.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 4hJM9-9-d0
a evo kako su zavrsili nakon senlucenja i deranja.
Image
borac u papucama :lol: :lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

#4306 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

Klavikula wrote: borac u papucama :lol: :lol: :lol: :lol:
Sjecam se ja slicnih "terorista" u starkama 1992... I to slabije naoruzanih. Jesi li se i njima smijao?
hrastov žižak

#4307 Re: Sirija

Post by hrastov žižak »

neće valjda opet ta glupa analogija :-)
Alfons Kauders

#4308 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

hrastov žižak wrote:neće valjda opet ta glupa analogija :-)
Naravno da hoce. :D A bujrum navijaj za Ruse i sljedeci put kad se kod nas zarati. :D
Challenger__

#4309 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Alfons Kauders wrote: Naravno da hoce. :D A bujrum navijaj za Ruse i sljedeci put kad se kod nas zarati. :D
Tebi ko da su barem dvije generacije ostavile kosti na istočnom frontu pa se šlagiraš na ruski pomen.

Komičan si.
hrastov žižak

#4310 Re: Sirija

Post by hrastov žižak »

Alfons Kauders wrote:
Naravno da hoce. :D A bujrum navijaj za Ruse i sljedeci put kad se kod nas zarati. :D
šta su to rusi, ultimum malum. :D ne znam da je rusija ratovala ovdje, to možda u "paralelnom svijetu" kako ti voliš kazat. :D ja navijam za one treće 8-)
Klavikula

#4311 Re: Rusija Assadu isporučila projektike Iskander

Post by Klavikula »

Alfons Kauders wrote:
Klavikula wrote: 1. vec sam napiso, volio bih da je tacna ova vijest, al gotovo sigurno nije, nazalost.
Ok, hajde ti kao rusofil, objasni meni kao obicnom, prosjecnom citatelju.... Zasto je taj Iskander toliko "vrijedan" i zasto zapadne sile za njega "nemaju rjesenje"

(nemoj mislit sekunde da te navlacim da se provalis, eto me za 5 minuta, samo da iz mikrovalne izvadim kokice)

A sto se tice paralele s Libijom... Ja se nesto ne sjecam da su kopnene snage ikad upale u istu. Doduse moguce je u vasem paralelnom univerzumu, ali sto se tice nas koji imamo uredne nalaze i zivimo u stvarnosti, jok.
odgovor na prvo pitanje si dao sam sebi u drugom pitanju :mrgreen:
a odgovor na drugo pitanje ti je sljedeci:
prevljen je za savladavnje sistema kao sto je patriot. to je prvi projektil koji ima ugradjene sisteme za savladavanje protubalisticke obrane, ima mogucnost manevriranja u pocetnoj fazi leta, ima nizu putanju nego sto je to uobicajno, mali radarski odraz i mogucnost manevriranja u zavrsnoj fazi leta.

sto se libije tice, nije bilo kopnene intervencije, ali bili su tu teroristi koji su podrzani zracnim snagama.
Alfons Kauders wrote:
Klavikula wrote: znam i bez ovoga da Rusi ne koriste za vlastite potrebe i za izvoz isto naoruzanje.
Dakle znas? I bez Googlea? :D

Ok... A zasto si onda rekao da su to "gluposti"? :D Dakle ili sad lazes, ili si lagao maloprije, treceg nema :D

(sace kokice)
nit sam sad lago, nit malorpije. i nije stvar uopste u tome, nego u podcjenjivanju ruske tehnologije. pa nisu je somalijski inzinjeri proizveli.
Avetinho

#4312 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Alfons Kauders wrote:
Klavikula wrote: borac u papucama :lol: :lol: :lol: :lol:
Sjecam se ja slicnih "terorista" u starkama 1992... I to slabije naoruzanih. Jesi li se i njima smijao?
Klavikula se jedva ispilio 1992. Ne bi ti on o tome znao.
Avetinho

#4313 Re: Sirija

Post by Avetinho »

hrastov žižak wrote:ne znam da je rusija ratovala ovdje, to možda u "paralelnom svijetu" kako ti voliš kazat...
Rusi nisu u Bosni ratovali? Puna usta proksi zaracenih strana u svakom drugom ratu, ali Rusi nisu u Bosni ratovali.
Alfons Kauders

#4314 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

Challenger__ wrote:
Alfons Kauders wrote: Naravno da hoce. :D A bujrum navijaj za Ruse i sljedeci put kad se kod nas zarati. :D
Tebi ko da su barem dvije generacije ostavile kosti na istočnom frontu pa se šlagiraš na ruski pomen.

