Sirija

Locked
Kikibombona

#36176 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

cbrt wrote:Evo ovde izjava rebelskog komandanta brigade iz Raqqe Abu Isse data u Kobaniju
Image
1-In an exclusive interview with #RIBSS campaign the leader of #Raqqa revolutionaries brigade Abu Easa Al Sheikh said :
2-After an agreement with all the military groups only Al Raqqa revolutionaries brigade will eter the city of Tal Abiad
3-Anyone who wants to defect from #ISIS will be secured by us
4-Serin city and its countryside and also Tal Abiad city and its countryside are military zones
I još o stanju u gradu
Tal Abiad, citizens are fleeing from Tal Abiad city and countryside to Turkey after the #FSA considered it as a military zone
#Exclusive #Raqqa #Tel #Abaid #ISIS drilled a trench near the Turkish borders from Al Monbatah area till 5 KMs to the west of it
Iste izjave lansiraju i Kurdi. Dakle, politika.

Razlika je u tome sto je YPG jaci i mislim da ce njihova biti zadnja.
Co0l

#36177 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Sigurno da Turska zeli ubaciti sto vise ovih tzv. FSA, umjerenih islamista. Njih zele iskoristiti za sabotazu Rojave. To je Kurdima kristalno jasno i vidjet cemo kako ce se suociti sa tom prijetnjom kada dodje vrijeme.

Jesi li i ovo procito na sveznajucim kurdskim forumima ili je to samo tvoja umotvorina?
Kikibombona

#36178 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Cisto nek bude zabiljezeno da usporedjujes Kurde sa ovim bradonjama,pogotovo sto ti i ta usporedba ide na stetu Kurda.Tako ti je to kad umjesto da prihvatis realnost odgovaras pitanjima kojima se samo jos vise zapetljas.

A sto se tice ovog drugog-ja pricam o necemu za sta postoje konkretni i lako provjerljivi snimci koji ne lazu i koje svi mozemo vidjeti na ovoj temi,mada ih ima i drugih koji nisu ovdje postavljani,a ne o rekla-kazala propagandi koju insinuiras.To sto neko ne vjeruje svojim ocima i pored snimaka nego u kojekakve fantazije,njegov je problem.
Poredim Kurde sa suni Arapima koji su u jos manjem broju involvirani u sukob (procentualno). Svi narodi su po tome manje vise isti, ako ne provedes nasilnu mobilizaciju, ne mozes ocekivati narocito veliki broj dobrovoljaca.

YPG ima 60 000 boraca sto je na njihov udio u stanovnistvu Sirije prilicno velika cifra i s obzirom da nije bilo mobilizacije. Cak stavise, cifra je impozantna s obzirom na okolnosti.

Da je kod nas ovako funkcionisalo, vidio bi koliko bi nas ucestvovalo u ratu, na svim stranama. :-) :lol:
Kikibombona

#36179 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Jesi li i ovo procito na sveznajucim kurdskim forumima ili je to samo tvoja umotvorina?
Prvo da ti preporucim jedno stivo....

http://mmc.bolha.com/1/image/146999/148 ... 79e189.jpg

Kada savladas mozemo pricati.
Co0l

#36180 Re: Sirija

Post by Co0l »

husein_kapetan wrote:
zrakomlat wrote:
Co0l wrote: A kolko ima snimaka na kojima FSA unistava tenkove i ostalu tehniku,vise sam i naucio rukovat TOW-om samo gledajuci to :D
:mrgreen:
Inače nerado o ovom pišem i prevalentno se limitiram diskutovati operativu, taktiku i strategiju.. ali..
Usporedi ove snimke gdje rabe ovu naprednu tehniku umnogome više nego pješadijsko naoružanje, što jasno govori o količinama posjedovanim, sa onim slikama kojim svakodnevno bombarduju sve social-networking mreže gdje "pokazuju" one na smrt izgladnjele, promrzle i prepuštene zloj sudbini..
A licemjerje danas više nego ikad mnogi vrlinom smatraju...
A inace se tenk unistava tako sto mu pridjes na 50 metara i saspes rafal iz kalasa na njega pa je cudno sto koriste ATGM-ove da ih sa sigurne udaljenosti gadjaju.Bas su licemjerni.

