Sirija

Locked
Klavikula

#1501 Re: Sirija

Post by Klavikula »

japin_mutapi wrote:Borci opozicione Slobodne sirijske vojske najavili početak "bitke za oslobođenje" Alepa [EPA]
jel i ovo ko bitka za Damask?
asurbanipal

#1502 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

japin_mutapi wrote:Official logo of Free Syrian Army
Image

Zanimljiv ovaj logo FSA kad se malo bolje pogleda :wink:
Mnogo stvari govori ko stoji iza ovoga...
Klavikula

#1503 Re: Sirija

Post by Klavikula »

puno stvari se da zakljuciti iz grba "osloboditelja" Sirije

Damask je ociscen od terorista, na redu je ciscene grada.
Image
Image
vrbas1979

#1504 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

japin_mutapi wrote:Borci opozicione Slobodne sirijske vojske najavili početak "bitke za oslobođenje" Alepa [EPA]

Je li to isto ona "konačna bitka" kao što je bila najavljivana i za Damask, nekakva iznenađenja, oluje, klinci-palci...?

Kako im dobro ide najbolje svjedoči sljedeće: " U isto vreme arapska liga nudi Asadu da se povuce sa vlasti i napusti zemlju, garantujuci njegovu bezbednost ako to ucini".

Kada pročitaš između redova sve će ti biti jasno.

edit: I da se razumijemo, nisam ni za jednu stranu, ali kada vidim jednostrano i tendenciozno izvještavanje zapadnih medija, koji imaju samo jedan cilj i plan, kao i njihove vlade, kada usporedim ovu situaciju sa onom u Libiji, kada vidim plaćenike, kada vidim hajvane koji uz Allahu ekber ispucavaju nasumice čitave okvire i po civilnim objektima ubijajući koga stignu (pa i za vrijeme Ramazana), itd itd... ipak će prevagu odnijeti sirijska vojska.

I kada i ako završe s ovim teroristima po meni Asada može i srce spucati. Baš me briga za njim (kao i za Gadafijem), ali nešto ne mogu ove manekene u papučama koji poziraju pred zapadnjačkim kamerama uzvikujući Allahu ekber da bi pri tome UBILI nekoga rokajući iz kalaša, a da pri tome ne znaju ni kundak namjestiti na rame, ispaljujući RPG mine ne ciljajući, a posebno sa samoubilačkim i terorističkim napadima!
Last edited by vrbas1979 on 23/07/2012 15:23, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1505 Re: Sirija

Post by Truba »

Netanyahu nagovijestio angažman u Siriji: "Izrael će morati osigurati sirijsko kemijsko oružje ukoliko Assad padne"

:-) libanon i 15 godina novog građanskog rata???
samo im fali arafat :cry: uvijek isti scenariji
Guido_Špišić

#1506 Re: Sirija

Post by Guido_Špišić »

Klavikula wrote:- Sirijska vojska sprovela je u djelo akciju 'čišćenja' vlastitih redova od izdajica i kukavica na veoma zanimljiv način. Naime, visoko rangirani oficir Manaf Tlass, blisak samom Assadu, stigao je do Francuske (do hotela George V, u vlasništvu Saudijskog princa Al Waleed Bin Talal Ben Abdelaziz Sauda ) i odmah su zapadni mediji vrištali 'Visoki časnik Sirijske vojske desertirao'. Tamo se susreo i sa francuskim predsjednikom. Sirijska vlada nije se trudila opovrgnuti glasine. NATO je pljeskao 'hrabrom činu' sada se očekivalo masovno dezertestvo, ali isto tako kako je nenadano stigao u Francusku (neki vele preko Libanona, drugi preko Turske), Manaf Tlass se vratio u Damask. Ispostavilo se da je dezertestvo bilo lažno, inicirano od samog Assada. Namjera je bila da prave izdajice i kukavice iz Sirijske vojske, zaključe kako je trenutak da prerežu svoje veze sa Sirijom i pobjegnu na zapad. Takvih je bilo jako, čak i neočekivano malo. Odmah nakon povratka Manaf Tlassa u Damask, Sirijska vojska dala je 48satni ultimatum teroristima da napuste dijelove Damaska u koje su ušli, a onda i krenuli u odlučno i uspješno čišćenje tih dijelova grada.

