SINTORI-OMA

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

kiseljak

Post by kiseljak »

za državu i grad nije baš ništa pola 500 000 km,jer od te love nebi nikome pomogli kad bi se rasporedilo na svu sirotinju,a ovako ce se pomoci mnogim zivotinjama da prežive i da ne umiru u mukama.
karlita

Post by karlita »

Izvini ali ako ti tako razmisljas, a drzava ima princip djelovanja kakav ima onda apsolutno nemamo o cemu raspravljat, u Sarajevu zivi oko
500 000ljudi, ako bi svako dao samo marku!!!to bi se moglo uraditi! samo marku...
Kazes da ne bi mogao dati novac kad vidis sirotinju u nasem gradu, izvini ja ne mogu reci da je covjek=zivotinja, ali mene patnja covjeka boli isto tako kad vidim zivotinju koja se pati..a to uopste ne znaci da mi nije stalo do ljudi, izvini ali sistem djelovanja naseg svijeta je kad vidis covjeka koji se pati kako god uvijek se neko nadje da pomogne, znam to po svojoj majci koja je davala posljednju kintu iz dzepa, nosila kolace prosjacima itd itd
a znas sta se desi kad vidis zivotinju koja se pati, stene, mace malo?ajde vec ce ga neko uzeti, i onda tako imas rijeku ljudi ciji ce nasljednici ˝vec nesto uraditi˝a niko ne radi nista..
po tvojoj logici dok se ne sredi socijalni status nasih ljudi za brigu o zivotinjama nema mjesta? e pa izvini ali nikad se necu sloziti s time, jer moja familija je u ratu skuljala pse s ulice i u mojoj kuci su spavali ljudi koji nisu imali gdje a koje je moja familija znala onoliko koliko ja znam tebe, zato me niko ziv na ovom forumu ili bilo gdje ne moze ubijediti da se te dvije stvari kose, da stvaraju kontradikciju, paradoks kako god hoces...jer svoj zivot provodim uvjeravajuci se u suprotno...
Cober

#28 Re: sintorima

Post by Cober »

Bajko wrote:zna li neko koliko se mjesečno iz budžeta izdvaja za taj ebeni šinteraj?? i da li je neko, iz SOS-a možda, pokušavao stupiti u kontakt s nekim šefom šinteraja (blago njemu na ovom radnom mjestu)?? ima li ikakve mogućnosti da se skrene neki dio sredstava u izgradnju doma za napuštene životinje???

:roll:
Iz budžeta Kantona Sarajevo za 2007 godinu izdvojeno je 500.000 KM a iz budžeta Grada još dodatnih 50.000 KM za okrutno ubijanje.

UG SOS od svog osnivanja 1998, a i par godina prije intenzivno vodi borbu na svim poljima, pa su između toga tako i brojni kontakti sa svim zakonodavnim i izvršnim strukturama, znači veoma brojni i sa interajom. Na sprječavanju toga što rade, legalnim mjerama, donacijama za humano hvatanje i uspavljivanje, praćenju i fotografisanju istih po gradskim ulicama u nekorištenju onoga što su dobili da se izbjegne okrutnost, dovođenju svjetskih organizacija i prezentaciji okrutnosi u potupanju kantona Sa i šinteraja, otkupu brojnih pasa iz šinteraja, silnim hirurškim operacijama, brojnim TV emisijama, emisujama tipa talk show uz prisustvo predstavnika šinteraja gdje je medijski uspjeh ogroman, a činjenice, dokazi i fotografioje stravičan šamar za naše sugađane, kanton i šinteraj, itd, itd, elem jako puno toga.

I dalje nedovoljno.
Bajko

Post by Bajko »

cober, hvala na odgovoru!

gledala sam sinoc emisiju na FTV-u upravo sa ovom temom, nije mjesto, ali koncept kompletne emisije zajedno sa voditeljom je katastrofalan, tema o problemu napuštenih životinja je totalno marginalizirana, pogotovo od strane gdina Grahovca koji uopšte ne znam šta je tamo radio, totalno izgubljen i nezainteresovan ...

znači 500.000 KM godišnje za ubijanje :x
jutros je baš pored mene prošao onaj šintorski kombi i čulo se lajanje pasa iz njega :( :( :( pretužno ...
postoji li bilo ko u kantonu ko bi mogao pomoći da se dio sredstava skrene na izgradnju azila? imamo li konkretna imena, koga treba lobirati??
cober, ako bilo kako mi možemo pomoći, molim te reci nam ...

