Sirija

Locked
edrusu

#2551 Re: Sirija

Post by edrusu »

Ma ti si bolan fundamentalista. Odakle znas, da svi Alaviti podrzavaju Asada? Stvarno nisi normalan.
Nadam se da ce mod ovo sankcionisati.
1. recenica - daju logisticku podrsku teroristima, obucavaju i salju placenike
2. recenica - pobunjenici nemaju embargo na uvoz oruzja, jedina istina je da Sirija kupuje oruzje od Rusije i Irana
3. recenica - rat traje skoro dvije godine i da svaki dan dezertira recimo 50 ljudi, jel mislis da bi sirijska vojska bila ovako jaka, a teroristi gubili sve bitke za redom..sita u Siriji ima negdje oko 2,5 miliona, jel mislis da je teoretski moguce da tih 2,5 miliona daju 650 hiljada vojnika koliko ima sirijska armija..ja mislim da nije..
1.nisam vidio ni jednog zapadnjaka da se bori na strani opozicije,vecinom su to muslimani koji se suosjecaju sa narodom sirije.
2.nemaju embargo,pa da je tako do sada bi bili naoruzani do zuba i ne bi im avijacija predstavljala tolike probleme
3.365 x 2 x 50 = 36500 sto nije tako puno ako uzmemo u obzir milione,a na kraju nisam ni rekao da ih dezertira 50 svaki dan,cak sumnjam da toliko sunija uopce ima u rezimskoj vojsci.
Rezim gubi vojne bitke pa onda salju avijaciju i tenkove i svete se nad stanovnistvom.
I da su sunije na basharovoj strani,u svojoj zemlji sa tako jakom vojskom bi ih davno isprasili.
Pricas price za malu djecu.

edrusu je napisao/la:
Ako je narod uz bashara,hoces mi objasniti onda,kako to da svaki dan dezertiraju i prikljucuju se opoziciji dok niko iz opozicije ne prikljucuje se rezimskoj vojci?

Izvor za tu tvrdnju?

Pregladaj moje postove pa ces ih naci i previse,ako ne nadjes mogu ih postaviti koliko god zelis?
Klavikula

#2552 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sarajevoxxxx wrote:
Klavikula wrote: predlazem da podrzavamo mir u Siriji, a najvise sanse za mir ima ako sirijska vojska pobjedi, ako pobjede teroristi bice slicna situacija kao u Libiji, rat ce trajati u nedogled, sirijski narod ce postati daleko siromasniji a Sirija nece biti ni m od multikulturalne drzave..

Šta fali Libiji ?

Gdje je Irak broj dva koji se skoro sa radošću i nestrpljenjem najavljivao.

Gdje su silne samoubilačke akcije i sto hiljada ubijenih u novom bratoubilačkom ratu, ili novom Iraku, kako se najavljivalo ? Gdje je podjela na sitne male državice ?

Libija se hvala Bogu održala. I održaće uprkos željama mnogih da vide tu zemnlju u haosu i raspadu. E pa neće je vidjeti ako Bog da, koliko god to neko želio.
daj nemoj me zajebavti, pa u Libiji vlada plemenska podjela, vlast nema pod kontrolom naoruzane skupine, ruse se kulturni spomenici stari preko 500 godina, a vlast to ne moze da zaustavi..nedavno su ubijeni visoki vojni zvanicnici u Libiji..Irak se malo stabilizuje al do nedavno su bili i samoubilacki napadi na policiju i vojsku, drzava je u rasulu isto kao i Libija i ti pricas kako su se odrzale
sarajevoxxxx

#2553 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Klavikula wrote: predlazem da podrzavamo mir u Siriji, a najvise sanse za mir ima ako sirijska vojska pobjedi, ako pobjede teroristi bice slicna situacija kao u Libiji, rat ce trajati u nedogled, sirijski narod ce postati daleko siromasniji a Sirija nece biti ni m od multikulturalne drzave..

