Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mikicca

#1 Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by mikicca »

Zaista imam problem... Budim se svaku noc, oko pola 4 ujutro i dok ne pojedem sve slatko sto ima u kuci, ne mogu zaspati. Pokusala sam s ne kupovanjem slatkisa, ali onda navalim na slanu hranu. Ujutro se budim s mucninom, proklinjem samu sebe i obecavam da vise necu, ali slijedecu noc ista prica. Pocelo se desavati prije 3 godine, kada sam ostala bez posla i imala jako stresan period s hospitalizacijama i ozbiljnim operacijama clanova porodice.

http://www.uppt.hr/index.php?option=com ... &Itemid=62

Da li neko od vas ima ovakav problem i kako se nosi s njim? Jel' se neko uspio odvici ove odvratne navike i kako?
adda_sa

#2 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by adda_sa »

imam isto pitanje..
moj tata se budi svaku noc oko 1, nesta malo pojede,sta nadje da je ostalo..i u krevet nazad....svaku noc, sam od sebe...:S
Ma.Le.Na

#3 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by Ma.Le.Na »

postavljacici teme..
jesi li probala jesti prije nego legnes spavati?
realno - obzirom da spavas i ne trosis energiju...trebalo bi ti biti dovoljno da izdrzis do ujutro.
mikicca

#4 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by mikicca »

Da, bas tako - sam od sebe... Nevjerovatno kako se iz cvrstog sna probudim svaku noc u isto vrijeme, kao da me neko navio i onda pravac u kuhinju.

Razmisljala sam i o odlasku psihologu, ali sumnjam da se u nasim zdravstvenim ustanovama moze naci adekvatna terapija za ovakav vid poremecaja. (mislim, kad se ne lijece ljudi sa mnogo ozbiljnijim bolestima od ove i kada psihologe boli briga za njihove poteskoce).
Najveci problem je u tome sto se budim kao da sam kopala rudnik cijelu noc... slomljena, prejedena, fuj... Ni to sto sam se strasno udebljala u posljednje 2 godine, nije mi toliki problem kao taj osjecaj pretrpanosti kada ujutro otvorim oci... nadutost, s nagonom za povracanje. Zaista odvratan osjecaj.
mikicca

#5 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by mikicca »

Ma.Le.Na wrote:postavljacici teme..
realno - obzirom da spavas i ne trosis energiju...trebalo bi ti biti dovoljno da izdrzis do ujutro.
Ma jesam, ali ne pomaze. Jednostavno, budim se svaku noc u isto vrijeme, kao navijena i MORAM jesti. Nije to vise ni glad, ne znam ni sama kako da objasnim. Mehanicki se krecem ka kuhinji i pocinjem jesti. :-?
chuchumbamayumbe

#6 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by chuchumbamayumbe »

mikicca wrote:
Ma jesam, ali ne pomaze. Jednostavno, budim se svaku noc u isto vrijeme, kao navijena i MORAM jesti. Nije to vise ni glad, ne znam ni sama kako da objasnim. Mehanicki se krecem ka kuhinji i pocinjem jesti. :-?
Ako zivis sa nekim, zamoli ga da prije spavanja akljuca kuhinju (ako je odvojena vratima) i da sakrije kljuc.
Tako je moja mama radila chaletu...
HAVANA

#7 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by HAVANA »

chuchumbamayumbe wrote:
mikicca wrote:
Ako zivis sa nekim, zamoli ga da prije spavanja akljuca kuhinju (ako je odvojena vratima) i da sakrije kljuc.

Ahhhaaaa,zato sam ja otvorenu napravio. :D
ružmarin-a

#8 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by ružmarin-a »

ajoj isprogramirala si bioritam i organizam da se budiš u isto doba i tražiš klopu :(

stvorila si lošu naviku i treba ti snage da se izboriš protiv nje. Kako neko reče- sakrij ključ....

pokušaj popiti čašu tople vode kao supstitut i vidi hoće li te proći želja za jelom, ako si uopšte u svjesnom stanju prilikom buđenja u potrazi za hranom

ili nek ti bude voće pri ruci umjesto slatkih i slanih stvari

i ja sam imala slične simptome nekad bila pod stresom, samo što je mene budila glad pa sam posezala za hranom, ali ne u isto vrijeme i najčešće je tu bilo ostataka hrane od prethodnog dana ili neke salame u frižideru i suho meso :| :sad:
mikicca

#9 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by mikicca »

Kuhinja je otvorena - samo pregrada kao sank, znaci - nista od zakljucavanja. (padalo na pamet).
Sto se tice svjesnosti - nekada sam svjesna, nekada ne. Nedavno sam u neznanju pojela teglu Nutelle (onu od 700 gr) i 2 dana poslije sam doslovno crkavala od mucnine. Nekad stvarno i ne znam da jedem u snu. Jednom sam mamu istraumirala - nasla me ujutro s "krvavim" jastukom i "krvlju" oko usta... Cokolada... :shy

Voljela bih kada bi neko sa slicnim problemom pisao. (pa makar na pp, ako mu je of ovdje).
Kraljica_Suza

#10 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by Kraljica_Suza »

Ja bih rekla da je to vise navika. Svima nam se desava to, ako ne za hranu, onda za bioloske potrebe.
Npr, ja ako jednu noc ustanem na wc oko 4sata, isto ce mi se ponoviti i narednu noc u isto vrijeme..i narednu...i narednu..sve dok jednu noc odlucim ne ustati i strpiti se do jutra. I tako se vratim u normalu.