@abu feed: slažem se da ima sirotinje kod nas, ali ne mogu da shvatim tvoje razmišljanje da nikada nebi mogao da daš novac da pomogneš izgradnju azila za životninje jer po tebi ljudi imaju prednost??? mislim, onda se automatski postavlja pitanje da ima još jadnijih od jadnih (u africi nemaju vode za piće) pa zašto bi dao ovom ovdje što kopa po kanti a nebi dao prije onom u africi :? pa sve su to ljudi zar ne?
ja polazim samo od toga da su ljudi barem djelimično sami odgovorni za to što im se dešava, znači ne može mi niko reći da se ne može zaraditi koji dinar pa makar čistio ulicu ... bitna je volja koje često nema :roll:
Cober

Post by Cober »

Bajko wrote:cober, hvala na odgovoru!

znači 500.000 KM godišnje za ubijanje :x

jutros je baš pored mene prošao onaj šintorski kombi i čulo se lajanje pasa iz njega :( :( :( pretužno ...

postoji li bilo ko u kantonu ko bi mogao pomoći da se dio sredstava skrene na izgradnju azila? imamo li konkretna imena, koga treba lobirati??
cober, ako bilo kako mi možemo pomoći, molim te reci nam ...
500.000 od Kantona + 50.000 od Grada Sarajeva za stravično ubijanje. Sramota.

Lobirati se može na sve strane, prvenstveno u politici, a ona dosta zavisi i od glasnog glasa javnosti ako ga ima. Uspijevali smo često putem naših odgovornioh viječnika inicirati taj problem na raznim nivoima, od općina u KS, preko Gradske vlade do parlamenta, međutim sve te inicijative su uglavnom ostajale bez pravog odgovora i namjerno ostavljane sa strane. Ja sam svojevremeno uspio na ime SOS-a izganjanti lokaciju za azil koja je uvrštena u Regulacioni plan Betanija, prvenstveno razumijevanjem, dobrom voljom a u prvom planu stručnošću i razumijevanju problematike za grad Sarajevo tadašnjeg a i sadašnjeg direktora Zavoda za urbanističko planiranje grada Sarajeva Gosp. Saida Jamakovića kome dugujemo ogromnu zahvalnost za takav potez, kao i cijelom Zavodu za ubano planiranje. Ja sam ovdje u Sarajevu radio projekat azila, a onda nam se pridružila kolegica iz Beča kojoj dugujemo zahvalnost jer je po uzoru na Bečki azil uradila fantastičan projekat Sarajevskog azila, koga smo onda ovdje u potpunosti prilagodili zakonskoj iprostornoj regulativi i verifikovali, te dobili kvalitetnu projektnu dokumentaciju. Na osnovu projekta i RP sa predviđenim azilom, SOS je uz projekat dobio i pravosnažnu urbanističku saglasnost za azil... Sada je trebalo prikupiti znatna novčana sredstva, čini mi se oko 600.000 KM. Treba li napominjati postojanje operacionih blokova, namjenski i ODGOVARAJUĆI smještaj po svim svjetskim normama i više, uz dovoljno otvorenog prostora, groblje, karantenu, a sve dodatno osmišljeno mogućnostima edukativnog i volonterskog karaktera putem organizovanih posjeta djece i škola, roditelja sa djecom kada dođu u jedan uređenm uredan i čist azil u prirodi i dodatno uživaju u druženju i zadovoljstvu koje proističe iz brioge o psićima. Uz to je išao i program sterilizacije, financiran i besplatno provođen od strane svjetskih veterinara kao pomoć gradu Sarajevu za ljepšu budućnost. (Svakome NORMALNOM je jasno da nema šanse za sretno odrastanje naše djece i formiranje u normalne osobe uz ovakvu mržnju i okrztnosti prema životinjama.)