Šta fali Libiji ?

Gdje je Irak broj dva koji se skoro sa radošću i nestrpljenjem najavljivao.

Gdje su silne samoubilačke akcije i sto hiljada ubijenih u novom bratoubilačkom ratu, ili novom Iraku, kako se najavljivalo ? Gdje je podjela na sitne male državice ?

Libija se hvala Bogu održala. I održaće uprkos željama mnogih da vide tu zemnlju u haosu i raspadu. E pa neće je vidjeti ako Bog da, koliko god to neko želio.
daj nemoj me zajebavti, pa u Libiji vlada plemenska podjela, vlast nema pod kontrolom naoruzane skupine, ruse se kulturni spomenici stari preko 500 godina, a vlast to ne moze da zaustavi..nedavno su ubijeni visoki vojni zvanicnici u Libiji..Irak se malo stabilizuje al do nedavno su bili i samoubilacki napadi na policiju i vojsku, drzava je u rasulu isto kao i Libija i ti pricas kako su se odrzale
Da, srušili su spomenike. Ok, idemo dalje. Šta se još desilo?

Gdje je raspad Libije? Gdje je Irak broj dva ?

Vlast ima kontrolu onoliko koliko to može ostvariti država koja je skoro izašla iz rata ? Mi je nemamo u Bosni ni 17 godina poslije rat.
Klavikula

#2554 Re: Sirija

Post by Klavikula »

edrusu wrote:
1. recenica - daju logisticku podrsku teroristima, obucavaju i salju placenike
2. recenica - pobunjenici nemaju embargo na uvoz oruzja, jedina istina je da Sirija kupuje oruzje od Rusije i Irana
3. recenica - rat traje skoro dvije godine i da svaki dan dezertira recimo 50 ljudi, jel mislis da bi sirijska vojska bila ovako jaka, a teroristi gubili sve bitke za redom..sita u Siriji ima negdje oko 2,5 miliona, jel mislis da je teoretski moguce da tih 2,5 miliona daju 650 hiljada vojnika koliko ima sirijska armija..ja mislim da nije..
1.nisam vidio ni jednog zapadnjaka da se bori na strani opozicije,vecinom su to muslimani koji se suosjecaju sa narodom sirije.
2.nemaju embargo,pa da je tako do sada bi bili naoruzani do zuba i ne bi im avijacija predstavljala tolike probleme
3.365 x 2 x 50 = 36500 sto nije tako puno ako uzmemo u obzir milione,a na kraju nisam ni rekao da ih dezertira 50 svaki dan,cak sumnjam da toliko sunija uopce ima u rezimskoj vojsci.
Rezim gubi vojne bitke pa onda salju avijaciju i tenkove i svete se nad stanovnistvom.
I da su sunije na basharovoj strani,u svojoj zemlji sa tako jakom vojskom bi ih davno isprasili.
Pricas price za malu djecu.
covjece daje se uozbilji, u prvoj recenici prvo negiras pa onda potvrdjujes moju tvrdnju :skoljka:
2. embargo moze nametnuti samo UN ili neka drzava da zabrani isporuku teroristima, a kao sto svi znamo da UN nije nametnuo embargo znaci da embarga NEMA, a gore nabrojane drzave dostavljaju pomoc teroristima, samo ne mogu dostavljati tenkove i avione, nedavno su im izgleda stingere dostavili, bar su se takve informacije pojavile, koliko su tacne ne znam, al ono sto je sigurno da su sve letjelice sirijske vojske oborene PAT-ovima i sl naoruzanjem..

sto se brojki i dezerterstva tice sve sam objasni u trecoj stavki, al ti si to ocito preskocio, tako da necu opet pisati..
Klavikula

#2555 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sarajevoxxxx wrote:Da, srušili su spomenike. Ok, idemo dalje. Šta se još desilo?

