Sirija

Locked
Klavikula

#2601 Re: Sirija

Post by Klavikula »

amoninan

#2602 Re: Sirija

Post by amoninan »

Klavikula wrote:http://www.presstv.ir/detail/2012/09/01 ... in-aleppo/
sirijske snage napreduju u Alepu :thumbup:
Ako o tome piše iranski PressTV, budi siguran da je to šupljak. Ili u najboljem slučaju da su zadržali svoje pozicije.

Šta su prema Press u Gazi uništili izraelskih tenkova u toku operacije "Ljevano Olovo", Izrael bi ostao bez s Merkave na kraju.
mmaar

#2603 Re: Sirija

Post by mmaar »

Evo nesto i o "serijatsko-demokratskim" sliovanjima koje provodi turska vojska nad sirijskim izbjeglicama:

Udruženje za pomoć sprovedbi ljudskih prava pri UN-u je objavilo silovanje sirijskih žena i djevojaka koje su utočište pronašle u turskih kampovima od strane turskih vojnika, javlja Arbia Press.
U izvještaju se navodi kako su čuvari kampa silovali sirijske izbjeglice. Ova sramna vijest nije prvi put objavljena, a neke žene su za sirijsku televiziju prošle godine javno davale izvještaje o ovom problemu krijući svoje porijeklo.
U izbjegličkom kampu u Turskoj koji broji 29.000 osoba navedeno je oko 800 pokušaja silovanja.
Podsjećamo da u kampu boravi oko 80% žena i djevojaka.
Izbjeglice su početkom mjeseca ramazana protestvovale zbog navedenog stanja, ali je turska vlada uspješno ugušila svaki glas i sebe proglasila zaštitnikom turskog naroda.
Ne sute ni Kurdi i tek ce se vidjeti sva pogubnost instaliranja Recep Tayyip Erdogana, kojem neki od ovdasnjih Bosnjaka javno i doslovno ljube krvavu ruku, prije svega po Tursku i po turski narod.
Kurdski narod, stranke i predstavnici iz Sirije objavivši protivljenje bilo kakvom vojnom uplitanju Turske u unutrašnja pitanja njihove zemlje saopćili su da će bilo kakav stupidan potez Turske naići na žestok i razarajući odgovor Kurda dok će Sirija biti pretvorena u groblje turskih vojnika.

Prema izvještaju novinske agencije Fars, Parvin Ibrahim, generalni sekretar Omladinske nacionalne stranke pravde i razvoja, koja se ubraja u kurdsku partiju u Siriji, ukazavši da Kurdi od početka nemira i krize nastoje sačuvatio nacionalno jedinstvo u toj zemlji je naveo: Kurdi poput drugih građana Sirije, mirnim putem, traže ostvarenje svojih zahtjeva te ne učestvuju u oružanoj borbi nego su svijetu pokazali das u informiran narod koji osuđuje terorizam. Amr Osi, sirijski parlamentarac, osudivši zavjere Turske protiv Sirije je naveo: Turska je nesposobnija od toga da se upliće i mješa u unutrašnja pitanja Sirije dok sirijska nacija
koju čine Kurdi, Arapi, kršćani i drugi muslimani će neutralisati zavjere Ankare. Mi sirijski Kurdi poručujemo Erdoganu, novom Osmanskog imperatoru, da ćemo Siriju, u slučaju vojnog uplitanja Turske, pretvoriti u groblje turskih vojnika.
mmaar

#2604 Re: Sirija

Post by mmaar »

amoninan wrote:
Klavikula wrote:http://www.presstv.ir/detail/2012/09/01 ... in-aleppo/
sirijske snage napreduju u Alepu :thumbup:
Ako o tome piše iranski PressTV, budi siguran da je to šupljak. Ili u najboljem slučaju da su zadržali svoje pozicije.

