salik79 wrote:salik79 wrote:moke_31 wrote:
Kakva je alternativa bila na početku revolucije? Ne sjećam se da je tada bilo Nusre, Isila i sl.???
Sve da je i tako, po tvom (ne)sjecanju, koje je objasnjenje za Libiju?!!
Što se tiče Libije tu sam u potpunosti podržavao Gadafija. Pitanje je hoće li Libije više ikad uspjeti stati na noge i biti bar blizu onoga što su imali sa Gadafijem. Koliko se sjećam bio je najumjereniji "diktator" od svih. Nije u krvi gušio pobune (bar se ne mogu sjetiti, nek me neko ispravi ako griješim) kao Hafez Assad, Saddam Husein ili Mubarak. Naravno, strpo je nešto neistomišljenika u zatvor koji su kao težili slobodi govora, demokratiji ali to je sve bilo malih razmjera. Gadafi ih je čak prije svog pada sve iz zatvora pustio na slobodu. To već dosta govori o njemu i razdvaja ga od ostalih diktatora koje sam spomenuo. Sad su tzv. revolucionari na vlasti dolje i vidi se da nisu dorasli ni revoluciji a kamoli da naprave funkcionalnnu državu. Da nije bilo zločinačkog NATO-a nikad ga ne bi svrgli.
Svjestan sam da ako pobunjenici uspiju svrgnuti Bašara da situacija može biti i dalje loša, posebno za manjine i lojaliste, zbog rascjepkanosti opozicije i raznih ekstremnih grupa. Ako se uspiju riješiti ISIL-a ove ostale grupe se možda i budu mogle nešto dogovoriti. Loše je što će pasti pod uticajnu zonu KSA, Amerike i Izraela, a potajno se nadam da će na njih najviše uticaja imati Turska i ako budu imalo pametni samo se Turskoj trebaju okrenuti.
Što se tiče novog političkog sistema najbolje je da se ugledaju na MB iz Egipta i naprave neki mix Islama i demokratije uz punu zaštitu prava manjina, ili nešto slično što Iran ima. To je trenutno vrh što se tiče političkog Islama a što trenutno može ponuditi Bliski istok.
Ideologija MB je u prosvjetiteljskom, političkom, kulturnom i obrazovnom pogledu svjetlosne godine ispred svih ostalih arapskih država na BI.
Pa zato ti i govorim. Kada su Nusra,Isil&co prisutni u Libii, od samog pocetka, kojom logikom zakljucujes da nisu i u Siriji?![/quote]
Gdje sam ja napisao da su Nusra ili ISIL bili od početka prisutni u Libiji? Čitaš li ti postove na koje repliciraš?
Bilo je nekih grupa za koje se govorilo da su frakcije Al-Qaide i to uglavnom na istoku Libije, u Bengaziju.
Posle svrgavanja Gadafija ključni problem su bile plemenske nesuglasice među revolucionarima za formiranje Vlade i ustroj vojske i policije i to je naravno ostavilo dosta prostora raznim paravojnim grupama za djelovanje. ISIL se tek nedavno "zvanično" pojavio u Libiji.
Sad dolje imaš zvaničnu vladu u Tobruku, generala Haftera, Daišovce na istoku, Fedžr Libija u Misurati i Tripoliju itd...