Sirija
- Challenger__
#11802 Re: Sirija
News, political update:

- Gvido Vestervele (Guido Westerwelle), njemački ministar vanjskih poslova protivi se:
1. vojnoj intervenciji;
2. dodatnom naoružavanju rebelsa;
- a podržava mirovne napore u pravcu Mirovne konferencije.
IZVOR 1
IZVOR 2
POINT: Još jedan glas razuma, nasuprot izbezumljene ratnohuškačke osovine. Bravo Njemačka!

- Gvido Vestervele (Guido Westerwelle), njemački ministar vanjskih poslova protivi se:
1. vojnoj intervenciji;
2. dodatnom naoružavanju rebelsa;
- a podržava mirovne napore u pravcu Mirovne konferencije.
IZVOR 1
IZVOR 2
POINT: Još jedan glas razuma, nasuprot izbezumljene ratnohuškačke osovine. Bravo Njemačka!
- DzeBra
#11803 Re: Sirija
Gnusne laži i tipična cionistička škola.hxm wrote:Znamo mi sta je siizam i na sta pozivaju,na psovanje ashaba,na muta brak(prostitucija)
Vehabije (pripadnici sunitske sekte) psuju ashabe i uništavaju njihove kabure. Muta brak je jednako rasprostranjen u sunitskoj Saudijskoj Arabiji kao i u Šijtskom Iranu, samo što to vehabijama nisu rekli da ih nebi razočarali "čistotom" vjere koju slijede
U Saudiji taj ugovoreni brak zovu misyar i potpuno je identičan muta braku koji ti spominješ.
Izvoli pa pročitaj koliko je zemlja koja je majka vehabijske ideologije moralna i islamska:
A proposal Saudis can't refuse
It may be the world's most puritanical kingdom but there are still legal ways to have sex on the side
Saudi Arabia's conservative society stands divided on the issue of misyar, a no-strings marriage of convenience that has become increasingly popular in the kingdom.
Misyar is a form of marriage that allows couples to live separately but come together for sexual relations. For the women who accept it – spinsters, divorcees and widows – it's a something-is-better-than-nothing option, though they waive almost all the rights that a normal Muslim marriage entitles them to. For men it offers an opportunity for a bit of fun on the side, in secret, and at a huge discount.
Reasons for popularity of misyar include the high cost of marriage – the dowry, several dinners, parties, decoration of a flat or a villa and the honeymoon. All this may set back the groom by several hundred thousand riyals. Misyar for cash-strapped men is a boon.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree ... a-marriage
Misyar Marriages
http://saudiwoman.me/2008/06/20/misyar-marriages/
-
miki.ba
#11804 Re: Sirija
Zašto misliš da je to glas razuma?
- Challenger__
#11805 Re: Sirija
Dobra je ova tema, predobra. Vraća nas u realnost. Npr da pojedince podsjeti da ne žive u S. Arabiji ili imaginarnim "halifatima", nego u Bosni i Hercegovini u kojoj su na snazi bili, jesu i ostaće:cocinbubanj wrote:...Ovaj klix.ba treba ukinuti.
- Ustav BiH
- zakonodavstvo BiH.
Kome se to ne sviđa ima dva izbora:
- da ruši postojeći ustavni poredak i suoči se sa represijom kakve-takve države, ili
- da ide tamo gdje su limitirane slobode i gdje nema Klix-a i "Klixova".
Čuj ti molim te, ono bi da zabranjuje...
- Challenger__
#11806 Re: Sirija
Mene pitaš?miki.ba wrote:Zašto misliš da je to glas razuma?
-
miki.ba
#11807 Re: Sirija
DaChallenger__ wrote:Mene pitaš?miki.ba wrote:Zašto misliš da je to glas razuma?
- Challenger__
#11808 Re: Sirija
Zato što po pitanju Sirije dijelim mišljenje njemačke administracije (eventualna intervencija ili naoružavanje će samo dodatno zakomplikovati situaciju u Siriji i u regiji).miki.ba wrote:DaChallenger__ wrote:Mene pitaš?miki.ba wrote:Zašto misliš da je to glas razuma?
