Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#6076 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Homs: Zadnja dva sata žestoke borbe između Asadovih snaga i FSA. SAA nastoji prodrijeti u kvartove Al Kusur, Džuretu Šijah i Bab Hud

sarajevoxxxx

#6077 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Sudeći po ovome što se moglo vidjeti na videu režim je danas pokrenuo najžešću ofanzivu na Homs od početka rata
Avetinho

#6078 Re: Sirija

Post by Avetinho »

cetmi wrote:
Klavikula wrote:otpisivanje sirijskog duga. lijepa tema u kojoj se moze vidjeti sustinska razlika izmedju kauboja i Rusije :thumbup:

helem, dug je otpisan zarad interesa i jedne i druge strane, odnosno ide na ruku i jednima i drugima.
Jesu ti poznati podaci koliko je bivšim jugoslovenskim republikama otpisano duga od strane kauboja (pariškog i londonskog kluba)?
Samo nek nisu Rusi.

Kukala im majka kome Putin otpisuje, sto se vidi na primjeru Sirije.
AleksoMKD

#6079 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Koliko je istina da su se na vise mjesta u Siriji rasplamsale borbe izmedju dela FSA protiv Nusre i ISIS-a? I to navodno zestoke, cak ni SAA ne puca po delu FSA koji se tuce sa Nusrovcima.
sarajevoxxxx

#6080 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dženaza ratnom reporteru FSA Abdunasir Ebu Džemalu u Remsi - Jordan

sarajevoxxxx

#6081 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dejri Zur: Osnovana vojska Ehli sunneta vel džemata

sarajevoxxxx

#6082 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Brigade FSA u Dejri Zuru: Liva Ehlil Eser, Liva Usudu Sunneh, Liva Ehlil Rajeh, Lival Feth ujedinile su se u jednu formaciju Vojska Ehli Sunneta vel Džemata

Image

https://www.facebook.com/tr9aa
Kikibombona

#6083 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

AleksoMKD wrote:Koliko je istina da su se na vise mjesta u Siriji rasplamsale borbe izmedju dela FSA protiv Nusre i ISIS-a? I to navodno zestoke, cak ni SAA ne puca po delu FSA koji se tuce sa Nusrovcima.
Kolega, kako sad ovo?

Zar se cijelo vrijeme ne potencira da je ISIL u sukobu sa FSA? Ako sam dobro skontao, ISIL i Nusra se nikako ne mirisu. Na kraju sam izvukao zakljucak da Nusra podrzava jedinice za koje se smatra da potpadaju pod 'FSA'.

Ko su ISIS? Kako glasi njihovo puno ime?
AleksoMKD

#6084 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Kikibombona wrote:
AleksoMKD wrote:Koliko je istina da su se na vise mjesta u Siriji rasplamsale borbe izmedju dela FSA protiv Nusre i ISIS-a? I to navodno zestoke, cak ni SAA ne puca po delu FSA koji se tuce sa Nusrovcima.
Kolega, kako sad ovo?

Zar se cijelo vrijeme ne potencira da je ISIL u sukobu sa FSA? Ako sam dobro skontao, ISIL i Nusra se nikako ne mirisu. Na kraju sam izvukao zakljucak da Nusra podrzava jedinice za koje se smatra da potpadaju pod 'FSA'.

ISIS je Islamic State of Iraq & Syria.

Koliko sam skontao (mozda gresim, popravite) da se sukob zaostrio.

Tacno da se Nusrovci i ISIS-evci mrze ali sada obje grupe imaju neprijatelje iz ostatka FSA i borbe su se rasplamsale izmedju njih.
Fakticki imamo minimum 5 zaracenih strana (SAA, FSA, Nusra, ISIS, Kurdi) koje se tuku svako sa svakim.

Sve vise mi se cini da ce zavrsiti kako sam napisao pre izvesnog vremena ko u Libanu sa 14 zaracenih strana.

EDIT: najnovije vjesti, Azerbejdjan pizdi jer je Jermenija naselila oko 10.000 Jermenskih izbjeglica iz Sirije u Nagorno - Karabah.
Co0l

#6085 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Kolega, kako sad ovo?

ISIS (Islamska Drzava Iraka i Šama) je isto sto i ISIL (Islamska Drzava Iraka i Levanta) samo sto je ovo Sham na arapskom http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_St ... the_Levant i nisu isto sto i Nusra kako se moglo zakljucit iz Aleksovog posta.Bio je pokusaj ujedinjenja te dvije formacije ali je propao ali ne bih bas rekao da se ne mirisu sa Nusrom dok se sa FSA ne mirisu.
Uglavnom,radi se o djihadistima koji su se mahom prosirili iz Iraka u Siriju iako su i dalje aktivni i u Iraku.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24179084
sarajevoxxxx

#6086 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
Kolega, kako sad ovo?