Nažalost, a na inicijativu Ljubiše Markovića, tadašnjeg načelnika Općine Centar, koji ni u snu nije mogao zamisliti "paščad" u okviru izrade RP Betanije, organizovano smo PREVARENI smo od strane tadašnjeg gradonačelnika Hamamdžića, nažalost po vokaciji veterinara. Na sastanku, na koji su nas pozvali, i uz prisustvo relevantnih osoba poput Zlatka Petrovića, gradonačelnika Hamamdžića, tadašnjeg pomoćnika gradonačelnika za urbanizam Sabahudina Pelje, samog Gospodina Saida Jamakovića itd. ponuđene su nam tri zamjenske lokacije koje nisu apsolutno odgovarajuće, ne za nas, nego po zakonskoj regulativi. Prva lokacija je bila vodozaštitna zona, druga vlasništvo Ministarstva odbrane, a treća u blizini privatnih kuća. Po zakonu, u poluprečniku od 400 m od azila ne smije biti stambenih ni drugih objekata, znači 800 m. Gosp. Said Jamaković, kao arhitekta i direktor zavoda za urbanizam je u startu komentarisao neizvodljivost i neprihvatljivost ponuđenih rješenja. Međutim, taj sastanak na kojem smo prisustvovali, a sa kojega nikada nismo dobili nikakav zvanični dokument niti zapisnik, poslužio je tadašnjoj kliki valadajučih lopova kao izgovor za izmjenu usvojenog regulacionog plana nekim svojim kanalima i pored izdate Urbanističke saglasnosti.

To je ukratko prava istina.

Javi se u SOS i možeš pomoći u mnogim stvarima, od volontiranja, preko političkog lobiranja ili lobiranja javnosti, do samog rada na zakonima ili pojedinačnim slučajevima i puno toga. Pravnici, političari, računovođe, kompjuteraši, volonteri voljni da prošetaju, počiste boksove ili nahrane pse, SVE TO OVIM PSIĆIMA TREBA.
Pasiflora

Post by Pasiflora »

Evo link emisije "Uzivo" za sve one koji sinoc nisu gledali:

http://www.rtvfbih.ba/loc/

Dakle, mislim da je osnovno da svi mi koji imamo mogucnosti lobiramo za donosenje Zakona o zastiti zivotinja.
Prvi put cujem za projekat o kojem je gospodja Ivanisevic - Beran pricala. Iako je Regulacioni plan promijenjen, ja se iskreno nadam da ce se prije ili kasnije iznaci mogucnost da se ova GENIJALNA ideja realizira. Hajmo ljudi, svak u okviru svojih mogucnosti lobirati i pokusati ponovo atualizirati ideju za azil i pratece objekte.
Bajko

Post by Bajko »

:(
istina je nimalo ohrabrujuća ...
lijepo da sada imamo golf terene na betaniji :roll:

hm sada imamo novu gradonačelnicu, možda se sa njom može ponovno razgovarati na ovu temu? ne mogu da vjerujem da bilo gdje u okviru kantona sarajevo ne može da se nađe potrebna kvadratura za izgradnju azila ... vjerovatno može ali to nikome nije prioritet ...
mislim da nebi bilo loše napraviti i neki prilog koji bi išao na TV-u (eventualno bih imala osobe koje bi se uključile u ovakav projekat), upravo da se pokažu užašavajuće slike iz kafilerije, psi na ulici, i sve te slike koje vi imate ... mislim da se jedino tako može pokrenuti glas šire javnosti ...

hvala na pozivu, svakako ću se javiti u SOS :)
sofi

Post by sofi »

Pročitah sad temu od početka...Drago mi zbog Ome, a žao zbog svih ostalih..
Svjesna sam da je otvorena i tema Skandali u Tz, ali biću kratka...
Htjela bih vam skrenuti pažnju na činjenicu da imate čika Velju i ostale SOS-ovce...Cijenite to, pomažite im, čistite, perite boksove, hranite pse...šta god da uradite od velike je pomoći. Jučer me zove prijateljica, našla štene od mjesec dana na ulici..Rasplakala se i donijela ga kući. KOd nje je već tri dana, a ona ima ljubomornog psa i ne može ostati kod nje. A sad razlika između Tz i SA: Mi tog psa nemamo gdje odnijeti. U azil se više ne primaju psi, mada i da ge prime sigurno će još više patiti u azilu gladan, žedan...Ja sam joj rekla da znam samo jednog čovjeka u BiH ( Velimira I.) koji bi sigurno pomogao, ali da je on u Sa i da i samo SOS udruženje jedva opstaje, čuva pse po stanovima... Ne znam šta će biti s malim :(, nije mi se više javila... Užas jedan, a osjećaš se bespomoćno! Može ga samo vratiti na ulicu da umre od gladi ili da ga pregazi auto..a može još zvati šintore...:( Ništa više :(
Alica

