Sirija

Locked
DzeBra

#14501 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Opetja033 wrote:
Leading Sunni Muslim clerics have issued a call to jihad in Syria at a meeting in Cairo which condemned the conflict as a "war on Islam" and said believers should use all means to ensure victory.

In one of the most powerful statements yet for holy war against Syrian President Bashar al-Assad and his Shia allies from Iran and Lebanon, Islamic scholars from across the Arab
world agreed a statement read by a prominent Egyptian preacher: "Jihad is necessary for the victory of our brothers in Syria - jihad with mind, money, weapons; all forms of jihad," Mohamed Hassan said.

Hassan said that more than 70 organisations represented had called for "support, whatever will save the Syrian people".

"What is happening to our brothers on Syrian soil, in terms of violence stemming from the Iranian regime, Hezbollah and its sectarian allies, counts as a declaration of war on Islam and
the Muslim community in general," Hassan said.

Among those present were Youssef al-Qaradawi, a high-profile Egyptian preacher based in Qatar, and a senior scholar from Egypt's leading religious academy Al-Azhar, Hassan al-Shafai.

The group did not explicitly repeat a call made by Qaradawi two weeks ago for able-bodied Muslims to go to fight in Syria.

Egypt's presidency has said that its citizens are free to fight in Syria after Sunni clerics called for a jihad against President Bashar al-Assad and his Shia allies from Iran and Lebanon.
AL JAZEERA, REUTERS i AP.
Mali test za vodece sunitske propovjednike koji su pozvali na veliki dzihad za "spas" Sirije:
Koliko ovakvih fetvi ste izrekli za 60 godina cionisticke strahovlade i bezbrojnih masakara nad narodom Palestine u srcu arapskog svijeta ?
rasuta_riza

#14502 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

Nego, ima li šta od onog S-300? Dokle je stiglo, zapela isporuka u azovskom moru?
RMH79

#14503 Re: Sirija

Post by RMH79 »

Opetja033 wrote:
RMH79 wrote:
Opetja033 wrote: Ne, laz je da reci da podrzavaju zlocinacku alevijsku falangu. Nabrojao sam ti jasno sufijske autoritete danasnjice (i domace i inostrane) koji su dali jasnu podrsku oslobodiocima, tj ehlu sunnetu: sejh Haqqani, sejh Kabbani, sejh Muhammed Yaqoubi, sejh Brzina.
Sejh Haqani je na samom pocetku dao podrsku opozicij (pogledaj onaj video s sejidom NasrAllahom i on je podrzavao promjene) cisto sumnjam da je to i sada slucaj, znajuci njegov stav o vehabijama. Za Brzinu sam siguran da ne podrzava vehabije. Kazem ti, bujrum kod sejh Saliha i pitaj!
Idi na stranicu saltanat.org i ako imas vremena pogledaj njegova predavanja iz mjeseca maja. U svakom od njih bukvalno proziva site i alevije zbog Assada a njega naziva krvnikom, itd. Sumnjao ti u to ili ne - i dan danas podrzava oslobodioce Sirije. A nije bas da je i ranije imao pozitivan stav prema sitskom ucenju opcenito, blago receno. Naravno nije ih tekfirio (ni sada to ne radi). Ja sam ti za sejha Brzinu vec rekao.
Ja Sam ti neki dan postirao komentar sejh Edina Urjana Kukavice (s kojim sejh Brzina zajedno vodi zikr u Blagaju), sejha naksibendijskog i rifaijskog tarikata, povodom situacije u siriji i "mudzahida" iz Bosne. I da ponovim - bujrum sutra poslije dzume.
DzeBra

#14504 Re: Sirija

Post by DzeBra »

славянин wrote: Inace kad se Arapi dignu na dzihad ne moze ih ni Izrael,ovaj Iran hmmm... Amerika ... cek .... Francuska... ups ... Britanija... aaa NIKO zaustaviti :mrgreen: Ja mislim da se Asad sas*o evo ovog momenta :lol: :lol:
Kljucna rijec : Six-Day War ;-)
Opetja033