Vlast ima kontrolu onoliko koliko to može ostvariti država koja je skoro izašla iz rata ? Mi je nemamo u Bosni ni 17 godina poslije rat.
uzo si krajnje reprezentativan primjer,

http://www.advance.hr/vijesti/kaos-u-li ... avu-barqa/
http://www.advance.hr/vijesti/ekskluziv ... utonomiju/
Tkd

#2556 Re: Sirija

Post by Tkd »

sarajevoxxxx wrote:
Klavikula wrote:Libija - navodnjavanje pustinje, jel trebam dalje objasnjavati, a vjerujem i da Damask i Alep imaju vodovod i kanalizaciju :thumbup:

inace te sisteme za navodnjavanje su unistilI NATO avioni, cisti zlocin, za koji u skorijoj buducnosti niko nece odgovarati, to je sigurno, a za kasnije ne znam..

ostalo je cista glupost i propaganda, tiranije, ovo, on..
Libija nikad nije riješila pitanje vodovoda.

Famozno navodnjavanje se nikad nije ostvarilo. Istina je da su imali raznih projekata, jedan od njih je bio čak da dovedu vodu iz Srbije ???

U svakom slučaju, Gadafi je o svakome brinuo a najmanje o svome narodu. Infrastruktura cijele države je više ličila siromašnim Afričkim državama. Putevi nula, vodovod kanalizacija nula, zdravstvo nula (i najmanji lijek se kupovao u apoteci za ozbiljnije lijećenje ljudi su išli u Tunis ) da ne nabrajam dalje.
Ja kako znam stanovnicima Libije nije ništa falilo, no o tome možemo na temi o Libiji.

http://www.klix.ba/forum/libija-t85450. ... start=4575
sarajevoxxxx

#2557 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote: covjece daje se uozbilji, u prvoj recenici prvo negiras pa onda potvrdjujes moju tvrdnju :skoljka:
2. embargo moze nametnuti samo UN ili neka drzava da zabrani isporuku teroristima, a kao sto svi znamo da UN nije nametnuo embargo znaci da embarga NEMA, a gore nabrojane drzave dostavljaju pomoc teroristima, samo ne mogu dostavljati tenkove i avione, nedavno su im izgleda stingere dostavili, bar su se takve informacije pojavile, koliko su tacne ne znam, al ono sto je sigurno da su sve letjelice sirijske vojske oborene PAT-ovima i sl naoruzanjem..

sto se brojki i dezerterstva tice sve sam objasni u trecoj stavki, al ti si to ocito preskocio, tako da necu opet pisati..
Šta predlažeš ? Da pošaljemo dodatne avione i tenkove Bešaru. Da se pooštri kontrola na sirijskim granicama da nedaj Bože ne prođe nekio jako protivaionsko oružje ?

Na žalost ima ih i koji smatraju da Bešar previše oteže sa hemijskim oružjem, da je došlo vrijeme da i njega počne koristititi ? Vjerujem da bi se sa tobom u mnogo čemu složili.
amoninan

#2558 Re: Sirija

Post by amoninan »

asurbanipal wrote:
aldinjo wrote:Vehabije ne postoje!Vehabije su pogrdan naziv za Muslimane i haram ga je koristiti-stav je islamske ulerme!Ibn Tejmije je za šije Alevite rekao da su gori od Židova i Kršćana.
I vi ste od Ibn Tejmijje napravili cirkus. Izvlačili ste iz konteksta ono što je on govorio i naučavao. Vehabije itekako postoje, a naziv je za sljedbenike Abdul-Vehaba, navodnog "reformatora" koji je dao iskrivljenu predstavu islama. Sve što je on radio i govorio u stvari je samo unazadilo muslimane...
On nije navodni reformator, on jeste reformator.
sarajevoxxxx

#2559 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Tkd wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Ja kako znam stanovnicima Libije nije ništa falilo, no o tome možemo na temi o Libiji.

http://www.klix.ba/forum/libija-t85450. ... start=4575
Postao sam mislim na toj temi linkove za iznesene tvrdnje o inrastrukturi Libije za vrijeme Gadafija. Imaš i dan danas intervjue na netu sa direktorima vodovoda koji su vođeni 2010. Imaš studiju koja je rađena za vrijeme Gadafija gdje se precizno navodi sve vezano za školstvo, zdravstvo, puteve, vodovod itd. Sve je to dostupno na linkovima koje sam postavio.

