Baghira wrote:Zacudjujuce kako ti kao pravoslavac (slovenskog porijekla?), hvaleci kako je najvjerodostojnija (gdje dokazi?) tj. najbolja (cuj najbolja? kako mislis najbolja?) istorija napisana od jednog Srbina, govoris o pristrasnosti?
Ustvari, sta si ti s ovom temom htio reci?
Deder ziv bio, obrazlozi, rano mi je joste za 'vake teme.....
Deda mi je slovenac, tata jugosloven

, majka sprkinja, a ja se nekako opredjelih za pravoslavnu vjeru (najbolje mi odgovara) , iako nisam neki veliki vjernik.
Sto se tice Sime Ćirkovića i njegove knjige "Istorija srednjovjekovne Bosanske drzave" koja je napisana jos 1964g. dokaz o njenoj kvaliteti jesto to da do dana danasnjeg nije prevazidjena. Ozbiljnost autora koji se citav svoj radni vijek bavi istorijom ovih prostora, i njegova upucenost u izvore za ovaj period ( covjek posjeduje neke i u svojoj prvatnoj zbirci) je neka vrsta dokaza o vjerodostojnosti. Naravno uvijek ima ljudi koji misle drugacije, ali mislim da je najrelevantnije misljenje njegovih kolega ( sa svih prostora bivse nam drzave). Takodje citajuci ovu knjigu, nisam naisao niti na jedan oblik nacionalizma ili nekog "velikosrpstva" koje se pripisuje kolegama preko Drine. Covjek jednostavno iznosi cinjenicno stanje, prenosi izvore i daje svoje subjektivno i kako sam kaze skromno misljenje. Na nama je da procijenimo je li on u pravu ili ne. Njega sam spomenuo iz cistog razloga jer u toku svog skolovanja nisam imao priliku da saznam za ovog autora, dok sam npr za Nadu Klajić (nemam nista protiv nje) čuo mali milion puta, a u sjenci ostaju ljudine poput Ante Babica, Marka Sunjica, Avde Sućeske... koji su se takodje bavili istorijom svoje zemlje sa velikim uspjehom, njih kao da se stidimo (mislim na srednjoskolske i fakultetske profesore, te nastavnike u OŠ).
Ovom temom sam htio da skrenem paznju na
pristrasnost u smislu da uvijek samo gledamo stranu koja nam odgovara. Mucno nam je gledati na drugu stranu, ne zelimo cuti tudje misljenje itd.
Meni je svejedno ko je napisao neku knjigu bio on Kinez, Čileanac ili neko treci bitan je kvalitet knjige.
Mislim da svi trebamo da se vodimo takodje starom poslovicom
Historia est magistra vitae i mislim da Istorija treba da nam sluzi kao pouka, da vidimo gdje su nasi stari pogrijesili, da ne ponavljamo iste greske, a ne da sluzi u svrhu mrznje i medjunacionalnogh potpirivanja i slicnih stvari.