To sa 10% je pretjerivanje! Uvjeren sam da podrska za PYD u ovom trenutku iznosi preko 50%. PYD nije jedina straka u Rojavi. Naprotiv, ima ih pun kurac (sarajevoxxxx wrote:Znači javno mnijenje koje je naklonjeno Isilu je sigurno protiv tog kantona.A ne treba napominjati da je u tom dijelu Sirije zaista ogroman broj stanovništva pristupio Isilu, i prihvatio njihovu ideologiju.
Oni arapi koji nisu, i koji su se suprostavili Isilu, i koji se bore protiv te ideologije a među njima je i ova organizacija '' Raqqa is Being Slaughtered Silently'' na arapskom ''الرقة تذبح بصمت'' je isto tako žestoko protiv. Dakle, niti proisil orijentisani arapi niti ovi što se bore protiv Isila ne žele stvaranje četvrtog kantona i odvajanje Tel Ebjeda.
Druga stvar, YPG nije ni blizu popularan među Kurdima kako se to predstavlja.Imaš jučerašnju izjavu brata od Saliha Muslima, lidera PYD-a u kojem je izjavio da PYD ne podržava ni 10 % Kurda, te da su samo zahvaljujući podršci iz vana i oružju kojeg su dobili postali to što jesu.
Ako se ne varam, Gire Sipi ide u kanton Kobane, mada sam i ja na par mjesta procitao da se radi o 'cetvrtom kantonu'...
http://anfenglish.com/kurdistan/democra ... n-gire-spi
Na slikama koje sam postavio mozes vidjeti veliki broj Arapa. Vecina arapskih plemena je pristupila YPG. Najodanije medju njima je pleme Shmmar koje ima jedinicu Sanadid.
Evo kako su pred izbore u Turskoj pripadnici arapske grupe Sanadid podrzali prokurdski HDP.

A to sta misle pristalice ISILa... Pa koga to bolan zanima? Neke mocne arapske i turkmenske obitelji Gire Sipija i Suluka su podrzale genocidnu skupinu... Cisto sumnjam da ce se ikada vratiti u svoje domove, da ih Arapi licno ne izdevetaju... U ta dva grada je ISIL zlo imalo veliku podrsku za genocidnu kampanju protiv kurdskog naroda. Gire Sipi je Rojava i ta prica je zavrsena. Mislis da Baath partija moze mijenjati etnicku strukturu, Kurdima oduzimati dokumente, pa onda ISIL protjerati ponovo i oduzeti imovinu... i da se nista ne desi? E moj Saxxx, ne mozes tako udarati drugoga a da ti on stalno okrece obraz. Kurdi su uzeli ono sto im pripada. Manjine imaju i imat ce sva prava. I to je to. Finito.