Sir za kolače?
Moderator: anex
-
to je to
#26 Re: Sir za kolače?
Znam da je off topic ali moram - voda mi vec ide na usta. Može li neko podijeliti isprobani recept za cheescake ( a da su u pitanju sastojci koje mogu kupiti u Sarajevu)?
-
immuno
#27 Re: Sir za kolače?
quark jal topfen sve je to kao nas mladi sir samo sto je on "izmiksan" pa je homogen a nije kao nas gdje su komadi koje mozes odvojiti ali u sustini se nas mladi sir moze koristiti za kolace ja bar nemam nikakvih problema sa tim!hadzinica wrote:Cyber-harambashica wrote:Mascarpone je bas skup a koristim ga samo za Tiramisu.
Inace koristim QUARK..ja apsolutno nemam pojma kako da to prevedem, iliti Topfen, translejter kaze ZAPUSIVAC, ali sigurno nije to to![]()
Koristim ga za Cheesecake
- Cyber-harambashica
#28 Re: Sir za kolače?

6 jaja
350 gr. secera
2 kes. vanilina
250 gr. putera
6 kasika griza
1 kg Quark sir (20% ili 40% masnoce)
Sok jednog limuna
Posebno belanca umutiti u cvrst sneg.
Zumanca i secer penasto umutiti. Dodati puter (istopljen), griz, Quark i limunovog soka. Na kraju sneg od belanca dodati, pazljivo, ne mikserom!
Podmazati kalup puterom i prezlama, peci na 180° sat vremena.
Ovako pravim ja Cheesecake, zato stomoja deca ne vole kore (patispanj)
Jako je ukusan i vrlo jednostavan.
- neprilagodjena
#29 Re: Sir za kolače?
hadzinica wrote:mascarpone i philadelfija su 2 razlicita sira,da ne kazem stvari
mascarpone je..kao sto recei ne koristi se za cheescake onaj o kojem pricamo..Postao/la idic dana 19/08/2010 14:28
Ima od nedavno od Vindije sir za kolače pakovanje od 1/2 kg odličan je. Moskapone ti nije sir, više je kao naš slatki kajmak sa velikim procentom masnoće.
(zbog udjela masnoce od 80%,nema sanse da mascarpone odrzi cvrstu strukturu prilikom "pecenja" ...ima varijanta sa kolacem od mascarponea ,kada se u umucen sir,dodaje zelatina ili kremfix,masa postane "cvrsta"..ali to je onda kolac sa mascarponeom a ne cheescake "onaj"![]()
philadelfija je kremasti sir sa vecim udjelom mlijecne tvari i manjim procentom mlijecne masti,specificne strukture i okusa zato je "namjenjen" za cheescake
e sad,naravno,em philadelfije nema,a i ako je ima,cijena joj je previsoka za nas dzep i onda imamo alternative kao sto su
krem namazi ala ABC,Kremsi,vindijin krem sir za mazanje ili obicni posni sir sto domaci sto od Vindije i Dukata,slovenacke mljekare-skuta slovenaka,pa dodavanjem odredjene kolicine slatkog vrhnja dobivamo solidna sastojak tj "sir" za kolace od sira
ova opcija)posni sir+1/3 vrhnja) u mom zadnjem pravljenju cheesacake se pokazala vise nego odlicna i toplo je preporucujem
Mozda mi se zbog toga nije ni svidio muzu kolac
Mozda sam trebala upotrjebiti quark i schmand
-
immuno
#30 Re: Sir za kolače?
ma joka ba trebala si malo obersa,qimika,topfena,crem-frescha,sauerrama .......

-
bumboo
#31 Re: Sir za kolače?
Natasha, ovaj kolač s ABC sirom prelijepo izgleda. Može li recept?
- Šizika
#32 Re: Sir za kolače?
poredaš red petit keksa u srednju ili manju četvrtastu tepsiju NE NAMAKATI KEKS!!
u pola litra mlijeka dodaš 110 grama šećera a ovamo u 2dcl mlijeka umutiš 5 velikih vrhatih kašika gustina i 1 puding od vanilije pa skuhaš kao puding. skloniti šerpu pa dodati odmah u vrelo 50g margarina, dvije male kašikice ekstrakta od vanilije i dva žumanca koje prethodno umutiš. kuhati još minut-dva dok se sve fino sjedini i odmah vruće preliti po keksima pa ostaviti da se prohladi
umutiti 200-250ml tečnog šlaga sa 80-100 gr šećera. dodati u to 300g abc sira i pola kesice želatine. to ti je 5 gr koju pripremiš po uputama na kesici. miksaš još minutu i premažeš kolač. pokriti folijom i ostaviti u frižideru najmanje 4h da keks malo upije. onda izrezati i ukrasiti višnjama iz kompota al i ne moraš ako ih ne voliš.
e sad ja imam dva pitanja za vas
jel ekstrat ili ekstrakt
i sipate li vruć želatin u šlag ili čekate da se ohladi
ja ga dodam mlakog jer se bojim da se ne stvrdne ako se ohladi
u pola litra mlijeka dodaš 110 grama šećera a ovamo u 2dcl mlijeka umutiš 5 velikih vrhatih kašika gustina i 1 puding od vanilije pa skuhaš kao puding. skloniti šerpu pa dodati odmah u vrelo 50g margarina, dvije male kašikice ekstrakta od vanilije i dva žumanca koje prethodno umutiš. kuhati još minut-dva dok se sve fino sjedini i odmah vruće preliti po keksima pa ostaviti da se prohladi
umutiti 200-250ml tečnog šlaga sa 80-100 gr šećera. dodati u to 300g abc sira i pola kesice želatine. to ti je 5 gr koju pripremiš po uputama na kesici. miksaš još minutu i premažeš kolač. pokriti folijom i ostaviti u frižideru najmanje 4h da keks malo upije. onda izrezati i ukrasiti višnjama iz kompota al i ne moraš ako ih ne voliš.
e sad ja imam dva pitanja za vas
jel ekstrat ili ekstrakt
i sipate li vruć želatin u šlag ili čekate da se ohladi
ja ga dodam mlakog jer se bojim da se ne stvrdne ako se ohladi
-
bumboo
#33 Re: Sir za kolače?
E baš ti hvala. Ja želatinu sipam mlaku u sve što pravim s njom, svakako bi se stvrdnula ako se ohladi.