- vivaldi
#11809 Re: Sirija
evo spanci promjenili misljenje, podrzavaju naoruzavanje opozicije.
imam 2 pitanja pa ako ko zna
zadnjih dana se vrti neka prica o upozorenju amera prema nama da se "okanemo" iranaca u kontkestu nekakvih 200 likova koji su bili u nekoj navodonoj ekonomskoj delegaciji.
e sad ako su iranci sije, a bosnjaci u bih suniti, te nekakve sheme su mi malo nelogicne pogotovo ako se zna da ovi nasi sto su otisli u siriju ratuju sa rebelsima.
drugo pitanje. cini mi se da je Opetja033 u par navrata spominjao (ako se dobro sjecam naveo je hafizovica) osobe koje u bih propagiraju sitsko tumacenje islama ili kako li se to vec kaze.
to mi bas nije najjasnije jer zasto bi on to radio ako je sunit, koji su mu motivi, interesi...
imam 2 pitanja pa ako ko zna
zadnjih dana se vrti neka prica o upozorenju amera prema nama da se "okanemo" iranaca u kontkestu nekakvih 200 likova koji su bili u nekoj navodonoj ekonomskoj delegaciji.
e sad ako su iranci sije, a bosnjaci u bih suniti, te nekakve sheme su mi malo nelogicne pogotovo ako se zna da ovi nasi sto su otisli u siriju ratuju sa rebelsima.
drugo pitanje. cini mi se da je Opetja033 u par navrata spominjao (ako se dobro sjecam naveo je hafizovica) osobe koje u bih propagiraju sitsko tumacenje islama ili kako li se to vec kaze.
to mi bas nije najjasnije jer zasto bi on to radio ako je sunit, koji su mu motivi, interesi...
- Cyrax
#11810 Re: Sirija
[quote="cocinbubanj"]malo je reći da bih zabranio. http://www.youtube.com/watch?v=WSBWSTgsXHU objašnjeno vam je. Nije halifat, al biće. Nismo mi srbi pa da nam propadne projekat
[/quote]
Prc Milojka
Prc Milojka
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#11811 Re: Sirija
trajni
»cocinbubanj
» hxm
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “komentarisanje moderacije”
» zigs7
trajni
»cocinbubanj
» hxm
nemaš.zigs7 wrote:Mi imamo demokratsko pravo pricat ovdje sta hocemo(,a jedino kod onog cmolje to pravo ne vrijedi cini mi se),ali ko ce na kraju pobijediti i ko je rulja.to ce se tek pokazati ,jer 1,5 % stanovnistva da se opire basaru al balagi ovoliko vremena,paradoks, i to VELIKI
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “komentarisanje moderacije”
» zigs7
trajni
- Challenger__
#11812 Re: Sirija
Preklinjem vas, držimo se teme, a vjerski aspekt na drugi PDF (religija) ili ode tema zauvijek...

(izvor: "Support for Bashar al-Assad from the Balcan people's" , Facebook

(izvor: "Support for Bashar al-Assad from the Balcan people's" , Facebook
-
donja_crtica
#11813 Re: Sirija
kako ofiran pokušaj reklameChallenger__ wrote:...
(izvor: "Support for Bashar al-Assad from the Balcan people's" ....
- Opetja033
#11814 Re: Sirija
A uz sve to su jos nevjerovatno nepismeni.donja_crtica wrote:kako ofiran pokušaj reklameChallenger__ wrote:...
(izvor: "Support for Bashar al-Assad from the Balcan people's" ....
- Opetja033
#11815 Re: Sirija
Nisam ja uzimao site u usta u tom kontekstu a Hafizovica nikako.vivaldi wrote:drugo pitanje. cini mi se da je Opetja033 u par navrata spominjao (ako se dobro sjecam naveo je hafizovica) osobe koje u bih propagiraju sitsko tumacenje islama ili kako li se to vec kaze.
Mada moje licno misljenje o Hafizovicu je pozitivno. Naravno, ima stvari sa kojima se ne slazem i koje kod njega ne mogu prihvatiti ali sve u svemu smatram ga izvrsnim teologom. I opet - moje licno misljenje je da je ta prica o tome kako on siri siizam - samo suplja prica.
