Sirija
- DuckZz
#35301 Re: Sirija
Dolaze izvještaji da se Sirijska vojska i NDF grupišu zapadno od Damaska. Navodno se sprema ofanziva na Quneitru i Zapadnu Gutu.
- dragma
- Vozim: Pješe
#35302 Re: Sirija
U to vrijeme je bilo mnogo ljudi koji su se okupili poslije džume, tako su barem prenijeli mediji.sarajevoxxxx wrote:Kada ih Izrael ponizi i bombarduje onda kažu mi ćemo izabrati mjesto i vrijeme odgovora.A kada se radi o Sirijcima, dakle, građanima Damaska, Istočne Gute, vrijeme za odgovor je tačno u podne.Zašto?
-
sarajevoxxxx
#35303 Re: Sirija
Naravno, to je valjda režimski odgovor kada izgube važne bitke poput one za Džober.Probali, bili zgaženi, pa opet probali, pa opet bili zgaženi, a onda bijes iskalili nad civilima.dragma wrote:U to vrijeme je bilo mnogo ljudi koji su se okupili poslije džume, tako su barem prenijeli mediji.sarajevoxxxx wrote:Kada ih Izrael ponizi i bombarduje onda kažu mi ćemo izabrati mjesto i vrijeme odgovora.A kada se radi o Sirijcima, dakle, građanima Damaska, Istočne Gute, vrijeme za odgovor je tačno u podne.Zašto?
Gledam režimski dimešq now nije ni prenio vijest o masakru, a lik koji uređuje vijesti na portalu, vjerovatno nekoliko kilometara udaljen od mjesta masakra.
- Co0l
#35304 Re: Sirija
Pa za njih to i nije vise neka vijest.Dan kao i svaki drugi.Petak,kraj radne sedmice,raskomadano nekoliko desetina terorista svih uzrasta,konta se kako provest vikend.Ono,nista sto se ne desava svaki drugi-treci dan vec cetiri godine.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#35305 Re: Sirija
ne kontam kako ljudima nije jasno da je asad lepi jedan šupak žešči
-
Novak20
#35306 Re: Sirija
Svima je jasno da je Assad šupak žešći. Problem je što su se protiv Assada digli još žešći i veći šupcijapin_mutapi wrote:ne kontam kako ljudima nije jasno da je asad lepi jedan šupak žešči
- salik79
#35307 Re: Sirija
japin_mutapi wrote:ne kontam kako ljudima nije jasno da je asad lepi jedan šupak žešči
Da, ali ove ustase su cmarovi zesci.
-
sarajevoxxxx
#35308 Re: Sirija
Apsolutno griješiš.Narod u Damasku traži ove masakre, i Asad može biti gad samo ako prestane bombardovati i činiti masakre.Novak20 wrote:Svima je jasno da je Assad šupak žešći. Problem je što su se protiv Assada digli još žešći i veći šupcijapin_mutapi wrote:ne kontam kako ljudima nije jasno da je asad lepi jedan šupak žeščipa ga narod i vojska silom (ne)prilika podržavaju. Da nije tako ne bi ga bilo nigdje...
Pa i Izrael čini iste masakre, i još gore pa opet ih cijeli svijet podržava ili bar izraelsko društvo i izraelski narod stoji uz zločince koji ravnaju Gazzu.To da li neko ima ili nema podršku naroda za ove stvari je nebitno.Jadan je onaj ko bude čekao osudu naroda.
Isprani mozgovi, bolesno društvo ogrezlo u fašističkoj ideologiji koju je Asadov režim brižljivo gajio 4 decenije, čutnja međunarodne zajednice i dobiješ svakodnevne masakre.