BTW,snimaka koristenja pjesadijskog naoruzanja ima daleko vise nego ATGM-ova,ne znam samo odakle ti da je obratno,al' hajd...
Fantassin

#36181 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Jel to Erdogan ipak pusta Kurdske dezertere da se vracaju :D
Koliko vojnika ima islamski hilafet, islamski frontovi, nusre i druge bradate ekipe da utvrdimo broj dezertera? :D
A kolko ima snimaka na kojima FSA unistava tenkove i ostalu tehniku,vise sam i naucio rukovat TOW-om samo gledajuci to :D
Sve nesto kontam da je Asadova vojna industrija uveliko nadmasila sovjetsku iz perioda 2SR. Koliko je samo aviona oboreno, tenkova unisteno...... A ovi lete kao nikad i gaze sa tenkovima bez problema.

Poznavajuci Arape, nije mi ni palo na pamet da sire dezinformacije. :D
Kontam ako nekome nije mrsko sabrati koliko je FSA i ISIL unistio/eliminirao SAA tehnike i vojnika,mislim da se radi o barem 5 hiljada tenkova i 200 ak hiljada vojnika... ne znam ko se to jos bori protiv njih :D
Co0l

#36182 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote: Cisto nek bude zabiljezeno da usporedjujes Kurde sa ovim bradonjama,pogotovo sto ti i ta usporedba ide na stetu Kurda.Tako ti je to kad umjesto da prihvatis realnost odgovaras pitanjima kojima se samo jos vise zapetljas.

A sto se tice ovog drugog-ja pricam o necemu za sta postoje konkretni i lako provjerljivi snimci koji ne lazu i koje svi mozemo vidjeti na ovoj temi,mada ih ima i drugih koji nisu ovdje postavljani,a ne o rekla-kazala propagandi koju insinuiras.To sto neko ne vjeruje svojim ocima i pored snimaka nego u kojekakve fantazije,njegov je problem.
Poredim Kurde sa suni Arapima koji su u jos manjem broju involvirani u sukob (procentualno). Svi narodi su po tome manje vise isti, ako ne provedes nasilnu mobilizaciju, ne mozes ocekivati narocito veliki broj dobrovoljaca.

YPG ima 60 000 boraca sto je na njihov udio u stanovnistvu Sirije prilicno velika cifra i s obzirom da nije bilo mobilizacije. Cak stavise, cifra je impozantna s obzirom na okolnosti.

Da je kod nas ovako funkcionisalo, vidio bi koliko bi nas ucestvovalo u ratu, na svim stranama. :-) :lol:
Jarane,ti bi do jutra obilazio ko macak oko vruce kase samo da ne priznas da su oni vojno sposobni muskarci sa slika koji se vracaju u Kobani sad kad je tamo sve gotovo dezerteri :-D
husein_kapetan

#36183 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Akibh wrote:
husein_kapetan wrote: Inače nerado o ovom pišem i prevalentno se limitiram diskutovati operativu, taktiku i strategiju.. ali..
Usporedi ove snimke gdje rabe ovu naprednu tehniku umnogome više nego pješadijsko naoružanje, što jasno govori o količinama posjedovanim, sa onim slikama kojim svakodnevno bombarduju sve social-networking mreže gdje "pokazuju" one na smrt izgladnjele, promrzle i prepuštene zloj sudbini..
A licemjerje danas više nego ikad mnogi vrlinom smatraju...
Ipak se prevalentno limitiraj na ove stavke koje dobro poznajes, operativu, stategiju i taktiku ratovanja Arapa :roll:
Treba djeci dati TOW da pojedu ili sta...
Pa i mi smo morali kupovati oruzje i '93. i '94. a hljeba nismo imali (5. korpus ,...).
Licemjeran si, al bas...
Hoćeš reći "od hljeba odkidali dabi municiju nabavili".. ne prosipaj meni šuplju, mnogo sam o tome upućeniji nego što bi i zamisliti mogao.. "mi kupovali"..?? ko ?? Ne možeš porediti stvari koje se porediti ne mogu, i meni ovdje svoje na uvredljiv način pod nos gurati..
Htjedoh pojasniti svoje ali mislim da nisi vrijedan jednog slova više nego što napisah..
Co0l

#36184 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Prvo da ti preporucim jedno stivo....

http://mmc.bolha.com/1/image/146999/148 ... 79e189.jpg

Kada savladas mozemo pricati.
Ma znao sam ja i bez toga da samo lupas,ne moras me sad i dodatno uvjeravat u to ;-)
Co0l