ISIS ili ISIL je skračenica od Islamska država Irak i Šam (Levant) ili Islamic State of Iraq and the Levant
Almaz

#6087 Re: Sirija

Post by Almaz »

Na teritoriju Sirije koji je pod kontrolom selafistickih bandi uvode se specijalni kodeksi odijevanja cak i za djecu.
Jedan od primjera je selo Tweihineh na sjeveru Sirije u kojemu su te nazadne zakone uveli pripadnici ISIL-a.

-Islamisti zabranjuju djevojcicama da idu u skolu ako nisu obucene u "abayu" i ukoliko njihove ruke nisu sakrivene crnim rukavicama, kaze se u izvjestaju Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedistem u Londonu.

ISIL je takodjer i za djecake uveo i specijalne kodekse oblacenja za koje oni (ISIL) smatraju da su ispravni.

Pocetkom ove sedmice, pripadnici ISIL-a su zapalili unutrasnjost jedne crkve u selu Raqa.(© NTB)

Image
Challenger__

#6088 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Nasuprot njima stoji vlada i narod Sirije. Prva dama i maturanti:

Image

Uzalud trud Izraelu, SAD i KSA da predstave muslimane kao retrogradne, tekfirijske mamlaze. Ovi muslimani (i hrišćani) iza sebe imaju 2 nuklearne sile svijeta i pride Boga jedinoga, a mamlazi imaju samo naš, svjetski i Božiji - ahahahahah... :lol:
Challenger__

#6089 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Koji debili... za enciklopediju... :oops:
underwater

#6090 Re: Sirija

Post by underwater »

:?
Pazi sad ovo:
[quote]Al-Qaeda-linked ISIS leader, deputy killed in west Syria[/quote]
The leader of the al-Qaeda affiliated militant group, the Islamic State of Iraq and Syria (ISIS), and his deputy have been killed in Syria’s western province of Latakia.
Obzirom da je wellknown da sa bara se niko ne vraca ovo je :thumbup: vijest

http://www.presstv.ir/detail/2013/10/03 ... -in-syria/

Evo mene i zovem se Kemo imal koga ... da opovrgne ovu gore vijest? :D
Last edited by underwater on 03/10/2013 19:02, edited 1 time in total.
underwater

#6091 Re: Sirija

Post by underwater »

Challenger__ wrote:Koji debili... za enciklopediju... :oops:
A da ih upitas dze to u Kur'anu casnom pise za zene, nece znati odgovorit ...osim ako sve zene ne smatraju zenama vjerovjesnika
sarajevoxxxx

#6092 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Novi masakr režimskih snaga !!!

- 10 poginulih u novom masakru kojeg su počinile Asadove snage među mkojima je bilo žena i djece blizu grada Banijas. Svi su likvidirani pucnjem u glavu. Životna dob ubijenih Sirijaca je od 13 do 40 godina. Među ubijenima je i dijete od 3 godine koje je isto tako likvidirano pucnjem u glavu. Troje ubijenih je iz grada Kufrnebl, radi se o porodici Alij al Zatur

http://www.facebook.com/Syrian.Revoluti ... ion=stream
underwater

#6093 Re: Sirija

Post by underwater »

sarajevoxxxx wrote:Novi masakr režimskih snaga !!!

- 10 poginulih u novom masakru kojeg su počinile Asadove snage među mkojima je bilo žena i djece blizu grada Banijas. Svi su likvidirani pucnjem u glavu. Životna dob ubijenih Sirijaca je od 13 do 40 godina. Među ubijenima je i dijete od 3 godine koje je isto tako likvidirano pucnjem u glavu. Troje ubijenih je iz grada Kufrnebl, radi se o porodici Alij al Zatur

http://www.facebook.com/Syrian.Revoluti ... ion=stream
kakav je ovo link, nista ne kontam?
underwater

#6094 Re: Sirija

Post by underwater »

Jel znate dze u Siriji grad Khanasser?
Jel znate da je to strateski vrlo znacajno mjesto u Aleppo?
Znali il ne znali svejedno, al znajte da vladine su snage razvalile rebelse tamo i preuzele kontrolu :thumbup:
http://www.presstv.ir/detail/2013/10/03 ... ar-aleppo/
Avetinho

#6095 Re: Sirija

Post by Avetinho »

underwater wrote:Jel znate dze u Siriji grad Khanasser?
Znali il ne znali svejedno, al znajte da vladine su snage razvalile rebelse tamo i preuzele kontrolu :thumbup:
Koliko su zena i djece tamo "porazvaljivali"?
Almaz

#6096 Re: Sirija

Post by Almaz »

Ja Sam Odavle wrote: Koliko su zena i djece tamo "porazvaljivali"?
Ako jesu, onda to stavi na teret bradonjama koji se kriju medju civilima.
sarajevoxxxx

#6097 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Ja Sam Odavle wrote:
underwater wrote:Jel znate dze u Siriji grad Khanasser?
Koliko su zena i djece tamo "porazvaljivali"?
- Grad je ratno područje i podobro razoren tako da u njemu vjerovatno niko ni ne stanuje, i pored poginulih vojnika na obje strane (navodno oko 70 režimskih vojnika je poginulo u borbama jer im je jako bitan) civilnih žrtava ne bi trebalo biti.

