Sintetička ulja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ninja-san
#1 Sintetička ulja
Neki dan mi lik u prodavnici autodijelova. izmedju ostalog pokaza sinteticko ulje 0W 40 i objasnjava mi da je to ulje koje moze preci 15 i vise tisuca bez zamjene, i da se stavlja u novija auta vise klase.
Znam da se sinteticka ulja stavljaju ovisno ljeto ili zima , zimi 5w a ljeti 10 w jer je 5w rijedje i na hladnom vremenu brze postize radnu temperaturu.
Zna li tko od vas je li to ulje 0w 40 bas tako dobro kao sto tvrde, s obzirom da je litra oko 35 km.
Znam da se sinteticka ulja stavljaju ovisno ljeto ili zima , zimi 5w a ljeti 10 w jer je 5w rijedje i na hladnom vremenu brze postize radnu temperaturu.
Zna li tko od vas je li to ulje 0w 40 bas tako dobro kao sto tvrde, s obzirom da je litra oko 35 km.
-
ado-šampion
Zavisi o kakvom se autu radi. Ja lično mislim da se kod nas ne isplati. 10W je polusintetičko koliko ja znam.
- Edin H.
Koliko ja znam SAE 10W je dozvoljeno koristiti samo za disele.ado-šampion wrote:Zavisi o kakvom se autu radi. Ja lično mislim da se kod nas ne isplati. 10W je polusintetičko koliko ja znam.
SAE predstavlja viskozitet ulja i odredjuje mogucnost protoka.
Znaci ako je benzinac trebas koristiti SAE 0W-X ili SAE 5W-X gdje ti x predstavlja vecu vrijednost u odnosu na klimatske uslove i odnosi se na tempreraturu (mislim da je ona izrazena u Farenhajtima). Znaci 30C je negdje oko 0F. 40 F je generalno za vanjsku temperaturu iznad 4C.
-
nineac
Kakve gluposti vi pricate ljudi?Edin H. wrote:Koliko ja znam SAE 10W je dozvoljeno koristiti samo za disele.ado-šampion wrote:Zavisi o kakvom se autu radi. Ja lično mislim da se kod nas ne isplati. 10W je polusintetičko koliko ja znam.
Znaci ako je benzinac trebas koristiti SAE 0W-X ili SAE 5W-X gdje ti x predstavlja vecu vrijednost u odnosu na klimatske uslove i odnosi se na tempreraturu (mislim da je ona izrazena u Farenhajtima). Znaci 30C je negdje oko 0F. 40 F je generalno za vanjsku temperaturu iznad 4C.
Kod mene pise u knjizici 10W30 a vozim u klimatskim uslovima gdje ljeti dostize 44c pa i vise.
Ulje moze biti sinteticko i 15W40 i 0W20. Ja sam neki dan sa prijateljem sipo u BMW motocikl sinteticko 15W50.
Ulje se mjenja kako proizvodjac preporuci a ne kako preporuci proizvodjac ulja a pogotovo ne neki prodavac. Ako dobro pogledate upustva na ambalazama ulja pise da ta ulja mogu preci kilometrazu koju proizvodjac trazi od ulja i nema rasprave.
Ulje 5W40 ili 0W40 se moze sipati cijele godine a ne samo zimi ili ljeti! Problem je sto starija auta zbog dotrajalosti dihtunga lakoteciva ulja ce prije procuriti, zato se sipa 10W40 na starijim autima koje opet moze biti sinteticko ili polusinteticko.
E sad to da samo dieseli koriste 10W40 je glupst, a pogledaj u knjizicu svog vozila pa ces vidjet da taj auto moze bez problema 10W40 da koristi.
Razlika izmedju ulja predvidjenog za diesele i benzince je u oznakama npr. API SL i API CG, gdje je S slovo koje oznacava ulje za benzinske motore, a L kvalitetu, i ulja su kvalitetnija sto je drugo slovo dalje po abecedi, te je najveci standard trenutno API SM za benzince.
ZA diesele je slovo C,a isto tako sto ej slovo dalje po abecedi to je kvalitetnije.