:thumbup:
Napoleonski genijalno!
Smail Aga

#1507 Re: Sirija

Post by Smail Aga »

dječak sa šibicama wrote:U cijeloj prici je zalosno sto ce i sirijski narod platiti cijenu igre velikih igraca, Iranci i njihove siitske sluge ubijaju svoj narod uz podrsku Rusije koja u Siriji ima svoju vojnu bazu i sirijska vlada je najveci kupac ruskog oruzja (milijarde dolara su u pitanju, godisnje), a kao alternativa se nude sunitski fanatici podrzani od al qaide i Saudijske Arabije koja opet ima podrsku USA, oni ce prebiti racune kasnije.

I sve preko glave sirijskog naroda. A Izrael trlja ruke i smjeska li se smjeska.
Tako nekako bas.
parabellum_9mm

#1508 Re: Sirija

Post by parabellum_9mm »

Asadovi četnici i plaćenici terorišu i zlostavljaju sirijske građane ! režim koji se na ovaj način brani SIGURNO SE NEĆE ODRŽATI NI OPSTATI ! prije ili kasnije će pasti...u to nema sumnje !
mamu im jebem četničku ! isti četnici u logorima za Bošnjake tokom 1992 godine..Bošnjaci koji ovo podržavaju nakon sveg terora, zločina i genocida kroz koji su Bošnjaci prošli, mogu biti samo isti kao četnička koljačka barbarija !

http://www.youtube.com/watch?v=qYqNMVF2 ... ure=relmfu

pažljivo poslušati video od 20-te sekunde..vratio sam više puta... ili neki Bašarov koljački plaćenik kaže jasno na jeziku kojem razumijemo PUSTI GA ! ili se meni samo čini...

ne bi me me nimalo iznenadilo da Bašar među svojom koljačkom bagrom ima plaćenike iz Srbije, znamo već na primjeru LIbije i njihovog voljenog Pukovnika koliko su lakomi za krvavim parama ! o ratu u Bosni i šugavim srbijanskim plaćenicima i dobrovoljcima i ološu iz Srbije raznih pasmina i sorti da i ne pominjemo !
Klavikula

#1509 Re: Sirija

Post by Klavikula »

parabellum_9mm wrote:Asadovi četnici i plaćenici terorišu i zlostavljaju sirijske građane ! režim koji se na ovaj način brani SIGURNO SE NEĆE ODRŽATI NI OPSTATI ! prije ili kasnije će pasti...u to nema sumnje !
mamu im jebem četničku ! isti četnici u logorima za Bošnjake tokom 1992 godine..Bošnjaci koji ovo podržavaju nakon sveg terora, zločina i genocida kroz koji su Bošnjaci prošli, mogu biti samo isti kao četnička koljačka barbarija !

pažljivo poslušati video od 20-te sekunde..vratio sam više puta... ili neki Bašarov koljački plaćenik kaže jasno na jeziku kojem razumijemo PUSTI GA ! ili se meni samo čini...

ne bi me me nimalo iznenadilo da Bašar među svojom koljačkom bagrom ima plaćenike iz Srbije, znamo već na primjeru LIbije i njihovog voljenog Pukovnika koliko su lakomi za krvavim parama ! o ratu u Bosni i šugavim srbijanskim plaćenicima i dobrovoljcima i ološu iz Srbije raznih pasmina i sorti da i ne pominjemo !
nije lijepo ovo sto si napiso, mozda namjerno, mozda zbog neznanja, al u svakom slucaju nije lijepo..

a znamo svi za koga se bore placenici iz svih dijelova svijeta, pa tako i sa podrucija balkana, nedavno su kod "osloboditelja" sirijskog naroda nasli tomato kartice, ili sirijski gerilci koriste usluge istog operatera :skoljka:
http://www.advance.hr/vijesti/naoruzane ... a-jordana/
parabellum_9mm