Šta su prema Press u Gazi uništili izraelskih tenkova u toku operacije "Ljevano Olovo", Izrael bi ostao bez s Merkave na kraju.
Zato nam ti prenesi pouzdane i istinite informacije od BBC-ja i Al Lažire.
amoninan

#2605 Re: Sirija

Post by amoninan »

Kurdski narod, stranke i predstavnici iz Sirije objavivši protivljenje bilo kakvom vojnom uplitanju Turske u unutrašnja pitanja njihove zemlje saopćili su da će bilo kakav stupidan potez Turske naići na žestok i razarajući odgovor Kurda dok će Sirija biti pretvorena u groblje turskih vojnika.

Prema izvještaju novinske agencije Fars, Parvin Ibrahim, generalni sekretar Omladinske nacionalne stranke pravde i razvoja, koja se ubraja u kurdsku partiju u Siriji, ukazavši da Kurdi od početka nemira i krize nastoje sačuvatio nacionalno jedinstvo u toj zemlji je naveo: Kurdi poput drugih građana Sirije, mirnim putem, traže ostvarenje svojih zahtjeva te ne učestvuju u oružanoj borbi nego su svijetu pokazali das u informiran narod koji osuđuje terorizam. Amr Osi, sirijski parlamentarac, osudivši zavjere Turske protiv Sirije je naveo: Turska je nesposobnija od toga da se upliće i mješa u unutrašnja pitanja Sirije dok sirijska nacija
koju čine Kurdi, Arapi, kršćani i drugi muslimani će neutralisati zavjere Ankare. Mi sirijski Kurdi poručujemo Erdoganu, novom Osmanskog imperatoru, da ćemo Siriju, u slučaju vojnog uplitanja Turske, pretvoriti u groblje turskih vojnika.
:lol:

Jeko ovaj pajac.

S krajem ovog mjeseca sljedeče gradove i oblasti su od Assadovih štakora oslobodile kurdske antirežimske vojne formacije

Afrin (Efrîn)
Al-Darbasiyah (Dirbêsî)
Al-Ma'bada (Girkê Legê)
Al-Malikiyah (Dêrika Hemko)
Al-Qahtaniya (Tirbespî)
Ashrafiyeh (district of Aleppo)
Amuda (Amûdê)
Ayn al-Arab (Kobanê)
Jindires (Cindirês)
Qamishli (Qamişlo) (at least partial control)
Ra's al-'Ayn (Serêkanî)
Sheikh Maqsoud (district of Aleppo)

Ukuacj u google Kurdish Syrian campaign,

@Klavikula

@ Al Džazira je nešto najbolje što se desilo muslimanskom svijetu. No nažalost ne možeš to da razumiješ.
Last edited by amoninan on 01/09/2012 18:06, edited 1 time in total.
Cyrax

#2606 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Ne bore se Kurdi protiv Assada, Kad kopiras sa wikipedie bar kopiraj sve, ne samo sto ti se svidja. ;-)
Klavikula

#2607 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Assad je dao autonomiju Kurdima, a ovi zauzvrat nece se okretati protiv njega..ovo je, moze se slobodno reci, genijalan potez..Kurdi su dobili ono sto im pripada i sto su vec ranije trebali dobiti, Assad je osiguro mir u tom dijelu drzave i neizmjernu podrsku u slucaju napada Turske na Siriju..da se to kojim slucajem desi (nadam se da nece) u odredjenu logisticku podrsku Kurdima u Turskoj i sigurnu pozadinu u Siriji Turci mogu dobro najebati..a koliko se tesko boriti protiv gerile vidimo i na primjer sirijske armije..
amoninan

#2608 Re: Sirija

Post by amoninan »

Cyrax wrote:Ne bore se Kurdi protiv Assada, Kad kopiras sa wikipedie bar kopiraj sve, ne samo sto ti se svidja. ;-)
Jok.
U kurdskom Iraku na hiljade Kurda prolaze obuku. Upravo su te formacije preuzele kontrolu u gore pomenutim gradovima.
No istina je da iz ove situacije žele izvući u najgorem slučaju širu autonomiju. Izmeđuostalog traže veliko oficirsko prisustvo u novoj sirijskoj vojsci.
occupylove