- U Hanasiru su bitna brda u tom području, ko njih kontroliše, ima pregled na putnu komunikaciju Hama-Haleb koja je režimu važna jer u Haleb pod režimskom kontrolom iz Hame dolazi MTS i sve ostalo. Ovo je treći put da režim zauzima Hanasir, zadnji put ga je FSA zgazila (26.08.2013) zarobila gomilu oružja prilikom zauzimanja, režim imao velike gubitke u ljudstvu itd.
Kikibombona

#6098 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Momci, hvala na odgovorima. Sada je jasno.

Mislio sam da su ISIL i ISIS dvi razlicite formacije.
Challenger__

#6099 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

zadnji put ga je FSA zgazila (26.08.2013) zarobila gomilu oružja prilikom zauzimanja, režim imao velike gubitke u ljudstvu itd.
- obratio bih pažnju na zadnju rečenicu. Kada se, dakle, to desilo? Pet dana nakon optužbi američke administracije da je vlada u Damasku, navodno, upotrebila hemijsko oružje i da će "saveznici" napasti položaje sirijske vojske. Nakon toga, SAA je svoj fokus, sa ofanzivnih dejstava prebacila na pripreme od eventualne vojne intervencije, a teroristi su to pretvorili u svoj kapital na terenu.

To su te famozne vojne distrakcije (udari Izraela, "false flag" operacije, prijetnje vojnim udarima s vana itd) koje su po ko zna koji put spasile teroriste, i produžile rat i ratna stradanja.

______

Image
purke62

#6100 Re: Sirija

Post by purke62 »

cetmi wrote:
Challenger__ wrote:Kao potencijalni kreditori i donatori pominju se Kina, Iran, Rusija, pojedine zemlja Latinske Amerike itd.
Sve će to Rusija i Kina uz pomoć bratskog Irana da obnove da izgleda ljepše nego je bilo, a historijske građevine nakon njihove obnove će biti još starije. Naravno veliku pomoć će pružiti i Kuba, te Venecuela sa presjednikom Madurom na čelu.
Ove velike slobodarske zemlje su obnovile i porušenu Srbiju. U prilogu pregled donatora:
Srbija je od 2000. godine ukupno dobila 4,8 milijardi evra bespovratne pomoći. Najbogatije donacije, skoro 660 miliona evra, stiglo je u 2001, dok ove godine ta cifra iznosi 460 miliona evra.

Najviše pomoći EU, više od pola milijarde evra, dato je za energetiku, odnosno za remonte elektrana u Srbiji, kao i za zdravstvo, za koje je stigla pomoć od više od 100 miliona evra. Ukupno od svih donacija, oko 40 odsto bespovratnih sredstava uloženo je u razvoj lokalne samouprave.

Prema podacima Isdacon-a (Informacioni sistem za koordinaciju razvojne pomoći u Republici Srbiji), EU po veličini donacija prate SAD – 612 miliona evra od 2000. godine, Nemačka - skoro 300 milona evra, Italija – 195 miliona evra, Švedska – 169 miliona evra, Norveška – 140 miliona evra i Švajcarska – 122 miliona evra.

Prema prikupljenim podacima, Rusija za 12 godina u Srbiji nije ništa donirala, dok je Kina izdvojila oko 3,6 miliona evra, od čega milion u 2012. U ukupnoj finansijskoj pomoći našoj zemlji dve najveće istočne sile, Kina i Rusija, učestvuju statistički skoro pa neprepoznatljivo. Moskva čak nije ni zavedena na listi “razvojnih partnera Srbije“, među kojima su, između ostalih, Luksemburg, Češka i Turska.

S druge strane, SAD je od 1. oktobra 2011. do 1. oktobra ove godine donirala u Srbiju 33, 5 miliona dolara, odnosno oko 26 miliona evra, od čega je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila skoro 20 milina evra, podaci su američke ambasade u Beogradu.

Nemačka je, takođe, jedan od najvećih donatora, čija se bespovratna pomoć našoj zemlji godišnje kreće od 20 do 60 miliona evra. U 2012. Nemačka dala skoro 23 miliona evra. Norveška je samo ove godine Srbiji poklonila 12 miliona evra kroz razne programe podrške, kažu u ambasadi ove zemlje, pa tako ukupna cifra od 2000. iznosi oko 152 miliona evra.