#14505 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

RMH79 wrote:Poredjenje ti je nidje veze. Nego, ako nisi znao, Bosna im je ostavljena u amanet (Imam k.s.) i zato su se onoliko zauzeli i nisu stedili ni ljude ni resurse da nam pomognu.
Ovu sam pricu/bajku cuo prvi put prije par godina. Naravno iz sufijskih krugova. Koliko god njihove halke volio, ima stvari koje jednostavno ne mogu svariti. A to su stvari poput ovih. Jednostavno - nevjerovatno mi zvuci. Pa Imam Homeiniji je bio osoba cija se maltene svaka rijec pazljivo biljezila. I nijednom tu pricu nisam cuo prije agresije, pa ni tokom - vec nakon. Dakle postoji li igdje pisani trag? Koliko znam ne. Ako ne postoji - ko su izvori?
Man of steel

#14506 Re: Sirija

Post by Man of steel »

sarajevoxxxx wrote:
Man of steel wrote: Dok u Siriji, Libiji i Egiptu imaš sva prava osim da se mješaš u poslove države, u zaljevskim zemljama ti se država mješa u sve živo, od toga šta ćeš jebati do toga šta ćeš jesti!

Zato nemoj da pišeš gluposti.
Pisu gluposti oni koji ne znaju rijeci arapskog jezika i koji mole da im se prevede tekst sa arapskog a diskutovali bi o desavanjima u arapskom svijetu u kojem dana nisu proveli a o njemu znaju ono sto ims erviraju njihovi omiljeni mediji,

Vrlo dobro se zna koje skidao glave i koje vrsio masovna pogubljenja politickih neistomisljenika, i gdje se zbog par rijeci glava gubila. To nisu bile zaljevske zemlje vec brutalni rezimi Tunis, Libija, Egipat, i Sirija.
Glavu su gubili samo oni koji su sa puškom u rukama krenuli rušiti državu, a ko se mača lati od mača i gine.

U bilo kojoj državi ako uzmeš pušku u ruke i kreneš rušiti sistem ostaćeš bez glave, i to nema nikakve veze sa ljudskim pravima i demokratijama.

Pošto kažeš da se zbog "par riječi" ginulo u Siriji, Libiji i Egiptu to bi onda trebao i dokazati, a pošto govoriš arapski vjerujem da ti to neće biti teško.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kuvaj ... /130610120
sarajevoxxxx

#14507 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

RMH79 wrote:Sta reci za one koji jednu intelektualnu, novinarsku i ljudsku gromadu poput Mufida Memije stavljanje u istu ravan, odnosno cak i podredjenu, nekim N.N. novinarcicima za koje insan ne bi ni cuo, da ovdje nisu spomenuti.(vec sam i zaboravio "cijenjena" imena)
Neka nama starog dobrog M.M. kada se sjetim onog njegovog prigusenog glasa od prije rata, tacno neka nostalgija covjeka pukne.

Samo brate mora se znati arapski, moras zivjeti u arapskom svijetu ili bar jedan dio svog zivota provesti tamo, moras odrzavati kontakte, to svi spomenuti novinarcici rade ili su radili i naravno da sve to pomaze u formiranju konacne slike, stava, misljenja itd.

Samo najboljeg smo izostavili, stari dobri H. Somun kada napise tekst to je vec nesto. Svi ostali su za njega mala maca :)
Challenger__

#14508 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sad vidim, tekst je dostupan svima:

1. Advance.hr LINK
2. iranski tekst (potapanje podmornice) LINK
hocu ja da dijelim

#14509 Re: Sirija

Post by hocu ja da dijelim »

rasuta_riza wrote:Nego, ima li šta od onog S-300? Dokle je stiglo, zapela isporuka u azovskom moru?
povjerljivi izvor još to drži u tajnosti, i ti bi sve da znaš :skoljka:
Opetja033

#14510 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Man of steel wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Man of steel wrote: Dok u Siriji, Libiji i Egiptu imaš sva prava osim da se mješaš u poslove države, u zaljevskim zemljama ti se država mješa u sve živo, od toga šta ćeš jebati do toga šta ćeš jesti!