Niti ovaj jučerašnji masakr kada je život izgubilo preko 60 osoba i 100 ranjeno, niti onaj u Hasaki od prije nekoliko dana gdje je 100 poginulo oko 200 ranjeno, niti one masakre u Halebu, ili ni jedan veći ili manji masakr režimske vojske ili vojnih formacija Hezbollaha nisu objavili režimski mediji.Za taj narod u Damasku Asad je heroj koji se bori protiv svih vojski svijeta, niti jedan masakr nije počinio za ove 4 godine rata
- salik79
#35309 Re: Sirija
Pinokio, navedi barem jedan - manji, ili veci - masakr Hizbullaha!? Naravno, na civilima, haridzijske zrtve ne ubrajamo u civile (kao one "jadnike" sto su zijanili tamo negdje oko Jordanske granice).
- Klavikula
-
cbrt
#35311 Re: Sirija
Dvojica od četvorice zarobljenih režimska vojnika od pre neki dan u Alepu sa svojim slikama iz mobilnog telefona

-
Novak20
#35312 Re: Sirija
Sarah Amran, posljednja žrtva terorističkog napada autobombom u Homsu.

- Co0l
#35313 Re: Sirija
Ove bradonje su vise pomogle Asadu ovim svojim debilnim cinovima terorizma nego i Hezbolah i Iran i Rusija zajedno.
- Challenger__
#35314 Re: Sirija
Da kvotam kolegu, sa druge teme:
Stjui wrote:Tekfirovci(vehabo-haridžije) izazvali incident u džamiji Stara Breka u Sarajevu
Danas je ugledni sarajevski imam Muhamed efendija Velić putem Facebooka objavio šokantno svjedočenje sa džume namaza, odnosno o incidentu kojeg su izazvale osobe koje efendija opisuje kao haridžije - ekstremiste. Ovaj događaj je opomena za sve nas, očito je nekome u planu da preko sumnjivih osoba i ekstremnih djelovanja napravi pomutnju među Bošnjacima muslimanima i na taj način olakša posao neprijateljima Bosne i Hercegovine, islama i muslimana. Zato je obaveza svih nas da se ujedinimo u borbi protiv takvih pojedinaca, da ih spriječimo svojim rukama i ne dozvolimo da se njihovo zlo raširi. Ujedno, pozivamo sve muslimane da imaju razuma i da ne nasjedaju na kampanje propagandnih lešinara koji jedva čekaju haridžijske mamce za akciju protiv svih muslimana. U nastavku prenosimo svjedočenje Muhameda ef. Velića sa današnje džume namaza u džamiji Stara Breka u Sarajevu.
Muhamed ef. Velić
“Danas su mi na džumu došla i u džamiju prvi put bahnula trojica haridžija, ekstremista. Ušli su u džamiju prije ezana i stali tik pred mene. Njihove pojave su odmah na prvu bile uznemirujuće. Dvojica su imali duže kose i brade koje su bile nauljene, a sva trojica su imali surmu na očima, onako kao kad se ide u rat i borbu. Glavni i koji je komandov'o grupicom, stao je prvi ispred mene, skinuo jaknu a onda se ukazala crna duga majica sa ISIL-ovom zastavom! Kod njega su ruke bile natečene (od droge, policija mi je to kasnije rekla, jer je tri puta bio zatvaran zbog droge), a nisu skidali pogled sa mene. Bio je to uznemiravajući i prijeteći pogled. Ljudi su isto tako bili uznemireni.
Počeli smo s džumom, ja sam se popeo na minberu i proučio hutbu na arapskom, a onda sam počeo držati dio hutbe na bosanskom. U trećoj minuti moje hutbe, krenuo sam da citiram jedan hadis o lijepim običajima, hadis koji se nalazi u Muslimu (s izravnim povodom nastanka ovog hadisa) i još u nekim drugim zbirkama, pa sam rekao da je Allahov Poslanik, a.s., rekao ko u islam uvede jedan lijep običaj, imat će za to nagradu… A onda je taj haridžija dreknuo se odozdo: LAŽEŠ!!!
Bio je to presedan prvog reda i neviđena uvreda hatibu i povreda hutbe! Odmah sam reagirao kazavši:
- Ne možeš ovdje i sada tako govoriti! Ovo je džuma i hutba i treba da poštuješ njenu svetost! Ako nećeš i ako ti se ovo ne sviđa, izađi na polje! Ali, ovdje nered i fesad nećeš praviti! Je li ti jasno?!