Što se tiče francuskih donacija Srbiji, kada se sve saberu kroz različite vidove saradnje (ekonomska, kulturna, univerzitetska, tehnička, naučna, carinska, vojna) s onima koje se stavljaju na raspolaganje kroz evropski budžet, kao i iznosom troškova školarina srpskih studenata koji studiraju u Francuskoj, dostiže se cifra od 47.2 miliona evra rečeno je u Ambasadi Francuske u Beogradu.

Kako kažu u Ambasadi Japana u Beogradu, fiskalna godina traje od aprila 2012. do marta 2013, te je trenutno u proceduri odobravanje sredstava. Projekti od prošle godine su tek završeni i ukupna donacija za osnovne potrebe domaćinstava je 694.258 evra. Inače, Japan je dosad donirao Srbiji oko 98 miliona evra, od toga najviše 2003 – oko 42 miliona evra.

U Ambasadi Grčke kažu da je ova zemlja 2011. dala Srbiji za autoput osam miliona evra, što je u istom iznosu učinila i ove godine uz donaciju od skoro pola miliona za optičke mreže. Grčka je, inače, u okviru svog “Helenik plana” izdvojila 500 miliona evra za donacije zemljama Balkana, od čega je polovina namenjena Srbiji. Od toga 100 miliona je za autoputeve, još toliko za investicije, dok je 50 miliona predviđeno za male projekte u vrednosti do 50.000 evra. U okviru ovog plana realizovano je zasad oko 18 miliona evra. Dosad je Grčka od 2000. ukupno dala našoj zemlji 63 miliona evra.
Treba samo ostati ustrajan i ne dozvoliti ovim imperijalistima, slugama cionista da oni obnavljaju. DS i Tadić su u Srbiji dozvolili ulazak ovih imperijalista i zato su izgubili izbore. Ukoliko bi takav scenarij dozvolio i Assad sigurno bi i njemu namjestili da izgubi izbore.

edit: Izvinjavam se, sad se sjetih da će izbore osiguravati režimska partijska milicija, pa takav scenarij cionisti neće doživjeti.
Čaki da su ove cifre istinite, to nisu ni mrvice spram štete koju su ti "donatori" napravili Srbiji samo tokom 78 dana.Da ne računamo štetu nanetu ekonomskim sankcijama.Obećali su Đinđiću 12 milijardi evra donacija za prvih par godina nakon državnog udara zvani "5 oktobar".Sve te cifre koje se pominju su prenaduvane i 70% od toga nikad nije ušlo u Srbiju.Klasično pranje para, čast izuzecima.Pre svega mislim na Japan.Jedno su te "donacije" kojim su plaćani DOS-ovci i Otporaši za prljavi posao koji su odradili a drugo su stvarna pomoć.Japanci su poklonili Beogradu gradske autobuce, čuvene "japance" koji još uvek odlično služe.U momentu kad su stigli ti autobusi, vozni park GSP je bio na nivo Bangladeša šezdesetih godina prošlog veka.Pametni japanci su snimili šta je hitno i važnoi to im Beograd nikad neće zaboraviti.Nakon zemljotresa i cunamija je samo za par dana od dobrovoljnih priloga građana Srbije prikupljeno 2.6 miliona dolara pomoći za Japan.
Moj utisak je da narod u Srbiji od zemalja dobrotvora izdvaja kao prave prijatelje u nevolji , samo nkoliko zemalja a to su Japan, Italija, Norveška i Grčka.Doduše, retki znaju da je Pukovnik Gadafi bio prvi koji je poslao pomoć, ovi ga nezahvali smradovi i ne pominju.Odmah nakon "5 oktobra" poslao im je 5 miliona dolara u kešu, da im se nađe u tim prvim danima.Svedoče o tome funkcioneri DOS-a, kažu da su svi bili u šoku i nisu znali šta da rade sa tim parama, kako da ih "knjiže" i "rasporede".Ti isti "žuti" su ga bez razmišljanja pustili niz vodu, potrčali su da osude Pukovnika među prvima u svetu.Jad i beda, gade mi se.Da su barem davali one diplomatske, neutralne izjave u stilu, "osuđujemo svako nasilje i zalažemo se za mirno rešenje, bla,bla,bla...".
A što se tiče Amerikanaca i njihovih "poklona", poklanjaju nam "Hamere", da idemo sa njima u "mirovne misije" po afričkim i azijskim vukojebinama.Već su ih ofarbali u belo.Ovi naši jadovi se slikaju pored tih "Hamera" kao da su svemirki brodovi.Čudo tehnologije.Da je ovim Nusronjama jedno 50 komada, razlupali bi Bašarovu SAA sa sve T 72 tenkovima, za nedelju dana, čudo od tehnike su ti "Hameri".
Locked