Slicna situacija je i sa budjenjem u isto vrijeme. Ako si navikao godinama ustajati u 7, budit ces se u to vrijeme i kada ti je vikend i godisnji.
Takodjer se desava i da, ako moram ujutro rano ustati i nesto vazno obaviti budim se sama minutu prije nego alarm treba zazvoniti. jednostavno je sve do psihe.

Do tebe je koliku zelju imas promijeniti neku ruznu naviku. Nemoj ustati jednu noc, napati se ''od gladi'', pa makar i ne zaspala vise, ali nemoj posustati...i tako par noci za redom i sigurno ce proci.
Navikni organizam na normalnije uslove, koji su i puno zdraviji. :)
*mima*

#11 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by *mima* »

Draga moja....ti uopste nemas zelju da prestanes sa tim.....Kad sam ja mogla da ukonem slatkise mogu svi. Ja nisam ustajala kao ti, ali sam ih unistavala. Samo jaka zelja.
ultima_palabra

#12 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by ultima_palabra »

Laik sam, ali možeš li pokušati da nakupuješ dosta voća i badema, lješnjaka, grožđica, tako tih stvari. Onda kad ustaneš ujutro jedi to, pa s vremenom polako smanjuj količine. Pretpostavljam da ćeš se polako oslobađati te navike i da na kraju nećeš imati potrebe za ustajanjem.
sandra01

#13 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by sandra01 »

E ovako imala sam isti problem godinama.Mada se kod mene manifestovalo potrebom za slatkisima,ali ne samo nocu recimo ako mi se desi da popodne malo zaspem ja MORAM kada se probudim pojesti nesto slatko.Jednostavno imam jaku potrebu za cokoladom .
To je vjerovatno zbog toga sto budem pod stresom i kada zaspem opustim se i padne mi nivo secera u krvi,nemam drugog objesnjenja.Vremenom sam stvorila naviku da kad se probudim moram pojesti slatko a ne slano i to ponovljam nocu.
Rijesila sam problem tako sto sam umjesto kolaca i cokoladica pocela da jedem banane .One su slatke i kaloricne zadrzavaju se u stomaku duze nego ostalo voce i zasite me .
Naravno u kuci vise ne drzim slatkise ponekad pojedem neki dzem od smokava ili neko slatko od voca.
Obavezno imaj neki sok u frizideru on takodje moze zamijeniti hranu ,bar meni to pomaze.
I na kraju vidim da si svjesna tog problema ja i nisam bila toliko ,ali recimo neka kraca promjena mjesta boravka kada odes na more ili kod rodbine ili bilo gdje moze biti super nacin da pocnes da se odvikavas.
ružmarin-a

#14 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by ružmarin-a »

traži savjete i mislim da je dobar ovaj sa jezgrastim i suhim voćem kao i da pokušaš da piješ vodu ili nešto što će te uspavati i smiriti neko toplo mlijeko ili toplu čokoladu sa saharinom ili medom što bi te uspavalo i smirilo i odagnalo glad
innovision

#15 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by innovision »

nisu svi kao ti mima mozda onda ne moze sama
idealnaM

#16 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by idealnaM »

chuchumbamayumbe wrote:
mikicca wrote:
:lol:
Sta sa onima sto kriju slatko sami od sebe, pa ga onda u nevakat vade iz budzaka?
To je malo tesko kontrolisati.. :cry:
Zaista imam problem... Budim se svaku noc, oko pola 4 ujutro i dok ne pojedem sve slatko sto ima u kuci, ne mogu zaspati. Pokusala sam s ne kupovanjem slatkisa, ali onda navalim na slanu hranu. Ujutro se budim s mucninom, proklinjem samu sebe i obecavam da vise necu, ali slijedecu noc ista prica. Pocelo se desavati prije 3 godine, kada sam ostala bez posla i imala jako stresan period s hospitalizacijama i ozbiljnim operacijama clanova porodice.

Da li neko od vas ima ovakav problem i kako se nosi s njim? Jel' se neko uspio odvici ove odvratne navike i kako?