#1510 Re: Sirija

Post by parabellum_9mm »

...
Last edited by Anonymous on 23/07/2012 18:26, edited 1 time in total.
Reason: banned
Challenger__

#1511 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Guido_Špišić wrote:
Klavikula wrote:- Sirijska vojska sprovela je u djelo akciju 'čišćenja' vlastitih redova od izdajica i kukavica na veoma zanimljiv način. Naime, visoko rangirani oficir Manaf Tlass, blisak samom Assadu, stigao je do Francuske (do hotela George V, u vlasništvu Saudijskog princa Al Waleed Bin Talal Ben Abdelaziz Sauda ) i odmah su zapadni mediji vrištali 'Visoki časnik Sirijske vojske desertirao'. Tamo se susreo i sa francuskim predsjednikom. Sirijska vlada nije se trudila opovrgnuti glasine. NATO je pljeskao 'hrabrom činu' sada se očekivalo masovno dezertestvo, ali isto tako kako je nenadano stigao u Francusku (neki vele preko Libanona, drugi preko Turske), Manaf Tlass se vratio u Damask. Ispostavilo se da je dezertestvo bilo lažno, inicirano od samog Assada. Namjera je bila da prave izdajice i kukavice iz Sirijske vojske, zaključe kako je trenutak da prerežu svoje veze sa Sirijom i pobjegnu na zapad. Takvih je bilo jako, čak i neočekivano malo. Odmah nakon povratka Manaf Tlassa u Damask, Sirijska vojska dala je 48satni ultimatum teroristima da napuste dijelove Damaska u koje su ušli, a onda i krenuli u odlučno i uspješno čišćenje tih dijelova grada.

:thumbup:
Napoleonski genijalno!
Da mu predstavimo LIK:

Image

Image
mmaar

#1512 Re: Sirija

Post by mmaar »

Od ovih nekoliko likova koji zele Sirijcima istu sudbinu kakvu su dobili Iracani (danas i jucer je poubijano oko 90 ljudi Iraku, u teroristickim napadima izvrsenim od strane istih onih koji operiraju i u Siriji, a od kako je Irak "oslobodjen" preko milion ljudi) uvodjenjem zapadnjacko-cionisticke slobode i demokratije ni jednog jedinog argumenta. Samo fanaticno navijanje, i to za pogresan tim, a u momentima kada su pritisnuti argumentilma ili kad im tim gubi, cak i verbalno huligansko nasilnistvo. Najpodlije od onih koji kreiraju haos u Siriji (neki od tih istih su kreirali i haos i zlo u BiH) jeste odvratno poredjenje Genocida i bosanske nesrece sa Sirijom, sto je ravno negiranju Genocida, a za to se kako Obmana, Erdogan ili onaj britanski zlotvor, tako i izmedju ostalih i njihova bosanska piskarala koja im vjerno sluze jos od ranih devedesetih, hvataju u svakoj prilici, pokusavajuci zlocinima koji su uz njihovo odobravanje pocinjeni u BiH opravdati zlocine koje cine u Siriji, a u tome ih slijedi i ovih nekoliko forumskih frikova koji se nadaju da ce time kod Bosnjaka izazvati emocije i pridobiti ih na stranu onih koji izvode radove za zapadnjacko-cionisticki projekat. Na srecu, navijanje i te podlosti su jedino sto je navijacima i ostalo, a njihovom timu u Siriji, nakon poraza za porazom koji su pretrpili, jos jedino "gerilsko ratovanje" sto ce reci otvoreni terorizam, koji ce dodatno okrenuti sirijski narod protiv placenicke bande.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1513 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

komandant bataljona El Mutasem u Deri, poručnik Azam

Image
mmaar

#1514 Re: Sirija

Post by mmaar »

parabellum_9mm wrote:Asadovi četnici i plaćenici terorišu i zlostavljaju sirijske građane ! režim koji se na ovaj način brani SIGURNO SE NEĆE ODRŽATI NI OPSTATI ! prije ili kasnije će pasti...u to nema sumnje !