Ne radi se ni o kakvoj propagandi, sasvim normalna studija koju su uradili ljudi za vrijeme živog vođe, gdje svako može doći do podataka vezanih za Libiju i njenu infrastrukturu.
Klavikula

#2560 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sarajevoxxxx wrote:
Klavikula wrote: covjece daje se uozbilji, u prvoj recenici prvo negiras pa onda potvrdjujes moju tvrdnju :skoljka:

Šta predlažeš ? Da pošaljemo dodatne avione i tenkove Bešaru. Da se pooštri kontrola na sirijskim granicama da nedaj Bože ne prođe nekio jako protivaionsko oružje ?

Na žalost ima ih i koji smatraju da Bešar previše oteže sa hemijskim oružjem, da je došlo vrijeme da i njega počne koristititi ? Vjerujem da bi se sa tobom u mnogo čemu složili.
podrzavam stav sirijske vlade, hemijsko oruzje nece, ponavljam nece biti koristeno u unutrasnjem sukobu :thumbup:
edrusu

#2561 Re: Sirija

Post by edrusu »

Snadbijevanje oružjem u građanskom ratu uvijek će biti kontroverzno i, kratkoročno, vodit će žešćim borbama i većem broju mrtvih. Ali to bi, također, osiguralo propast Assadovog režima za nekoliko sedmica umesto nekoliko mjeseci. Narodu Sirije je potreban alat kako bi mogli da završe posao i uklone okrutni režim, piše Malcolm Rifkind za "New York Times".
U septembru 1991, dok se nasilje širilo Balkanom, nemoćni jugoslovenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar uputio je zahtjev Savjetu sigurnosti Ujedinjenih nacija za uvođenje embarga na oružje koji bi bio primijenjen na sve strane u sukobu. Njegov zahtjev ostaje, koliko znam, jedini primjer da je neka vlada zahtijevala nametanje sankcija sopstvenoj državi.
Teorijski, to je bio neutralan potez osmišljen u namjeri da obuzda nasilje. U stvari, embargo – koji sam tada podržao – učvrstio je dominantnu superiornost bosanskih Srba u oružju zahvaljujući pristupu zalihama Jugoslovenske narodne armije. Efekat toga bio je da bosanske muslimane učini mnogo slabijim naspram kampanje etničkog čišćenja koju su sprovodili bosanski Srbi, najtragičnije ilustrovanom masakrom u Srebrenici.
Danas, dvadesetak godina po izbijanju ratova na Balkanu, zapadni kreatori politike suočeni su sa sličnom dilemom – da li bi snadbijevanje oružjem jedne od strana u sukobu bilo upotrebljeno u samoodbrani ili da se počine zvjerstva i napadi iz osvete; da li bi to ubrzalo rješavanje konflikta ili podstaklo njegovo produženje. Sada u Siriji činimo istu grešku koju smo počinili tokom bosanskog sukoba.
Prihvatam da je zapadna vojna akcija u Siriji bila pogrešna. Za razliku od akcije u Libiji, koju je NATO podržao, nema izgleda da Rusija odustane od veta u Savjetu sigurnosti. Ni Arapska liga nije zahtijevala takvu akciju, kao što je to bio slučaj sa ustankom protiv Gadafija.
To ne znači, međutim, da Sjedinjene Države i Evropa ne treba ništa da rade. Ispravno je bilo da se pokuša da se pronađe diplomatski posredovano, političko rješenje kroz Ujedinjene nacije, ali se taj proces urušio zbog nastavka brutalnosti predsjednika Bašara el Assada. Pošto je put diplomatije blokiran, a sirijski opozicionari uspijevaju da pogode srce režima u Damasku i Aleppu, rat je prešao u potencijalno još krvaviju fazu, koja bi mogla da uvuče neke, ako ne sve susjede Sirije.
