Sirija

Locked
madner

#11976 Re: Sirija

Post by madner »

Challenger__ wrote:
madner wrote: Izvor koji sam ja postavio ne naziva SAA fantasticnom, niti svrsava na zauzimanje ulica bez zidova. Tacno je da SAA napreduje, no opet samo i iskljucivo zbog teskog naoruzanja.
Tvoj izvor kaže da SAA nezaustavljivo raste a da se tzv. "FSA" raspada.
Toliko o tvojim "osvojenim baštama".
Ne spominje nezaustavljivo niti da se FSA raspada. Clanak tvrdi da Asad ne moze pobjediti ali moze odrzati neku ravnotezu.
Vjest je se rezim nije raspao, kao sto je bilo ocekivano prosle godine.
Co0l

#11977 Re: Sirija

Post by Co0l »

DzeBra wrote:
Co0l wrote:Ma tacno.isto kao sto ni pobunjenici ne bi mogli drzat pola zemlje da toliko naroda podrzava Asada kako nam neki ovdje pokusavaju da predstave.
"Vlada Tunisa će spriječiti odlazak dobrovoljaca u džihad u Siriju
April 6, 2013
Vlada Tunisa pokreće inicijativu sprječavanja odlaska dobrovoljaca na džihadsko ratište u Siriju. Prema lokalnim tunižanskim medijima u Siriju odlazi hiljade mladih Tunižana. Predsjednik Tunisa Moncef Marzouki izjavio je prošle sedmice da njegova vlada strahuje od posljedica koje bi mogle uslijediti nakon što se hiljade tunižanskih mudžahida vrate iz Sirije kući. U Ministarstvu pravosuđa Vlade Tunisa kažu da su sudovi pokrenuli istrage o mrežama regrutiranja i slanja dobrovoljaca u Siriju."

Ovdje sam naveo samo primjer Tunisa. Ista stvar je i sa "džihadistima" iz drugih arapskih zemalja, Turske, Europe itd.
Zapadne obavještajne službe strahuju šta ce se desiti kada se hiljade vehabija vrate iz Sirije u europske temlje. O tome europski mediji stalno pišu.

"U Siriji za dvije godine ubijeno 80 Saudijaca
– Kuvajtske novine Al Sijase pišu da je tokom protekle dvije godine u Siriji ubijeno 80 Saudijaca.
Prema izvještaju novinske agencije Fars, novine Al Sijase su objavile listu Saudijaca koji su likvidirani u Siriji tokom protekle dvije godine. Na listi se uočavaju imena 80 Saudijaca starih između 20 i 40 godina. Od početka nemira u Siriji na osnovu podataka UN-a samo u gradu Lazakije ubijeno je 23 strana državljana iz zemalja Perzijskog zaliva."

http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... ebels.html
I pod trecim il' cetvrtim nickom samo na ovoj temi jos nisi naucio da kad repliciras na neciji post replika bi trebala da se odnosi na ono na sta repliciras.
DzeBra

#11978 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Klavikula wrote:ma to je jasno ko dan. cak i kod nas, uz svu propagandu, preovladava misljenje da je Sirija bolja strana u ovom sukobu. zapravo svako ko i malo mozga ima, a ima pristup internetu je takvog misljenja.
E kod nas je Maoča zahebala stvar za simpatije prema FSA :-D
Čim ljudi čuju ko je iz BiH otišao da uvodi demokratiju u Siriji odma im bude jasno koja je pravedna strana.
Challenger__

#11979 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

madner wrote: Ne spominje nezaustavljivo niti da se FSA raspada. Clanak tvrdi da Asad ne moze pobjediti ali moze odrzati neku ravnotezu. Vjest je se rezim nije raspao, kao sto je bilo ocekivano prosle godine.
Ne za*ebavaj:

Naslov: "Bürgerkrieg in Syrien: BND prognostiziert Vormarsch der Assad-Armee" ,
prevod: "građanski rat u Siriji: BND predviđa uspon Asadove vojske"

Podnaslov, zadnja rečenica: "Die neue Analyse: Das staatliche Militär ist stabiler denn je, die Rebellenbewegung hingegen zerfasert".
prevod: "nova analiza: državna vojska je jača nego ikada a pobunjenički pokret je pohaban, devastiran"*.