#36185 Re: Sirija

Post by Co0l »

Fantassin wrote:
Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Jel to Erdogan ipak pusta Kurdske dezertere da se vracaju :D
Koliko vojnika ima islamski hilafet, islamski frontovi, nusre i druge bradate ekipe da utvrdimo broj dezertera? :D
A kolko ima snimaka na kojima FSA unistava tenkove i ostalu tehniku,vise sam i naucio rukovat TOW-om samo gledajuci to :D
Sve nesto kontam da je Asadova vojna industrija uveliko nadmasila sovjetsku iz perioda 2SR. Koliko je samo aviona oboreno, tenkova unisteno...... A ovi lete kao nikad i gaze sa tenkovima bez problema.

Poznavajuci Arape, nije mi ni palo na pamet da sire dezinformacije. :D
Kontam ako nekome nije mrsko sabrati koliko je FSA i ISIL unistio/eliminirao SAA tehnike i vojnika,mislim da se radi o barem 5 hiljada tenkova i 200 ak hiljada vojnika... ne znam ko se to jos bori protiv njih :D
Da ti ista kontas skonto bi da sam komentarisao konkretne snimke na kojima se zaista i vidi to sto su unistili a ne te vase budalastine 8-)
Fantassin

#36186 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Da ti ista kontas skonto bi da sam komentarisao konkretne snimke na kojima se zaista i vidi to sto su unistili a ne te vase budalastine 8-)
Pa kad se saberu tvoji,cbrt i sarajevoxxx navodi kao sto rekoh tu je to negdje oko 5000 tenkova i 200ak hiljada vojnika izgubljenih na SAA strani... mislim da su usli dobro u minus sa tehnikom :D
JohnnyS

#36187 Re: Sirija

Post by JohnnyS »

Co0l wrote:
Kikibombona wrote:

Jarane,ti bi do jutra obilazio ko macak oko vruce kase samo da ne priznas da su oni vojno sposobni muskarci sa slika koji se vracaju u Kobani sad kad je tamo sve gotovo dezerteri :-D

Stvarno na jednoj slici 20 muškaraca u dobi od 20-ak godina, pa to je moglo sve zadužiti pušku i braniti dom. Dakle ne neko seli 300 kilometara od kuće, već svoj grad u kojem mu živi obitelj, u kojem su mu prijatelji, gdje je odrastao - dom. Stvarno svašta...
Kikibombona

#36188 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Ja mislim da je tek pocelo! :D

YPG je imao ogromne probleme sa naoruzanjem..... Bile su slike boraca sa lovackim puskama. Moguce da im je sada bolja situacija pa ce moci moblisati vise ljudi.

Ugl, ne brini, islamski hilafet ce popusiti. :D
husein_kapetan

#36189 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Co0l wrote: A inace se tenk unistava tako sto mu pridjes na 50 metara i saspes rafal iz kalasa na njega pa je cudno sto koriste ATGM-ove da ih sa sigurne udaljenosti gadjaju.Bas su licemjerni.

BTW,snimaka koristenja pjesadijskog naoruzanja ima daleko vise nego ATGM-ova,ne znam samo odakle ti da je obratno,al' hajd...
Cool:
Kakogod gledali najveći dio ofanzivnog djelovanja se svodi na upotrebu ovih sistema koji koštaju preko 100.000 dolara.. i to prave po pravilu sa "bezbjedne" udaljenosti na limitu upotrebe ovih.. Po meni neko ko ima pare da rabi ove sisteme nebi trebao imati problema prehraniti one "koje brani"..
Ne daj Bože neko bi mogao pomisliti da im je stalo jedino do vlastitih ciljeva a da za ove druge uopšte ne haju..
Co0l

#36190 Re: Sirija

Post by Co0l »

Fantassin wrote:
Pa kad se saberu tvoji,cbrt i sarajevoxxx navodi kao sto rekoh tu je to negdje oko 5000 tenkova i 200ak hiljada vojnika izgubljenih na SAA strani... mislim da su usli dobro u minus sa tehnikom :D
Ja se ne sjecam da sam ikad prenio neki izvjestaj i za jedan unisten tenk ili ubijenog vojnika,samo komentarisem ove snimke koje su drugi postavili a koje ne lazu a zaista ih ima puno.Al' et,valjda ti bolje znas od mene sta ja pisem :)
Co0l

#36191 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Ja mislim da je tek pocelo! :D

YPG je imao ogromne probleme sa naoruzanjem..... Bile su slike boraca sa lovackim puskama. Moguce da im je sada bolja situacija pa ce moci moblisati vise ljudi.