Sada moramo da razmotrimo mnoge izuzetno sumorne scenarije: borbe u Libanu uzburkale bi tenzije u toj zemlji; kraduckanje sirijskog hemijskog oružja bilo od strane druge države ili nekog nedržavnog činioca; potpuni kolaps Sirije i nasilna sloboda-za-sve u vakuumu vlasti, koji bi iz toga proistekao.
Kako bismo spriječili te mogućnosti moramo izvršiti pritisak na jedinstvo sirijske opozicije. Neophodne su strukture koje će ohrabriti komunikaciju i saradnju među opozicionim frakcijama, kako zbog njihovih ratnih napora tako i zbog perioda tranzicije koji će pratiti Assadov eventualni odlazak.
Što rat bude duže trajao, veća je vjerovatnoća da će legitimna borba za samoodređenje utonuti dublje u krug sveopćeg nasilja i zatrovati mogućnost postizanja obostrano prihvatljivog političkog rješenja. Bez takvog rješenja, nasilje u Siriji i regionu će se nastaviti, bez obzira na to da li režim Baath parije preživi ili ne preživi.
Nije dovoljno izazvati opozicionare da djeluju zajedno. Amerikancima i Evropljanima treba uticaj, a za uticaj moraju da osiguraju značajne podsticaje. Oni treba da stignu u obliku zaliha oružja sirijskim opozicionarima ukoliko mogu da pokažu stvarni napredak ka stvaranju ujedinjene opozicije. To bi zahtijevalo izmijenu embarga Evropske unije. Za razliku od UN embarga na uvoz oružja u Bosni, ta odluka nije u milosti ruskog niti kineskog veta.
Snadbijevanje oružjem u građanskom ratu uvijek će biti kontroverzno i, kratkoročno, vodit će žešćim borbama i većem broju mrtvih. Ali to bi, također, osiguralo propast Assadovog režima za nekoliko sedimica umjesto nekoliko mjeseci. Ne treba pretpostaviti da prebjezi visokih zvaničnika, kakav je premijer Rijad Hidžab, znače neposredni kolaps režima – jezgro državne sigurnosti Sirije ostaje netaknuto. Što duže ovaj rat bude trajao veći će biti opći pokolj.
Naoružavanje sirijskih opozicionara nije primamljiva strategija. Snabdijevanje oružjem koje će biti korišteno u borbi nikada to i nije. Ali već sada možemo da vidimo da je alternativa mnogo gora. Narodu Sirije potreban je alat kako bi mogli da završe posao i uklone okrutni režim.
sarajevoxxxx

#2562 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote:
sarajevoxxxx wrote:Da, srušili su spomenike. Ok, idemo dalje. Šta se još desilo?

uzo si krajnje reprezentativan primjer,

http://www.advance.hr/vijesti/kaos-u-li ... avu-barqa/
http://www.advance.hr/vijesti/ekskluziv ... utonomiju/
Advance.hr je nešto poput Istinaolibiji.com

Portal koji se ugasio odmah nakon što je gadafi izvučen iz rupe. Bili se ufurali desetine tekstova dnevno ubacivali, hvalospjevi o Gadafiju, a na kraju se nisu udostojili da se bar oproste sa svojim simpatizerima. Ko zadnji miševi pobjegli sa neta, izvukli se na navodno hakiranje portala.

