Sinusi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

medda

Post by medda »

Citala sam i ja na netu da antibiotici ne pomazu jer tu se ne nalazi dosta vena da bi antibiotik dosao do zarista.

A prosle god me na skijanju proslo. Ja sam mislila da je to do klime. Ono planina cist, ostar zrak. Holandija mocvara...A vjerovatno i malo aktivnosti.

A citala sam isto da ko ima problema ne treba brisati i istresati nos. Valjda istresanjem nosa sline odu u te kanale i onda veci problem.
A da ko balo okolo hodam i nije neka opcija.... :-)

Pozdrav svim sinusoidima!!!
medda

Post by medda »

Imam novi recept za one koji pate od sinusa. Ugodan nije nimalo ali kad boli svasta se proba... :-D

Prokuhati vodu i ostaviti da se ohladi nekoliko stepeni da nije kljucala i dodati istu kolicinu jabukovog sirceta. Paru udisati!
Bitno je da je sirce prirodno, bez konzervansa jer ga udisete i da voda nije kljucala jer valjda ubija neke supstance u sircetu. Jak je miris ali ima efekta.
Probala, prodisala!

@Mircerka, trazila sam podbjel i sinusan ulje ali ovdje nema nista od tog.
Grijem morsku sol i stavljam obloge i nadam se da i to ima efekta.
lily0001

Post by lily0001 »

i ja sam dosta vremena imala problema sa sinusima, ali evo ne ureklo se vec 5-6 godina sam dobro.
Moj problem je bio u cilimima,posteljini, inace u prasini ili jakim mirisima. Iz spavace sobe izbaciti sve cilime, samo cist parket, podici krevet tako da zrak struji ispod kreveta i redovno brisati prasinu, usisavati madrace i mjenjati posteljinu bar dva puta sedmicno dok ne budes bolje, onda moze i jednom sedmicno. Pazi koje vrste deterdzenta upotrebljavas za svoju robu i posteljinu, prestani upotrebljavati omeksivace, i dezodoranse sa teskim mirisima.
Morska sol i lavanda su mi dosta pomogli. Potrazi web site o dust mites pa ces vidjeti da ovo ima smisla. Jos nesto, sto koristis za zagrijavanje prostorija? Vidim da si u Holandiji, pa tamo je vlazan zrak ako se ne varam?
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

koliko je kod mene prasine u kuci, ja sam do sada dva put treba crknut od sinusa...al hvala bogu nemam tih problema.
lily0001

Post by lily0001 »

jos jedan dokaz da nismo svi isti, jel'
medda

Post by medda »

Lily u pravu si sto se tice klime u Holandiji. Primijetila sam da vlazna klima ima veze sa mojim sinusima.
Prosle godine u jeku bolova i problema ja krenem na skijanje. Mama padne u komu, jesi li poludila, gdje ces sa tim sinusima na snijeg i -20. Ja na planinu i za 7 dana me sinusi prodju. Isto tako jedne godine odem u Stokholm i tamo me prodju sinusi.
Znaci moram se seliti iz ove zabokrecine...

A zbog prasine sam prije pola godine postavila laminat u cijeloj kuci a higijenu ionako odrzavam na nivou.
lily0001

Post by lily0001 »

ma znam ja nas narod je uvijek bio cist, i u ratu smo odrzavali higijenu sa minimalnim kolicinama vode nego sam ti samo htjela skrenuti paznju na neke hemijske sastojke u deterdzentima posebno u omeksivacima za ves i u dezodoransima. Nisam hemicar ali netko je postavio post o "sodium laureth sulfate" ima ga u vecini sampona za kosu i meni iritira kozu, dobijem perut, akne a i sinusi se zacepe. Obrati paznju na hemijske sastojke sminke, i svega i svacega sto upotrebljavas za cicsenje stana i za svoju higijenu.
Sve naj
Hendrix

Post by Hendrix »

Morska voda je čudo!
Na moru niti imaš peruti,niti sinusi bole ,niti bubuljice iskaču, niti se meni javlja prokleti crveni osip koji imam redovno pa kremama saniram.Onih par dana godišnje more čovjeka izliječi više nego 10 godina lijekova.
Vingo