*( zerfasert: izlizan, pohaban, istrošen)
Klavikula

#11980 Re: Sirija

Post by Klavikula »

madner wrote:
Challenger__ wrote:
madner wrote: Napredovali su i u jednoj basti, ali su zaboravili i to staviti na listu pobjeda.
Izvor koji si danas postavio kaže sasvim suprotno. Ne shvatam koja je svrha iznošenja linkova čijem sadržaju oponiraš.
Izvor koji sam ja postavio ne naziva SAA fantasticnom, niti svrsava na zauzimanje ulica bez zidova. Tacno je da SAA napreduje, no opet samo i iskljucivo zbog teskog naoruzanja.
koji ce djavo SAA 300K vojnika, sad mozda i vise.bezveze ulazu i obucavaju, umjesto da fino kupe tesko naoruzanje i protjeraju teroriste :-) :-)

mislim razmisljanje ti je.ma necu nista pricat. zdrao.
madner

#11981 Re: Sirija

Post by madner »

Challenger__ wrote:
madner wrote: Ne spominje nezaustavljivo niti da se FSA raspada. Clanak tvrdi da Asad ne moze pobjediti ali moze odrzati neku ravnotezu. Vjest je se rezim nije raspao, kao sto je bilo ocekivano prosle godine.
Ne za*ebavaj:

Naslov: "Bürgerkrieg in Syrien: BND prognostiziert Vormarsch der Assad-Armee" ,
prevod: "građanski rat u Siriji: BND predviđa uspon Asadove vojske"

Podnaslov, zadnja rečenica: "Die neue Analyse: Das staatliche Militär ist stabiler denn je, die Rebellenbewegung hingegen zerfasert".
prevod: "nova analiza: državna vojska je jača nego ikada a pobunjenički pokret je pohaban, devastiran"*.

Ne valja ti prevod.
Nije jaca nego stabilnija.
Zerfasert = nije jedinstven.

Prevedi ovo:
Zwar habe Assad kaum Chancen, die Aufständischen zu besiegen, er könne sie aber in Schach halten, so der BND.
madner

#11982 Re: Sirija

Post by madner »

Klavikula wrote:
madner wrote:
Challenger__ wrote:
Izvor koji si danas postavio kaže sasvim suprotno. Ne shvatam koja je svrha iznošenja linkova čijem sadržaju oponiraš.
Izvor koji sam ja postavio ne naziva SAA fantasticnom, niti svrsava na zauzimanje ulica bez zidova. Tacno je da SAA napreduje, no opet samo i iskljucivo zbog teskog naoruzanja.
koji ce djavo SAA 300K vojnika, sad mozda i vise.bezveze ulazu i obucavaju, umjesto da fino kupe tesko naoruzanje i protjeraju teroriste :-) :-)

mislim razmisljanje ti je.ma necu nista pricat. zdrao.
Nadam se da je to obecanje.
Avetinho

#11983 Re: Sirija

Post by Avetinho »

DzeBra wrote: "U Siriji za dvije godine ubijeno 80 Saudijaca
– Kuvajtske novine Al Sijase pišu da je tokom protekle dvije godine u Siriji ubijeno 80 Saudijaca.
Prema izvještaju novinske agencije Fars, novine Al Sijase su objavile listu Saudijaca koji su likvidirani u Siriji tokom protekle dvije godine. Na listi se uočavaju imena 80 Saudijaca starih između 20 i 40 godina. Od početka nemira u Siriji na osnovu podataka UN-a samo u gradu Lazakije ubijeno je 23 strana državljana iz zemalja Perzijskog zaliva."
Udarna vijest!

Za dvije godine? 80? Pa satra se AVANCE, SANA, Ruskaja Pravdaja i ona Iranska Press cini mi se da se zove, da nas ubijede kako je FSA preplavljena "stranim placenicima iz SA".

