Sirija

Locked
amoninan

#201 Re: Sirija

Post by amoninan »

El_comadante wrote:u ovoj situaciji su se Iranci pokazali dvolični jer se zalažu za ostanak na vlasti Asada a sa druge strane hoče da promjene sistem u Behreinu gdje vlast drži sunitska manjina...
U ovoj? ima tu buket situacija. Ali nećemo, ko će ostati živ od revolucionarne garde made at IRIB.
crnoplavo

#202 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

U ovoj situaciji zaljevske zemlje, saudijci, qatar, emirati se pokazuju dvolicnima, hoce da promjene rezim u siriji i proizvode vjestacki krizu u zemlji zarad svojih ciljeva, a u krvi guse legitimnu zelju bahrejnskog naroda za slobodom...
tesanj

#203 Re: Sirija

Post by tesanj »

jon_jovi wrote:Vi dakle smatrate da je za intervenciju u Siriji prijeko potrebna dozvola UN-a?
Ovdje je pitanje dokle ci ici ruje, sad ima da se vidi taj njihov spektakularni povratak na medunarodnu scenu kao velike sile
crnoplavo

#204 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

i poruka od tzv "protestanata" za Alevije...
Opetja033

#205 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

jon_jovi wrote:To je uvriježena teza, mislim to da Iran podržava Siriju. Po ćemu to? Riječima ili konkretno? Ja ne vidim tu ni mnogo verbalne podrške a za materijalnu podršku od Irana ja ne znam. Sve što ja znam jeste da je Asad stariji prešao na stranu Irana u Iransko - Iračkom ratu 1986. godine iz inata Saddamu s kojime se posvađao 1981. godine.
Šta ima vezati jedan arapsko-nacionalistički režim sa od Arapa omražinim Iranom? Šta ima vezati izrazito sekularno uređenu državu sa klerikalnim režimom? Niđe veze.
Povezuje se porodica Asad kao Alawitska sa Šitskim Iranom. Alawiti su sekta koja je daleko odlutala i od Šizma, sem toga Alawiti traže odvojenu državu za sebe, ili su je barem prije tražili i s tim u vezi propast Sirije ili propast sirijskog režima dotičnim pasa. Alawiti su se uvijek oslanjali na Francusku a nikada na Iran. Šiti iz Libana jesu sasvim drugo pitanje. Druzi su mnogo sličniji Alawitima i obratno nego što imaju zajedničko sa Šitima.
Mislim da se namjerno od određenih krugova plasira teza o Sirijsko- Iranskim vezama zato da bi se tim putem satanizovao režim u Damasku.
Ajatollah Homeini je izdao fetvu kojom se sirijske alevije trebaju smatrati muslimanima. Do tada nijedan muslimanski ucenjak - bilo sunnitski ili sijski - nije alevije svrstavao medju muslimane.
asurbanipal

#206 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

crnoplavo wrote:i poruka od tzv "protestanata" za Alevije...
Dobro je što si stavio ovaj video...Inače Saudijska Arabija je svojim granicama obuhvatila najsvetija mjesta islama, i za državnu ideologiju prihvatila njegovo puritansko tumačenje. Kao formalno prva zemlja islama, ona je nastojala potaći i druge muslimanske zemlje da prihvate vehabijsku ideologiju i uspostave islamsku teokratiju. Za takve poduhvate nije dovoljan samo ideološki rad. Za zbacivanje, po vehabijskim standardima nevjerničkih vlada, potrebno je pribjeći revolucionarnim metodama. Abdul Vehab je bio Saudijac i njegovo je učenje u toj zemlji prihvaćeno kao nacionalna ideologija. Začuđujuće je kako se vehabizam uspio proširiti u svijetu. Glavni razlog leži u činjenici da se za to koristi saudijski novac. Filozofija vladajuće saudijske elite, koja iza toga stoji, je jednostavna - džihad je odličan, samo ne u Saudijskoj Arabiji... :D
tesanj

#207 Re: Sirija

Post by tesanj »

Prijetelji Sirije i njihovi neprijatelji http://www.advance.hr/vijesti/analiza-s ... -razmjera/
jeza u ledja

#208 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

Izgleda da je Hamas dao podrsku sirijskim pobunjenicima. Juce je neki njihov vodja izjavio da Assad treba ici. I to dakle Hamas, kojemu je sjediste u Damasku i prema kome je Assad bio vise nego dobar dugo godina.

A ovamo se prica o nekoj podrsci Izraela pobunjenicima, CIAinim agentima i pravednoj odbrani rezima od rusilaca drzave. :oops:

http://www.nytimes.com/2012/02/25/world ... ition.html
amoninan

#209 Re: Sirija

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:Izgleda da je Hamas dao podrsku sirijskim pobunjenicima. Juce je neki njihov vodja izjavio da Assad treba ici. I to dakle Hamas, kojemu je sjediste u Damasku i prema kome je Assad bio vise nego dobar dugo godina.