Post by Vingo »

lily0001 wrote:ma znam ja nas narod je uvijek bio cist, i u ratu smo odrzavali higijenu sa minimalnim kolicinama vode nego sam ti samo htjela skrenuti paznju na neke hemijske sastojke u deterdzentima posebno u omeksivacima za ves i u dezodoransima. Nisam hemicar ali netko je postavio post o "sodium laureth sulfate" ima ga u vecini sampona za kosu i meni iritira kozu, dobijem perut, akne a i sinusi se zacepe. Obrati paznju na hemijske sastojke sminke, i svega i svacega sto upotrebljavas za cicsenje stana i za svoju higijenu.
Sve naj
Jel to sastojak koji izaziva alergije?
lily0001

Post by lily0001 »

kazem nisam hemicar ali iskustvo me naucilo da svaki sampon, sapun,dezodorans ili krema koja ima ovaj sastojak meni izaziva nepozeljne reakcije. Stavi na Google pa ces pronaci dosta informacija o SLS
Tandzika

Post by Tandzika »

*Bem ti sinuse i ko ih stvori!!!!

Citav zivot se patim sa njima. A nije sto su sinusi kao zacepljenje supljinja, upale itd. nego ja posljedicom toga obavezno dobijem sinusni migrenu. Ne dao dragi Bog nikom! Taj se bol ne moze ukloniti. I probala svakojake trave i Oman, i operacija i akumpuktura, i lijekovi i antibiotici, i morska voda (jos je ona ponajbolja za obacivanje sekreta iz sinusa, ali se migrene opet vracaju) I tako se patim sa istim simptomima i istom odvratnom bolesti od svoje sedme godine. Za mene lijeka nema!!
Nisam ja pesimista, ali mi ovo zivot unisti! :D
medda

Post by medda »

Joooojj Tandzika, znam o cemu pricas.
Meni su prije mjesec dana dali tablete protiv migrene jer sumnjaju da mi je kombinacija sinusa i migrene.
Jer se bolovi javljaju u napadima. Pa to je da lupas glavom od zid.
Prvo mi je bilo cudno da je kombinacija. Reko ova doktorica ne zna sta ce sa mnom pa haj da isproba.
Al eto vidim da ima vise ljudi.
Dala mi je tablete koje se istope na jeziku kad osjetis da ce te zaboljeti. Zovu se Maxalt. Ali mi ne pomazu bas efektivno. Veoma su jake i sve mi utrne osim naravno bola oko oka. Za 2 sedmice idem neurologu da utvrdi da li je migrena i sta ce se dalje.
Sta ti koristis? Imas li neke lijekove koje umire bolove?
medda

Post by medda »

I znam da stres pogorsava situaciju. Imala sam i prije problema ali mi nikad nije bilo kao ove godine. A sve zbog jebenog diplomskog i usrane komisije koja me pegla.
Izvinjavam se na vulgarnosti ali su mi se popeli na glavu i nosam njihovih zajednickih 300 kg. Jes da ih ima petorica al su katili suhi ko grane.
Lace

Post by Lace »

meni se evo prvi put u zivotu desilo...juce :-?

mislila sam da mi zub otice...a upalio se onaj ispod jagodicne kosti...povremeno bol kao da me neko udario.. glavobolja, temperatura, malaksalost...dobila sam antibiotike i kupit cu neke kapi il tako nesto pa cemo vidjeti :-?
Tandzika

Post by Tandzika »