Post by Alica »

DRaga Sofi, pa neka ga pokusa donijeti u Sa..ili jos bolje..iduce subote ce biti udomljavanje pasa u Sarajevu pa neka pokusa da ga donese ovamo. Udomljavanje ce biti ispred bivse robne kuce, kod fontane...ne gubite nadu. nayovi je i dajte organiyujte se da dodjete ovamo pa cemo dalje vidjeti...jeste eska situacija u SOS ali pomoci se moze...javi nam sta je bilo....
VeljaPas

#35 Re: sintorima

Post by VeljaPas »

mIRCerka wrote:
sheilak wrote:Trenutno jesmo nerealni. Ali ljudi evoluiraju i duhom i svijescu Jednog dana, ako Bog da, svi cemo shvatiti da drugom bicu ne smijemo nanijeti zlo. Ali promjenu moramo potaknuti prvo u nama samima i u nasoj okolini. Pa nastojanja da i drugi razumiju, da pokusaju osjetiti, nikad nisu na odmet.
iako smo svi nerealni, opet malo cudno izgleda slijedece

DABOGDA U NAJGORIM MUKAMA UMIRAO SINTOR KOJI JE UHVATIO CUKU TOG I TOG I NA SMRT GA UDAVIO.

Razumijemo svi poruku, ali ispade ono kao mi se borimo protiv necega sto zelimo drugima :roll:

moracemo skupiti sve informacije koje imamo o sinterajima i tom poslu, kao i odakle se finansiraju itd itd... pa cemo onda udarit kako treba...
ovako samo pisamo uz vjetar...

mIRCerka

sa sintorima je stvar jasna.oni za metodu ubijanja dobijaju od kantonalne vlade 500.000 KM i od ove godine od gradskog vijeca jos 50.000KM, plus prihode koje sami ostvare od odkupa i prodaje uhvacenih pasa.
1999 SOS im je omogucio RSPCA trenere i opremu vrijednu 15.000 gbp.
imali smo sa njima dogovor i u tom vremenu smo od njih spasili preko 200 pasa. no ubzo su se predomislili iopet nam uveli otkup.
zahvaljujuci permanentnom pritisku opet smo ih primorali da gradjani mogu gratis usvojiti psa iz sintoraja.
sad je do gradjana da se odluce ili ce kupovati ljubimce ili spasavati zivote a ujedno imati i ljubimce.
Alica

Post by Alica »

Svijest gradjana se mora promijeniti...ali kako to uraditi..pa okruzeni smo seljacinama, kretenima, idiotima koji ni svoje dijete ne znaju odgajati kako treba a ne psa/zivotinju da paze. Pogledajte oko sebe..ovdje je vazno da su rasni psi, da je sto skuplji i to je to..u stvari, neko zaradjuju na djeci a neko na psima..
Ovdje ljudi kada vide lutalicu bjeze, sklanjaju se jer je jadno stvorenje prljavo, gladno i usamljeno...kazu pas ugrizao i to...ali cekajte malo, nitko ne spominje rasne pse koji su izgrizli djecu, pitbulove koji su jadni dresirani da ubiju, rotvajlere koji djetetu pola lica otkinu..o tome niko ne govori jer su to pobogu rasni psi....sve se lomi na jadnom izgladnjelom psu koji nije vakcinisan, koji je prepusten sam sebi...
I onda sta se desava, ljudi zovu sintore jer oni se kao boje..pa j...joooooooojjj eto opet pocinjem da psujem, pa nahrani to jadno stvorenje..PAS NE UJEDA BEZ RAZLGOGA, BEZ DA NIJE UPLASEN, ISPROVOCIRAN...ljudi se ne znaju ponasati sa psima..ne znaju prici psu..ali zato sintori, nepismene budale stoje na usluzi takvih kretena...
Last edited by Alica on 30/04/2007 12:57, edited 2 times in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Alica wrote:Svijest gradjana se mora promijeniti...ali kako to uraditi..pa okruzeni smo seljacinama, kretenima, idiotima koji ni svoje dijete ne zna da odgaja kako treba a ne psa/zivotinju da pazi. Pogledajte oko sebe..ovdje je vazni da su rasni psi, da je sto skuplji i to je to..u stavri, zaradjuju na param..neki zaradjuju na djeci a neki na psima...
Ovdje ljudi kada vide lutalicu bjeze, sklanjaju se jer je dano stvorenje prljavo, gladno i usamljeno...kazu pas ugrizao i to...ali cekajte malo, nitko ne spominje rasne pse koji su izgrizli djecu, pitbulove koji su ajdni dresirani da ubiju, rotvajlere koji djetetu pola lica otkinu..o tome niko ne govori jer su to pobogu rasni psi....sve se lomi na jadnom izgladnjelom psu koji nije vakcinisan, koji je prepusten sam sebi...
Potrebno je otkloniti uzrok, pa onda nece biti potrebe da se rjesavaju ni posljedice. Svi mi znamo kada i kako nastaju lutalice...
Alica