Pa vise je, bolan, Hezbolaha poginulo za tri dana nego ovih za dvije godine. Pise li sta koliko je Iranaca "likvidirano"?
Challenger__

#11984 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

madner wrote:
Zwar habe Assad kaum Chancen, die Aufständischen zu besiegen, er könne sie aber in Schach halten, so der BND.
E, sad, da li će istrošena i nejedinstvena opozicija biti u stanju da se odbrani od stabilne i sve jače SAA, vidjećemo. Jedno je sigurno, ono što su plasirali 2012 je sasvim nešto drugo od onoga što plasiraju danas.
racionalista

#11985 Re: Sirija

Post by racionalista »

"Zwar habe Assad kaum Chancen, die Aufständischen zu besiegen, er könne sie aber in Schach halten, so der BND."

Prema BND-u (Bundes Nachrichten Dienst) Asad jedva da ima šansi da pobijedi ustanike, ali ih može držati u šahu.
DzeBra

#11986 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Co0l wrote:I pod trecim il' cetvrtim nickom samo na ovoj temi jos nisi naucio da kad repliciras na neciji post replika bi trebala da se odnosi na ono na sta repliciras.
Replika ti je bila na ovo: "Ma tacno.isto kao sto ni pobunjenici ne bi mogli drzat pola zemlje da toliko naroda podrzava Asada."

Ja sam ti samo želio pokazati ko se bori na strani tih koje ti nazivaš pobunjenicima te ti tako pomoći da shvatiš kako je FSA uspijevala da drži "pola zemlje" sobzirom na malu podršku sirisjkog naroda.
Challenger__

#11987 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

racionalista wrote:"Zwar habe Assad kaum Chancen, die Aufständischen zu besiegen, er könne sie aber in Schach halten, so der BND."

Prema BND-u (Bundes Nachrichten Dienst) Asad jedva da ima šansi da pobijedi ustanike, ali ih može držati u šahu.
Taj isti BND je u decembru 2012 plasirao "analizu" da Asad pada ekspresno. Toliko o njihovo kredibilitetu. Inače, padaju mi na pamet riječi šejh Butija r.a. koji je rekao da:

"Sirija obara opklade zapada".

To je to.
DzeBra

#11988 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Challenger__ wrote:prevod: "nova analiza: državna vojska je jača nego ikada a pobunjenički pokret je pohaban, devastiran"*.
Ma najbolji prevod tu je helać :)
akcid

#11989 Re: Sirija

Post by akcid »

Spremaju li se nove grupe dobrovoljaca za Siriju, fali li kome para i logističke podrške?

Ako neko ima problema, samo nek se javi na PP, sve će se urediti samo da ih bude što više naspram Bašarevih snaga :D
Avetinho

#11990 Re: Sirija

Post by Avetinho »

DzeBra wrote:
Co0l wrote:I pod trecim il' cetvrtim nickom samo na ovoj temi jos nisi naucio da kad repliciras na neciji post replika bi trebala da se odnosi na ono na sta repliciras.
Replika ti je bila na ovo: "Ma tacno.isto kao sto ni pobunjenici ne bi mogli drzat pola zemlje da toliko naroda podrzava Asada."

Ja sam ti samo želio pokazati ko se bori na strani tih koje ti nazivaš pobunjenicima te ti tako pomoći da shvatiš kako je FSA uspijevala da drži "pola zemlje" sobzirom na malu podršku sirisjkog naroda.
Nije ti dobar argument.

Asad se drzi samo zahvaljujuci teskom bombardovanju kojim kaznjava stanovnistvo Sirije sto zive na pogresnom mjestu. "Pola zemlje" je sravnio sa zemljom jer nije imao njihovu podrsku. Na toj "polovici" ne zivi vise oko 2,000,000 bivsih stanovnika, nego zivotare po izbjeglistvu.

Ali je zato imao zdusnu podrsku Rusije, Irana i Hezbolaha, pa je nekako do sada prezivio.
Za razliku od 100,000 sugradjana koje je hladno pobio.
Kiki_Musampa

#11991 Re: Sirija

Post by Kiki_Musampa »

Ja Sam Odavle wrote:
DzeBra wrote:

Nije ti dobar argument.

