Pratio sam ali ne znam na sta konkretno mislis.Klavikula wrote:pretpostavljam da si pratio rat u Libiji. razmisli.snaga_znanja wrote:Jedino sta Assada moze spasiti u ovoj igri saha je da Rusi intervenisu vojno jos veceras sa nekoliko jedinica i onda je to zabranjena zona za Amere.
Sanse da to Rusi naprave su izuzetno male.
Objektivno ako Ameri odluce "nastupati" nakon 15 dana zracnih udara ples je gotov...
Sirija se od Americke intervencije ne moze odbraniti niti na jedan nacin osim ukoliko se Rusija aktivira jer onda nece Ameri reagovati direktnom akcijom kao i obrnuto.
Ako mislis na islamisticke pobunjenike bliske teroristickim organizacijama. Mislim da na terenu ce se rijesiti dosta stvari. Jedna od njih je da takvim jedinicama ne daju naoruzanje, a druga je da nakon zavrsetka borbe protiv Assada okrenu se protiv njih u tisini ili puste Izrael da to odradi.
Jos je pitanje da li ce Ameri plesati sami kao u Iraku ili vuku citav Nato kao u Afganistanu. Mislim da su za ovaj rat za razliku od afganistanskog i Francuzi dosta zainteresovani, kao i Englezi. Turci ce sigurno logistiku pruziti. Tako da niti u jednoj varijanti od one sa pruzanjem pomoci do direktne intervencije Assad nema sanse.
Ovo navodim logicki bez navijanja jer me se objektivno ne dotice u zivotu!
Iran ce se sigurno iskljuciti iz price jer im ne pada na pamet pruzati priliku Amerima da reaguju protiv njih. Rusi opet nemaju nekog velikog interesa i cini mi se da ce njihova podrska ostati kao i u slucaju Srbije retoricka i nista vise. Mozda nesto malo naoruzanja ali nista sto ce situaciju na terenu promjeniti.