- bogoljub
#11816 Re: Sirija
Jedna slika 1000 riječi, tako kažu.Klavikula wrote:
Obzirom da ovdje imamo dvije slike karikature to je 2000 riječi. Zaista potpuno oslikava stanje današnjice.
- hneuron
#11817 Re: Sirija
Nisam siguran da li kršim kojeakva pravila ali diskutovati po ovoj temi na iole validan način je nemoguće bez kontekstualnog nominiranja realne podjele protivničkih strana na interreligijskom osnovu a i najveći broj postova ovdašnjih uzima pomenuti parametar kao osnov za raspravu.Stoga bilo kakvo izoliranje i sterilisanje ove teme na jednosmjeran pravac postavljajući kojekakve delimitacije je vrijedan koliko i pomenuta inicijativa.Challenger__ wrote:Preklinjem vas, držimo se teme, a vjerski aspekt na drugi PDF (religija) ili ode tema zauvjek
- Challenger__
#11818 Re: Sirija
Istina...Stoga bilo kakvo izoliranje i sterilisanje ove teme na jednosmjeran pravac postavljajući kojekakve delimitacije je vrijedan koliko i pomenuta inicijativa.
Ali, isto tako, svođenje rasprave samo na religijsku komponentu stvara sasvim nepotpunu slika konflikta u Siriji, koji je između ostalog i geopolitički sukob, recimo.
BTW, u pitanju je upozorenje administracije, a ne moja inicijativa.
_________
Da se vratimo samoj temi:

"Israel fires back at Syria after gunshots at its troops", odnosno pogranični incidenti na granici Sirije i Izraela između SAA i IDF-a:
LINK 1
LINK 2
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#11819 Re: Sirija
zamislite da ste u Americi devedesetih i forumate o ratovima na Balkanu. pa onda krenete od selidbe Slavena...hneuron wrote:Nisam siguran da li kršim kojeakva pravila ali diskutovati po ovoj temi na iole validan način je nemoguće bez kontekstualnog nominiranja realne podjele protivničkih strana na interreligijskom osnovu a i najveći broj postova ovdašnjih uzima pomenuti parametar kao osnov za raspravu.Stoga bilo kakvo izoliranje i sterilisanje ove teme na jednosmjeran pravac postavljajući kojekakve delimitacije je vrijedan koliko i pomenuta inicijativa.Challenger__ wrote:Preklinjem vas, držimo se teme, a vjerski aspekt na drugi PDF (religija) ili ode tema zauvjek
je li toliko teško odvojiti politički kontekst od religijskog? jesu međusobno protkani, ali sumnjam da bi ovoj temi išta doprinijelo činjenica da li neko psuje ashabe ili ne
- vivaldi
#11820 Re: Sirija
onda je neko drugi, nije to bilo tako davno. nema veze. ionako je malo izvan teme, al haj rekoh da u moru ove propagande nesto i naucim..Opetja033 wrote:Nisam ja uzimao site u usta u tom kontekstu a Hafizovica nikako.vivaldi wrote:drugo pitanje. cini mi se da je Opetja033 u par navrata spominjao (ako se dobro sjecam naveo je hafizovica) osobe koje u bih propagiraju sitsko tumacenje islama ili kako li se to vec kaze.
Mada moje licno misljenje o Hafizovicu je pozitivno. Naravno, ima stvari sa kojima se ne slazem i koje kod njega ne mogu prihvatiti ali sve u svemu smatram ga izvrsnim teologom. I opet - moje licno misljenje je da je ta prica o tome kako on siri siizam - samo suplja prica.
- Co0l
#11821 Re: Sirija
Ne razumijem arapski pa da mogu reci da li zaista proklinju Asada na tom snimku ali to je i logicno jer su snimak ocito napravile pristalice sirijske opozicije snimajuci granatiranje dzamije od strane SAA.Glupost da je snimatelj na tom snimku na istoj lokaciji odakle se ispaljuju te granate (sto si ti,kao,po zvuku zakljucio) je samo to,glupost.DzeBra wrote:Co0l wrote:Nevezano za taj snimak (a znam na koji mislis i nema veze sa tim sta impliciras)-jel to nisu mogli Asadovi krvoloci snimit i da zavrsi na netu?