Bio sam u Siriji, imam prijatelja i među Sirijcima i Libijcima, svakodnevno pratim portale na arapskom jeziku i sasvim dovoljno mi je da formiram sebi sliku o dešavanjima u toj državi i bez smeća kojeg advance svakodnevno plasira.
sarajevoxxxx

#2563 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote: podrzavam stav sirijske vlade, hemijsko oruzje nece, ponavljam nece biti koristeno u unutrasnjem sukobu :thumbup:
Da, vjerujem i da nisi zabrinut i da ne sumnjaš u istinitost njihovih tvrdnji. Ono, jes' da mu je Hafiz otac, ali ne mora značiti da je isti kao on.

Jako lijepa utjeha. :x
Klavikula

#2564 Re: Sirija

Post by Klavikula »

advance.hr samo uzima obje strane, kad pisu vijesti uzimaju i Press TV, SANA-u, RT, Prensa Latina i sl medije, ali isto tako uzimaju i BBC, AP, CNN i sl medije..u sustini lijeve su orjentacije, sto je svakako za pohvalu, a uz sve to objektivnost je na nivou..najbolji portal na nasim prostorima sigurno :thumbup:
Klavikula

#2565 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sarajevoxxxx wrote:
Klavikula wrote: podrzavam stav sirijske vlade, hemijsko oruzje nece, ponavljam nece biti koristeno u unutrasnjem sukobu :thumbup:
Da, vjerujem i da nisi zabrinut i da ne sumnjaš u istinitost njihovih tvrdnji. Ono, jes' da mu je Hafiz otac, ali ne mora značiti da je isti kao on.

nisam zabrinut :thumbup:
sarajevoxxxx

#2566 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote:advance.hr samo uzima obje strane, kad pisu vijesti uzimaju i Press TV, SANA-u, RT, Prensa Latina i sl medije, ali isto tako uzimaju i BBC, AP, CNN i sl medije..u sustini lijeve su orjentacije, sto je svakako za pohvalu, a uz sve to objektivnost je na nivou..najbolji portal na nasim prostorima sigurno :thumbup:
Nije tačno. Advance je klasična propaganda. Imaju veze sa novinarstvom i objektivnošću isto koliko i Bešar sa demokratijom.

Od deset objavljenih vijesti o Siriji koji se nalaze na portalu sve i jedna je klasična Bešarova propaganda. Niti jedna nema veze sa objektivnim informisanjem, mislim, ljudi kao da prevode vijesti koje državna sirijska TV plasira. dakle, isto što je radila i Istinaolibiji. Jedno bijedno propagandno smeće.
sarajevoxxxx

#2567 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote:
sarajevoxxxx wrote:

nisam zabrinut :thumbup:
Jako inteligentno, nema šta.
Klavikula

#2568 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sarajevoxxxx wrote:
Klavikula wrote:advance.hr samo uzima obje strane, kad pisu vijesti uzimaju i Press TV, SANA-u, RT, Prensa Latina i sl medije, ali isto tako uzimaju i BBC, AP, CNN i sl medije..u sustini lijeve su orjentacije, sto je svakako za pohvalu, a uz sve to objektivnost je na nivou..najbolji portal na nasim prostorima sigurno :thumbup:
Nije tačno. Advance je klasična propaganda. Imaju veze sa novinarstvom i objektivnošću isto koliko i Bešar sa demokratijom.

Od deset objavljenih vijesti o Siriji koji se nalaze na portalu sve i jedna je klasična Bešarova propaganda. Niti jedna nema veze sa objektivnim informisanjem, mislim, ljudi kao da prevode vijesti koje državna sirijska TV plasira. dakle, isto što je radila i Istinaolibiji. Jedno bijedno propagandno smeće.
pa to ti i govorim, ljudi za razliku od ostalih medija, samo uzimaju i druga misljenja, al posto je raja navikla da na ovim sranjima od porala tipa sa-x, avaza, jutarnji, dnevnik, politika cita samo jednu stranu medalje, kad dodje neko ko uzima obje strane bude neobicno...jasno mi je, al i dalje tvrdim da su najbolji..
asurbanipal

#2569 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Duhovni vođa sirijskih vehabija sa egzilom u Saudijskoj Arabiji, Adnan Al-Arour. Koje smeće od čovjeka...