Asad se drzi samo zahvaljujuci teskom bombardovanju kojim kaznjava stanovnistvo Sirije sto zive na pogresnom mjestu. "Pola zemlje" je sravnio sa zemljom jer nije imao njihovu podrsku. Na toj "polovici" ne zivi vise oko 2,000,000 bivsih stanovnika, nego zivotare po izbjeglistvu.

Ali je zato imao zdusnu podrsku Rusije, Irana i Hezbolaha, pa je nekako do sada prezivio.
Za razliku od 100,000 sugradjana koje je hladno pobio.
Laž koja se dovoljno puta ponovi postaje istina :zzzz:
hneuron

#11992 Re: Sirija

Post by hneuron »

Disperacija ili "jasna poruka"
Mislim da će u narednom periodu ovaj sukob kulminirati.Naime Iz mora informacija koje kruže netom da se zaključiti da ovaj sukob radikalno mijenja tok.Sirijska vojska po meni mijenja strategiju tako da od dosadašnjih pokušaja borbe na svim frontovima danas fokusira svoju aktivnost na strateške tačke ostvarujući pri tom veliki broj uspješnih pobjeda.Najradikalnije krilo pobunjenika šalje jasnu poruku alevitskom dijelu sirije kakva će im eventualna sudbina biti određena u slučaju njihove pobjede činom koji ostavljam vama na komentar- 2 maja na lokalitetu Adra na periferiji Damaska profaniraju i disakriraju mezar Hujr ibn Adi Al Kindi-a (?) Razlog? da vidimo.. trosedmična aktivnost sirijske vojske..
Banias-osvojeni lokaliteti al Bayda e Ras al Naba.
Qusayr -Tal al Nabi Mando visoravan i sela Abel, Radwaniyeh, Burhaniya e Saqraja osim naravno samog Qusayr-a
Homs -Naselje Wadi al Sayeh- veoma strateško mjesto..
Damask-lokalitet Al Ghouta kao i Khirbet Ghazaleh - na visoravni Hauran - e Oteibah glavne linije snadbjevanja ratišta oko Damaska.
Veoma značajni "argumenti" pred predstojeću Ženevku konferenciju??
Biti će veoma zanimljivo analizirati pozicije Amerike i Rusije kao i eventualno prisustvo Irana
DzeBra

#11993 Re: Sirija

Post by DzeBra »

Ja Sam Odavle wrote: Asad se drzi samo zahvaljujuci teskom bombardovanju kojim kaznjava stanovnistvo Sirije sto zive na pogresnom mjestu. "Pola zemlje" je sravnio sa zemljom jer nije imao njihovu podrsku. Na toj "polovici" ne zivi vise oko 2,000,000 bivsih stanovnika, nego zivotare po izbjeglistvu.
To tebi kao smeta što Assad koristi teško naoružanje i avijaciju a ne smeta ti savezništvo FSA sa izraelom i USA koji su na iračke gradove sasuli milione tona bombi, uranijuma bijelog fosfora itd? Joj kako ste licemjerni to je za ne povjerovat.
Ne smeta ti ni kada FSA kukavički i krajnje podmuklo prokrijumčari kamion exploziva pa ga aktivira u samom centru grada bez ikakvog upozorenje za stanovništvo! Assad prije bombardovanja iz aviona pospe letke kojima upozori stanovništvo kada će izvesti napad. Misliš da su malo koristi teroristi iz FSA imali od toga? Šta misliš koliko bi života po BiH gradovima bilo spašeno da su četnici upozoravali narod prije bombardovanja?!
Ja Sam Odavle wrote:Ali je zato imao zdusnu podrsku Rusije, Irana i Hezbolaha, pa je nekako do sada prezivio.
Od Irana i Rusije je imao političku podršku. Sada u zadnje vrijeme rusi su mu doturili nešto savremenijeg PVO naoružanja i nekakve protu-brodske rakete, samo toliko da ih JewSa ili USA nebi zahebavali.
Ja Sam Odavle wrote:Za razliku od 100,000 sugradjana koje je hladno pobio.
Ako je Assad sam pobio 100.000 ,koliki je onda ukupan broj poginulih od početka krize u Siriji?
Last edited by DzeBra on 23/05/2013 00:02, edited 1 time in total.
Co0l

#11994 Re: Sirija

Post by Co0l »

DzeBra wrote:

I jos kad bi jedno imalo veze sa drugim imalo bi nekog smisla,ovako opet lupas besmislice.o tom ti i govorim.