Umjesto sto tu pjenis, provjeri onaj tekst koji sam postavio na pocetku, pa ces vidjeti da je Milosevic radio za istog poslodavca za kojeg rade ovi za koje navijas u Siriji, a provjeri i ulogu Klare Mandic u realizaciji velikosrpskog projekta. Mozes prebrojati i putovanja i angazman jednog anonimnog bankarskog cinovnika, Slobodana Milosevica, u SAD-u, prije nego je dosao na vlast, a nije zgoreg da provjeris kada je prvi puta na tlo bivse Jugoslavije zakoracio jedan cionisticki zvanicnik. Bio je to Ariel Sharon, 1987. godine, destinacija Beograd, a domacini novoinstalirano srbijansko rukovodstvo, iako SFRJ nije imala nikakve diplomatske odnose sa cionistickim rezimom. Ko hoce, poslije moze i dalje istrazivati o vezi izmedju velikosrpskog i cionistickog rezima, moze provjeriti ko je bio kljucni u nametanju embarga na uvoz oruzja, sto nam je znacila smrtna presuda, a nije bila Rusija, ali prije toga kratki predah. Ratni zlocinac Benjamin Natanjahu u rijetkim trenucima iskrenosti otvara srce:
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako bi "Izrael morao djelovati" u slučaju pada sirijske vlade s ciljem osiguravanja kemijskog oružja kako isto ne bi dospjelo u ruke "militantnih skupina", prenosi Washington Post.
Konkretno ističe libanonsku vojnu organizaciju Hezbollah kao glavni razlog za strah.
U jučerašnjem razgovoru za američku TV postaju FOX News Netanyahu je istaknuo kako to ne znači nužno da bi izraelska vojska ušla u Siriji, napominje kako "ima i drugih načina".
Last edited by mmaar on 23/07/2012 22:55, edited 1 time in total.
mmaar

#1515 Re: Sirija

Post by mmaar »

japin_mutapi wrote:komandant bataljona El Mutasem u Deri, poručnik Azam

Image
Mutape, nemoj nas strasiti, Bibija ti tvog. :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1516 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Pukovnik Riad Mousa al-Asaad komandant slobodne sirijske vojske

Image
Djuro

#1517 Re: Sirija

Post by Djuro »

Ja sam i dalje beskrajno žalostan zbog ovog što se događa u Siriji.
Tu zemlju sam posjetio više puta i nigdje nisam sreo tako srdačne ljude
i zemlju sa takvom poviješću.
Svakako mi je najdraža od svih bilskoistočnih zemalja.
Od mirne zemlje, (istina, s policijskim režimom) u trenu se sve srušilo - ne mogu vjerovati koje grozne stvari
rade sad i jedni i drugi. Neki sam dan čuo da su pobunjenici na sirijsko-iračkoj granici
zarobili jedinicu regularne vojske i zarobljenom pukovniku sirijske vojske odrezali ruke i noge?!
Užas..
Kako je Sirija vjerski heterogena zemlja, nema šanse da sukob završi brzo.
A mislim da pozicije još nisu definirane i nije jasno tko je na čijoj strani..
Zapad bi rušio Bašara ali tko će onda doć' na vlast?

Sve je velika nepoznanica, ali mislim da smo svi mi i kod nas vidjeli da su revolucije
realno - živo sranje i da u njima vlast u pravilu prigrabi ološ, neradnici i muljatori svih vrsta.