A evo ko se sve bori na strani pobunjenika. Mahom "sirijci" i to ponajviše iz Libije, a ima ih i Katara i Saudijske Arabije. Ja ih zovem "psi rata"...

sarajevoxxxx

#2570 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote: pa to ti i govorim, ljudi za razliku od ostalih medija, samo uzimaju i druga misljenja, al posto je raja navikla da na ovim sranjima od porala tipa sa-x, avaza, jutarnji, dnevnik, politika cita samo jednu stranu medalje, kad dodje neko ko uzima obje strane bude neobicno...jasno mi je, al i dalje tvrdim da su najbolji..
Ponavljam, ljudi kopiraju, bar kada se radi o Siriji, vijesti koje plasira sirijska državna propaganda, to i samo to. Dakle, nema druge strane o kojoj govoriš.
edrusu

#2571 Re: Sirija

Post by edrusu »

21:50
Al Jazeera Arabic prenosi da je zapovjednik brigade zračnih snaga u el Bukemalu ubijen, kao i da je FSA preuzela kontrolu nad bazom zračnih snaga zarobivši nekoliko oficira i vojnika (IB)

22:52
Oružje preuzeto prilikom preuzimanja baze u Bukemalu, aktivisti kažu da su borci FSA pronašli i Cobra anti-tenkovske projektile (IB)

22:57
Aktivisti javljaju da je ubijen brigadni general kao i šest njegovih tjelohranitelja u Damasku (IB)

23:07
IslamBosna.ba-Najmanje 95 osoba ubijeno je danas, uglavnom u Damasku i njegovim predgrađima, uključujući mnoge koji su ubijeni po kratkom postupku. Podrućja na jugu i istoku glavnog grada (Hadžer Esved, Džobar i Jarmuk kamp) bila su u toku dana pod jakim granatiranjem, dok je Stari Grad u Homsa imao najkrvaviji dan granatiranja,deset osoba je ubijeno u zračnom napadu na el Bab u blizini Aleppa. Drugi helikopter je oboren u Idlibu, dok je FSA najavila novu ofanzivu u Aleppu, osporavajući tvrdnje režima da su poraženi. FSA je također objavila da je zauzela zračnu bazu u Bukamalu na iračkoj granici. Sirijci su danas demonstrirali širom zemlje gdje je god bilo moguće da se okupe.
Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da je novi masakr počinjen od strane režima u Kafar Batni, predgrađe Damaska.Stanovnici ne mogu doći do tijela zbog jake koncentracije sigurnosnih snaga. I na kraju avgust je bio najkrvaviji mjesec od početka revolucije u Siriji, s više od 6.000 dokumentovanih šehida.
edrusu

#2572 Re: Sirija

Post by edrusu »

23:07
IslamBosna.ba-Najmanje 95 osoba ubijeno je danas, uglavnom u Damasku i njegovim predgrađima, uključujući mnoge koji su ubijeni po kratkom postupku. Podrućja na jugu i istoku glavnog grada (Hadžer Esved, Džobar i Jarmuk kamp) bila su u toku dana pod jakim granatiranjem, dok je Stari Grad u Homsa imao najkrvaviji dan granatiranja,deset osoba je ubijeno u zračnom napadu na el Bab u blizini Aleppa. Drugi helikopter je oboren u Idlibu, dok je FSA najavila novu ofanzivu u Aleppu, osporavajući tvrdnje režima da su poraženi. FSA je također objavila da je zauzela zračnu bazu u Bukamalu na iračkoj granici. Sirijci su danas demonstrirali širom zemlje gdje je god bilo moguće da se okupe.
Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da je novi masakr počinjen od strane režima u Kafar Batni, predgrađe Damaska.Stanovnici ne mogu doći do tijela zbog jake koncentracije sigurnosnih snaga. I na kraju avgust je bio najkrvaviji mjesec od početka revolucije u Siriji, s više od 6.000 dokumentovanih šehida.