#2609 Re: Sirija

Post by occupylove »

kada govorimo o Kurdima ? za to treba posebna tema , PKK je Marxisticka gerila , i vrlo izmanipulirana , u svakome slucaju jedna od najzeznutijih gerila na planeti ( uz Hezbolah )
i najbolje organizovanih
teska istorija i zeznuta teritorija na kojoj se nalaze ( Irak , Turska Sirija Iran i jos par drzava sve od gore matere i zla oca .. nisu mogli gore izabrati , i imaju pravo na svoju autonomiju, a licemerje Turske je ogromno i uzas im rade .. )
mnogo zena je ratnica u toj Marxistickoj gerili , zapadni mediji i imperijalisti ih koriste kao pijune , ali ?
Kurdi igraju svoju igru i vrlo ponosan narod ( upoznao sam ih par takodjer )
u ovome i ostalim video snimcima se vidi da imaju zena boraca skoro koliko i muskaraca ??

Last edited by occupylove on 01/09/2012 19:35, edited 1 time in total.
amoninan

#2610 Re: Sirija

Post by amoninan »

Jesul ljevičari, odmah su zlatni :lol:
Klavikula

#2611 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Image
i na ovoj slici se da primjetiti da imaju puno zena u svom pokretu, sto je svakako za pohvalu :thumbup:
amoninan

#2612 Re: Sirija

Post by amoninan »

Ima ih i Al Kaida :-?
mmaar

#2613 Re: Sirija

Post by mmaar »

amoninan wrote:@ Al Džazira je nešto najbolje što se desilo muslimanskom svijetu. No nažalost ne možeš to da razumiješ.
Hajde reci da se salis :lol:
Challenger__

#2614 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:Image
Kao što je već konstatovano na ovoj temi, dešavanja u Siriji su postala katalizator regionalnih (a i širih) antagonizacija. U ovoj globalnoj igri, crni kralj sve lošije stoji.

Ko ima oči da vidi, neka vidi ;-) !
amoninan

#2615 Re: Sirija

Post by amoninan »

mmaar wrote:
amoninan wrote:@ Al Džazira je nešto najbolje što se desilo muslimanskom svijetu. No nažalost ne možeš to da razumiješ.
Hajde reci da se salis :lol:
Ako će ti to popraviti večer, onda ok. Šalim se.
XSamedX

#2616 Re: Sirija

Post by XSamedX »

Ubijaju i Assadovi , u to nema sumnje!

Samo što Assad ubija u ime svoje države i u ime svog naroda koji brani.

Dok sa druge strane ovaj ološ, držeći američke M16 puške u rukama i uzvikivajući Allahu Egber, ubija u ime petro dolara i wehabijsko cionističkog saveza za koji se bore.