U tom’ su ljudi u džamiji skočili prema njima, ljuti i isprovocirani, i vikali su: Napolje, bando! Napolje izlazite kriminalci! Pola je džamije skočilo prema njima da se obračuna. Zamolio sam muteveliju i još trojicu jačih džematlija da ih izvede napolje, ali ne samo iz džamije nego skroz van harema da ne bi kakav veći problem napravili, a ljude sam zamolio da ih sada ne diraju, neka ih puste da izađu, ali sljedeći put ako dođu neće biti ovako!
Njih su trojica skočili i hitro izašli, nisu kako treba ni cipele obukli, no, treći mi je bio mutan, jer je bio kao nadrogiran, i samo sam čekao da izvadi kakvu napravu i da je baci ili da puca.
Vidio sam zlo i mržnju u njihovim očima! To su opasni ljudi!
Moje su ih džematlije izvele skroz na ulicu, a džemat u džamiji se bio uskomešao, jer im je puna kapa. Bili su spremni da ih pravo izdegeneče, ali sam rekao da ih sada ne diraju.
Završili smo džumu, a onda smo poslije džume ostali još zadugo u džamiji. Dogovorili smo da ćemo sada imati svoje džematske kontrole na ulazu u džamiju, a osobito za vrijeme džume. Postavit ćemo i kamere u džamiju. Pratit će se sve.
Danas nam je opasnost jako blizu bila, sljedeći put akoBogda neće. Ljudi su spremni da čuvaju svog imama, svoju džamiju i svoj džemat. Danas sam bio ponosan na njih, na sve džematlije. Reagirali su kao pravi lavovi.
Odmah poslije stigla je i policija iz MUP-a Centar, kantonalna i dr. Obavješten je i glavni imam, sarajevski muftija i reisu-l-ulema.
Država će raditi svoje, ali će i Islamska zajednica pokrenuti neka pitanja koja su gurana pod tepih.
Ja konačno mogu samo zahvaliti dragom Allahu što je sve prošlo kako treba i hvala Allahu koji mi je podario ovakav džemat i ovakve džematlije koji su heroji i pravi lavovi.
To su naše džematlije! Allah neka ih čuva, a haridžije, tekfirovci i ISIL-ovci nemaju uopće mjesta niti ikakvu prođu.
Naše su džematlije branile Bosnu i svoje džemate od agresora, ako treba opet će ih braniti, uz Allahovu pomoć!
Allah neka čuva naše džemate, imame i džematlije!”
-
sarajevoxxxx
#35315 Re: Sirija
Sirijska mreža za ljudska prava je objavila izvještaj o zločinima koje su počinili pripadnici sektaških šiitskih paravojnih formacija u Širiji boreći se na strani sirijskog režima.Neki od masakara koji su spmenuti u izvještaju:
- April 2012. - Masakr Deir Ba'albeh u Homsu (مجزرة دير بعلبلة) Pripadnici lokalnih šiitskih milicija iz sela el-Hazemijeh, el-Kazimijeh, el-Muhtarijeh, su 2. aprila 2012. izvršile napad na kvart Deir Ba'albeh u Homsu, a zatim počinili strašne zločine, javna pogubljenja, silovanja žena, masakriranje i spaljivanje tijela, a potom su zakopavali tijela u masovne grobnice.
- Februar 2013. - Masakr u selu el-Malikijeh (مجزرة قرية المالكية ) gdje su snage sirijskog režima potpomognute pripadnicima šiitskih stranih i lokalnih vojnih formacija zauzele selo el-Maliki, a zatim iz vatrenog oružja pogubili veliki broj stanovnika sela, među kojima je bilo i žena, djece, i staraca.Pored toga vršili su mučenja, palili kuće.Sirijska mreža za ljudska prava je dokumentovala imena 96 civila, stanovnika sela el-Maliki koji su tog dana ubijeni.Među njima je bilo 5 djece i 3 žene.
