Tocno, to je stari provereni recept, Britanci su tako to usavrsili da su poceli i drugi da ih kopiraju.hxm wrote:Uvjek su bili na dnu dok im francuzi nisu dali vlast(nije narod).Hebiga, imali su Alaviti istoriski nekoliko gadnih perioda i sad kad su na vlasti normalno da ne zele da se vrate na dno.
Znaci gde god da zelis osvojiti teritoriju i uspostaviti koloniju/protektorat uzmes najslabije, najgazenije i naj omrazenije pleme/narod/sektu koja je vekovima na dnu socijalne lestvice i koje drugi i ne racinaju za ljude (a da budemo iskreni pre Francuza su Alawiti bili tretirani skoro pa gore od zivotinja) i njih postavis za glavne.
Time ima ne samo verne lokalne vodje vec i obezbedjujes da to malo pleme/narod/sekta vise nikada ne zeli sici sa vlasti jer se plase ne samo povratka na predhodni nivo (u slucaju izmedju kerova i bubashvaba) vec i neceg goreg, jer su oni koji su patili pod njihovom vlascu zeljni osvete ne samo za stvarne gadosti nego i za ponizenje da su bili pod vlascu "prljavih" nevernika.
A znamo koliko ljudi u tom regionu poludjuju zbog "casti".
Da, ali evo da si ti Alawit, kako bi se ti osecao? Znas da tamo ljudi od malena na pamet uce tuzne pjesme o medjusobnim masakrima i tacno znaju ko je kome koliko glava "duzan", svako zna svaki masakr koji su istoriski jedni uradili drugima, tamo to nije istorija, to je nesto sto oni dozivljavaju kao sadasnjost.Co0l wrote: Slazem se ali jedno su prijetnje da ce se nesto mozda u buducnosti desiti ako se prije toga nesto drugo desi itd.,itd. a drugo je tvrditi da se to desava sada.U tome je poenta.
OK, mozda se nece desiti, ali na slucaju Libije i Egipta vidimo da se stanje ne popravlja, vec naprotiv se pogorsava a na slucaju Iraka vidimo da se sekte obracunavaju krvavo sa onim "drugima" tako da i nemas izbora.
Ko god (Suni, Alawi, Shia, Kriscanin, Druze i bilo ko iz tog regiona) da ode kod drugih i kaze "ja sam OK sa vama, progresivan i mislim da trebamo zivjeti zajedno kao jednaki pred zakonom i postovati jedni druge bla, bla ljubav i demokratija" je opet nahebo.
Uvjek ima neko cijeg su strica ili brata ili oca ubili "ovi drugi" i tako to krene.
Razumem sta zelis reci, ali ako malo razlistamo istoriju tog regiona, bas i ne ohrabruje jelda?
Mislim da Arapima treba nesto kao renesansa, samo se plasim da ih prvo ceka nesto kao 30-godisnji rat izmedju Katolika i Pritestanata.
Ko li ce biti Nemacka, gde je za vreme tog rata populacija bukvalno prepolovljena?