Post by Alica »

PA NARAVNO...LJUDI UZMU STENE ZATO STO IM JE RAZMAZENO DERISTE U PLACU DOSLO I SKAKALO PO GLAVI..i onda, dijetetu postaje dosadno, roditelji naravno nemaju vremena za dijete a kamoli za psa..i onda se taj divni kucni ljubimac izbaci na ulicu...slucaj 2: izadje vani sa kerusom, ona u tjeranju, zaskoci je neki muzijak (rasni ili ne) ona osteni male a gazde lijepo to opet na ulicu; slucaj 3: PSI SE UBIJAJU UMJESTO DA SE RADI KASTRACIJA I TADA NECE BITI TOLIKO LUTALICA..TADA CE SE POD KONTROLU STAVITI PSI LUTALICE I KOCENJE NOVIH!!!!

DA MNOGO JE RAZLOGA ZASTO NASTAJU PSI LUTALICE. NAJLAKSE JE ZOVNUTI SINTORA I POBITI PSE...ALI IMALI SU EDUKACIJU, IMALI SU SANSU DA NAUCE KAKO SPRIJECITI PREKOMJERNO KOCENJE PASA LUTALICA...ALI NE, SAMO SU PARE VAZNE..VAZNO JE KOLIKO CE KRETEN DOBITI ZA SVAKOG UBIJENOG PSA..A TO STO DJECA TO SVE GLEDAJU, E TO NIJE BITNO!!!!

ALI ONI NE UBIJAJU SAMO PSE LUTALICE. NEDAVNO JE BIO SLUCAJ, MISLIM DA GA MNOGI VEC ZNAJU, DA SU USLI U DVORISTE I OD DJEVOJCICE UZELI PSA I PRED NJOM GA UBILI...DA ULAZE U DVORISTA LJUDI I SA LANACA SKIDAJU PSE I UBIJAJU..PA DAJ SAD TI MENI KAZI DA LI IKO TO PRIJAVLJUJE..DA LI JE ITKO PODNIO TUZBU PROTIV KRETENA...

eto, opet sam se naljutila i iznervirala...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Alica wrote:PA NARAVNO...LJUDI UZMU STENE ZATO STO IM JE RAZMAZENO DERISTE U PLACU DOSLO I SKAKALO PO GLAVI..i onda, dijetetu postaje dosadno, roditelji naravno nemaju vremena za dijete a kamoli za psa..i onda se taj divni kucni ljubimac izbaci na ulicu...slucaj 2: izadje vani sa kerusom, ona u tjeranju, zaskoci je neki muzijak (rasni ili ne) ona osteni male a gazde lijepo to opet na ulicu; slucaj 3: PSI SE UBIJAJU UMJESTO DA SE RADI KASTRACIJA I TADA NECE BITI TOLIKO LUTALICA..TADA CE SE POD KONTROLU STAVITI PSI LUTALICE I KOCENJE NOVIH!!!!

DA MNOGO JE RAZLOGA ZASTO NASTAJU PSI LUTALICE. NAJLAKSE JE ZOVNUTI SINTORA I POBITI PSE...ALI IMALI SU EDUKACIJU, IMALI SU SANSU DA NAUCE KAKO SPRIJECITI PREKOMJERNO KOCENJE PASA LUTALICA...ALI NE, SAMO SU PARE VAZNE..VAZNO JE KOLIKO CE KRETEN DOBITI ZA SVAKOG UBIJENOG PSA..A TO STO DJECA TO SVE GLEDAJU, E TO NIJE BITNO!!!!