- Mart 2013. masakr u selu Tel Šegib (مجزرة قرية تل شغيب) istočna okolina Haleba.Pripadnici Hezbollaha su javno pogubili 6 mladića iz tog sela, a zatim su spalili njihova tijela.
- Mart 2013. zločin u selu el-Adnanijah (مجزرة قرية العدنانية) u okolini Haleba, gdje su pripadnici Hezbollaha javno pogubili 5 osoba, tijela su im bila razbacana po selu.Radilo se o borcima sirijske opozicije koji su pali u zarobljeništvo Hezbollaha.
- April 2013. masakr u selu Umm Amud (مجزرة قرية أم عامود) isto tako okolina Haleba, dokumentovana su imena 15 osoba čija tijela su pronađena u bunaru u tom selu, po svjedočenjima lokalnog stanovništva zločin su počinili pripadnici Hezbollaha čiji vojni punkt se nalazio u blizini sela koje se nalazi u sjevernoj okolini Haleba.
- Juni 2013. masakr u selu Resm En-Nakl ( قرية رسم النفل ) u okolini Haleba, kojeg su u junu zauzele režimske vojne formacije zajedno sa šiitskim milicijama.Odmah nakon zauzimanja sela počela su masovna ubistva.Desetine javnih pogubljenja je izvedeno.Ubijano je sve redom, žene, djeca, momci, stariji ljudi.Ukupno je ubijena 191 osoba, od toga 21 žena i 27 djece.
- Juni 2013. masakr u selu Farma (مجزرة المزرعة), snage sirijskog režima potpomognute pripadnicima libanonskog Hezbollaha su likvidirale na desetine stanovnika malog sela Farma.Ubijana su djeca, žene, dio tijela je bačen u bunar koji se nalazio u selu, a dio je spaljen.Sirijska mreža za ljudska prava je uspjela dokumentovati imena 55 osoba, među kojima je bilo 21 dijete i 5 žena.
- Oktobar 2013. masakr Ez-Zijabijeh (مجزرة الذيابية ). Pripadnici vojne formacije Ebul Fadl el-Abbas su javno pogubili na desetine stanovnika mjesta ez-Zijabijeh koje se nalazi u okolini Damaska.Pogubljena su počela nakon što su pripadnici Ebul Fadla napali mjesto iz 4 pravca, koje je pratilo žestoko tenkovsko i minobacačko granatiranje, i avionsko bombardovanje režimskih aviona.Dokumentovano je 13 porodica koje su ili javno pogubljene ili nestale.
- Decembar 2013. masakr En-Nebek (مجزرة النبك ). Snage sirijskog režima i Hezbollah su 13 dana držali u okruženju grad en-Nebek, prije nego što su krenuli u napad i zauzeli grad.nakon zauzimanja krenuli su javnim pogubljenima građana.Dokumentovana su imena 399 građana en-Nebeka, među kojima je bilo 38 boraca sirijske opozicije, i 361 civil.Od toga 98 djece i 94 žene.
- Februar 2014 masakr Hanasir, pripadnici šiitskih milcija vojne formacije Ebul Fadl el-Abbas su uhapsili određen broj mladića koji su se skrivali u zgradi kulturnog centra u Hanasiru.Sa povezima na očima izveli su ih iz zgrade i odveli na glavni trg, i prislonili uza zid i streljali.Ukupno je ubijeno 26 mladića.
Izvor: http://orient-news.net/?page=news_show&id=84575
- April 2012. - Masakr Deir Ba'albeh u Homsu (مجزرة دير بعلبلة) Pripadnici lokalnih šiitskih milicija iz sela el-Hazemijeh, el-Kazimijeh, el-Muhtarijeh, su 2. aprila 2012. izvršile napad na kvart Deir Ba'albeh u Homsu, a zatim počinili strašne zločine, javna pogubljenja, silovanja žena, masakriranje i spaljivanje tijela, a potom su zakopavali tijela u masovne grobnice.