Jesi li dobila na tezini?
modesti

#17 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by modesti »

mikicca wrote:
Razmisljala sam i o odlasku psihologu, ali sumnjam da se u nasim zdravstvenim ustanovama moze naci adekvatna terapija za ovakav vid poremecaja. (mislim, kad se ne lijece ljudi sa mnogo ozbiljnijim bolestima od ove i kada psihologe boli briga za njihove poteskoce).
pošto nisi ni probala sa psihologom, ne vidim razloga zašto tako misliš.

ako želiš, probaj sa bihejvioralnom psihoterapijom. osim toga, naziv tvog problema (sindrom noćnog jedenja) je loša navika a ne poremećaj/sindrom. kako si naučila lošu naviku, možeš je i odučiti. ako misliš da ti psiholozi ne žele pomoći, imaš jako puno korisnih stvari na internetu pa vidi šta sama možeš iskoristiti.
želim ti uspjeh.
JThomas

#18 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by JThomas »

većini naših ljudi stvarno moraš nacrtati da nisi lud i poremećen i da ti neće rogovi na glavi narasti ako odeš psihologu.

čuj, razmišljala sam, ali znam da mi neće pomoći...a forum bezbeli hoće...o majko mila...
lala_sa

#19 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by lala_sa »

Da li se cesce prejedas kada si pod nekim stresom ili je prejedanje konstantno?
mikicca

#20 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by mikicca »

mima wrote:Draga moja....ti uopste nemas zelju da prestanes sa tim.....Kad sam ja mogla da ukonem slatkise mogu svi. Ja nisam ustajala kao ti, ali sam ih unistavala. Samo jaka zelja.

Draga moja, jedno je raditi nesto (jesti) budan i svjestan, a nesto sasvim drugo raditi (jesti) spavajuci. :wink:
mikicca

#21 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by mikicca »

JThomas wrote:većini naših ljudi stvarno moraš nacrtati da nisi lud i poremećen i da ti neće rogovi na glavi narasti ako odeš psihologu.

čuj, razmišljala sam, ali znam da mi neće pomoći...a forum bezbeli hoće...o majko mila...
Ne mora mi se crtati, toga sam itekako svjesna. Forum nece to je sigurno, to nisam ni ocekivala. Ponadala sam se da cu ovdje naci nekoga ko je imao sl. problem i popricati s njim o tome kako ga je rijesio. Psihologu bih otisla kada bih znala gdje me to kod nas (tu, gdje je "vecina nasih ljudi") psiholog nece poslati psihijatru, kad cuje zbog cega sam mu dosla? :-)
Globus

#22 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by Globus »

popij tablete za spavanje :oops: :oops:
ružmarin-a

#23 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by ružmarin-a »

i ja sam sinoć gledajući TV nekontrolisano jela (nesvjesno u neznanju @mikice što ti reče pojela sam nekoliko porcija musa koji je jako kaloričan) iako sam disciplinovana i pazim se, prema tome to su periodi kad nam naiđe jesti i na koje ne možemo baš tako lako uticati, doduše bilo je pola 8
definitivno trebaš istražiti i pronaći psihologa ili čak nutricionistu kako bi imala obroke propisane u određeno vrijeme i u određenoj količini
sretno!
JThomas

#24 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by JThomas »

brate dragi...

ti si očigledno svjesna da imaš problem (što je dobro), i očigledno ga ne možeš sama riješiti, jer da možeš, ove teme ne bi bilo. a svejedno nećeš da odeš stručnjaku. to je, izvini, otprilike k'o da ti se pokvari auto, a nećeš da odeš mehaničaru, jer si čula da fušere i zakidaju.

pomisliće neko da sam psiholog koliko lobiram za njih :lol:
*mima*

#25 Re: Sindrom nocnog jedenja (Night Eating Syndrom)

Post by *mima* »

mikicca wrote:
mima wrote:Draga moja....ti uopste nemas zelju da prestanes sa tim.....Kad sam ja mogla da ukonem slatkise mogu svi. Ja nisam ustajala kao ti, ali sam ih unistavala. Samo jaka zelja.

Draga moja, jedno je raditi nesto (jesti) budan i svjestan, a nesto sasvim drugo raditi (jesti) spavajuci. :wink:

Draga moja nisam ja tebe kritikovala kao sto neki pisu.......tebi treba samo cvrsta volja....ja odlicno znam sta ovisnost o slasticama.....Pises da si se udebljala...naravno...mozda imas i povisen holesterol....kao i ja...Kad povadis nalaze....kad te doktor nalijepi....kad shvatis da neces da budes debela...da neces da imas problema sa krstima npr....sve sam to prosla......a vjeruj mi da se moze bez slastica....a sva sreca ima zamjena....Izbaci sve iz kuce.....unesi zdravu hranu...zdrave slastice...zitarice...osjecat ces se bolje.....pokusaj.
Post Reply