Komičan si.
Argumentirano kao i uvijek. Hajmo dalje. :D
Klavikula

#4315 Re: Sirija

Post by Klavikula »

koji vam je k. sta trolate, opet ce zakljucati temu :x
Alfons Kauders

#4316 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

hrastov žižak wrote:
Alfons Kauders wrote:
šta su to rusi, ultimum malum. :D ne znam da je rusija ratovala ovdje, to možda u "paralelnom svijetu" kako ti voliš kazat. :D ja navijam za one treće 8-)
Nije Rusija, ali jesu Rusi... 57 ruskih dobrovoljaca je pokopano u BiH. Obidji im grobove u Lukavici, nisu daleko. :D

A to sto Rusija nije direktno ratovala ne znaci da nije podrzavala nekog na ovim prostorima. Mozda si i ti gajio iste simpatije? :D
sitnaburanija

#4317 Re: Sirija

Post by sitnaburanija »

Klavikula wrote:https://www.youtube.com/watch?feature=p ... aYU_TbqX1M
:D :D :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=_ZI9iMLX ... r_embedded
jel i jedan terorista cuo da na pusci postoji nisan, cudo tehnike, nanisanis i mozda i pogodis nekog.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 4hJM9-9-d0
a evo kako su zavrsili nakon senlucenja i deranja.
Image
borac u papucama :lol: :lol: :lol: :lol:
Hajd imaj damu pa priznaj da si iste linkove postao danas i na mycitymilitary forumu :D

pitam se samo koji si tamo, Macak iz Cacka? :D Ne bih rekao, ipak djelujes inteligentnije od njega, on je tup ko malj :lol:
hrastov žižak

#4318 Re: Sirija

Post by hrastov žižak »

vau, 57 ruskih dobrovoljaca. :shock: taman toliko je i rusija pomagala. :lol: moje simpatije su tada bile upućene iranu 8-)
Avetinho

#4319 Re: Sirija

Post by Avetinho »

hrastov žižak wrote:vau, 57 ruskih dobrovoljaca. :shock: taman toliko je i rusija pomagala. :lol: moje simpatije su tada bile upućene iranu 8-)
Evo sad su na strani Sirije. Koliko ih je tamo izginulo?

Neces valjda reci da nisu na strani Sirije, ako nisu izginuli?
Alfons Kauders

#4320 Re: Rusija Assadu isporučila projektike Iskander

Post by Alfons Kauders »

Klavikula wrote: odgovor na prvo pitanje si dao sam sebi u drugom pitanju :mrgreen:
a odgovor na drugo pitanje ti je sljedeci:
prevljen je za savladavnje sistema kao sto je patriot. to je prvi projektil koji ima ugradjene sisteme za savladavanje protubalisticke obrane, ima mogucnost manevriranja u pocetnoj fazi leta, ima nizu putanju nego sto je to uobicajno, mali radarski odraz i mogucnost manevriranja u zavrsnoj fazi leta.

sto se libije tice, nije bilo kopnene intervencije, ali bili su tu teroristi koji su podrzani zracnim snagama.
Dobro, pravljen je da savlada Patriot, Arrow i SM-3... Ali se nesto pitam, koliko je uspjesan? Mislim, sigurno su ih testirali protiv slicnih sistema, sigurno su objavili neke podatke, sigurno sve to radi... Ne vjerujem da bi Rusi lagali, jel tako? I jos jedna sitnica, ima li izvozna varijanta iste mogucnosti? :D

Onako usput, siguran sam da bi Izraelci sjedili skrstenih ruku dok Sirija rasporedjuje balisticke rakete koje mogu savladati njihovu protubalisticku odbranu. Nema sanse da bi ih bombardovali, ma gdje bi oni... :-)

nit sam sad lago, nit malorpije. i nije stvar uopste u tome, nego u podcjenjivanju ruske tehnologije. pa nisu je somalijski inzinjeri proizveli.
Ne potcjenjujem je ja, vec istorija, tj. rezultati te tehnike na svim bojistima unazad 50 godina, uz nekoliko izuzetaka (pjesadijsko naoruzanje i artiljerija)
Alfons Kauders

#4321 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

hrastov žižak wrote:vau, 57 ruskih dobrovoljaca. :shock: taman toliko je i rusija pomagala. :lol: moje simpatije su tada bile upućene iranu 8-)
Znaci onom istom Iranu sto je uz presutno odobrenje Velikog Sejtana naoruzavao nas teroriste? :D

Haman si i podvojena licnost.
hrastov žižak

#4322 Re: Sirija

Post by hrastov žižak »

Ja Sam Odavle wrote:

nisu oni na strani sirije, nego na strani svog diktatora. ono, ko što amerika ima omiljene diktatore, tako ima i rusija.
Alfons Kauders

#4323 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

hrastov žižak wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

nisu oni na strani sirije, nego na strani svog diktatora. ono, ko što amerika ima omiljene diktatore, tako ima i rusija.
Samo sto kad raja rusi americke diktatore, ja opet navijam za raju.

A kad raja rusi ruske diktatore, vi rusofili navijate za njih. :D Moralne horizontale naseg malog foruma :D
Last edited by Alfons Kauders on 20/12/2012 18:07, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#4324 Re: Sirija

Post by hrastov žižak »

Alfons Kauders wrote:
Znaci onom istom Iranu sto je uz presutno odobrenje Velikog Sejtana naoruzavao nas teroriste? :D

toliko ti je teško pojmit da ovo ne piše Srbin, nego "vaš" čoik :lol: A El Mudžahid je druga priča, sasvim malignija od časne iranske uloge u pomoći BiH 8-)
Alfons Kauders

#4325 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

hrastov žižak wrote:
Alfons Kauders wrote:

toliko ti je teško pojmit da ovo ne piše Srbin, nego "vaš" čoik :lol: A El Mudžahid je druga priča, sasvim malignija od časne iranske uloge u pomoći BiH 8-)
Koji "vas"? Ja mislim da si Rus. A moj nisi ni pod razno, daleko ti kuca bila.

I ko je uopste pomenuo El Mudzahid?
Locked