Ugl, ne brini, islamski hilafet ce popusiti. :D
Sta bi onda reko za one pobunjenike sirom Sirije koji su na snimcima prackama izbacivali kojekakve improvizovane bombe jacine malo jace petarde,za njih je i lovacka puska bila pojam :D

Ako,i treba da popusi,samo sporo to nesto ide,haman Jordanci slabije bombarduju od Amera. :oops:
Kikibombona

#36192 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Sta bi onda reko za one pobunjenike sirom Sirije koji su na snimcima prackama izbacivali kojekakve improvizovane bombe jacine malo jace petarde,za njih je i lovacka puska bila pojam :D

Ako,i treba da popusi,samo sporo to nesto ide,haman Jordanci slabije bombarduju od Amera. :oops:
Al zato imas pobunjenicke formacije sa modernim americkim oruzjem kao sto su SRF, Hazm i ostalo.... Jos da imaju srce, valjalo bi, da ih Nusra ne suta gdje god stigne.

Ko zna kako YPG dolazi do ovo malo oruzja sto imaju, ohrnadnog i starog.... Al srce ko planina!

A pusi ga hilafete... Kurdi su ih odradili u Siriji i Iraku, uzeli su skoro sve sto im pripada. Jos da ovi nesposobni Arapi koje podrzavas odrade svoj dio posla i gotovo je. :D :D
Maystor

#36193 Re: Sirija

Post by Maystor »

cool, kao što vidiš ja imam nešto staža na ovom forumu. Bilo je raznih trolova, ali ne sjećam se da je neko bio opsjednut mojim pisanjem poput tebe. Oblijećeš oko mojih postova kao kuja oko lovačkog graha, u nadi da ćeš nešto pametno napisati. Ali ne ide, evidentno je da ti fali inteligencije, obrazovanja, elokvencije i nadasve kulture. Pokušavaš isprovocirati primitivnim uvredama, ali ne shvataš da je to meni kompliment. Uživam kada me priglupi vehabija terorističkog mentalnog sklopa gađa oskudnim vokabularom :-D
Kikibombona

#36194 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Ovi na wiki mapi imaju puno posla ovih dana..... I uvijek kasne :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Template:S ... tailed_map

Samo im fali zelene boje da oboje silna sela koja osvaja munjevita i zustra FSA :lol:
Co0l

#36195 Re: Sirija

Post by Co0l »

husein_kapetan wrote:
Co0l wrote: A inace se tenk unistava tako sto mu pridjes na 50 metara i saspes rafal iz kalasa na njega pa je cudno sto koriste ATGM-ove da ih sa sigurne udaljenosti gadjaju.Bas su licemjerni.

Cool:
Kakogod gledali najveći dio ofanzivnog djelovanja se svodi na upotrebu ovih sistema koji koštaju preko 100.000 dolara.. i to prave po pravilu sa "bezbjedne" udaljenosti na limitu upotrebe ovih.. Po meni neko ko ima pare da rabi ove sisteme nebi trebao imati problema prehraniti one "koje brani"..
Ne daj Bože neko bi mogao pomisliti da im je stalo jedino do vlastitih ciljeva a da za ove druge uopšte ne haju..
Nije ti to bas tako iz vise razloga.
Kao prvo,i da imaju para-a mislim da nemaju i da nisu oni sami placali ove sisteme nego da im je to dostavljeno od strane bogatih simpatizera sa strane,nebitno od koga i kako-ovi koji umiru od gladi su mahom u nekoliko enklava koje su hermeticki zatvorene od strane rezima i kojima se pomoc ne moze dostaviti bez pristanka tog istog rezima.Tu bi im dzaba bili i milioni dolara da ih imaju kad nemaju pristup tim ljudima.
A drugo,kao sto rece vec neko iznad,u onakvim ratnim uslovima se pribjegava hladnoj logici koja zna cesto da bude surova i kad se moraju donositi pragmaticne odluke o raspodjeli resursa koji su na raspolaganju,pa ne bi bilo iznenadjenje da se pare trose na oruzje naustrb hrane niti bi to bio prvi takav slucaj u ratom zahvacenim podrucjima.
Co0l

#36196 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote: Sta bi onda reko za one pobunjenike sirom Sirije koji su na snimcima prackama izbacivali kojekakve improvizovane bombe jacine malo jace petarde,za njih je i lovacka puska bila pojam :D

Al zato imas pobunjenicke formacije sa modernim americkim oruzjem kao sto su SRF, Hazm i ostalo.... Jos da imaju srce, valjalo bi, da ih Nusra ne suta gdje god stigne.