medda wrote:Joooojj Tandzika, znam o cemu pricas.
Meni su prije mjesec dana dali tablete protiv migrene jer sumnjaju da mi je kombinacija sinusa i migrene.
Jer se bolovi javljaju u napadima. Pa to je da lupas glavom od zid.
Prvo mi je bilo cudno da je kombinacija. Reko ova doktorica ne zna sta ce sa mnom pa haj da isproba.
Al eto vidim da ima vise ljudi.
Dala mi je tablete koje se istope na jeziku kad osjetis da ce te zaboljeti. Zovu se Maxalt. Ali mi ne pomazu bas efektivno. Veoma su jake i sve mi utrne osim naravno bola oko oka. Za 2 sedmice idem neurologu da utvrdi da li je migrena i sta ce se dalje.
Sta ti koristis? Imas li neke lijekove koje umire bolove?
Ja te migrene, kazem ti, imam od sedme godine. E sada, ja nisam cula za taj Maxalt, ali mislim da je kao Rizatriptan (ne zivim u BIH). Meni doktor nije prepisao tablete protiv migrene, zbog mogucih komplikacija u mijesanju istih sa antibioticima i protiv alerganata (lijekova za sinuse). I znam da stres (meni i fakultet i posao i milion drugih stvari, pogotvo depresijaako je prisutna :D) pogorsava te migrene, prvo osjetim pritisak i neugodnost kao u nekoj slijezdi negdje u potiljku, i onda mi se zacepi desna nozdrva i tako dobijem migrenu i bol oko oka i ta strana lica ne prestaje da boli citav dan. Osjetljiva na svjetlo na jake zvukove, muka mi je, povracam. Uzmem po 10-12 tableta protov bolova taj dan, ali bol ne ublazuje (a ne mozes da lezis i da spavas citav dan). Nekako sam se sada utrenirala, da cim osjetim i najblaze zapusenje nozdrve ili najblazi bol u potilju popijem odjednom 3-4 tablete protiv bolova (ovdje je to Excedrin ili Aleve, kod vas je najbolji za to Aulin u prasku, jer je meni pomogao ovo ljeto kada sam bila tamo). Ali sta da ti kazem, valjda smo osudjene da se patimo tako citav zivot. I ja Boga molim svaki dan da me iscjeli, ali i on me nekako ne slusa. :D:D
Mila 1985

#41 antibiotici

Post by Mila 1985 »

Ej, ja isto patim od malena od sinusa i evo bas sam se ovog trenutka oporavila od upale. Meni u Nizozemskoj daju Doxycycline, to je kao vrsta antibiotica specijalna za upale sinusa. Moram reci da pomogne da naj gora upala nestane. Medutim, sinusi su jos uvjek osjetljivi i treba malo da se upale...i da istina je da ova klima ne pomaze...

Tako sam isto primjetila da alkohol i cigarete iritiraju sinuse i tako isto mlijecni proizvodi. Mlijeko pretvara slajm.

Pitanje: jer ste i vi malo pa malo bolesni u isto vrijeme kad se sinusi upale. Bas ono da neizlazis par dana iz kuce?
encian

Post by encian »

ma ti alergijski sinusitii su uglavnom posljedica sterilizacije djece. zato svoju djecu pustite da se igraju sa zemljom i da stavljaju ruke u usta. ja ovo ozbiljno.

@beatrix: sta si bona radila sa maticnom mlijeci??? jaaaako me zanima. to je super stvar ali cula sam i da je otrovna u velikim kolicinama, pa pazljivo sta god.

@medda: sto se planina tice, planinar sam i nijedan od planinara nema problema sa sinusima (osim onih alergijskih, ali oni su svi redom krenuli ici po planinama kao odrasli). mama je mog prijatelja odvela u split nekada davno na onu djeciju kliniku zbog smetnji sa disanjem. a doktor nju lijepo vratio kuci, rekao joj "zeno vodi dijete na bjelasnicu kad vec imas priliku". i ona dosla kuci, upisala mi havera u skijaski klub . . . ostalo je rapsodija :D
Ontario_layde

#43 sinusi

Post by Ontario_layde »

:( vozdrica svima po prvi put sam na ovom forumu.Isto kao i mnogi ovdje imam problema sa sinusima,ako moze samo jedno pitanje.Da li vas bole kosti tj zglobovi,mene ubise :sad: .Unaprijed hvala
lily0001

Post by lily0001 »

ako si u Ontariju vec onda ti je lako..... skokni do prve indijske prodavnice a ima i u drugim i kupi TURMERIC powder. Inace se koristi u ishrani kao zacin a medicina ga prepoznaje kao prirodni antibiotik. Ugrij casu mlijeka, koliko mozes vrelo i stavi jednu cajnu kasicicu turmerika. Dobro promjesaj i popij. Nije ukusno i ima jarku narandzastu boju. Casu odmah operi i sve ostalo jer ce poprimiti tu boju i ne moze se oprati. Zube nemoj prati odmah jer ce ti cetkica ostati zuto-narandzasta. Malo sacekaj i ustvari zubi ce ti biti bjelji.
Za vise informacija o turmeriku tu je uvijek google.
Za zglobove i kosti uzmi vitamine GS sa SAM, malo su skupi ali pomazu. Nego probaj jednu sedmicu turmerik i po jedan centimetar svjezeg gingera(isjeckaj i pomjesaj u salatu) cudo radi od zglobova. Za vitamine ipak konsultuj ljekara.
medda