Možda bi po konačno riješenje u kom će pravcu krenuti sukob i kako će završiti
trebalo otići u upravu "Standard Oil Company". Oni sigurno znaju :D

Ionako se sva sranja na bliskom istoku događaju u zemljama super-bogatim naftom
(Irak, Libija, Sirija)
Challenger__

#1518 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ja sam i dalje beskrajno žalostan zbog ovog što se događa u Siriji.
Krivicom terorista sa W. Streeta i nj marioneta iz Bijele kuće.
Neki sam dan čuo da su pobunjenici na sirijsko-iračkoj granici zarobili jedinicu regularne vojske i zarobljenom pukovniku sirijske vojske odrezali ruke i noge?!
Užas..
Pada mi na pamet paralela između Trećeg rajha i ovih atlantističkih zločinaca... I Treći rajh je angažovao ljude-pse za svoje prljave poslove, ali su, donekle, pokazivali ljudskost, iskazujući gnušanje za počinjene zločine, te su, tako, na intervenciju Hermana Nojbahera, protjerali psa Maksa Luburića iz Sarajeva.

Ova teroristička banda sa W. Streeta i nj marionete nemaju ni trunku stida niti ljudskosti... Niti trunku.
Klavikula

#1519 Re: Sirija

Post by Klavikula »

prema izvjestajima mnogih medija Damask je pod kontrolom regularne sirijske armije, a i mnogi volonteri su dosli da pomognu u ciscenju grada :thumbup:
Cyrax

#1520 Re: Sirija

Post by Cyrax »

mmaar

#1521 Re: Sirija

Post by mmaar »

Nista cudno. Njima svuda odgovara samo nestabilnost i haos i to nije nista novo. Istu stvar rade desetljecima. Svuda samo "zavadi, pa vladaj". Koliko su samo sredstava, vremena, snage, ulozili da preko svojih vehabitskih poslusnika izazovu mrznju, sukobe, cak i ratove izmedju muslimana, prije svega na relaciji sunije - sije. Dovoljno je vidjeti s kakvim fanatizmom se tom zadatku danas predaju i ovi nasi saudijski placenici, pa da i covjek koji pojma nema o proslosti tih odnosa, shvati sta je stvarni cilj.
Klavikula

#1522 Re: Sirija

Post by Klavikula »

mmaar wrote:
Nista cudno. Njima svuda odgovara samo nestabilnost i haos i to nije nista novo. Istu stvar rade desetljecima. Svuda samo "zavadi, pa vladaj". Koliko su samo sredstava, vremena, snage, ulozili da preko svojih vehabitskih poslusnika izazovu mrznju, sukobe, cak i ratove izmedju muslimana, prije svega na relaciji sunije - sije. Dovoljno je vidjeti s kakvim fanatizmom se tom zadatku danas predaju i ovi nasi saudijski placenici, pa da i covjek koji pojma nema o proslosti tih odnosa, shvati sta je stvarni cilj.
a dok narod medjusovno ratuje, naravno, bez nekog logicnog razloga, prirodni resursi, vise nego ikad ranije, padaju pod kontrolu kapitalista..

ne mrzim nikoga, nikome ne zelim zlo, al ljudi, ako se mogu tako nazvati, koji su izazvali sva ova sranja su izuzetak
nikad_vise

#1523 Re: Sirija

Post by nikad_vise »

mmaar wrote:
@mmaar
Svaka ti cast na ovom ulozenom trudu sto svojim postovima nastojis otvoriti oci pojedinicima.Stvarno mi nevjerovatno zvuci da se mogu sloziti sa 99,9% tvog pisanja i sve sto si dosad rekao kao da sam ja licno pisao :D U zadnje vrijeme nisam aktivan na forumu ali sam prije bio mnogo aktivni i na ovoj temi kao i na temi o Iranu i tamo sam iznosio skoro isto misljenje ali sam se zasitio ove argumentacije iz CNN/BBC masinerije koju propagiraju pojedini njihovi sljedbenici i odustao sam.U narednom periodu cu se vjerovatno opet aktivirati a do tada cu uzivati u tvojim postovima.Sve najbolje
muslehi