Assadovi teroristi koji proklinju Assada i tekbiraju ?
Mislim Moše, prevazilaziš samoga sebe.
A ovaj pokusaj provokacije,uvrede,sta li vec,oslovljavanjem mene jevrejskim imenom je vrhunac tvoje plitkoce u raspravama,da ne kazem sta je jos i ne zasluzuje dalje komentarisanje kao ni tvoje histericno piskaranje na ovoj temi i tragikomicni pokusaji da svakom loncu budes poklopac.
- DzeBra
#11822 Re: Sirija
E dobra ti je tamiki.ba wrote:Zašto misliš da je to glas razuma?
Covjek se protivi naoruzavanju terorista i podrzava zaustavljanje sukoba i sjedanje za pregovaracki stol a ti pitas zasto je to glas razuma
- Co0l
#11823 Re: Sirija
A taman su konacno poceli pricat o zanimljivim vjerskim temama.Ono taslacenje mimo braka i tako toChmoljo wrote:zamislite da ste u Americi devedesetih i forumate o ratovima na Balkanu. pa onda krenete od selidbe Slavena...hneuron wrote:Nisam siguran da li kršim kojeakva pravila ali diskutovati po ovoj temi na iole validan način je nemoguće bez kontekstualnog nominiranja realne podjele protivničkih strana na interreligijskom osnovu a i najveći broj postova ovdašnjih uzima pomenuti parametar kao osnov za raspravu.Stoga bilo kakvo izoliranje i sterilisanje ove teme na jednosmjeran pravac postavljajući kojekakve delimitacije je vrijedan koliko i pomenuta inicijativa.Challenger__ wrote:Preklinjem vas, držimo se teme, a vjerski aspekt na drugi PDF (religija) ili ode tema zauvjek
u konačnici se najmanje priča o Siriji, a više o "kontekstu". da ne govorim o teškim riječima koje prate sve to.
je li toliko teško odvojiti politički kontekst od religijskog? jesu međusobno protkani, ali sumnjam da bi ovoj temi išta doprinijelo činjenica da li neko psuje ashabe ili ne
- hneuron
#11824 Re: Sirija
Ako se osvrnete na moje predhodne postove po temi vidjećete da principielno diskutujem na fer i racionalnoj osnovi poštujući pricipe civilizovanosti kao i pravila ovdašnja. Ergo, ako želite u pravila uvijeno odstaniti realni live motiv ovog sukoba bez mogućnosti analiziranja razloga istog kao i efekte ove podjele, onda osim nama svosjtvenih i karakterističnih "razmjena mišljenja" je nemoguće bilo šta susvislo napisati a pojmovi šije i sunije toliko promovisani od forumaša ovdašnjih dobijaju surealnu dimenziju.Chmoljo wrote:zamislite da ste u Americi devedesetih i forumate o ratovima na Balkanu. pa onda krenete od selidbe Slavena...hneuron wrote:Nisam siguran da li kršim kojeakva pravila ali diskutovati po ovoj temi na iole validan način je nemoguće bez kontekstualnog nominiranja realne podjele protivničkih strana na interreligijskom osnovu a i najveći broj postova ovdašnjih uzima pomenuti parametar kao osnov za raspravu.Stoga bilo kakvo izoliranje i sterilisanje ove teme na jednosmjeran pravac postavljajući kojekakve delimitacije je vrijedan koliko i pomenuta inicijativa.Challenger__ wrote:Preklinjem vas, držimo se teme, a vjerski aspekt na drugi PDF (religija) ili ode tema zauvjek
u konačnici se najmanje priča o Siriji, a više o "kontekstu". da ne govorim o teškim riječima koje prate sve to.
- muhafuca
#11825 Re: Sirija
Ono po principu Halal internet - kao u Saudiji - ako se efendiji ne svidja ukini ?cocinbubanj wrote:...Ovaj klix.ba treba ukinuti.
E moj ti