ALI ONI NE UBIJAJU SAMO PSE LUTALICE. NEDAVNO JE BIO SLUCAJ, MISLIM DA GA MNOGI VEC ZNAJU, DA SU USLI U DVORISTE I OD DJEVOJCICE UZELI PSA I PRED NJOM GA UBILI...DA ULAZE U DVORISTA LJUDI I SA LANACA SKIDAJU PSE I UBIJAJU..PA DAJ SAD TI MENI KAZI DA LI IKO TO PRIJAVLJUJE..DA LI JE ITKO PODNIO TUZBU PROTIV KRETENA...

Nije mi bila namjera da te nanerviram, i svjestan sam svega sto si pisala isto kao i ti.

Recimo, znam slucajeve gdje vlasnik izvede muzijaka, on namirise zenku u tjeranju, a i sam je naelektrisan, fino ga vlasnik pusti da odceifi, i na kraju sretan gazda, sretan pas, a ta zenka ostane na cesti i rodi nove male lutalice, a vlasniku ne pada na pamet ni da ih proba udomiti, nego lijepo zovne sintore i rijesi problem na taj nacin.

Znaci, treba krenuti od ljudi koji drze pse, a prije svega od uzgajivaca, te kontrolisati ko kako i sta uzgaja te kome i na koji nacin prodaje, kao i sta se radi s tim psima. Juce sam prisustvovao pravo neprijatnoj situaicji: djevojka dzogira, a za njom trci zenka pita, bez brnjice i povodca... I tu nastaje vriska, prolaznici skacu u stranu, zenka ih ni ne gleda, vlasnica se nervira i psuje ljude koji nemaju razumjevanje... A pogledaj recimo sta Hrvatski zakon kaze o tim rasama.

S druge strane, ni s jednim psomrscem nisam nikada imao problema a imao sam sa penzionerima koji imaju portable pse i smatraju da su s njima kupili i Vilsonovo, i komplet grad, i pravo na isti...

Znaci, ako covjek nije edukovan i spreman na drzanje zivotinje, ako psihicki nije zreo za sebe da se brine a kamo li za zivotinju, a nakon toga i finansijski - takvom ne dopustati drzanje i nabavku iste. Psihopata ce od zivotinje napraviti psihopatu koja ce sutra ubiti necije dijete, dok ce neko ko misli da ce mu biti dovoljno ono sto ostane od rucka da nahrani rota od 60kg tog istog rota istjerati na ulicu jer ga nece moci hraniti... A oni treci ce postupiti sa psom kao sa igrackom - izigrati se i odbaciti ga.
Alica

Post by Alica »

_BosanaC wrote:
Alica wrote:PA NARAVNO...LJUDI UZMU STENE ZATO STO IM JE RAZMAZENO DERISTE U PLACU DOSLO I SKAKALO PO GLAVI..i onda, dijetetu postaje dosadno, roditelji naravno nemaju vremena za dijete a kamoli za psa..i onda se taj divni kucni ljubimac izbaci na ulicu...slucaj 2: izadje vani sa kerusom, ona u tjeranju, zaskoci je neki muzijak (rasni ili ne) ona osteni male a gazde lijepo to opet na ulicu; slucaj 3: PSI SE UBIJAJU UMJESTO DA SE RADI KASTRACIJA I TADA NECE BITI TOLIKO LUTALICA..TADA CE SE POD KONTROLU STAVITI PSI LUTALICE I KOCENJE NOVIH!!!!

Nije mi bila namjera da te nanerviram, i svjestan sam svega sto si pisala isto kao i ti.
Nisi me ti iznervirao vec kompletna situacija...nerviraju me ljudi kojis e ponasaju bas tako kao ta djevojka, ili kao sto si spomenuo za tog muzijaka...

PAS JE ODGOVORNOST, ISTO KAO I DIJETE, MOZDA CAK I VECA JER PAS NE GOVORI NITI MOZA RECI STA GA MUCI I STA GA BOLI...Vlasnici pasa se bahato ponasaju prema svojim ''naj prijateljima''...ljudi, sebe imaju pravo nazvati ljubitelj pasa, a mnogi, koje ja na moju zalost licn poznajem, su zvali sintore zato sto je neki gladni i smrznuti pas usao u ulaz i njna fifica ili bombica ne moze da prodje jer ce dobiti buve...ili tome slicno...

