SINDIKAT

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
KENJAC
Posts: 4604
Joined: 26/12/2006 13:10

SINDIKAT

Post by KENJAC » 29/01/2007 16:50

Nije to bilo tako davno, kad se kod nas govorilo (i to sa razlogom) "hebo te zapad ,radis ko crnac kod gazde ,on te iskoristava, i moze te odpustiti kad on hoce. Dodjes ujutro na poso a on ti kaze, mrtav 'ladan -izvinite ali nam vise ne trebate" Prodjose godine i kod nas dodjose "demokratske promjene" i neki dan mi zvoni telefon. Ko je- moja rodica! Trudna! Juhuuuu! I tako malo u pricu i rece mi nesto od cega se tresem! Kaze:" Eto sad cu morat trazit neki drugi poso, posto cu ovaj sigurno izgubit! A sto jadna ne bila, sto ces ga izgubiti??? Pa ovaj peder od gazde je prije dva mjeseca odpustio moju kolegicu iz istog razloga!!!! I onda, da neduzim, podje da mi prica slucajeve sikaniranja radnika! Znam da tu ima i dosta tzv. urbanih legendi al nek je i pola istina previse je!
Pitam ja vas, ima li nesto sto se zove S I N D I K A T u toj j.... Bosni? Ima li iko ko moze zastititi radnika, ako je u pravu? Jeli istina da po malim firmama (a kako mi rece i po velikim nije mnogo bolje) gazda moze sve.
U Francuskoj Italiji Njemackoj je sindikat nesto sto radnika stiti , ma sta stiti? Radnik se osjeca ko bijeli medvjed! Amerika je nesto drugo, zbog velike ponude posla nije neka trauma ostati bez pomenutog.
Nemam namjeru poredit Bosnu i zemlje EU , nemam namjeru ni toplu vodu odkrivat, al jebo te sto je previse previse. Cuj zena trudna i noga sa posla! A da ne pricam kad dobijes odkaz drzava (drzava ???) ti ne da ni za cevapa!!! Misli li iko od postojecih politicara (politicara ?????) ista na tom planu pokrenut ili cemo (cete) i dalje samo crkve i dzamije pravit???


User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 29/01/2007 16:52

Bravo majstore... štrajk ,blokada, barikada...

Jedini izlaz je kolektivni štrajk..... na cijeloj teritoriji BiH.. i to što prije, ako ja mogu pomoći il doprinjeti nek me bilo ko kontaktira....

Živili i vrijeme je da se krene !!!

forUMASH
Posts: 2181
Joined: 24/01/2006 04:12
Location: Razjedinjene Drzave BIH

Post by forUMASH » 29/01/2007 17:39

....nema vise radnika, ni profesionalaca, ni strucnjaka, ni zanatlija, ni poljoprivrednika u Bosni.........sad smo svi konstitutivni narodi i koji ce nam qurac sindikat za to..... :oops:

Gnjuscic
Posts: 198
Joined: 27/02/2005 20:46
Location: Iza coska jednog djeta kuće

Post by Gnjuscic » 29/01/2007 21:27

Sjecate li se sulejmana hrleta ( malo slovo ). Ta pojava je predsjednikovala jedno dvije decenije, a da se ni trenutka nije upitala za svoj posao. " Privatizacija " kojom su stotine preduzeca i njihova imovina nastala radom par generacija, bezbolno i lagano presla u vlasnistvo izabranih, prosla je bez icijeg, a sulejmenovog i najmanje i mukajeta. Samo je galamio da treba-mora-cemo-onda-ako-radnici...... i na tome se sve zavrsilo. Biber nije nista drugaciji.

Ni najmanje ne treba sumnjati da je ta pojava bila ili saradnik ili je bila ucijenjena od tajne politicke policije. Zar jedan doktor nauka ( hmmmm doktor ) da ostane slijep i gluh za sve sto se desava, a da se ne oglasi ). Ne znam jeste li gledali " Profesionalca ". Ako jeste, sjecate se Jovana Babica, sindikalca. Saradnik tajne ( politicke ) policije. Zasto bi ovdje bilo drukcije ? Naravno, zasto sto u BiH, kako moj prethodnik rece, nema ni radnika, ni sindikalaca, ni ........ . Imaju politicari, tajni policajci i iznad svega - pripadnici nacijona.

P.S. Sjecam se situacije iz negdje 87' ili tako neke godine. Prvi strajkovi u SFRJ. Najduzi strajk u bivskoj drzavi u Kratovu, Makedonija ulazi u 6-7 nedelju. Politicka top tema, pa red je da dobije svoj odraz i na TV-u. U studiju tadasnje TV Zagreb sjede ( izmedju ostalih ) nas junak DOKTOR hrle kao " predstavnik " BiH i Slaven Letica, tadasnji intelektualni vunderkind.

Pita voditelj-ica: " Dr. Hrle, mozete li nam reci nesto o naravi dosadasnjih strajkova "

DOKTOR hrle: Znate, ta tema kod nije u dovoljnoj mjeri istrazena ....... Nema jos naucnih istrazivanja na ovu temu .....................

dr. Letica: Vi kolega Hrle bi trebali da znate da je do sada u znanstenoj javnosti objavljeno najmanje 45 radova na tu temu od ...... pa do ...... ( tu Letica naboja neke ). ............ .

Do kraja emisije hrle se cuo nije. Kasnije je postao predsjednik sindikata i bio sve do ( mislim ) 2003.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 30/01/2007 09:53

forUMASH wrote:....nema vise radnika, ni profesionalaca, ni strucnjaka, ni zanatlija, ni poljoprivrednika u Bosni.........sad smo svi konstitutivni narodi i koji ce nam qurac sindikat za to..... :oops:


:D

Nego, hanumina snaha radila u nekom butiku na Skenderiji, i znam da je morala sakrivati gazdarici da je trudna... Tek kad se vise nikako nije moglo sakriti ne da je izgubila posao, nego ju je ova jos tuzila zbog nekakve prevare itd. (igrom slucaja sud je tuzbu ocjenio kao neosnovanu), pa prijetila, na kraju znam da se jedva izvuce iz sve te price.

Zasto?

Zato da joj ne bi morala, ne daj Boze, trudnicko placati, sto ova nije ni trazila...

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 30/01/2007 10:01

forUMASH wrote:....nema vise radnika, ni profesionalaca, ni strucnjaka, ni zanatlija, ni poljoprivrednika u Bosni.........sad smo svi konstitutivni narodi i koji ce nam qurac sindikat za to..... :oops:


potpisujem i svaka čast za post..... tužno ali istinito !!!!!

celija001
Posts: 51
Joined: 31/01/2007 20:07

Post by celija001 » 31/01/2007 22:55

Dok su god sindikati međusobno povezani samo Savezom sindikata BiH nema od toga ništa jer ga stranke drže u šaci. Ako radnici i sindikati krenu u vaninstitucionalno povezivanje moglo bi se nečemu i nadat. U Francuskoj kad u štrajk stupe mašinovođe, stupi i kompletan željeznički, drumski, aero i morski saobraćaj. Kod nas kad mašinovođe stupe u štrajk, većina reagira ''šta sad hoće koji kurac''.

Post Reply