Zato nemoj da pišeš gluposti.
Pisu gluposti oni koji ne znaju rijeci arapskog jezika i koji mole da im se prevede tekst sa arapskog a diskutovali bi o desavanjima u arapskom svijetu u kojem dana nisu proveli a o njemu znaju ono sto ims erviraju njihovi omiljeni mediji,

Vrlo dobro se zna koje skidao glave i koje vrsio masovna pogubljenja politickih neistomisljenika, i gdje se zbog par rijeci glava gubila. To nisu bile zaljevske zemlje vec brutalni rezimi Tunis, Libija, Egipat, i Sirija.
Glavu su gubili samo oni koji su sa puškom u rukama krenuli rušiti državu, a ko se mača lati od mača i gine.

U bilo kojoj državi ako uzmeš pušku u ruke i kreneš rušiti sistem ostaćeš bez glave, i to nema nikakve veze sa ljudskim pravima i demokratijama.

Itekako ima veze sa demokratijom jer vlasti tih drzava nisu imale nikakav legitimitet i nisu predstavljale volju naroda. Dakle ne mozes porediti demokratske drzave sa ovim diktaturama. U demokratskim drzavama narod je taj koji pruza legitimitet vladama a u diktaturama sam rezim daje sebi legitimitet pa je samim time oruzana pobuna i vise nego legitimno sredstvo za borbu.
RMH79

#14511 Re: Sirija

Post by RMH79 »

Opetja033 wrote:
RMH79 wrote:Poredjenje ti je nidje veze. Nego, ako nisi znao, Bosna im je ostavljena u amanet (Imam k.s.) i zato su se onoliko zauzeli i nisu stedili ni ljude ni resurse da nam pomognu.
Ovu sam pricu/bajku cuo prvi put prije par godina. Naravno iz sufijskih krugova. Koliko god njihove halke volio, ima stvari koje jednostavno ne mogu svariti. A to su stvari poput ovih. Jednostavno - nevjerovatno mi zvuci. Pa Imam Homeiniji je bio osoba cija se maltene svaka rijec pazljivo biljezila. I nijednom tu pricu nisam cuo prije agresije, pa ni tokom - vec nakon. Dakle postoji li igdje pisani trag? Koliko znam ne. Ako ne postoji - ko su izvori?
Postoji ziva osoba, cija je to vazifa bila, tj osoba koja je prihvatila amanet i kada je vakat dosao to i sprovela. Radi se o Ajatollahu Dzennetiju. Bio je tu i na inauguraciji novog reisa Kavazovica. Ako ikada budes u prilici, pitaj ga sta mu je porucio ;-)
popokatepetl_com

#14512 Re: Sirija

Post by popokatepetl_com »

sarajevoxxxx wrote:
KAMI666 wrote: sta su slagali? Prosvjetli me
Slagali su da je trebalo poceti sa arapskim proljecem u Saudiji, Kataru, Kuvajtu, a ne u Tunisu ili Libiji.

Izjednacava jedne brutalne rezime sa zaljevskim drzavama koje da su najgore na svijetu imao si sigurnost kakvu takvu. Imas li je ili jesi li je imao u Siriji ? Jesi malo sutra. Mrak te pojede i nikom nista. Babo ti ode u zatvor nikom nista. Pobije ti cijelu familiju Gadafi ili Asad i opet nikom nista. Zucnes nesto protiv vlasti kod Mubaraka ili u Tunisu ode glava.

U Kuvajtu hebu mater svaki dan vlastima i nikom nista. Zahebavaju se sa vladajucom porodicom i u Kataru i Kuvajtu skoro svaki dan. Za tu zahebanciju u Siriji, Gadafijevoj Libiji, ili Mubarekovom Egiptu visio bi sutradan na banderi.
HAHAHAHAHAHA pa ne mogu da vjerujem sta lik prica, poredi Asada sa ovim monarhijama i jos iste navodi kao neki primjer tolerancije gdje se moze svasta reci :-) pa na kojoj ti planeti zivis je li nekidan zbog obicne izjave na twiteru lik u tom Kuvajtu dobio 11 godina zatvora? :lol: O Saudijskoj Arabiji ne spominjes u te zemlje gdje te mrak pojede.
Man of steel

#14513 Re: Sirija

Post by Man of steel »

Opetja033 wrote:
Itekako ima veze sa demokratijom jer vlasti tih drzava nisu imale nikakav legitimitet i nisu predstavljale volju naroda. Dakle ne mozes porediti demokratske drzave sa ovim diktaturama. U demokratskim drzavama narod je taj koji pruza legitimitet vladama a u diktaturama sam rezim daje sebi legitimitet pa je samim time oruzana pobuna i vise nego legitimno sredstvo za borbu.
Da, ali i u demokratskim sistemima imaš gomilu slučajeva gdje je vlast ubijala i slala vojsku na one koji su se trznuli krenuti na državu, i to je bila moja poenta.