Post by medda »

@medda: sto se planina tice, planinar sam i nijedan od planinara nema problema sa sinusima (osim onih alergijskih, ali oni su svi redom krenuli ici po planinama kao odrasli). mama je mog prijatelja odvela u split nekada davno na onu djeciju kliniku zbog smetnji sa disanjem. a doktor nju lijepo vratio kuci, rekao joj "zeno vodi dijete na bjelasnicu kad vec imas priliku". i ona dosla kuci, upisala mi havera u skijaski klub . . . ostalo je rapsodija Very Happy
ebga kad zivim u Nizozemskoj, pa ako je vedro vidim Njemacku na 100km :-)
Nigdje kamena, kamoli blagog nagiba
Ontario_layde

Post by Ontario_layde »

:) lily zaista ti puno,puno hvala kupicu to obavezno da probam sutra odma.Srce si pa javim jell pomoglo
Eshek

Post by Eshek »

Moj stari je imao hroničnu upalu sinusa. Godinama pravi običnu slanu otopinu i 1 dnevno ispire sa njom nos i grlo. Ne sjećam se kad je zadnji put imao upalu sinusa.

Dakle, oko 3 velike kašike u 1/2 vode, razmutiti, malo nasuti u šaku, uvući kroz nos i ispljunuti.
Prva 2-3 puta je gadno, ali poslije toga uopšte ne smeta.

Inhalacija je veoma efikasna, ali je većini ljudi mrsko da se peglaju s tim. Para razbija i razmekša gnoj u sinusima (kojeg ima napretek i koji vrši pritisak na kosti, što i jeste uzrok bola), poslije čega dolazi do curenja gnoja iz sinusa i smanjenja pritiska i bolova.

Kome je mrsko zahebavati se inhalatorima i raznim metodama, iz iskustva mogu preporučiti NARGILU. Nije naročito skupa, ugodno je koristiti, a ima sličana efekt inhalatorima.
medda

Post by medda »

Para toplotom siri kanale oko oka pa tako gnoj i ostali bakraci cure. Meni pomaze i najefikasnije je bilo kad sam saznala da se u vrelu vodu stavi sirceta od jabuka. To otvara lobanju...kad udahnes mislis da ce ti glava eksplodirati...gadno je ali pomaze!
luksica

Post by luksica »

Poznat vam je osjećaj punine u licu, pritisak iza očiju, otežano disanje kroz nos, neugodan miris u nosu, otjecanje stražnjeg dijela sluzi iz stražnjeg dijela nosa u grlo. Ako ne, vi ste pravi sretnik. Ako da vi ste samo broj u mnoštu ljudi koji imaju sinusitis.
Sinusitis je upala sinusa. Javlja se kada se epitel koji prekriva sinuse upali i nateče, te izaziva pritisak, bol i začepljenje sinusa. Cilj liječenja bi trebao biti otvaranje sinusa.
Dobra i zdrava prehrana, koja sadrži voće i sirovo zeleno povrće može pomoći otvaranju sinusa, ali i prevenciji nastanka upale. Također su vrlo korisni vitamini A i C.
Vitamin A se nalazi u naranči, te žutom povrću, punomasnom mlijeku, vrhnju, maslacu…
Vitamin C se nalazi u citričnom voću, šipku, brokulama, rajčicama, paprikama…
Važno je također, piti mnogo tekućine, najbolje čaja.
Stari ljekoviti recept za odčepljene sinusa je para. Udišite paru iz smjese vode i šalice čaja. Dodate li u vodu nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa vrlo je vjerojatno da će vam se nos odčepiti.
Upalu sinusa ćete spriječiti izbjegavate li propuhe i sjedenje kod otvorenih prozora. Klima također utječe na začepljenje sinusa.
Ontario_layde

Post by Ontario_layde »

:( moja luksice mene ubijaju ima vec dvije god.,cak su mi izvadili krajnike prosle god. mislili su da je do njih.Kad ono jok, skontali su na kraju da je do sinusa.Al evo poslusala sam par savjeta forumasha i pomaze fakat :) malo mi je lakse.Mada najvise me raduje proljece koje dolazi,jer tada mi je dosta lakse,a operacija ne dolazi u obzir.Sta cu kad sam mish :roll: pusica velika za tebe miss u bona
Post Reply