#1524 Re: Sirija

Post by muslehi »

nikad_vise wrote:
mmaar wrote: Nista cudno. Njima svuda odgovara samo nestabilnost i haos i to nije nista novo. Istu stvar rade desetljecima. Svuda samo "zavadi, pa vladaj". Koliko su samo sredstava, vremena, snage, ulozili da preko svojih vehabitskih poslusnika izazovu mrznju, sukobe, cak i ratove izmedju muslimana, prije svega na relaciji sunije - sije. Dovoljno je vidjeti s kakvim fanatizmom se tom zadatku danas predaju i ovi nasi saudijski placenici, pa da i covjek koji pojma nema o proslosti tih odnosa, shvati sta je stvarni cilj.
@mmaar
Svaka ti cast na ovom ulozenom trudu sto svojim postovima nastojis otvoriti oci pojedinicima.Stvarno mi nevjerovatno zvuci da se mogu sloziti sa 99,9% tvog pisanja i sve sto si dosad rekao kao da sam ja licno pisao :D U zadnje vrijeme nisam aktivan na forumu ali sam prije bio mnogo aktivni i na ovoj temi kao i na temi o Iranu i tamo sam iznosio skoro isto misljenje ali sam se zasitio ove argumentacije iz CNN/BBC masinerije koju propagiraju pojedini njihovi sljedbenici i odustao sam.U narednom periodu cu se vjerovatno opet aktivirati a do tada cu uzivati u tvojim postovima.Sve najbolje
Džabe je sve, ljudi uporno tešu svoje, kako je Asad Šija i eto neprijatelj Sunita, sa takvima ja deveram i u komšiluku i u džamiji, pa ako je Šit sebi je, žalosno koliko većina ljudi neće da vidi kako Amerika i Cionisti stoje iza tzv. sirijske Slobodarske Armije odn. terorista i plaćenika
U Iraku je danas ubijeno preko 90(devedeset) ljudi!! Ali nije važno koliko gine svaki dan u Iraku i što ne znate kada izdjete na ulicu da li ćete se živi vratiti.Važno je da imaju DEMOKRATIJU i da su sigurni od oružja za masovno uništenje. Zar to nije dovoljno za sreću?
Evo zanimljiv tekst koji vrijedi pročitati

Kontrolisano rušenje Asada

Image

Posle serije neuspeha u Savetu bezbednosti da se promena režima u Siriji postigne diplomatskim putem, SAD pribegavaju „drugim metodama”

Od našeg stalnog dopisnika
VAŠINGTON – Posle serije neuspeha da „političku tranziciju”, što je eufemizam za obaranje predsednika Bašara Asada, isposluju diplomatskim konsenzusom u Savetu bezbednosti, SAD su prešle na „plan B”. On se sastoji u primeni „drugih metoda” koje će dovesti do istog rezultata: promene režima u Siriji.

Dva teksta koje su u prošli petak i juče objavili „Njujork tajms” i „Volstrit džornal”, pozivajući se na neimenovane američke funkcionere, o ovome iznose slične teze, po kojima bi rezultat nove strategije trebalo da bude „kontrolisano rušenje Asada”.
Taktika za to je povećanje pomoći pobunjenicima i jačanje regionalne koalicije u čijem su središtu Turska i Saudijska Arabija.

Važan akter je i Izrael, gde će narednih dana otputovati sekretar za odbranu Leon Paneta. Prošle nedelje u sličnoj misiji – koordinacije politike prema Siriji – u Izraelu je boravio i Tomas Donilon, Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost.

Važna uloga namenjena je i Iraku, od koga se očekuje da svoj vazdušni prostor zatvori za kargo transport iz Irana, kojima se Asadu dostavlja oružje. Taj koridor je, kako iznose pomenuti neimenovani funkcioneri, široko otvoren posle povlačenja američke vojske iz Iraka prošlog decembra.

CIA tvrdi da Iranci koriste jednog svog privatnog avio-prevoznika, pokrivajući transport oružja lažnim deklaracijama. U Siriju se, prema tim papirima, izvoze cveće i oprema za poljoprivredu.