Ali pošto Asadu demokratija nikad nije bila alternativa zato ne vidim razlog zbog čega bi se neko ko ovdje agitira za pobunjenike uopšte pozivao na nju.
rasuta_riza

#14514 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

hocu ja da dijelim wrote:
rasuta_riza wrote:Nego, ima li šta od onog S-300? Dokle je stiglo, zapela isporuka u azovskom moru?
povjerljivi izvor još to drži u tajnosti, i ti bi sve da znaš :skoljka:
Pa šta ću, kad me drže u nedoumici, te isporučen je, pa onda nije, pa samo što nije,..jel ga to Ruje šalju parobrodom iz Petropavloske baze na Kamčatki? Jbg, biće onda do zime
DzeBra

#14515 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Opetja033 wrote: Razlika ogromna. Poziv je dosao od strane ljudi i institucija koji su do sada radili na gradjenju mostova izmedju sita i sunita (al Azhar i sejh Qaradawi).
Ma da, gradili su mostove izmedju šija i sunita a nikada se nisu oglasili ni nakon 4000-5000 bombaskih i samoubilackih napada na civile šije u Iraku koje su počinili vehabijski divljaci u posljednjih nekoliko godina.
Opetja033 wrote: A to se prvi put desava: Qaradawi neki dan a danas Qaradawi sa ulemom al Azhara. Do sada je uglavnom vehabijska "ulema" dolazila sa ovakvim pozivima.
Da, postoji razlika između vehabijske i ove cionističke uleme. Vehabijska ulema je "programirana" samo da izvršava i da ne misli dok ova cionistička ulema u kojoj je Qaradawi vrlo planski i detaljno izvršava svoje zadatke koje pred njih postave AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) .

Opetja033 wrote:Efekat se odmah vidio jer je Musri rekao da Egipat nece sprijecavati dobrovoljce koji zele da idu u Siriju.
Do sada ih je neko sprijčavao da idu u Siriju?
Opetja033 wrote:I to je u skladu sa onim sto sam govorio i prije par sedmica: alevitsko-sitski teroristi i fanatici su ucinili da ehlu sunnet nikada nije bio ujedinjeniji.
60 godina cionistickog terora nad palestincima i narodima u okruženju nije nikada bilo dovoljno da ih ujedini već su jedini Iran i Hezbollah koliko toliko podržavali palestinske pokrete otpora! Znaš zašto su se danas ujedinili? Pa zato što to israelu tako odgovara, zato što se bore za interese israela.
Image
hocu ja da dijelim

#14516 Re: Sirija

Post by hocu ja da dijelim »

RMH79 wrote:
Opetja033 wrote:
Postoji ziva osoba, cija je to vazifa bila, tj osoba koja je prihvatila amanet i kada je vakat dosao to i sprovela. Radi se o Ajatollahu Dzennetiju. Bio je tu i na inauguraciji novog reisa Kavazovica. Ako ikada budes u prilici, pitaj ga sta mu je porucio ;-)
:-)

Da li se to Homeini ustručavao Tita ili je nešto drugo u pitanju, ostaće zauvijek tajna, pretpostavljam :-)

:-)

Boze, Bože, šta sve insan po forumima može pročitati :-)
Man of steel

#14517 Re: Sirija

Post by Man of steel »

DzeBra wrote:
Mali test za vodece sunitske propovjednike koji su pozvali na veliki dzihad za "spas" Sirije:
Koliko ovakvih fetvi ste izrekli za 60 godina cionisticke strahovlade i bezbrojnih masakara nad narodom Palestine u srcu arapskog svijeta ?
Kompletan Džihad ti je u rukama Zapada, zato ne treba čuditi što on već decenijama zaobilazi Palestinu.

Imaš ga u Čečeniji jer je Zapadu odgovaralo, imaš ga u Pakistanu jer ga je Zapad osnovao, imaš ga u Afganistanu jer ga je Zapad uvezao, imaš ga u Iraku jer Zapadu treba, imaš ga u Siriji gdje ratuju za Zapad....gdje god Zapadu odgovara tu Džihada ima.

