Sindrom policističnih jajnika
Moderator: anex
- Critty Bo
#1 Sindrom policističnih jajnika
Dijagnosticiran mi je prije 4 godine, a puno duže mi stvara neviđene probleme. Ima li nas još? Kako se nosite? Pijete li hormonsku terapiju ili ste se okrenule bilju?
- Critty Bo
#2 Re: Sindrom policističnih jajnika
Bolovi, strašan PMS, izostanak ciklusa, svako malo dabroston. Od pilula sam odustala jer su mi napravile pakao od života. Sad sam na nekoj biljnoj terapiji, kao ima nekog pomaka, pa ćemo vidjeti na duže staze.
- Critty Bo
#3 Re: Sindrom policističnih jajnika
I doktori općenito olako daju pilule, nekad i bez hormonalnog statusa. Ja sam izbjegla probleme tipa maljavost, akne i ispadanje kose, ali imam sklonost debljanju. To držim pod kontrolom ishranom i nemam problema sa kilažom (3 kile gore dole od već spomenutog PMS-a).poticaj wrote:Bilju treba i duže vremena da dođu pravi efekti. Bliska osoba ima problema sa policističnim jajnicima, neuredan ciklus, suha koža tijela, pojačano ispadanje kose, neke djevojke imaju problem i sa pojačanom maljavošću, zatim skolonost debljanju zbog inzulinske rezistencije...itd. Zavisi sve od osobe do osobe.Uredan život - spavanje, odmor, pravilna ishrana, i jako puno čaja (neven, kopriva, macina trava...vrkuta - sve zavisno s kojim hormonom imaš problem prilagodi i biljnu terapiju).
Generalno, tablete ne pomažu na duže staze. Čini mi se da ni doktori nemaju adekvatan stav a ni znanje o ovome, čim kažu da je to neizlječivo i da se može samo držati pod kontrolom.
Bilo bi dobro kad bi se još djevojaka i žena javilo ovdje da podijelimo iskustva i metode liječenja jer sam ja pola doktora u Sa obišla i malo hajra vidjela.
Zna li ona koliko cisti ima? Jesu li joj uvećani jajnici?
- Critty Bo
#4 Re: Sindrom policističnih jajnika
I ja sam na hr forumima došla na ideju da se okrenem bilju, i sad tačno imam faze kad je koliko toliko okej, i one haotične kad sam non-stop kod doktora, naprimjer sad. Mojoj sestri su prvo rekli sindrom policističnih, pa ipak nije sindrom, samo su ciste, pa onda nije se dobro vidjelo, ipak nema ništa. Nisam doktor, ali se pitam je li stvarno tako teško očitati nalaz sa ultrazvukapoticaj wrote:
Da, shvatam sve. Danas sve ide mehanički i olahko se propisuje lijek, samo da te se što prije riješe. Mnogo žena ima ovaj problem (neke i ne znaju tačnu dijagnozu...niti uzrok problema koje imaju...). Nisam je to pitala, ali čim pitam javit ću se, nije spominjala uvećanje jajnika, ali tih cisti ima, pa je jedan doktor rekao da su samo cistični (kao nije to kao policistični, policistični stvaraju veće probleme) i ona tako hoda od doktora do doktora..., a svako od njih ima svoju teoriju i mišljenje o tome, samo joj stvoriše veću konfuziju, a problemi su i dalje tu... Ona pije mix nekih trava (na osnovu nekih hormona koji nisu uredu). Ona je čitala hr.forume, i reče mi da je tu pronašla mnogo više odgovora za probleme nego što je dobila od doktora.
- sposa0408
#5 Re: Sindrom policističnih jajnika
Ja sam imala PCOS i dosta dugo istrazivala i borila se sa simptomima i posljedicama. Isto povecana tjelesna tezina, maljavost, opadanje kose. Radila sam hormonski status vise puta i uvijek je bilo ok, tj. u granicama ref vrijednosti, sve dok nisam otisla kod dr. Zelija Velija koja je rekla da nisu ok jer omjer hormona LH i FSH nisu u redu. Radila sam i OGTT test koji je ustanovio inzulinsku rezistenciju i nakon svih tih nalaza, dobila sam terapiju Siofor500 3*250 mg.
Poslije 10 mjeseci terapije, ostala sam u drugom stanju (prirodno) i na redovnom UZV pregledu bebe ja spomenem doktoru da imam policisticne, a on se poceo smijati
. Kaze : kakav PCOS?? Nema sanse, nema niti jedne ciste. Meni tad nista nije bilo jasno
Uglavnom, trebas se sto vise kretati, hraniti se zdravo, najbolje vise puta po malo i uradi sve ove nalaze. Sretno..
Poslije 10 mjeseci terapije, ostala sam u drugom stanju (prirodno) i na redovnom UZV pregledu bebe ja spomenem doktoru da imam policisticne, a on se poceo smijati
Uglavnom, trebas se sto vise kretati, hraniti se zdravo, najbolje vise puta po malo i uradi sve ove nalaze. Sretno..
- lavorpunvode
#6 Re: Sindrom policističnih jajnika
i meni je takodjer doktor rekao da imam sindrom policisticnih jajnika i da niposto kada dodjem kuci na internetu ne ukucam policisticne jajnike i da ne iscitavam clanke, jer to nije ni priblizno tome. ja inace nemam nikakve simptome osim jako bolnih mjesecnica, i povremenog izostanka ovulacije, sto mi za sad ne pravi veliki problem, pa stoga nisam ni dobila terapiju. u svakom slucaju, s obzirom na mali broj simptoma, rekao mi je da nije nista strasno i da ovo nije bolest nego samo sindrom-skup simptoma bolesti