To sto je manjina medju naoruzanom opozicijom dosla sa strane nema nikakve veze sa tim sto i pobunjenici imaju itekako svojih pristalica medju narodom na teritorijama koje drze.inace nema sanse da bi mogli drzat pola zemlje toliko dugo pod svojom vlascu i to bez policijskog aparata,tajnih sluzbi,svojih medija,teskog naoruzanja koje sa druge strane ima Asad i sa hronicnom neorganizovanoscu.Da nemaju podrsku i naroda na teritorijama koje drze kako zele Asadovi propagandisti da prikazu do sad bi se narod stoput pobunio protiv njih i napravio neku vrstu oruzane pobune sto ne bi ni bilo tolko tesko obzirom na gore navedeno.Medjutim,od tog svega nista.

To sto ti hoces da prikazes da tamo neki islamisti drze narod u polovici zemlje kao zarobljenike je jos jedna od tvojih logickih vratolomija koje imaju i druge nazive al hajd,da ne idemo predaleko.
Co0l

#11995 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote: "Sirija obara opklade zapada".
Tacno.Kad sam se ja ikad kladio da ce past Kusajr i ne docekah,na kraju mi blokirase tiket...
muhafuca

#11996 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Co0l wrote:
Tacno.Kad sam se ja ikad kladio da ce past Kusajr i ne docekah,na kraju mi blokirase tiket...
Slab si kladionicar - Sto bi zurili kad ih mogu lagano zavrsiti uz sto minimalnije gubitke po SAA
Challenger__

#11997 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Prema nekim info, Turska je na mjesec dana blokirala granicu sa Sirijom.

Ima li iko potvrdu ove vijesti?
Co0l

#11998 Re: Sirija

Post by Co0l »

muhafuca wrote:
Co0l wrote:
Slab si kladionicar - Sto bi zurili kad ih mogu lagano zavrsiti uz sto minimalnije gubitke po SAA
Sta da ti kazem,potcijenio sam otpor FSA kao i nesposobnost SAA :D
Co0l

#11999 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Prema nekim info, Turska je na mjesec dana blokirala granicu sa Sirijom.

Ima li iko potvrdu ove vijesti?
Ja kolko sam uspio procitati ne radi se o cijeloj granici nego o jednom prelazu koji sa druge strane drzi Asadova vlada.
Zatvoren prijelaz prema Turskoj

Turska je zatvorila posljednji granični prijelaz sa Sirijom koji i dalje kontrolira Assadova vlada i pojačala mjere sigurnosti poslije bombaških napada u pograničnom gradu Reyhanli ranije ovog mjeseca.

Ministar za carine Hayati Yazıcı rekao je da će prijelaz Yayladagi, oko 90 kilometara od Reyhanlija ostati zatvoren na mjesec dana, a da će tokom tog perioda samo oni koji nisu sirijski državljani, a prolaze kroz Tursku moći preći granicu na tom prijelazu, prenosi Reuters.

Jedan turski funkcioner je rekao da je vrijeme da se na prijelazima postavi oprema za otkrivanje bombi, navodi Tanjug.

Kroz Yayladagi prolazi glavni put za sjeverozapadni priobalni dio Sirije u kome živi veliki broj alavita.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bo ... -na-qusayr
Challenger__

#12000 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

muhafuca wrote: Slab si kladionicar - Sto bi zurili kad ih mogu lagano zavrsiti uz sto minimalnije gubitke po SAA
- On je od onih koji je mislio da će Sirija proći kao Libija, 3, 6, najduže 9 mjeseci i ćao. Ispao je smiješan kao onaj smiješniji dio planete koji je tipovalo na libijski scenario.

- Inače, kontekst je serijal nezaboravnih hutbi dr. Ramadan šejh Butija, koji je u prefinjenim verbalnim egzaltacijama rekao da, u skladu sa gore iznesenim - "Sirija obara opklade zapada".
Locked