23:48
Lokalni koordinacioni odbori izvještavaju da su dokumentirali 112 ubijenih osoba u petak, Damask i njegova predgrađa 38 (uključujući i 10 ubijenih u Kafar Batni, 4 koji su pogubljeni u Džobaru i četvoro djece) 24 u Homsu, 23 u Aleppu (uključujući 10 u el-Babu), 9 u Deir ezZuru, 5 u Hami, pet u Dara'i, dva u Hasaki (koji su ubijeni u predgrađima Damaska), dvoje u Idlibu, dvoje u Lattakiji, jedna osoba u Binjasu, i jedna u Rakki

00:09
Prilikom zauzimanja zračne baze u Bukemalu zarobljen je veći broj režimskih snaga (IB)
asurbanipal

#2573 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote:
Klavikula wrote: pa to ti i govorim, ljudi za razliku od ostalih medija, samo uzimaju i druga misljenja, al posto je raja navikla da na ovim sranjima od porala tipa sa-x, avaza, jutarnji, dnevnik, politika cita samo jednu stranu medalje, kad dodje neko ko uzima obje strane bude neobicno...jasno mi je, al i dalje tvrdim da su najbolji..
Ponavljam, ljudi kopiraju, bar kada se radi o Siriji, vijesti koje plasira sirijska državna propaganda, to i samo to. Dakle, nema druge strane o kojoj govoriš.
A ovo što drugi pišu i govore nije propaganda ? Ma daj molim te...
Klavikula

#2574 Re: Sirija

Post by Klavikula »

sarajevoxxxx wrote:
jesi ti cito kad advance.hr ili samo onako pises gluposti..u jednoj vijesti prvo citiraju SANA-u, Press TV, RT i sl, pa onda u toj istoj vijesti citiraju AP, BBC, CNN..

sta treba jos da urade :?:
edrusu

#2575 Re: Sirija

Post by edrusu »

Eh neka si dosao,posto si veliki musliman pa da te upozorim,jer si mozda ofulao u ilmihalu.

Šejh Ebu Fejd ibn es-Siddik konstantira: "Ismijavanje sa bradom je djelo kufra, koje čovjeka izvodi iz vjere (čini ga otpadnikom). Sa ovim su se složili svi islamski učenjaci, jer je to ismijavanje sa onim što je naredio islam."

Slobodna sirijska vojska upozorila je zračne kompanije da obustave letove za Damask i Aleppo izjavivši da bi opozicione snage mogle napadati aerodrome u ova dva grada počev od sljedećeg utorka, izvijestio je Asharw Alawsat pozivajući se na FSA komandu.
„Civilni aerodromi u Damasku i Aleppu mogu postati meta napada FSA počev od utorka iduće sedmice jer ih zločinački režim koristi za vojnu avijaciju kako bi izvodila napade na sirijske opozicionare", navodi se u izvještaju.
Sirijska avijacija je prisiljena da koristi civilne aerodrome kao baze zbog niza uspješnih napada opozicionih snaga na sirijske vojne baze, uključujući i jedan napad na aerodrom u blizini Idliba gdje je uništeno 10 helikoptera,stoji u izjavi FSA.
Analitičari kažu da je ova izjava uglavnom usmjerena na skretanje pažnje da režim koristi civilne aerodrome za vojnu avijaciju što predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma, piše list.
Međutim na svojoj Facebook stranici FSA je upozorila da će izvoditi napade na civilne letove sa aerodroma u Damasku i Aleppu počev od 3. septembra jer sumnja da režim koristi ove letove kako bi dovezao oružje iz Rusije, Iraka, Irana i Lebanona, navodi Businessweek
Locked