Iz Vašingtona je u Bagdad zbog toga tokom februara i marta upućeno niz diplomatskih demarša, sa porukama da se time krše odgovarajuće rezolucije UN. Iračani su prvo negirali da izdaju dozvole za prelete, koji su tokom tog perioda nastavljeni, da bi ih u martu, pre nego što su bili domaćini sastanka Arapske lige, obustavili.

Deo plana SAD je i zatvaranje Sueca za iranske brodove čija su odredišta sirijske luke. Konkretno, reč je o kargo brodu „Amin” koji je već jednom Siriji dostavio automobilsko gorivo, a potom utovario sirijsku sirovu naftu za preradu u iranskim rafinerijama. Brod sada traži dozvolu za prolazak kroz Suec na putu ka Persijskom zalivu, dok SAD u saradnji sa egipatskim vlastima nastoje da to spreče.

Na jugu Turske, SAD imaju ulogu koordinatora dostave oružja pobunjenicima koje je finansirano od Turske, Saudijske Arabije i Katara. Ono što je novo, to je da će Asadovi oponenti ubuduće dobijati više komunikacione opreme i obuke za njeno korišćenje, što će obezbediti Amerika. Uz to se najavljuje i mogućnost da pobunjenici dobiju i „obaveštajnu podršku”. „Opozicija je poslednjih meseci ojačala, a mi smo sada spremni da to ubrzamo”, citira „Njujork tajms” neimenovanog višeg funkcionera Obamine vlade.

Termin „kontrolisano rušenje Asadovog režima” smislio je Endru Rabler, stručnjak za Siriju iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku, koji međutim upozorava da „kao i u svakom kontrolisanom rušenju, nešto može da krene naopako”.

SAD, prema ovim izvorima, sa sirijskim pobunjenicima rade i na tome da proces političke tranzicije započne od prvog dana Asadovog pada, što uključuje i osnivanje privremene vlade koja bi uključila pripadnike svih međusobno suprotstavljenih sekti: alavita, sunita i hrišćana. Prisustvo alavita u vladi posle Asada smatra se neophodnim da bi se održala celovitost Sirije.

Prema Marinu Indajku, bivšem ambasadoru SAD u Izraelu, jedna od hitnih stvari koje bi SAD morale da urade jeste uspostavljanje kontakta sa Asadovim generalima kako bi se obezbedilo da oni na drugu stranu prebegnu sa kompletnim jedinicama kojima komanduju.

Opis svih ovih planova prate i upozorenja da su možda, u suočavanju sa sirijskim realnostima, samo spisak lepih želja. Protiv Asada se sada bori više od 100 pobunjeničkih formacija, od kojih mnoge imaju veze sa Al Kaidom.
„Šta ako te grupe pad režima iskoriste da stvore uporište u središtu Bliskog istoka”, pita Čarls Lister, analitičar „Džejn centra za terorizam i pobune”.
Zadatak da to spreči ima CIA, čiji agenti operišu na jugu Turske i navodno su pojačali kontakte sa pobunjeničkim grupama. Ali kao i ranije u sličnim situacijama, i ovoga puta se, dok se očekuje najbolje, istovremeno strahuje od najgoreg.

Milan Mišić
objavljeno: 24.07.2012
El_comadante

#1525 Re: Sirija

Post by El_comadante »

pa ko je kriv što Irak, Afganistan i Libija neznaju napraviti državu da valja. jeli im to bira parlament Amrikanci i Jevreji? ne nego oni sami sebi. i njihov je problem što se izmedju sebe nemogu dogovoriti. eto u Egiptu je narod izabrao parlament sami sebi i odmah nevalja jer je u njemu muslimansko bratsvo a oi su kao dobri sa Saudijom. meni to nije bitni, meni je bitno da su Egipćani sami sebi izabrali ljude koji če ih predstavljati u parlamentu. istao kao iu Tunisu. ljudi su izabrali svoje predstavnike i šta je tu problem. eto vidječemo u Libiji nakon izbora kako stoje stvari. ali poenta je da su sami sebi izabrali. ko je kriv Iračanima što su izabrali glupane pa se nemogu dogovoriti da naprave funkcionalnu državu?
Locked