Ali ga zato nema u Palestini.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#14518 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:sad vidim, tekst je dostupan svima:

1. Advance.hr LINK
2. iranski tekst (potapanje podmornice) LINK
da nije ta podmornica pakistanska
DzeBra

#14519 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Klavikula wrote:sejh Qaradawi gradio mostove izmedju sunita i siita :facepalm:

Kime ljepoto baci te atomske da svi odemo u picku materinu.
Kako nije, zar se ne sjećaš da se razgulio osuđivajući samoubilačke vehabijske napade na šijtske klanjače u džamijama i na šijtske civile u Afganistanu, Pakistanu i u Iraku :)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#14520 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

podanički mentalitet
sad je jasno zašto se slušaju ajatolasi iz irana bez pogovora
Dr_dre

#14521 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Ja Sam ti neki dan postirao komentar sejh Edina Urjana Kukavice (s kojim sejh Brzina zajedno vodi zikr u Blagaju), sejha naksibendijskog i rifaijskog tarikata, povodom situacije u siriji i "mudzahida" iz Bosne. I da ponovim - bujrum sutra poslije dzume.
http://www.youtube.com/watch?v=8u67HoVb94w

Ma jok ja ovdje,vako se istresem na utakmici repke i bude mi dovoljno do nove utakmice.
RMH79

#14522 Re: Sirija

Post by RMH79 »

sarajevoxxxx wrote:
RMH79 wrote:Sta reci za one koji jednu intelektualnu, novinarsku i ljudsku gromadu poput Mufida Memije stavljanje u istu ravan, odnosno cak i podredjenu, nekim N.N. novinarcicima za koje insan ne bi ni cuo, da ovdje nisu spomenuti.(vec sam i zaboravio "cijenjena" imena)
Neka nama starog dobrog M.M. kada se sjetim onog njegovog prigusenog glasa od prije rata, tacno neka nostalgija covjeka pukne.

Samo brate mora se znati arapski, moras zivjeti u arapskom svijetu ili bar jedan dio svog zivota provesti tamo, moras odrzavati kontakte, to svi spomenuti novinarcici rade ili su radili i naravno da sve to pomaze u formiranju konacne slike, stava, misljenja itd.

Samo najboljeg smo izostavili, stari dobri H. Somun kada napise tekst to je vec nesto. Svi ostali su za njega mala maca :)
Uredu. Evo, da ponovo postavim klip sa doajenom modernog njemackog novinarstva, najpoznatijim i najpriznatijim njemackim novinarom i publicistom, pogotovo kada je u pitanju Bliski istok, covjekom koji, izmedju ostalih, perfektno govori Arapski (tamo je proveo decenije), covjekom koji je najzucnije branio islam i muslimane nakon 11.9., covjekom koji fantasticno poznaje Kur'an, prof.dr. Peter Scholl Latourom, kojeg su pozvali da da komentar na desavanja u Siriji. Pa evo sta je rekao, ako ista razumijes Njemacki:

Peter Scholl-Latour - Konflikt in Syrien (Iran im Blick).mp4
Last edited by RMH79 on 13/06/2013 23:29, edited 2 times in total.
RMH79

#14523 Re: Sirija

Post by RMH79 »

Dr_dre wrote:

Ma jok ja ovdje,vako se istresem na utakmici repke i bude mi dovoljno do nove utakmice.
To ti pises pod dva nicka :D
Dr_dre

#14524 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Nego rmh da mi iskreno odgovoris.
Jel se zanesvjesti na ovim ritualima?

http://www.youtube.com/watch?v=nnA8z_KOq8w
Opetja033

#14525 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

RMH79 wrote:
Dr_dre wrote:

To ti pises pod dva nicka :D
:lol: :lol:

Realno da je obratno i ja bih tebe optuzio. Allaha mi nemam pojma ko je lik, evo administracije pa ako ijedan jedini komentar imamo sa iste IP adrese neka me odmah banuje. :mrgreen:

Mozes i po stilu pisanja zakljuciti da nije ista osoba. Svasta sviju mi. :mrgreen:
Locked