A ovamo se prica o nekoj podrsci Izraela pobunjenicima, CIAinim agentima i pravednoj odbrani rezima od rusilaca drzave. :oops:

Ama između Hamasa i sirijske Ba'ath partije nikad nije bilo ljubavi. To je bio klasični brak iz interesa. Hamasu je trebalo sigurno utočište, Assadu "pokerski" čip u pregovorima sa SAD-om i Izraelom o sankcijama i Golanskoj visoravni. Slična stvar je i s Hezbolahom u Libanu.
WikiLeakes je to i 'nako zvanično opečatio dokumentima u kojim Assad kao ustupak nudi Americi I Izraelu Mishala i Hamas.

Jedino je Sirija načinila više štete PLO od Izraela. Svi pričaju o Sabri i Shatili, niko o višemjesečnoj okupaciji palestinskih kampova tokom koje je taj režim pobio n ahiljade civila, te o njihovoj saradnji s Amalom i Izraelom u Libanu.
crnoplavo

#210 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

jeza u ledja

#211 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

crnoplavo wrote:
Ovako smo mi isto snimili lazni napad na civile kad su cekali u redu za vodu na Bistriku. Sva sreca pa se nije pojavio na jutubu.

:-x
jeza u ledja

#212 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

amoninan wrote:
jeza u ledja wrote:Izgleda da je Hamas dao podrsku sirijskim pobunjenicima. Juce je neki njihov vodja izjavio da Assad treba ici. I to dakle Hamas, kojemu je sjediste u Damasku i prema kome je Assad bio vise nego dobar dugo godina.

Ama između Hamasa i sirijske Ba'ath partije nikad nije bilo ljubavi. To je bio klasični brak iz interesa. Hamasu je trebalo sigurno utočište, Assadu "pokerski" čip u pregovorima sa SAD-om i Izraelom o sankcijama i Golanskoj visoravni. Slična stvar je i s Hezbolahom u Libanu.
WikiLeakes je to i 'nako zvanično opečatio dokumentima u kojim Assad kao ustupak nudi Americi I Izraelu Mishala i Hamas.

Jedino je Sirija načinila više štete PLO od Izraela. Svi pričaju o Sabri i Shatili, niko o višemjesečnoj okupaciji palestinskih kampova tokom koje je taj režim pobio n ahiljade civila, te o njihovoj saradnji s Amalom i Izraelom u Libanu.
Iz interesa ili ne, Assad je bio jedan od glavnih sponzora Hamasa. Danas su mu i oni zabili ledja.

Spominjao sam ja ranije saradnju Amala i Sirije jer je neki lik bubnuo da siiti u Libanu nemaju veze sa Sirijcima.
amoninan

#213 Re: Sirija

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:
amoninan wrote:

Iz interesa ili ne, Assad je bio jedan od glavnih sponzora Hamasa. Danas su mu i oni zabili ledja.

Spominjao sam ja ranije saradnju Amala i Sirije jer je neki lik bubnuo da siiti u Libanu nemaju veze sa Sirijcima.
Nož u leđa je malo prejaka izjava. I da, samo je interes bio u pitanju, objasnio sam gore već o čemu se radilo. Da su Izraelci prihvatili ponudu danas bi pričali o Assadovom zabijanju nož u leđa Hamasu..No sve je to politika.
Mah, nisu samo sarađivali s Amalom, nego i s kršćanskim milicijama i Izraelom. Ustvari, sa svima koji su bili protivnici PLO-a i Arafata, odnosno njihove ideje o Palestincima kao zasebnom narodu, plaestinskom identitetu, i pravu na samoupravljanje. Hafez je prema Palestincima otprilike imao stav kao Srbi o Bošnjacima i Bosni, ako me kontaš.
Prpa.ba

#214 Re: Sirija

Post by Prpa.ba »

Samo cu ustvrditi da su odvratni natpisi koji se povlace po medijima koji porede Srebrenicu i glavno uporiste terorista u Siriji, kao i agresiju na BiH sa obracunom vladinih snaga sa teroristima u Siriji i Libiji. Jos jadnije je to da mnogi u tome ne vide nikakav problem, pa se time agresija na BiH moze slobodno okarakterizirati kao pobuna dijela Bosnjaka i Hrvata protiv sredisnjih institucija Republike BiH, a genocid u Srebrenici kao nehumani cin vlasti Republike BiH prilikom eliminacije terorista. :x

Jedno je spomenuti Srebrenicu u kontekstu necinjenja nicega da bi se pomoglo stanovnistvu (iako se u Srebrenici radilo o UN zasticenoj zoni, Homs nema takav status i trenutno je grad sa znacajnom teroristickom aktivnosti), a sasvim drugo stavljati u isti kontekst agresiju na suverenu drzavu, i pobunu manjeg broja ljudi protiv suverene drzave i njenih institucija.
bosn.om