Kao što vidiš svi ubijaju, samo je pitanje za koga, u čije ime i koju svrhu se ubija!?
Koji supljak!
Kao prvo nije sirija asadova kao sto ni on nije legitimni predsjednik,da se razumjemo.
Moguce da ubija u ime svog naroda koji kao i on mrzi sunije koji su vecina stanovnistva,da se razumijemo.
Kao drugo ljudi se bore za svoju slobodu,jer niko im ne moze plati bol njihovih silovanih krerki i majki koje na kraju ubiju,ubistva njihove djece,brace sestara,tako da mani se coravog posla.
Vehbosi su pogrdan naziv za vehabije.
Imas temu o "vehabijama" pa tamo komentarisi,naravno da je to etiketiranje muslimana koje je haram.
Assad je dao autonomiju Kurdima, a ovi zauzvrat nece se okretati protiv njega..ovo je, moze se slobodno reci, genijalan potez..Kurdi su dobili ono sto im pripada i sto su vec ranije trebali dobiti, Assad je osiguro mir u tom dijelu drzave i neizmjernu podrsku u slucaju napada Turske na Siriju..da se to kojim slucajem desi (nadam se da nece) u odredjenu logisticku podrsku Kurdima u Turskoj i sigurnu pozadinu u Siriji Turci mogu dobro najebati..a koliko se tesko boriti protiv gerile vidimo i na primjer sirijske armije..
Asad bi da rodjenu mater da ostane na vlasti mada ne vjerujem da ce kurdi stati na njegovu stranu,u vecini slucajeva se bore protiv njega.Trenutno na koga se moze osloniti su alaviti,ali ni na sve njih jer dosta alavita su potkupljivi i izdat ce i rodjenu mater za pare.O turcima ovdje nije teme,pa je otvori ako je vec nema.Hvala im pa se brinu u sirijskim izbjeglicama,a cisto sumnjam da bi protiv turske mogli uraditi bilo sta,kad im sacica pobunjenika pravi ovolike problema.
Ono sto raduje je to da oslobodioci sve vise zarobljavaju rezimske snage i prjeko potrebno oruzje i izrastaju u pravu armiju koja svakim danom sve vise raste.Cak i uz podrsku irana i rusije asadu se ne pise dobro,a kako ce skoncati brzo cemo vidjeti,pitanje je samo koliko ce jos krvi se proliti,ali on pada definitivno.
occupylove

#2617 Re: Sirija

Post by occupylove »

amoninan wrote:Jesul ljevičari, odmah su zlatni :lol:
ma nisu , PKK je tako inflitrirana raznim obavjestajnim sluzbama , i koriste ih po potrebi kao sada u Siriji
Kurdi ipak to koriste lukavo , jer cilj im je nezavisni Kurdistan ( imaju vec regiju u Iraku ,tu su iskoristili invaziju Amerikanaca i pruzili im podrsku 2003 , iscijedili milione dolara i stvorili ekonomski vrlo uspjesnu autonomiju , ali Turska ih napada non-stop )
uglavnom ?
vrlo komplikovana situacija , a ljut sam malo na Kurde jer kada sam bio u Svabiji , imali su neke velike demonstracije , pravu frku napravili ( blokirali auto-put , ozlijedili masu policajaca )
imaju jaku dijasporu ( odatle im lova dolazi kao i Palestinci , slicna situacija )
i ja se vracam sa posla na tramvajskoj , suzavac u zraku i valjda licim na Kurda :lol: ( imao sam duzu kosu i bradu ali urednu )
nista ja nekontam , koji belaj je sada i radoznalo gledam ..
i Njemacki policajci mi pridju a grmalji od dva metra sve u pancirima i sljemovima i deru se na mene ja nista ne kontam :lol:
oborise me i bruka pred gomilom naroda i vezase me lisicama , i kada provjerise dokumente ?

ups ! izvinite !
hebo im sam im majku konji glupi i zivcani :lol:
ustajem i otresam prasinu a policajci se samo brzo izvinise i odjurise dalje :lol:
i danas e smijem kada se sjetim a Kurdima zelim kao i svakome narodu srecu u njihovoj borbi ..
amoninan

#2618 Re: Sirija

Post by amoninan »

Ma kaki ba, može "nacrati" pajaca poput već citiranog na prošloj stranici bez ikakvog stvarnog uticaja i moći.
Ali može poslužiti u propagadne svrhe. Kurdi će sigurno zahtjevati veći stepen autonomije, veće prisustvo u kodanom kardu nove Armije Sirije i još ponešto. Na šta imaju svako pravo. I nadam se će dobiti ono što već decenijama, ako ne i stoljećima, zaslužuju. I u Siriji, i Iraku, i Iranu, i u Turskoj.
Challenger__

#2619 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

amoninan wrote:I u Siriji, i Iraku, i Iranu, i u Turskoj.
Et vice versa, et vice versa, o-ho-ho, i-hi-hi :lol:
amoninan