- Februar 2013. - Masakr u selu el-Malikijeh (مجزرة قرية المالكية ) gdje su snage sirijskog režima potpomognute pripadnicima šiitskih stranih i lokalnih vojnih formacija zauzele selo el-Maliki, a zatim iz vatrenog oružja pogubili veliki broj stanovnika sela, među kojima je bilo i žena, djece, i staraca.Pored toga vršili su mučenja, palili kuće.Sirijska mreža za ljudska prava je dokumentovala imena 96 civila, stanovnika sela el-Maliki koji su tog dana ubijeni.Među njima je bilo 5 djece i 3 žene.
- Mart 2013. masakr u selu Tel Šegib (مجزرة قرية تل شغيب) istočna okolina Haleba.Pripadnici Hezbollaha su javno pogubili 6 mladića iz tog sela, a zatim su spalili njihova tijela.
- Mart 2013. zločin u selu el-Adnanijah (مجزرة قرية العدنانية) u okolini Haleba, gdje su pripadnici Hezbollaha javno pogubili 5 osoba, tijela su im bila razbacana po selu.Radilo se o borcima sirijske opozicije koji su pali u zarobljeništvo Hezbollaha.
- April 2013. masakr u selu Umm Amud (مجزرة قرية أم عامود) isto tako okolina Haleba, dokumentovana su imena 15 osoba čija tijela su pronađena u bunaru u tom selu, po svjedočenjima lokalnog stanovništva zločin su počinili pripadnici Hezbollaha čiji vojni punkt se nalazio u blizini sela koje se nalazi u sjevernoj okolini Haleba.
- Juni 2013. masakr u selu Resm En-Nakl ( قرية رسم النفل ) u okolini Haleba, kojeg su u junu zauzele režimske vojne formacije zajedno sa šiitskim milicijama.Odmah nakon zauzimanja sela počela su masovna ubistva.Desetine javnih pogubljenja je izvedeno.Ubijano je sve redom, žene, djeca, momci, stariji ljudi.Ukupno je ubijena 191 osoba, od toga 21 žena i 27 djece.
- Juni 2013. masakr u selu Farma (مجزرة المزرعة), snage sirijskog režima potpomognute pripadnicima libanonskog Hezbollaha su likvidirale na desetine stanovnika malog sela Farma.Ubijana su djeca, žene, dio tijela je bačen u bunar koji se nalazio u selu, a dio je spaljen.Sirijska mreža za ljudska prava je uspjela dokumentovati imena 55 osoba, među kojima je bilo 21 dijete i 5 žena.
- Oktobar 2013. masakr Ez-Zijabijeh (مجزرة الذيابية ). Pripadnici vojne formacije Ebul Fadl el-Abbas su javno pogubili na desetine stanovnika mjesta ez-Zijabijeh koje se nalazi u okolini Damaska.Pogubljena su počela nakon što su pripadnici Ebul Fadla napali mjesto iz 4 pravca, koje je pratilo žestoko tenkovsko i minobacačko granatiranje, i avionsko bombardovanje režimskih aviona.Dokumentovano je 13 porodica koje su ili javno pogubljene ili nestale.
- Decembar 2013. masakr En-Nebek (مجزرة النبك ). Snage sirijskog režima i Hezbollah su 13 dana držali u okruženju grad en-Nebek, prije nego što su krenuli u napad i zauzeli grad.nakon zauzimanja krenuli su javnim pogubljenima građana.Dokumentovana su imena 399 građana en-Nebeka, među kojima je bilo 38 boraca sirijske opozicije, i 361 civil.Od toga 98 djece i 94 žene.
- Februar 2014 masakr Hanasir, pripadnici šiitskih milcija vojne formacije Ebul Fadl el-Abbas su uhapsili određen broj mladića koji su se skrivali u zgradi kulturnog centra u Hanasiru.Sa povezima na očima izveli su ih iz zgrade i odveli na glavni trg, i prislonili uza zid i streljali.Ukupno je ubijeno 26 mladića.