#215 Re: Sirija

Post by bosn.om »

A ti si sasvim siguran o cemu se tacno radi u Siriji, te da su zrtve po Homsu teroristi i da vlada opravdano reaguje u razbijanju ilegalnog uporista? Ja se sjecam da su jugoslovenske institucije po inostranstvu dugo vremena predstavljale bosansku odbranu kao teroristicki cin obaranja federalne vlasti. A nas dvojica znamo dobro sta je bilo u sustini. S toga, ja bih malo pazljivije o tome sto se desava u Siriji, jer izgleda mi da civili ginu, kako god da ga okrenes - nemam kusturicin mentalitet pa da zakljucim da obzirom da su birali, tako su i zasluzili.

O administrativnim detaljima (jel' UN zasticena zona, jel' bio referendum), sad ne bih, a i ne govorim da je opravdano povlaciti paralele izmedju nase situacije i njihove, samo mi taj tvoj ton rezim-teroristi malo preslijepo zvuci, kao da nisi imao priliku uvjeriti se svojim ocima sta drzavna propaganda moze i kakve su to sve petljarije, dok se obicnom narodu po ledjima to sve cijepa. Ima ovdje dosta Bosnja koji su zaboravili neke stvari nazalost, vjerovatno jer se radi o "braci", sta li. Cujem ista s...nja na Kurde dok ih "braca" turska satire tamo, jbg covjek ludi dok zivi izgleda.
amoninan

#216 Re: Sirija

Post by amoninan »

Naravno da je siguran, jer je rob svoje ideološke matrice. Nažalost, druže, Baa'th partija broji svoje posljednje dana na Bliskom istoku. :thumbup:
madner

#217 Re: Sirija

Post by madner »

Prpa je u pravu, sutra kada bude dernek po Banja Luci ispast ce da vlada nema pravo da brani suverenitet zemlje.
bosn.om

#218 Re: Sirija

Post by bosn.om »

Na koji nacin, proglasiti ih teroristima i otici slijepo sravniti grad? Nisam znao da je Homs otet Siriji od strane populacije susjedne drzave pa da je pobuna legalno neprihvatljiva, te da je sirijska vlast demokratski birana i da stiti teritorij a ne svoje privilegije, pa da ta paralela vrijedi. Ako cemo vec sve mjesati, s pogleda SFRJ, drzava je onda bila upravu braniti drzavni suverenitet, neprihvacajuci legitimnost referenduma koji je odrzan kod nas, a Srbi krenuti s ciljem da otcijepe regije gdje se stanovnistvo izvjestilo kao vecinski srpsko. Ehh, luda je to kuca kad se krene s primjerima i kotraprimjerima. Ja sto kazem je da se ta sva prepucavanja lome po ledjima obicnog naroda i to je ono najbitnije koje makar mi ne bi nikad smjeli zaboraviti.
jon_jovi

#219 Re: Sirija

Post by jon_jovi »

amoninan wrote:

Eh, kada sam ja rekao to nekoliko postova prije ovoga tvog ti si rekao: de ba saberi se.
Istina da je Sirija imala neki spor sa PLO ali koja fajda od PLO? PLO je podvijo rep i razgulio u Tunis. Ko je Izraelce i križare izbacio iz Libana? Da nije možda PLO?
madner

#220 Re: Sirija

Post by madner »

Dobro i ja kazem da ti namjerno vrsis relativizaciju. RBiH je po ustavu SFRJ imala pravo na samoopredjeljenje, da nije, niko ne bi prstom pomakao kada je JNA krenula.

Homs je grad u Siriji, vlast u Siriji je priznata i ista ima monopol nad upotrebom sile. Dakle kada sutre odemo do BL da rascistimo racune, Homs ce imati ista prava kao i BL.
dječak sa šibicama

#221 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Madneru, hoces to ti bogati do Banjaluke? :D

Ovo je jos jedan sukob siija i sunita, treba neke osnove nauciti prije nego se pocnu povlaciti besmislene paralele.
madner

#222 Re: Sirija

Post by madner »

I kakve to veze ima sa pravnom situacijom? Da ne govorimo kolika je besmislica sama recenica, ali recimo da je tako.
dječak sa šibicama

#223 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Kakva pravna situacija? diktator na celu zemlje naslijedio svoga oca, zbog njega mijenjan ustav da bi mogao zajasiti na mjesto predsjednika, ubija svoj narod, hiljade ubijenih i hiljade odvedenih i nestalih, i vi povlacite paralele sa BiH :-)
crnoplavo

#224 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

crnoplavo wrote:i poruka od tzv "protestanata" za Alevije...
i jos jedna porukica, poziv na genocid nad alevijama
madner

#225 Re: Sirija

Post by madner »

Opet potpuno nebitno, mogu to biti navijaci Zelje koji ne gotive navijace Veleza pa nista ne mijenja.
Locked