Ljudi se ne znaju ponasati..postoji zakon o drzanju pasa na ulici...ali ne, ta glupaca misli da je ona vazna jer ona dzogira Vilsonovim..pa imala sam i ja Labradorku (i jos prije 3 psa) koja je naucena da uz nogu ide..iako su labradori rasa kojoj nije potrebna brnjica i to, ipak ona to ima i zna se gdje moze ici opustena sa lanca a gnde ne moze...

Pas je OGLEDALO SVOG GAZDE!!!
bauhaus

Post by bauhaus »

ne znam kakve su ovo metode hvatanja pasa,ovo je neshvatljivo da postoji u evropi.ovo je problem u drustvu i zakonima i na tome se mora sistemaski raditi.i mi ,tj. moja majka u sarajevu imamo psa,uzeli ga sa ulice kod "Bujruma" sa mjesec dana.Kod majke je 7 godina,ma to je takva pametnica i toplo stvorenje,postala je pravi clan familije.
Ja sam u Austriji,znam da postoje nakakvi zakoni o zastiti zivotinja itd.,ali je svijest ljudi iznad zakona.Na tome se treba jos puno raditi kod nas,a za ovaj tim koji se bori za zastitu zovitinja bih dao prilog a ako treba i ostalu vrstu pomocu odavde iz Salzburg-a.
Alica

Post by Alica »

bauhaus wrote:ne znam kakve su ovo metode hvatanja pasa,ovo je neshvatljivo da postoji u evropi.ovo je problem u drustvu i zakonima i na tome se mora sistemaski raditi.i mi ,tj. moja majka u sarajevu imamo psa,uzeli ga sa ulice kod "Bujruma" sa mjesec dana.Kod majke je 7 godina,ma to je takva pametnica i toplo stvorenje,postala je pravi clan familije.
Ja sam u Austriji,znam da postoje nakakvi zakoni o zastiti zivotinja itd.,ali je svijest ljudi iznad zakona.Na tome se treba jos puno raditi kod nas,a za ovaj tim koji se bori za zastitu zovitinja bih dao prilog a ako treba i ostalu vrstu pomocu odavde iz Salzburg-a.
e pa to je veoma pohvalno:)))) Bilo bi nam drago da nam se pridruzis..ono sto bi ti mozda mogao uraditi je da nam pokusas pronaci tamo neku organizaciju za zastitu zivotinja koja bi nam pomogla oko doniranja Azila, hrane, lijekova...organizaciju koja bi nam se pridruzila u udomljavanju pasa...(ako nisi upoznat-mnogo pase je otislo za NJemacku). Javi nam se
senada

Post by senada »

Gledala sam svojim ocima kad sinteri hvataju psa lasom nacinjenim od bodljikave zice..Svaki i najmanji pokret uhvacenog psa, uzrokuje jace i dublje bolno zabadanje zice u zahvaceni dio tijela, tako da osim sto bolno cvili, ni jednim pokretom ne daje znake zivota, nikakve znake otpora.Ljudi koj ne vide da je laso nacinjen od bodljikave zice (ili se prave da ne vide ili im je svejedno a mozda i "ljudski" uzivaju u stravicnim scenama) smatraju da su psi lutalice na licu mjesta eutanazirani.:(:(:(
sofi

Post by sofi »

Alica wrote:DRaga Sofi, pa neka ga pokusa donijeti u Sa..ili jos bolje..iduce subote ce biti udomljavanje pasa u Sarajevu pa neka pokusa da ga donese ovamo. Udomljavanje ce biti ispred bivse robne kuce, kod fontane...ne gubite nadu. nayovi je i dajte organiyujte se da dodjete ovamo pa cemo dalje vidjeti...jeste eska situacija u SOS ali pomoci se moze...javi nam sta je bilo....
Hvalaaaaaa Sad sam se čula s tom curom (ona je inače usvojila labradoricu Betu koju je šintor ranio u školskom dvorištu), ide ih malo prošetati sad.:) Još je kod nje, a sutra ide kod nekih rođaka, pa se nada da će naći nekoga ko bi ga usvojio. Ako se sve izjalovi, doći će u Sa u subotu. Ja ću joj objasniti gdje je park...Važno da samo da ga nije vratila na ulicu... :D
Post Reply