Izvor: http://orient-news.net/?page=news_show&id=84575
- fosna2014
#35316 Re: Sirija
Sirijska mreza za ljudska prava u Londonu. Sve receno. 
-
sarajevoxxxx
#35317 Re: Sirija
U Londonu je sirijski opseravtorij za ljudska prava (SOHR) ovo je njihov portal http://www.syriahr.com/ i on nije medij sirijske opozije kao što se predstavlja.fosna2014 wrote:Sirijska mreza za ljudska prava u Londonu. Sve receno.
Ovaj izvještaj o ZLOČINIMA HEZBOLLAHA objavila je organizacija Sirijska mreža za ljudska prava Human Rights Syrian Network (SNHR) http://sn4hr.org/arabic/2015/01/21/3369/
- fosna2014
#35318 Re: Sirija
U New Yorku.sarajevoxxxx wrote:U Londonu je sirijski opseravtorij za ljudska prava (SOHR) ovo je njihov portal http://www.syriahr.com/ i on nije medij sirijske opozije kao što se predstavlja.fosna2014 wrote:Sirijska mreza za ljudska prava u Londonu. Sve receno.
Ovaj izvještaj o ZLOČINIMA HEZBOLLAHA objavila je organizacija Sirijska mreža za ljudska prava Human Rights Syrian Network (SNHR) http://sn4hr.org/arabic/2015/01/21/3369/
-
sarajevoxxxx
#35319 Re: Sirija
Ne znam gdje im je sjedište, uglavnom ne radi se o SOHR-u koji se više puta našao na meti kritike Orinet News-a, Syrian Revolution, i ostalih najvećih portala sirijske opozicije.Od SNHR-a svi uzimaju i objavljuju.fosna2014 wrote:U New Yorku.sarajevoxxxx wrote:U Londonu je sirijski opseravtorij za ljudska prava (SOHR) ovo je njihov portal http://www.syriahr.com/ i on nije medij sirijske opozije kao što se predstavlja.fosna2014 wrote:Sirijska mreza za ljudska prava u Londonu. Sve receno.
-
sarajevoxxxx
#35320 Re: Sirija
Najmanje 10 ljudi poginulo i 40 ranjeno nakon novog masakra kojeg su danas počinile snage sirijskog režima ovaj put u gradu al Bab u Halebu.
- Klavikula
#35321 Re: Sirija
znaci SNHR bolje lazesarajevoxxxx wrote:Ne znam gdje im je sjedište, uglavnom ne radi se o SOHR-u koji se više puta našao na meti kritike Orinet News-a, Syrian Revolution, i ostalih najvećih portala sirijske opozicije.Od SNHR-a svi uzimaju i objavljuju.
- Co0l
#35322 Re: Sirija
Nije neg znaci da se pika samo ono sto o Siriji kaze neka organizacija smjestena u Siriji.
Jbg,onda ispade da i RT,IRNA,IRIB,kao i CNN,BBC,AA,AJ i ostale picke materine lazu.Kanadske blogere da i ne spominjemo.
Jbg,onda ispade da i RT,IRNA,IRIB,kao i CNN,BBC,AA,AJ i ostale picke materine lazu.Kanadske blogere da i ne spominjemo.
- Fantassin
#35323 Re: Sirija
Pocela velika ofanziva SAA na Jobar.
http://www.liveleak.com/view?i=d78_1422105001
http://www.liveleak.com/view?i=d78_1422105001
-
sarajevoxxxx
#35324 Re: Sirija
Oslobođena kota Tell Beridž u Halebu.Snagama sirijskog režima presječena putna komunikacija koja vodi do Handrata i CZ-a. Također, započela akcija oslobađanja 82. brigade u Shaykh Miskinu, snage opozicije su zauzele mjesto Della.
-
sarajevoxxxx
#35325 Re: Sirija
U današnjim vojnim operacijma u Deri poginuo jedan od najpoznatijih komandanata i jedan od prvih boraca opozicije Hasen el-Umer el-Abud - Ebu Alij