#2620 Re: Sirija

Post by amoninan »

occupylove wrote:
amoninan wrote:Jesul ljevičari, odmah su zlatni :lol:
ma nisu , PKK je tako inflitrirana raznim obavjestajnim sluzbama , i koriste ih po potrebi kao sada u Siriji
Kurdi ipak to koriste lukavo , jer cilj im je nezavisni Kurdistan ( imaju vec regiju u Iraku ,tu su iskoristili invaziju Amerikanaca i pruzili im podrsku 2003 , iscijedili milione dolara i stvorili ekonomski vrlo uspjesnu autonomiju , ali Turska ih napada non-stop )
uglavnom ?
vrlo komplikovana situacija , a ljut sam malo na Kurde jer kada sam bio u Svabiji , imali su neke velike demonstracije , pravu frku napravili ( blokirali auto-put , ozlijedili masu policajaca )
imaju jaku dijasporu ( odatle im lova dolazi kao i Palestinci , slicna situacija )
i ja se vracam sa posla na tramvajskoj , suzavac u zraku i valjda licim na Kurda :lol: ( imao sam duzu kosu i bradu ali urednu )
nista ja nekontam , koji belaj je sada i radoznalo gledam ..
i Njemacki policajci mi pridju a grmalji od dva metra sve u pancirima i sljemovima i deru se na mene ja nista ne kontam :lol:
oborise me i bruka pred gomilom naroda i vezase me lisicama , i kada provjerise dokumente ?

ups ! izvinite !
hebo im sam im majku konji glupi i zivcani :lol:
ustajem i otresam prasinu a policajci se samo brzo izvinise i odjurise dalje :lol:
i danas e smijem kada se sjetim a Kurdima zelim kao i svakome narodu srecu u njihovoj borbi ..
Pa normalno da će ih napadati kad im ovi podmeću bombe po Istanbulu. I prave im probleme na granici. Zamisli da ti šta znam, neka četničk ater. organizacija počne praviti probleme na granici? Šta bi ti?

PKK je kurava, čas rade posao za Izrael, čas za Assada, čas za Amere.
Između PKK i Al Kaide ja u suštini ne vidim neku bitnu razliku. Terorističke organizacije i jedna i druga.
amoninan

#2621 Re: Sirija

Post by amoninan »

Challenger__ wrote:
amoninan wrote:I u Siriji, i Iraku, i Iranu, i u Turskoj.
Et vice versa, et vice versa, o-ho-ho, i-hi-hi :lol:
Postaješ peglativan. Odjebi, moliću.
Challenger__

#2622 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

amoninan wrote:
I suviše si ličan. Moja opaska je načelne, a ne lične prirode. Dakle, Kurdi i autonomije, vice versa, a u kontekstu teme i aktera krize (Sirija, Turska itd).

Molim lijepo.
amoninan

#2623 Re: Sirija

Post by amoninan »

Challenger__ wrote:
amoninan wrote:
I suviše si ličan. Moja opaska je načelne, a ne lične prirode. Dakle, Kurdi i autonomije, vice versa, a u kontekstu teme.

Molim lijepo.
Možda, no aergičan sam na neke stvari.
U ovom slučaju sam pogrijšio, gledam tekmu i ujedno komentarišem + sam u lokalu. Te nisam odmah povezao an šta si mislio, tj pogrešno sam zaključio. Izvinjavam se.

Što se tiče Kurda, da, mislim da zaslužuju ako ne državu onda bar veći stepen autonomije u određenim oblastima pomenutih država. Ipak put PKK-a ne podržavam ni pod razno, štaviše mislim da su im teg oko vrata.
Challenger__

#2624 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Zahvalan sam ti na fair-play odgovoru. Da ne zamaramo moderaciju i da se ne ključa tema.

Uživaj.
XSamedX

#2625 Re: Sirija

Post by XSamedX »

Koliko znam,a mislim da sam otprilike ubjedjen,kurdi u siriji su vecinom sunije,tako da nije tesko izracunati racunicu.
Ugrubo,kurdi sunije ce stati na stranu opozicijje,dok ce kurdi sijje stati na stanu asada.
Locked