Ko zna kako YPG dolazi do ovo malo oruzja sto imaju, ohrnadnog i starog.... Al srce ko planina!

A pusi ga hilafete... Kurdi su ih odradili u Siriji i Iraku, uzeli su skoro sve sto im pripada. Jos da ovi nesposobni Arapi koje podrzavas odrade svoj dio posla i gotovo je. :D :D
Polako,imace i Kurdi nekad i modernog oruzja,nije novost da u svemu zaostaju za narodima kojima su okruzeni,a koji su i sami uglavnom zaostali,zasto bi i naoruzanje bilo izuzetak :D
Klavikula

#36197 Re: Sirija

Post by Klavikula »

evo jedan izvjestaj i druge strane o borbama na jugu Sirije.
Terrorists in Southern Syria are facing massive SAA firepower, which resulted in SAA rapidly advancing and seizing in two hours the following points:
- Fatima Hills
- Ra`eed Hills
- al-Maqran Hill
- al-Mar`ii Hill
- al-Danaji village

The troops are still advancing, and they forced a complete siege around terrorists in Dair Maker.

This is a part of what seems to be a major operation in Southern Syria, the units participating are:

1. Special Mission Force of the 220th branch of the Syrian military security forces.
2. A rangers unit from the 90th Brigade
3. A rangers unit from the 7th Armored division
4. A rangers unit from the 121st brigade
5. The missile and MLRS brigade of the 7th Armored division
6. The 137th Heavy artillery regiment
7. National Defense Force
8. From the Lebanese side, and partially in the Syrian side, Hizboullah.

Finally, the 14th Spec-Ops division is deployed, but not participating in any operation, its orders are to engage any land enemy advancement from outside Syria, anticipating the Zionists, or even the Jordanians to intervene and help there mercenaries in the south.

So far the operation is a go, and orders are clear, needless to remind that this is a war, events, and orders would change according to variables.
Co0l

#36198 Re: Sirija

Post by Co0l »

Maystor wrote:cool, kao što vidiš ja imam nešto staža na ovom forumu. Bilo je raznih trolova, ali ne sjećam se da je neko bio opsjednut mojim pisanjem poput tebe. Oblijećeš oko mojih postova kao kuja oko lovačkog graha, u nadi da ćeš nešto pametno napisati. Ali ne ide, evidentno je da ti fali inteligencije, obrazovanja, elokvencije i nadasve kulture. Pokušavaš isprovocirati primitivnim uvredama, ali ne shvataš da je to meni kompliment. Uživam kada me priglupi vehabija terorističkog mentalnog sklopa gađa oskudnim vokabularom :-D
Odgovoris mu na dva-tri posta koja su bila takva da jednostavno nisu mogla proci bez reakcije i odmah se ufura da je neko opsjednut njegovim skrabotinama.Kompleksi su cudo.
Izgleda da neki i pored staza na forumu jos nisu shvatili da forum nije privatni blog i da se na njemu pisu i odgovori i reaguje na napisano.To sto se nekom ne svidja sta pise pa osim uvreda nema pametnijeg odgovora,dovoljno govori o njemu. 8)
Kikibombona

#36199 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Polako,imace i Kurdi nekad i modernog oruzja,nije novost da u svemu zaostaju za narodima kojima su okruzeni,a koji su i sami uglavnom zaostali,zasto bi i naoruzanje bilo izuzetak :D
Imaju u Iraku i zato su dali po njusci islamskom hilafetu. Dobili su svaku bitku!

A naravno da su zaostali kada su zatoceni u neprijateljskim drzavama. U Iraku su se malo oslobodili, pa Erbil i drugi gradovi irackog Kurdistana izgledaju kao jebeni Las Vegas u poredjenju sa Mosulom i drugim arapskim kasabama.
madner

#36200 Re: Sirija

Post by madner »

Jao Kiki kralju.

Mosul nije kasaba.
Koliko je nafte proslo kroz Kurdske ruke, Erbil je bezveze.
Locked