Po evropskim standardima to je ACEA A1 pa do A5, a za diesele B1 do B5.
Sada se trenutno uvodi i A6 kao i B6.
Ninja koje ti auto vozis?
Ako ti nepise u knjizici ulje 0W40, zaboravi ga! Ono nije nista kvalitetnije od ulja 5W40, ali je lakotecivije te brze postize radnu temperaturu.
-
nineac
Sorry previdje koje auto vozis.ninja-san wrote:Eh, sad kod mene je malo specificna situacija.
Auto je Ford '98. godiste, a u knjizici od auta stoji da se ulje mijenja na cca. 5000 km.
Ne pise nista o mogucnosti da se sipa neko drugo ulje i da traje duze.
Sipaj 15W40, a ako nepusta nigdje ulje 10W40.
na ostala ulja zaboravi!
-
nineac
Jaromoj 30c ti je preko 90F.Edin H. wrote:Koliko ja znam SAE 10W je dozvoljeno koristiti samo za disele.ado-šampion wrote:Zavisi o kakvom se autu radi. Ja lično mislim da se kod nas ne isplati. 10W je polusintetičko koliko ja znam.
- Edin H.
Ma vidis da sam to obrnuo 0 Celzijusovih oko 30 Farenhajtanineac wrote:Jaromoj 30c ti je preko 90F.Edin H. wrote:Koliko ja znam SAE 10W je dozvoljeno koristiti samo za disele.ado-šampion wrote:Zavisi o kakvom se autu radi. Ja lično mislim da se kod nas ne isplati. 10W je polusintetičko koliko ja znam.
-
AdnanSA
Zbog lose kvalitete goriva ulje treba mijenjati cesce.Naravno ne treba pretjerivati u tome.Ulje mijenjam dva puta godisnje jednom u novembru i jednom u maju dakle prije zime i prije ljeta.Tada ulje pređe 7-8 hiljada kilometara i mislim da je to ok.Ni premalo a ni previse. Uvijek koristim Statoil sinteticko 5W40 i sasvim se dobro pokazalo.To ulje nije ni preskupo 1 litra kosta 15 KM sto je odlicna cijena za sinteticko ulje.
Kod nas je ta marka ulja prilicno nepoznata ali radi se o svedskom proizvođaću koji se ne igra sa kvalitetom a i uvoznik u BiH je ok i nema nikakve punioonice kod nas i moguceg sverca i kojekakvog pretakanja kao sto je slucaj sa nekim drugim poznatim brendovima.
Statoil također proizvodi ulje za dvotaktne motore i sluzbeni je proizvođać ulja za poznatog proizvođaća motornih pila Husqvarna iz Švedske.
Motorne pile se vrte i do 15 000 obrtaja u minuti i onda tu ulje mora biti odlicne kvalitete tako da sam siguran da Statoil proizvodi kvalitetna ulja i za automobile cim je Husqvarna prihvatila da rade za njih.
U starije benzince i dizele iz kojih curi ulje je nepotrebno sipati ista bolje od 15W40 mjenjaj na 4000-5000 KM i to je to.
Kod nas je ta marka ulja prilicno nepoznata ali radi se o svedskom proizvođaću koji se ne igra sa kvalitetom a i uvoznik u BiH je ok i nema nikakve punioonice kod nas i moguceg sverca i kojekakvog pretakanja kao sto je slucaj sa nekim drugim poznatim brendovima.
Statoil također proizvodi ulje za dvotaktne motore i sluzbeni je proizvođać ulja za poznatog proizvođaća motornih pila Husqvarna iz Švedske.
Motorne pile se vrte i do 15 000 obrtaja u minuti i onda tu ulje mora biti odlicne kvalitete tako da sam siguran da Statoil proizvodi kvalitetna ulja i za automobile cim je Husqvarna prihvatila da rade za njih.
U starije benzince i dizele iz kojih curi ulje je nepotrebno sipati ista bolje od 15W40 mjenjaj na 4000-5000 KM i to je to.